Genito-karlični bol ili poremećaj penetracije

Ekstremna nelagodnost ili bolovi tokom odnosa mogu smanjiti seksualnu želju, poremetiti veze i naterati ženu da se oseća manje ženstveno. Genito-karlični bol / poremećaji u pentraciji mogu uključivati brojne uzroke i simptome, kako fizičke tako i psihološke, a psiholog može pomoći pojedincu ili paru da preduzmu korake ka vraćanju u zdrav seksualni život.

Poremećaj uključuje poteškoće u polnom odnosu i osećanje bola nakon prentracije penisa u vaginu. Ozbiljnost može varirati od potpune nesposobnosti da se doživi vaginalna penetracija do sposobnosti da se doživi penetracija u jednoj situaciji, ali ne i u drugoj. Na primer, žena možda neće osećati nelagodu prilikom umetanja tampona, ali može iskusiti jak bol kada pokušava da ima seksualni odnos.

Online psiholog

Genito-karlični bol ranije je nazivan poremećajem seksualnog bola koji se sastoji od dispareunije (bol u predelu karlice tokom ili nakon seksualnog odnosa) ili vaginizma (nehotični grč muskulature koji okružuje vaginu zbog čega se zatvara, zbog čega pentracija postaje teška, bolna ili nemoguća za podneti).

Broj žena sa genito-karličnim bolom nije poznat, ali procenjuje se da veliki broj žena, doživljavao ovakav bol tokom odnosa. Ovaj poremećaj izaziva i druge probleme, uključujući smanjenu seksualnu želju i izbegavanje bilo kakvog genitalnog kontakta koji bi mogao da izazove bol. Kao rezultat toga, mnoge žene koje žive sa poremećajem mogu imati problema u svojim romantičnim vezama, a mnoge izveštavaju da se zbog ovih simptoma osećaju manje ženstveno.

Simptomi

Znaci i simptomi genito-karličnog bola / poremećaja u pentraciji, uključuju trajne ili ponavljajuće poteškoće sa jednim (ili više) od sledećeg:
Vaginalna penetracija tokom odnosa.
Izraženi vaginalni ili karlični bol tokom seksualnog odnosa ili pokušaja penetracije.
Izražen strah ili anksioznost zbog vaginalnog ili karličnog bola u očekivanju penetracije ili kao rezultat penetracije u vaginu.
Označeno zatezanje ili stezanje mišića karličnog dna tokom pokušaja vaginalne penetracije.
Da bi se dijagnostikovao genito-karlični bol / poremećaj u penetraciji, simptomi pacijenta moraju biti prisutni najmanje šest meseci i moraju prouzrokovati klinički značajan problem. Takođe, seksualnu disfunkciju ne bi trebalo bolje objasniti neseksualnim mentalnim poremećajem ili posledicom teške patnje u odnosima (npr. Nasilje partnera) ili drugim značajnim stresom, niti se može pripisati efektima supstance / leka ili drugog zdravstvenog stanja. .
Genito-karlični bol se najčešće prijavljuje tokom ranog odraslog doba i u peri- i postmenopauzalnom periodu.

Uzroci

Poremećaj se može okarakterisati kao doživotni ili stečeni. Specifičnosti razvoja poremećaja nisu poznate, ali faktori relevantni za njegov uzrok i lečenje mogu biti:
Zdravstveni status partnera ili problemi sa percepcijom seksualnih odnosa.
Faktori veze, kao što su razlike u seksualnoj želji ili nedostatak komunikacije.
Individualna ranjivost, kao što je istorija zlostavljanja.
Kulturni i verski stavovi prema seksualnosti.
Medicinske brige kao što su infekcije ili stanja koja uzrokuju bol u genito-karličnom predelu.
Važan faktor rizika za razvoj genito-karličnog bola, je bol tokom umetanja tampona. Mnoge žene mogu takođe doživeti porast genito-karličnih simptoma povezanih sa bolom tokom postpartalnog perioda ili nakon istorije vaginalnih infekcija.

Online psiholog

Lečenje

Lečenje i ishod genito-karličnog bola, zavisi od uzroka bola. Stručnjak može pomoći u utvrđivanju dijagnoze i konsultovanju o odgovarajućem lečenju.
•Za bolne odnose nakon trudnoće, treba primeniti nežnost i strpljenje.
•Za bolne odnose kod žena u menopauzi mogu se koristiti maziva i kreme ili lekovi koji sadrže estrogen prema propisima.
•Za bolni odnos izazvan endometriozom mogu se dobiti lekovi. Operacija takođe može biti opcija i može pružiti potpuno olakšanje.
•Za bolni odnos zbog drugih komplikacija, bolesti ili psiholoških faktora, obratite se svom lekaru.

Tokom procedure lečenja, dobija se istorija bolesti pacijenta i izvršiće se fizički pregled. Detaljna pitanja iz istorije bolesti koja dokumentuju poteškoće sa snošajem mogu da uključuju:
•Kada se bol prvi put razvio?
•Da li je seks bolan svaki put kada se pokuša, ili samo ponekad?
•Da li je uvek bilo bolno?
•Da li je odnos bolan i za vašeg partnera?
•Da li je bol u usnama, vagini ili celoj karličnoj oblasti?
•Da li se bol javlja tokom ulaska?
•Da li ste u prošlosti doživjeli značajan traumatičan događaj, poput silovanja ili ste bili zlostavljani kao dete?
•Da li se trenutno lečite od bilo kakvih bolesti ili poremećaja?
•Da li trenutno uzimate neke lekove?
•Da li se nedavno dogodio značajan emotivni događaj u vašem životu?

•Koje ste korake preduzeli da biste seks učinili manje bolnim? Koliko su dobro radili?
•Sa kojim drugim simptomima se suočavate?
Ukoliko problemi nisu jasno uzrokovani fizičkim problemima jedne osobe, par bi trebalo da ode kod doktora zajedno. Ako se sumnja na fizički problem, biće vam dati testovi.

Prevencija

Dobra higijena i rutinska medicinska nega donekle će pomoći. Adekvatna predigra i stimulacija pomoći će u obezbeđivanju pravilnog podmazivanja vagine. Upotreba maziva rastvorljivog u vodi takođe može pomoći. (Vazelin se ne sme koristiti kao seksualno mazivo. Nije rastvorljiv u vodi i može dovesti do vaginalnih infekcija.)

Lečenje

Dispareunija (bolni odnos) sprečava seksualno zadovoljstvo kao i uzbuđenje tokom seksa. U nekim situacijama može se javiti vaginizam, zbog čega se vaginalni mišići nehotično skupljaju i stežu na način samozaštine ili izbegavanja očekivane nelagode. Izbor tretmana za vaginizam je opsežni terapijski program koji kombinuje obrazovanje i savetovanje o seksualnoj anatomiji, fiziologiji i uobičajenim mitovima o seksu, kao i vežbe (kontrakcija i opuštanje mišića karličnog dna). Takođe se mogu preporučiti vežbe za vaginalno širenje pomoću plastičnih pomagala, ali ih treba izvoditi pod uputstvom terapeuta ili drugog zdravstvenog radnika. Lečenje treba da uključuje partnera što je više moguće; ovo bi trebalo da uključuje postepeno prisniji kontakt koji kulminira odnosom.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »