Fizička privlačnost

Moderni svet je nekeko postao previše hladan i nikada se ne zapitamo zašto je to baš tako. Puno čitamo, ali šta zapravo čitamo? Najčešće su to članci koji imaju veze sa crnom hronikom, nekim nesrećnim ratovima, politikom ili kriminalom u širem smislu. Kada ste zadnji put pročitali nešto o ljubavi? Inspiracija za ovaj članak proizilazi baš iz te potrebe, da malo progovorimo i o ovoj stvari. Dakle, evo članka o ljubavi i privlačnosti i verujemo da je to jedna od srećnijih tema na koje ćete danas naići.

Usred salve veoma konkretnih saveta iz časopisa za samopomoć ili stručnjaka za ljubav o tome kako naterati nekoga da se zaljubi u vas, postoji otprilike pet stubova fizičke privlačnosti. Mnogi popularni novinski članci o uzrocima privlačnosti pažljivo pokrivaju samo podskup od ovih pet, sa očiglednim fokusom na biologiju i evoluciju. Ali uzroci su širi od toga. I u skladu sa starom izrekom “ljubavi-je-slepa”, svaki stub se sastoji od jedne ili više predrasuda.

Online psiholog

Ovaj članak nije vodič kako da nekoga privučete, međutim možda i jeste, jer vas je ovde možda doveo neki razlog. Umesto toga, ukratko ističem glavne uzroke fizičke privlačnosti prema udžbeniku socijalne psihologije. Međutim, iz ovog istraživanja se svakako može predvideti ili zaključiti nekoliko pristupa.

Pa da počnemo, šta je to fizička privlačnost verovatno već znamo. U nakrajćem obliku to možemo objasniti kao neverovatnu privrženost ili sviđanje koje jedna osoba oseća prema drugoj osobi zbog njenog fizičkog izgleda. Međutim ovo je poprilično svedena formulacija, zato ćemo joj temeljnije pristupiti u nastavku, kako bi izbegli šturost i govorili u potpunosti o svemu što smo najavili u početku teksta.

1. Lepota

Postoji spoljašnja lepota, koja sadrži elemente klasične fizičke privlačnosti ili hemije, a postoji i unutrašnja lepota, koja se odnosi na vaše osobine, karakter ili popularno rečeno dušu. U suštini, kako izgledate ili kakvi ste, može uticati na to da nekoga fizički privučete. Pristrasnost je ovde očigledna; Lepota je u oku posmatrača.

Da, postoje široko usaglašeni aspekti lepote koji mogu da variraju od kulture do kulture i decenije do decenije, u smislu toga ko su holivudski ili bolivudski najlepši glumci ili glumice. Da, odeća, frizura i šminka mogu dati neke prednosti u fizičkoj privlačnosti. Ali čak i unutar jedne kulture i vremenskog perioda, percepcije lepote se uveliko razlikuju. Zato kažemo da imamo svoj “tip” partnera. Čak možemo pronaći nešto privlačno o pojedincu što nam je, kada smo ga prvi put sreli, bilo neprivlačno (i obrnuto).

Izvori naše pristrasnosti mogu biti brojni, uključujući stereotipe o grupama kojima trenutno željeni partner može pripadati (rasni, verski, profesionalni i tako dalje). Možda nas ova osoba podseća na prethodnog partnera. TV emisije i filmovi koje gledamo mogu uticati na naše preferencije. Konkretno, nakon gledanja savršenih 10 partnera na velikom ekranu, većina nas bi potencijalne partnere prosečnog izgleda ocenila kao još manje privlačne. Takođe treba da napomenemo da postoje objektivne osobine lepote, što znači da su gotovo univerzalno privlačne. Oni uključuju ljubaznost, simetriju lica i (kod žena) poseban odnos struka i kukova. Ali uglavnom, lepota je subjektivna i ne može se puno diskutovati o njoj. Odnosno može, ali bi nam za to bilo potrebno vreme i još duži tekst, koji sigurno niko ne bi želeo da čita.

2. Blizina

Hajde da sklonimo ovaj dosadan i neromantični stub. Ispostavilo se da je veća verovatnoća da će vas neko privući ako se vi i ta osoba često vidite (nasuprot tome ako se nikada niste sreli). Ovde nema neke velike filozofije kao što je to slučaj sa lepotom, izađete napolje sretnete nekoga koga često srećete i odjednom shvatite da se nešto desilo. Shvatate da ste fizički privučeni tom osobom.

Tačnije rečeno, što se dvoje ljudi češće viđaju (sve su stvari jednake), veća je verovatnoća da će se privući jedno drugo. Ovo se zove efekat pukog izlaganja. Neki popularni novinari idu predaleko govoreći da blizina može bukvalno da izazove privlačnost, ali najčešće citirane studije ne opravdavaju taj zaključak. Blizina je neophodna za istinsku privlačnost, ali je sama po sebi retko, ako i ikada, dovoljna da bude ostvarena u obe osobe i da na kraju završi vezom.

Međutim opravdanje za ovu tezu je ono popularno pitanje koje često postavljamo novom paru: Gde ste se upoznali? Podrazumevajući tako da su došli u fizički dodir, jer su se negde često sretali zajedno i shvatili da se dopadaju jedno drugom.

3. Sličnost

Ptica svome jatu leti. Više nas privlače drugi koji su nam slični po izgledu, uverenjima, interesovanjima itd. Naravno, ako neko voli iste stvari kao ti, očigledno ima dobar ukus, zar ne? Normalan ego rađa takvo rasuđivanje, jer je imitacija najviši oblik laskanja. Pored toga, deljenje stavova i interesovanja omogućiće više zabave zajedno, za razliku od nezadovoljstva zbog druženja sa nekim ko se ne slaže sa vama u vezi sa glavnim uverenjima i smatra da su vaši hobiji glupi.

Postoji samo jedna dimenzija koja može podržati ideju o privlačenju suprotnosti, a to je dominacija-pokornost. Dominantne tipove ličnosti možda više privlače oni koji vole da im se naređuje (i obrnuto). Ali iznenađujuće, nakon interakcije, ove suprotne osobe imaju tendenciju da lažno percipiraju jedni druge kao slične.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Vi i vaš romantični partner niste klonovi jedno drugog. Imate razlike. Zaista, nakon što ste dovoljno dugo sa nekim, razlike vam mogu ići na živce i čak vas mogu razbiti u paramparčad. Ali malo je verovatno da će te razlike biti ono što je izazvalo vašu privlačnost jedno prema drugom u prvim danima. I možda ćete obratiti više pažnje na averzivne razlike čak i ako su one u manjini atributa vas i vašeg partnera.

4. Prvo se taj neko svideo vama

Ovaj faktor je verovatno najkomplikovaniji. Veća je verovatnoća da će vas neko privući ako prvo saznate da ste vi takođe privukli tu osobu. Među potencijalnim procesima ovde je opet uključen naš ego. Ako smatrate da ste privlačni, možda će biti polaskani time i pomisliti da ta druga strana koja vas smatra privlačnim ima dobar ukus. Upravo ovo može dovesti do ciklusa ili začarnog kurga u kojem će se izgraditi međuljudska privlačnost.

Hipotetički gledano, vaš dobronamerni kolega može da vas slaže o ženi sa kojom radite – recimo da se ona zove Ana – kolega vam kaže da je Ana poprilično zainteresovana za vas po njegovom sudu. Vi pomislite da je tako, pa i sami bivate privučeni Anom, a vaše kasnije interesovanje za Anu može da primeti i sama Ana koja tada, u stvari, počinje da se fizički interesuje za vas. Možda se i desi da se među vama stvori međusobna privlačnost (izvan očigledne laži koja je sve to pokrenula), a onda stvari mogu da počnu da se razvijaju dalje u tom smeru. Odjednom izađete sa Anom na piće, potom na večeru, potom uđete u vezu i par godina kasnije završite sa Anom u braku.

Da li je ovakav scenarijo verovatan? Ne! Da li je ovo moguće? Apsolutno, pod pretpostavkom da Ana i vi imate neke međusobne sličnosti i da ste bar umereno privlačni jedno drugom.

Online psiholog

5. Neseksualno uzbuđenje

Na kraju, mozak se može prevariti da pomeša naše neseksualno uzbuđenje sa seksualnim uzbuđenjem. Ovo je ispitano u jednoj studiji, nazvanoj viseći most. Pretpostavimo da je žena na visećem mostu i muškarac treba da joj pomogne da pređe – šta se dešava?

U klasičnoj studiji zastrašujućeg visećeg mosta, činilo se da muškarci mešaju svoje fiziološko uzbuđenje izazvano mostom (kao što je povećan broj otkucaja srca i disanje) sa privlačnošću prema ženi koja je stupila na most. Implikacija je da zastrašujući horror film ili vožnja rolerkosterom mogu biti dobar izbor za prvi sastanak. To se zove pogrešna atribucija uzbuđenja.

U globalu

Ako pokušavate da nekoga zainteresujete za vas, evo nekih zaključaka. Učinite da izgledate što bolje možete (barem na osnovu nečijeg „tipa“). Pokušajte da ukrstite puteve sa tom posebnom osobom (ali izbegavajte uhođenje). Skrenite im pažnju na to šta je slično kod vas i kod te osobe (Npr. jedan pronađe Facebook stranicu drugog i pretvara se da deli sve hobije sa tom osobom – naravno može i suptilnije, sigurno volite slične filmove na primer). Uverite se da saznaju da ste zainteresovani (ali se nemojte preterivati – opet, bez uhođenja). Na kraju, razmislite o vožnji rolerkosterom za jedan od vaših prvih sastanaka. Čak i horror film može biti dobra opcija, međutim morate pogoditi čega se ta druga strana najviše plaši.

Ovi koraci su više zamišljeni kao rezime ovog članka nego kao verodostojni savet. Putevi ka ljubavi su jedinstveni za svaki par. Mnogi članci za samopomoć mogu sadržati konkretniji savet koji bi vam mogao pomoći. A kada vi i vaš partner postanete srećan par, postajete još sličniji jedno drugom i pristrasniji jedno prema drugom na pozitivan način. Pozitivne predrasude vam pomažu da umanjite međusobne greške i potcenite privlačnost potencijalnih alternativnih partnera. U stvari, takve pristrasnosti obično i očekujemo od naših partnera.

Ljubav je slepa na pozitivan način – i to ne samo zato što je može prevariti rolerkoster. Dakle, za razliku od opšteg cilja našeg teksta, možda je u redu dozvoliti da se neke od ovih pristrasnosti jednostavno dogode same. Barem onda kada se okončaju protokoli socijalnog distanciranja zbog koronavirusa. Dakle srećno ako vam sreća zatreba.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »