Dečiji psiholog – Beograd

Jedan od najvećih problema u našoj zemlji, ali i u regionu, pa i šire jeste to što i dalje ne postoji jasna svest o važnosti mentalnog zdravlja. Naravno da je fizičko zdravlje nešto što uvek ima primat u odnosu na sve moguće faktore rizika, ali razmislite o tome šta tačno izaziva neke fizičke tekobe – postoje jasni navodi da je za bitan broj fizičkih oboljenja, upravo kriva posledica mentalnih ili psiholoških problema.

Ne možemo reći da je ovakvo shvatanje danas retko, u odnosu na decenije koje su iza nas, shvatanje o bitnosti mentalnog zdravlja i mentalne higijene su se u mnogome popravili. Međutim i danas se ljudi previše kasno javljaju psiholozima ili stručnjacima za mentalno zdravlje, čak i kada su već odavno svesni da je problem koji imaju psihološke prirode.

Online psiholog

Jednostavno treba utvrditi da ako želite zdravo telo, morate imati zdrav duh i obrnuto. Samosvest o bitnosti pa i redovnim proverama svog mentalnog stanja, može uzrokovati da se u budućnosti lakše nosite sa nekim problemima ili da otklonite mogućnost da uopšte imate problem ovakve prirode u budućnosti.

Problemi sa mentalnim zdravljem, pa i fizičkim zdravljem spadaju u red onih problema koje treba rešiti pre nego što dobiju na svom zamahu. Dakle za zdravlje zaista važi ona narodna izreka „bolje sprečiti nego lečiti“, a iz perspektive psihologa to možemo potvrditi.

Stavljanje problema pod tepih, neće rešiti ništa, a ako imate decu i ona usvoje ovakav obrazac ponašanja prema svom zdravlju – to zasigurno neće biti dobro po njih u budućnosti. Upravo zato smo i započeli ovaj članak pričom o ovome.

Dečiji psiholog – Beograd

Rad sa decom zahteva vrlo sofisticiran i staložen pristup kada je reč i o vaspitanju ali i u psihološkom radu. Sve ono što ne želite da oni usvoje, oni će usvojiti – ukoliko vi ispoljavate isto. Postoji jedna tačna i nažalost surova konstatacija, da deca rade ono što vide. Dakle kao što smo rekli, ako ste vi neodgovorni prema vašem mentalnom zdravlju ili u zdravlju generalnom smislu, nije isključeno da bi vaša deca mogla imati isti način razmišljanja u budućnosti. To složićete se nije dobro, posebno u vremenima u kojima živimo.

Život se nažalost isuviše ubrzao, često nemamo vremena jedni za druge i često nemamo vremena da razmišljamo o nečemu što je problem, a ne boli. Problem sa određenim mentalnim stanjima, može lako stati u takvu kategoriju, posebno onda kada je reč o ranim fazama problema.

Stručnjaci savetuju da je vrlo važno naučiti dete o bitnosti mentalnog, koliko i fizičkog zdravlja. Nikada nemojte prevideti činjenicu da je definicija zdravlja nešto što podrazumeva i fizičko, ali i psihičko osećanje blaženstva.

Ako primetite da se vaše dete muči sa nekim problemom, pokušajte da mu pomognete. Naravno to ne podrazumeva da vi sami rešavate probleme deteta. Koliko god vam to zvučalo surovo, ponekad je važno prepustiti decu njihovim problemima kako bi naučili nešto iz procesa rešavanja problema. Dete ne treba čuvati pod staklenim zvonom i rešavati njihove probleme bez da ih prvo niste pustili da pokušaju da ih reše sami.

Online psiholog

Deca kroz suočavanje sa ličnim problemima uče kako da se u budućnosti postave prema problemu, postaju samostalnija i spremnija za buduće izazove. Svakako treba biti uvek tu za svoje dete, naročito ako primetite da problem ne mogu da reše sama. Dovoljno je samo to da izdvojite vreme za razgovor i otvoreno ih pitate kakav problem imaju i kako misle da mogu da ga reše.

Ne treba činiti najčešću grešku roditelja, a to je da marginalizujete i banalizujete problem koji ima vaše dete. Deca se teže nose sa problemom kakav god on bio, kada osete da nemaju podršku i kada misle da njihovi problemi nisu adekvatno shvaćeni. Potrudite se da budete otvoreni za razgovor i da budete prisutni u rešavanju svih problema koje dete ne može da reši samo.

Ukoliko shvatite da problem koji dete ima nadilazi i vaši mogućnosti rešavanja tog problema, zatražite pomoć. Prvo preispitajte odnos deteta prema problemu, koliko ono misli da je taj problem strašan i da li mogu da se nose sa njim. Ukoliko i dete samo izjavi da mu treba pomoć ili vi tako procenite, obratite se stručnim licima za pomoć.

Uvek možete razgovarati sa školskim psihologom o mogućim opcijama, ali i sa izabranim lekarom ili pedijatrom. Ukoliko je dete mlađe, obraćanje za pomoć treba da bude jedna od vaših opcija – posebno iz razloga što većina roditelja nije baš upoznata sa pristupom problemu psihološkog karaktera kod mlađe dece.

U svakom slučaju, treba da prionete na posao traženja psihologa. Ono što treba da znate jeste to, da treba pažljivo izabrati psihologa za svoje dete. Pitajte školskog psihologa za preporuku ili izabranog lekara vašeg deteta. Konsultujte se sa prijateljima ili sa poznanicima, konsultujte i internet. Pre svega vrlo je važno da pred sebe postavite više izbora.

Razgovarajte sa psihologom i procenite kako vam se čini njegov odnos prema vašem detetu. Takođe ne bi bilo loše da i samo dete pitate kako im se psiholog čini. Možete ih pitati i to da li im se dopada rad sa psihologom, da li oni vide rešenje u takvom načinu rada i da li im je prijatno da razgovaraju sa nekim o svojim problemima.

Ako vaše dete ima bilo kakav problem, rad sa psihologom koji mu se ne sviđa neće doprineti povoljnom tretiranju tog problema. Dakle vrlo je važno da se dete u radu sa psihologom oseća prijatno i saslušano, odnosno da i ono samo uvidi benefite od rada na svojim problemima.

Upravo iz tog razloga, naš sajt od početka svog postojanja nudi više različith psihologa kao mogućnosti za rešavanje vaših problema. Sa većim izborom, dolazi i veća verovatnoća da će jedan od naših psihologa biti pravo rešenje za vas ili za vaše dete.

Seanse koje možete organizovati putem našeg sajta, obavljaju se putem online video poziva. Odnosno putem internet aplikacija koje sadrže opciju video poziva. Sve što je potrebno jeste to da odete u rubriku sa kontaktima naših psihologa, odaberete psihologa koji vam se najviše dopada i kontaktirate ga.

Ovim načinom rada zagarantovano je to da neće imati problema koje izazivaju tradicionalni vidovi terapije. Nećete morati da putujete sa jednog kraja Beograda na drugi, neće morati da brinete o prevozu i vraćanju deteta kući. Sve što vam je potrebno za online seansu jeste to da imate čvrstu volju i stabilnu internet konekciju. Takođe se na ovaj način i vi možete pridružiti terapiji i doprineti tome da vaše dete prevaziđe sve svoje probleme.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »