Adolescencija

Adolescencija je period tranzicije između detinjstva i odraslog doba. To uključuje neke velike promene—u telu i načinu na koji se mlada osoba odnosi prema svetu oko sebe.

Mnoge fizičke, seksualne, kognitivne, društvene i emocionalne promene koje se dešavaju tokom ovog perioda mogu doneti iščekivanje i anksioznost i za decu i za njihove porodice. Razumevanje šta očekivati u različitim fazama može promovisati zdrav razvoj tokom adolescencije i ranog odraslog doba.

Online psiholog

Rana adolescencija (od 10 do 13 godina)

Tokom ove faze, deca često počinju brže da rastu. Takođe počinju da primećuju druge promene na telu, uključujući rast dlaka ispod ruku i blizu genitalija, razvoj grudi kod žena i povećanje testisa kod muškaraca. Obično počinju godinu ili dve ranije kod devojčica nego kod dečaka, i može biti normalno da neke promene počnu već sa 8 godina za žene i 9 godina za muškarce. Mnoge devojčice svoju prvu menstruaciju dobiju već oko dvanaeste godine živat, a u proseku 2-3 godine nakon početka razvoja dojki.

Ove telesne promene mogu izazvati radoznalost i anksioznost kod nekih – posebno ako ne znaju šta da očekuju ili šta je normalno. Neka deca takođe mogu dovesti u pitanje svoj rodni identitet u ovom trenutku, a početak puberteta može biti težak period za transrodnu decu.

Rani adolescenti imaju konkretno, crno-belo razmišljanje. Stvari su za njih ili ispravne ili pogrešne, sjajne ili užasne, bez mnogo prostora između. U ovoj fazi je normalno da mladi ljudi svoje razmišljanje usredsređuju na sebe (što se zove „egocentrizam“). Kao deo toga, predtinejdžeri i tinejdžeri u ranoj fazi često su samosvesni u pogledu svog izgleda i osećaju se kao da ih vršnjaci uvek osuđuju.

Predtinejdžeri osećaju povećanu potrebu za privatnošću. Možda počnu da istražuju načine da budu nezavisni od svoje porodice. U ovom procesu, oni mogu pomerati granice i mogu snažno reagovati ako roditelji ili staratelji pojačaju njihova ograničenja.

Srednja faza adolescencije (od 14 do 17 godina)

Fizičke promene od puberteta se nastavljaju tokom srednje adolescencije. Većina muškaraca će imati nagli rast, a promene vezane za pubertet se nastavljaju. Na primer, doći će do mutacije njihovog glasa, glas će im postajati dublji. Neki tinejdžeri u ovom periodu imaju veliki problem sa bubuljicama i razvijanjem akni. Fizičke promene mogu biti skoro potpune za žene, a većina devojčica sada ima redovne menstruacije.

U ovom uzrastu, mnogi tinejdžeri postaju zainteresovani za romantične i seksualne veze. Oni mogu ispitivati i istraživati svoj seksualni identitet—što može biti stresno ako nemaju podršku vršnjaka, porodice ili zajednice. Još jedan tipičan način istraživanja seksa i seksualnosti za tinejdžere svih polova je samostimulacija, koja se takođe naziva masturbacija.

Mnogi srednji adolescenti imaju više rasprava sa roditeljima dok se bore za veću nezavisnost. Možda provode manje vremena sa porodicom, a više sa prijateljima. Veoma su zabrinuti za svoj izgled, a pritisak vršnjaka može dostići vrhunac u ovom uzrastu.

Mozak nastavlja da se menja i sazreva u ovoj fazi, ali još uvek postoje mnoge razlike u tome kako normalan srednji adolescent razmišlja u poređenju sa odraslom osobom. Veliki deo ovoga je zato što su prednji režnjevi poslednje oblasti mozga koje sazrevaju, nesazrele – razvoj nije potpun sve dok osoba ne napuni 20 godina! Prednji režnjevi igraju veliku ulogu u koordinaciji donošenja složenijih odluka, kontroli impulsa i mogućnosti razmatranja više opcija i posledica. Srednji adolescenti su sposobniji da razmišljaju apstraktno i razmatraju „širu sliku“, ali im još uvek možda nedostaje sposobnost da je primene u ovom trenutku. Na primer, u određenim situacijama, deca u srednjoj adolescenciji mogu da razmišljaju o stvarima na sledeći način:

  • Dovoljno mi dobro ide matematika i zaista želim da gledam ovaj film… jedna noć preskakanja učenja neće imati značajne posledice.”
  • Da li zaista moram da nosim kondom tokom seksa ako moja devojka uzme pilulu?”
  • „Marihuana je sada legalna, tako da to ne može biti tako loše po moj život“.

Iako su možda u stanju da prođu kroz logiku izbegavanja rizika van ovih situacija, jake emocije često nastavljaju da upravljaju njihovim odlukama kada impulsi dođu u igru.

Kasni adolescenti (18-21… i dalje!)

Kasni adolescenti su uglavnom završili fazu fizičkog razvoja i odrasli do svoje pune odrasle visine. Oni obično imaju veću kontrolu impulsa do sada i možda su u stanju da preciznije procene rizike i benefite nekih odluka. U poređenju sa srednjim adolescentima, mladi u kasnoj adolescenciji možda razmišljaju drugačije, odnosno na sledeći način:

  • „Iako volim da igram igrice, moram da učim za ispit.”
  • „Trebalo bi da nosim kondom… iako moja devojka koristi pilule, to nije 100% pouzdano u sprečavanju neželjene trudnoće.”
  • „Iako je marihuana legalna, brinem se za to kako bi to moglo uticati na moje raspoloženje i rad/školski učinak.

Tinejdžeri koji ulaze u rano odraslo doba sada imaju jači osećaj sopstvene individualnosti i mogu da identifikuju sopstvene vrednosti. Oni mogu postati više fokusirani na budućnost i zasnivati odluke na svojim nadama i idealima. Prijateljstva i romantične veze postaju stabilnije. Postaju više emocionalno i fizički odvojeni od svoje porodice. Međutim, mnogi ponovo uspostavljaju “odrasli” odnos sa svojim roditeljima, smatrajući ih više ravnopravnim sebi, te od njih sad najčešće i traže savet i razgovaraju o zrelim temama, a ne kao sa nekim autoritetom.

Roditelji: Kako pomoći svojoj deci da prežive adolescenciju na lakši način?

Deca i njihovi roditelji se često bore sa promenom dinamike porodičnih odnosa tokom adolescencije. Ali roditelji su i dalje najbitnija podrška tokom ovog vremena.

Evo nekih stvari koje možete da uradite:

Pomozite svom detetu da predvidi promene u svom telu. Naučite o pubertetu i objasnite šta je pred vama. Uverite ih da su fizičke promene i seksualnost u nastajanju deo normalnog, zdravog razvoja. Ostavite prostor za pitanja i dozvolite deci da ih postavljaju svojim tempom. Razgovarajte sa svojim pedijatrom kada je to potrebno!

Započnite rano razgovore o drugim važnim temama. Održavajte otvorenu komunikaciju o zdravim odnosima, seksu, seksualnosti, pristanku i bezbednosti (kao što je sprečavanje polno prenosivih infekcija i trudnoće i upotreba supstanci). Započinjanje ovih razgovora tokom rane adolescencije pomoći će da se izgradi dobar okvir za kasnije diskusije.

Neka razgovori sa vašim detetom budu pozitivni. Istaknite prednosti. Slavite uspehe.

Budite podrška i postavite jasne granice sa visokim (ali razumnim) očekivanjima. Saopštite jasna, razumna očekivanja za vreme kada se vraćaju kuću, za njihovo angažovanje u školi, korišćenje društvenih mreža i ponašanje. Istovremeno, postepeno širenje mogućnosti za veću nezavisnost tokom vremena kako vaše dete preuzima odgovornost. Pokazalo se da mladi sa roditeljima koji teže ovoj ravnoteži imaju niže stope depresije i upotrebe droga.

Online psiholog

Razgovarajte o rizičnim ponašanjima (kao što su seksualna aktivnost i upotreba supstanci) i njihovim posledicama. Obavezno dajte sebi pozitivan primer. Ovo može pomoći tinejdžerima da razmotre ili uvežbaju donošenje odluka unapred i da se pripreme za problemske situacije kada se one pojave.

Poštujte nezavisnost i individualnost. Sve je ovo deo prelaska u rano odraslo doba. Uvek podsećajte dete da ste tu da pomognete kada je to potrebno.

Adolescentske godine mogu izgledati kao vožnja rolerkosterom. Održavajući pozitivne i dobre odnose između roditelja i dece tokom ovog perioda, mogu doprineti tome da adolescent uživa u toj vožnji, koliko može!

Ukoliko imate još pitanja, možete slobodno istražiti još neke bliske teme na našem sajtu. Ako imate konkretan problem na kojem želite da radite, budite slobodni da se obratite nekima od stručnjaka putem našeg sajta. Naš sajt pored korisnih tekstova na ovu, ali i na brojne druge teme nudi mogućnost korišćenja usluga online psihologa. Ukoliko je psiholog potreban vama ili vašem detetu, možete pronaći kontakte u rubrici psiholozi na našem sajtu. Sve sesije, terapije ili seanse putem našeg sajta, obavljaju se putem online platformi i aplikacija, koje sadrže opciju video poziva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »