Emotivno povređen muškarac – Koji znaci pokazuju emotivnu povređenost muškarca?

Tokom svog života, radićete mnoge stvari koje biste voleli. Međutim ne verujemo da biti u vezi sa emocionalno povređenim muškarcem jeste jedna od tih stvari. Najčešće zato što je voleti ovakvog čoveka komplikovano, bolno i povlači sve što je potrebno da i vas slomi.

Ne želimo da vam kažemo kako ovo nije moguće prevazići i kako u potpunosti treba da izbegavate muškarce koji su emotivno povređeni. Ukoliko se zaljubite možete stupiti u vezu sa ovakvim muškarcem i ne mora nužno da znači da će njegovo stanje uvek biti onakvo kakvo je sada.

Online psiholog

Međutim ukoliko se premišljate, a osećate da nešto sa muškarcem sa kojim se viđate nije u redu – onda možemo da vam damo neke savete. Savete koji će vam pomoći da artikulišete sve ono što mislite ili da prepoznate sve one znake koji ukazuju da nešto nije u redu.

Ovo je ono od čega ovaj članak želi da se zaštiti.

U ovom članku ćete naučiti šta zaista znači biti emotivno povređen muškarac, kroz 15 znakova koji pokazuju da je muškarac emocionalno povređen. Takođe ćete naučiti kako će ljubav ovakvog čoveka na kraju uticati na vaš život ako je prihvatite.

Šta znači biti emocionalno povređen ili oštećen?

“Šta znači biti povređen?” Ovo je jedno pitanje koje je uglavnom pogrešno shvaćeno jer postoji malo ili nimalo pokazatelja koji bi precizno merili šta je emocionalna povređenost zaista.

Mnogo puta se „povređenost“ i „slomljeno srce“ koriste naizmenično. To se može definisati kao metafora za intenzivan emocionalni stres ili bol koji čovek oseća zbog duboke čežnje za nekim. Ako se odemo dalje, emotivna povređenost se takođe može izraziti kao rezultat emotivnog zlostavljanja, psihičkog zlostavljanja/nasilja ili mentalnog zlostavljanja.

Imajući ovo na umu, biti emotivno povređen je stanje slabog mentalnog zdravlja ili duboko usađene mentalne/emotivne traume koje obično prate period intenzivnog i produženog emocionalnog zlostavljanja. Neki znaci emotivne neuravnoteženosti uključuju nisko samopoštovanje, PTSP, anksioznost, depresiju, a u nekim slučajevima i suicidalne tendencije.

Da razbistrimo malo ovo pirču, svako može biti emotivno slomljen; muškarci, žene, pa čak i deca. Svako ko preživi bol ili ponižavajuća iskustva koja se nazivaju emocionalnim zlostavljanjem može izaći iz takvog iskustva kao emocionalno slomljena osoba.

Ali studije ističu da muškarci često skrivaju unutrašnji bol zbog društvenih pritisaka povezanih sa muževnošću. Zbog toga možda neće moći da identifikuju i priznaju svoju emocionalnu krizu. Kao što ćete videti kasnije u ovom članku, muškarci hteli oni to da priznaju ili ne takođe mogu biti emocionalno slomljeni.

Osobine emocionalno slomljenog čoveka

Evo nekih karakteristika koje će emocionalno povređen muškarac pokazati u različitim kontekstima.

1. Mrzi sve što ne može imati

Dakle, par u vašem susedstvu se dobro zabavlja i možda pleše uz odličnu pesmu koja svira preko radija? Emotivno zlostavljan ili povređen muškarac bi se, bez razloga, uvredio zbog onoga što oni rade. Primetili biste to dok pokušava da pronađe greške u njima.

Može se žaliti da su preglasni ili čak otići do njih da im kaže da se stišaju. Ipak, pažljiviji pogled na njega pokazaće da nije reč o muzici. Ima nešto u intimnosti para što ga dodiruje na pogrešan način, a to mu smeta. Priznaćete da to može biti jako toksično, pogotovo ako ne želi da prizna da zapravo on ima problem – a ne par kojeg posmatra.

2. Za razliku od njega, svi ostali uvek greše

Pokušajte da razgovarate o njihovim prošlim vezama sa njima. Muškarac koji je povređen ili emocionalno zlostavljani će pokrenuti dugu tiradu o tome kako su svi njihovi bivši i njihovi prijatelji bili totalni kreteni prema njima. Jedna jasna karakteristika emotivno povređenog čoveka je da nikada ne greši, u svojim očima on je uvek u pravu.

3. Vraćaće ono što su dobili

U nekom trenutku svog života, emocionalno zlostavjan muškarac će na kraju vratiti “usluge” koje su mu drugi pružili. Dakle nije isključeno da će oni jednog dana zlostavljati svog partnera kao što je neko zlostavljao njih. Rugaće se partnerki, tući svoju partnerku ili jednostavno činiti bilo šta da taj partner oseti istu bol i gorčinu kao i oni.

4. Rečeno im je da su toksični i da im je potrebna pomoć

Ali, istina, emocionalno slomljen čovek bi to shvatio kao čin izdaje. Oni nikada ne bi videli potrebu da obraćaju posebnu pažnju na te reči, ali će se njihovi ciklusi toksičnosti samo nastaviti.

15 znakova emocionalno slomljenog čoveka

Ovo su znaci da je muškarac emocionalno povređen. Pre nego što uđete u sledeću vezu, odvojite malo vremena da saznate nešto o ovim znakovima, razumete ih i pripazite na njih kad se pojave. Pa da počnemo?

1. On i dalje živi u svojoj prošlosti

Pošto možda ne želi da to vidite, emotivno slomljen muškarac bi se obično bavio pitanjima nepoverenja koja su ukorenjena u njegovim prošlim iskustvima. On može da maskira ove probleme poverenja krupnom fasadom, ali ćete primetiti da se bol iz njegove prošlosti povremeno pojavljuje u sadašnjosti.

To može uključivati bes, bol, strah od napuštanja i sklonost da se obruši na druge ljude i stvari kada se oseća ugroženo.

Online psiholog

2. Zadržava ulaganje u sadašnji odnos

Jedan od najočiglednijih znakova muškarca slomljenog srca je da mu je izuzetno teško posvetiti se sadašnjim vezama. Ovo je jednostavno rezultat njegovih prošlih iskustava i mučnog osećaja da će se s vremenom ponovo pojaviti sve ono čime se bavio u prošlosti.

Emocionalno slomljen čovek veruje da mu je bolje da se suzdrži i da se ne vezuje da ne bi dvaput prošao kroz istu stvar.

3. Nenormalne promene raspoloženja

Jedne sekunde je na vrhu sveta, jer vam je život realno zabavan i sve je super. Već sledeće sekunde, on dotiče dno i čak ni vi ne možete da priznate da je to isti momak od pre samo nekoliko minuta.

Istraživanje je proučavalo karakteristike promena raspoloženja i primetilo različite razloge za ove promene raspoloženja, uključujući emocionalni stres.

Ako vaš partner ima česte i neobjašnjive promene raspoloženja, možda biste želeli da utvrdite da li je u prošlosti imao neka emocionalno potresna iskustva.

4. Nije vam izjavio ljubav, jer smatra da je to nešto što se podrazumeva

On te voli; ti to znaš, a zna i on. Međutim, pretpostavimo da mu je teško da izrazi svoju ljubav i privlačnost koju oseća prema vama, ali veruje (iz nekog razloga) da biste trebali biti u stanju da spojite dva i dva. U tom slučaju, možda imate posla sa emocionalno povređenim muškarcem.

5. Ima nisko samopoštovanje

U redu je da se ponekad osećamo stidljivo, ali ako vaš partner ima akutni slučaj niskog samopoštovanja (naročito u onim trenucima kada treba da se ponaša normalno i da oseća samopouzdanje).

Emotivno povređeni muškarci se suočavaju sa niskim samopoštovanjem, a najčešće ovo nisko samopoštovanje proizilazi iz iskustava koja su imali u prošlosti.

6. Nezdrava potraga za uspehom

Svako želi da bude uspešan, svako želi da dobije nagradu za najboljeg člana kolektiva ili preduzetnika godine. Međutim, emotivno slomljen čovek pribegava ostvarivanju ciljeva u karijeri (i razbijanju istih) jer traži vrhunce koji dolaze iz saznanja da nije sasvim dobar ni za ništa.

Ako bi vaš partner radije provodio svoj život na svom poslu nego na izgradnji zdravog odnosa sa vama, možda biste želeli da malo porazmislite o njegovoj ličnosti i vašem odnosu.

7. Bavi se zajedničkim porocima

Češće nego inače, emotivno slomljen muškarac će se prepustiti uobičajenim porocima za kojima muškarci krenu. Ako vas vara, koristi drogu, odlazi u klubove bez prestanka i provodi vreme prepuštajući se drugim porocima koji negativno utiču na vezu, to može biti zato što pokušava da sakrije pravi izazov sa kojim se suočava.

Njegova potreba za tim porocima ne proizilazi iz toga što je on loša osoba. Možda je to samo njegov način da napusti svoju prošlost.

8. Ne ceni vaše napore, ali se plaši da vas izgubi

Ovo je verovatno jedan od najopasnijih znakova povređenog čoveka. On se ponaša kao da ne vidi i ne ceni vaše napore u vezi. Često će vam se desiti da zbog toga pretpostavite da on ne želi da stvari funkcionišu.

Međutim, onog dana kada skupite hrabrost da razgovarate s njim o tome, primetićete njegovu stranu za koju nikada niste znali da postoji. Ako ikada posumnja da ćete prekinuti vezu, naći ćete ga na kolenima kako vas moli i preklinje da ne idete.

Užasnutost vašeg partnera zbog mogućnosti da vas izgubi može biti rezultat mnogih stvari.

9. Veoma je osetljiv po pitanju svoje prošlosti

Nevino mu postavite pitanje o njegovoj prošlosti (naročito o iskustvima koja su traumatizirala u njegovoj prošlosti) i možda ćete biti pozitivno šokirani načinom na koji bi on odgovorio.

U najboljem slučaju, povređen čovek će pronaći diplomatski (ali ne tako neprimetan) način da promeni temu. U najgorem slučaju, on može eksplodirati ili se obrušiti na vas i učiniti da se osećate kao da ste previše radoznali.

Istraživanja su pokazala da su zadovoljstvo vezom i otvorena komunikacija međusobno povezani. Upravo zbog ove veze veze cvetaju kada vaš partner otvoreno i iskreno razgovara s vama o prošlim iskustvima.

Ove reakcije su jednostavno metod njegovog uma da se zaštiti od ponovnih proživljavanja loših iskustava iz prošlosti.

10. Nikada ne preuzima odgovornost za svoje greške

Kada zabrlja u vezi i vi ga pozovete, on uvek traži način da objasni šta je uradio. Možda će pokušati da manipuliše vama, zastraši vas ili čak umanji vaša osećanja/emocije samo da bi izbegao preuzimanje odgovornosti za nered koji je napravio.

Kada vidite kako izbegava da preuzme odgovornost za svoje postupke, možda ćete želeti da odvojite malo vremena da kritički procenite odnos i pravac u kojem se kreće. Oduprite se želji da pokušate da naučite kako da popravite povređenog čoveka. To bi vam moglo naštetiti više nego što ste ikada zamišljali.

11. Neko u tvom životu ti je to rekao

Koliko god želeli da verujete da ljudi u vašem životu ne znaju šta je sa vašom vezom, to možda nije potpuna istina.

Ako su ikada u vašim odnosima učestvovali ljudi koji su vam bliski, kao što su vaši bliski prijatelji/porodica (čak i ako je to bila samo za večeru sa braćom i sestrama), možda ćete biti iznenađeni kada saznate šta su izvukli iz kratkog vremena koje su proveli sa vama.

Ako je u bilo kom trenutku neko u vašem životu (u čije odluke/presude verujete) nagovestio da je on emotivno nestabilan čovek, možda biste želeli da više obratite pažnju na te reči.

Ako je moguće, saznajte šta je uticalo na taj komentar i poslušajte šta oni imaju da kažu.

12. Nema emocionalne intimnosti, ali to nema veze sa seksom

Ako vaš partner brzo uskoči u krevet sa vama i brzo iskoči odmah nakon što je delo obavljeno, možda ćete želeti da stvari radite polako.

Kritički pogledajte na vaš odnos. Da li je seks sve što vaš muškarac želi od vas? Da li provodi vreme pokušavajući da se emocionalno poveže sa vama? Da li uopšte pričate o stvarima koje su važne? Ukoliko je ovo tačno, on sigurno ima emotivni problem.

13. Uvek izgleda savršeno

Ključna reč ovde je „pojaviti se“.

Ako posumnjate u nešto i pitate ga o tome, on bi vam najverovatnije rekao da je sve u redu. Emocionalno povređen čovek daje sve od sebe da nikada ne prizna greške ili mane koje ima. To bi moglo biti zato što je naučen da to ne treba činiti jer ima loše iskustvo sa iskrenošću – odnosno sa lošom osobom koja je u prošlosti možda iskoristila njegovu iskrenost.

14. Ne utiču na vaše emocije

Čak i ako se slomite u suzama zbog nečega, on će najverovatnije nastaviti da bulji u vas bez ikakvog osećaja za vaša osećanja. Nećete na njegovom licu videti ništa. Jedna stvar koju treba da znate o emocionalno slomljenom čoveku je da empatija nije njegova najjača strana. Ovo može biti izuzetno toksično i ponižavajuće u kontekstu veze, međutim ne mora biti samo odlika traumiranog ili povređenog muškarca. Muškarci nažalost u velikom broju slučajeva glume da nisu empatični, iako jesu.

Problem sa muškarcima generalno je ono što smo već pominjali, a to je taj nametnuti obrazac ponašanja “mačo muškarca” – muškarca koji ne plače, koji se ne ispoveda iako je osetljiv. Kada smo kod osetljivosti, hajmo dalje sa znacima emotivno povređenog muškarca.

15. Bolno osetljiv

Teško je spustiti gard kada ste s njim jer se čini da stalno morate biti isuviše blagi, zbog njegove uvredljivosti. On će možda čak i vaše šale shvatiti previše ozbiljno, čak i ako su to šale koje je on ranije koristio kako bi se našalio sa vama. Za njega se dovođenje u pitanje njegovih postupaka može protumačiti kao napad na njegov karakter.

Zaključak

Ako ste se ikada zapitali šta znači biti slomljen čovek, ovaj članak je nadamo se rasvetlio to ko je emotivno povređen muškarac i kakvo je njegovo ponašanje.

Pre nego što se posvetite svojoj sledećoj vezi sa ovim muškarcem(ili, čak i ako ste sada u vezi), odvojite malo vremena da preispitate ovu vezu. Ako otkrijete da ste sa emotivno povređenim muškarcem, možda ćete želeti da raskinete vezu, kako ne biste postali žrtva traumatizacije koja će i od vas napraviti emotivno povređenu osobu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »