Adolescencija – problemi

Adolescencija je doba promena i faza prelaska iz detinjstva u odraslo doba. To je ranjivo vreme kada deca mogu razviti nezdrave navike koje prerastaju u probleme u kasnijem periodu života. Pitanja ponašanja u adolescenciji, koja su prilično česta, takođe se pojavljuju tokom ovog vremena, onemogućavajući roditeljima da im priđu. Adolescencija nije sasvim jednostavno doba ni za decu ni za roditelje. Jedini način da se nosite sa potrebama i problemima u ovoj fazi odrastanja je da znate za njih i budete spremni da se s njima suočite. Evo naše liste najčešćih problema sa kojima se adolescenti susreću, ali su tu i naši saveti za roditelje koji su ključna karika u rešenju problema.

1. Fizičke promene

Do fizičkih promena dolazi usled promene nivoa hormona, što se dešava na normalnom fiziološkom planu.
Devojke mogu početi da osećaju svest o svojoj figuri.
Promena glasa i izgleda dlaka na licu kod dečaka je možda najistaknutija promena koja se dešava tokom adolescencije.
Akne su jedan od najvećih problema.
Povećanje mišića ponekad dovodi do prekomerne telesne težine kod tinejdžera.
Rast stidnih dlaka kod devojčica i dečaka.
Miris tela postaje drugačiji.
Devojke dobijaju menstruaciju.

Online psiholog

Najbolji način na koji možete pomoći svom tinejdžeru da prođe kroz fazu je da ih upoznate sa ovim promenama.

Objasnite da je normalno da se telo menja i kako svaki tinejdžer prolazi kroz to!
Pomozite im da se prilagode ovim promenama – priznajte promenu i pomozite im da je prihvate.
Omogućite im da ostanu zdravi i fit kroz ishranu i vežbanje.

2. Emocionalne promene i problemi

Hormoni utiču na tinejdžera ne samo fizički, već i emocionalno.

Adolescencija je doba između odrasle dobi i detinjstva. Tinejdžeri su često zbunjeni oko svoje uloge i rastrzani su između odgovornosti odrasle osobe i svojih želja kao dece.
Oni imaju tendenciju da se osećaju previše emocionalno (krive za to hormone). Skoro sve i svašta može ih učiniti srećnim, uzbuđenim ili ljutim.
Devojke u adolescenciji su podložne plaču.
Promene raspoloženja česte su među tinejdžerima i devojčicama.
Telesne promene rezultiraju samosvešću.
Deca koja su rano dosegla pubertet mogu se čak i osećati čudno.
U ovom trenutku može se pojaviti osećaj inferiornosti ili superiornosti.
Adolescencija je doba kada se kod mladih javljaju seksualna osećanja. Osećanja i misli o seksu mogu izazvati osećaj krivice.

Pubertet može biti emocionalna vožnja toboganom, i to je normalno. Evo kako možete pomoći svom detetu da se nosi sa ovim emocionalnim problemima adolescencije.

Pomozite im da se brinu o sebi.
Recite svojim tinejdžerima da je u redu da se osećate onako kako se osećaju.
Ohrabrite ih da vežbaju jer fizička aktivnost održava nivo serotonina (stvara dobra osećanja).
Pusti ih da pričaju. Slušajte ih bez osuđivanja i izbegavajte da im dajete savete kada za to nisu spremni.
Podelite svoja iskustva u pubertetu ili im dopustite da razgovaraju sa starijim bratom i sestrama koji su prošli isto. Naglasiće da je u redu osećati se tako.
Prepuštanje kreativnoj aktivnosti može im pomoći da usmere svoje emocije.

3. Promene ponašanja

Preopterećene emocije mogu dovesti do impulsivnog ponašanja, koje može biti štetno za vaše dete, kao i za druge. Uglavnom, samo ponašanje tinejdžera trajaće koliko i njihova adolescencija. Adolescencija je vreme kada se deca razvijaju i vežbaju svoju nezavisnost. To može dovesti do preispitivanja roditeljskih pravila i zalaganja za ono što smatraju da je ispravno. Kao deo svoje novootkrivene nezavisnosti, adolescenti će možda želeti da isprobaju nove stvari i da rizikuju, što će dovesti do nemarnog ponašanja.
Ponekad ih pritisak vršnjaka i potreba da se „uklope“ mogu naterati da se ponašaju na određeni način ili da razviju određene navike koje je teško prekinuti. Odevanje, frizura i osećaj za modu tinejdžera se takođe menjaju, uglavnom u nešto što možda ne odobravate. Problemi u ponašanju u adolescenciji mogu otežati život roditeljima, ali zapamtite da je to prolazna faza i sasvim je normalno. Dobijanje poverenja vašeg deteta važno je ako želite da mu pomognete oko problema u ponašanju.

Razgovarajte s njima i slušajte šta imaju da kažu.
Nemojte ih osuđivati ili kritikovati jer bi to moglo pogoršati njihovo ponašanje.
Dajte im do znanja da ih volite takve kakve jesu.
Ohrabrite ih da budu iskreni prema sebi i da ne preuzimaju neku izmišljenu viziju ličnosti samo da bi ugodili drugima.
Zapamtite da vaše dete adolescent nije potpuno nezavisno u suočavanju sa svojim emocijama i potrebna mu je vaša podrška. Pomozite im tako što ćete im reći šta radite kada se osećate tužno, ljuto, ljubomorno itd.

4. Psihoaktivne supstance

Tinejdžeri su ranjivi i mogu se lako prebaciti na pogrešnu stranu. Zloupotreba supstanci jedan je od najvećih problema sa kojima se moraju suočiti roditelji adolescenata širom sveta. Pritisak vršnjaka jedan je od značajnih faktora koji tera adolescente da počnu pušiti i piju ili se drogiraju. Sklonost preuzimanju rizika podstiče većinu tinejdžera da pokušaju da puše ili piju čak i pre nego što su punoletni. Ono što može početi kao „uzbuđenje“ može postati navika ako ostane neobuzdano. Lak pristup supstancama poput cigareta, alkohola, droga i anaboličkih steroida može povećati iskušenje nedozvoljene supstance budu probane, a nekad i u kontinuitetu konzumirane.

Pazite na ponašanje vašeg deteta.
Ne špijunirajte ih niti ih optužujte za bilo kakvo delo.
Ohrabrite ih da razgovaraju i budu iskreni.
Recite im šta vas brine i razgovarajte sa njima o problemu.
Ako vaše dete ne želi da razgovara sa vama, lekari mogu postaviti poverljiva pitanja kako bi saznali da li zloupotrebljavaju neke supstance. Izbegavajte da idete dalje od testa na drogu, jer bi to moglo izgledati kao sukob.
Ako je potrebno, obezbedite svom adolescentu odgovarajući tretman.

5. Obrazovni problemi

Srednja škola nije sao zabava i druženje. Deca takođe imaju mnogo obrazovnih aktivnosti. Pritisak da se upiše željena srednja škola ili fakultet mogu biti vrlo stresni po njih. Takođe, smetnje u školi mogu rezultirati lošim akademskim rezultatima, što će povećati pritisak.

Podržite težnje vašeg deteta za fakultetskim obrazovanjem jer im je potrebno ohrabrenje da su na dobrom putu.
Mogli biste im skratiti kućne poslove kako biste im omogućili da se po potrebi usredsrede na školske obaveze.
Ishrana i vežbe mogu im pomoći da dobiju snagu i izdržljivost koja im je potrebna da prebrode užurban srednjoškolski period.
Ako mislite da je vaše dete preopterećeno svakodnevnim aktivnostima, smanjite nekoliko zadataka jer adolescenti još uvijek nemaju kapacitet pluća odrasle osobe i umore se prije nego odrasla osoba.

6. Zdravstveni problemi

Adolescenti su emocionalno i fizički ranjivi. Bez odgovarajuće ishrane i zdravstvene zaštite, podložni su bolestima. Tinejdžeri imaju užurban raspored dok skaču sa jedne aktivnosti na drugu sa malo vremena za pravilan obrok ili odmor. Nezdrave navike u ishrani sprečavaju ih da se adekvatno hrane i naspavaju. Svest o svom telu može dovesti do poremećaja u ishrani, posebno kod devojčica. Devojčice u adolescenciji koje brinu o svojoj težini i izgledu mogu razviti poremećaje poput anoreksije ili bulimije. Nezdrave navike u ishrani i manje aktivan način života takođe mogu dovesti do gojaznosti – to je često slučaj kada vaše dete konzumira mnogo praznih kalorija putem brze hrane i gaziranih pića.

Vodite ih svojim primerom i ohrabrujte svoju decu da jedu zdravu hranu, pravilno vežbaju i spavaju dovoljno.
Pobrinite se da imaju izbalansirane obroke.
Dajte im uravnoteženu ishranu.
Budite uz njih emocionalno i fizički jer će im to pomoći da se nose sa svim mogućim problemima

Online psiholog

7. Psihološki problemi

Ako je vaše dete previše ćudljivo imperativ je da za njih potražite stručnu pomoć. Najčešći poremećaji mentalnog zdravlja koji se primećuju tokom adolescencije su anksioznost i poremećaji raspoloženja. Socijalne fobije i panični poremećaji česti su u ovoj starosnoj grupi. Devojčice mogu biti sklonije razvijanju depresivnih poremećaja nego dečaci. Tinejdžeri mogu imati problema sa samopoštovanjem ili samopouzdanjem. Osećaj inferiornosti ili superiornosti često proističe iz njihovog izgleda i prihvatanja njihovog tela – boje kože, lepote i figure. Iako su ćudljivost i ljutnja normalni kod tinejdžerki i dečaka, možda nisu uvek ono što izgledaju. Prepoznavanje simptoma psiholoških problema u adolescenciji nije lako i potrebno je oko stručnjaka.

Ako je vaše dete previše ćudljivo i cinično, vreme je da intervenišete i potražite stručnu pomoć ako je potrebno.
Ponekad vaša tinejdžerka ili dečak može biti nesrećan samo kod kuće a da se dobro snalazi napolju.
Razgovarajte sa učiteljima i prijateljima deteta da biste saznali da li su i oni ćudljivi i dezorijentisani u školi. Ako jesu, onda je to razlog za zabrinutost.
Ohrabrite ih da komuniciraju sa vama.

9. Seksualno zdravlje - neplanirana trudnoća

Razvoj sekundarnih polnih karakteristika tokom adolescencije rađa nova osećanja kod tinejdžera i gura ih da eksperimentišu sa svojim telom. Bez odgovarajućeg nadzora i obrazovanja, tinejdžeri mogu postati seksualno aktivni pre nego što budu spremni. To može dovesti do neželjene trudnoće. Neželjena trudnoća je najveći rizik sa kojim se suočavaju adolescentkinje. Nezaštićeni seks takođe može dovesti do polno prenosivih bolesti poput HIV -a.

„Razgovarajte“ sa svojim detetom jer ono već u školi uči o seksualnom zdravlju i reprodukciji.
Vaša dužnost kao roditelja je da obezbedite da razumeju važnost sigurnog seksa.
Hormonske promene kod tinejdžera mogu ih naterati da deluju impulsivno. Vašim tinejdžerima se to možda neće dopasti, ali važno je da razgovarate sa njima o posledicama nezaštićenog seksa i kako to može da im promeni život.
Svest je jedini način sprečavanja ranih trudnoća i polno prenosivih infekcija kod adolescenata.

9. Zavisnost od interneta

Pojava društvenih mreža i savremenih tehnologija promenila je način na koji međusobno komuniciramo. To je najviše uticalo na način života tinejdžera. Tinejdžeri provodi sate na telefonu, šaljući poruke, razgovarajući ili jednostavno igrajući se. Adolescenti zavisni od interneta imaju tendenciju da imaju manje prijatelja i manje aktivan društveni život. Zavisnost o sajber prostoru takođe skraćuje njihove fizičke aktivnosti, što rezultira nezdravim načinom života.

Ne govorite „ne“ internetu. To će ih samo učiniti nepokolebljivim. Umesto toga, razgovarajte o svojim brigama i pomozite im da rade na drugim stvarima za koje nije potreban računar.
Mogli biste da koristite roditeljski nadzor, ali vaš tinejdžer to možda neće dobro prihvatiti – zapamtite da to više nisu deca. Istovremeno, oni takođe možda nemaju presudu da donesu pravi izbor. Zato ih vodite kao roditelje, ali nikada ne odlučujte umesto njih.
Uključite ih u aktivnosti koje ih podstiču na interakciju sa drugima.
Imajte porodične aktivnosti zbog kojih će želeti da provode manje vremena za računarom.

10. Agresija i nasilje

Agresija je posebno zabrinjavajuća kod adolescenata. Mladići počinju da razvijaju mišiće, rastu i svoju snagu žele manifestovati ponekad i na neprimeren način. Dečaci adolescenti mogu se svađati u školi i što je još gore, mogli bi početi maltretirati druge, što je veliki problem s kojim se adolescenti moraju suočiti. Dečaci mogu upasti u loše društvo i biti privučeni nasiljem, vandalizmom i agresijom. Impulsni ispadi nasilja mogu dovesti do ozbiljnih posledica, stoga je jako važno da preteća ponašanja budu pod nadzorom. Takođe, deca imaju tendenciju da imitiraju ono što vide kod kuće, stoga je okruženje, odnosno, porodica jedna od ključnih karika.

Naučite svoju decu da budu ljubazna i obzirna.
Negovanje odnosa kod kuće može im pomoći da postanu manje agresivni.
Sprečite pristup vatrenom oružju i alkoholu kako biste sprečili nasilje.
Naučite ih važnosti saosećanja.
Izbegavajte da ih izlažete nasilnim pričama, igrama ili filmovima u godinama kada ne mogu da naprave razliku između ispravnog i pogrešnog.
Podstaknite ih da kanališu svoj bes na alternativne načine, poput trčanja, joge ili upotrebe vreće za udaranje. Na ovaj način shvataju da je u redu biti ljut, ali način na koji se nose sa tim čini razliku.

Roditelji igraju važnu ulogu u razvoju ponašanja adolescenata stoga je ključno da preuzmu stvar u svoje ruke!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »