Insomnija lečenje

Nesanica je poremećaj sna i zapravo predstavlja vrlo čest poremećaj koji u zavisnosti od pojedinca varira u svom intenzitetu, odnosno ozbiljnosti simptoma koji mogu biti epizodični ili stalni i hronični. Naravno kao i za većinu poremećaja lečenje može biti ključno za regeneraciju sna i za kasnije normalno funkcionisanje, odnosno eliminaciju simptoma ovog poremećaja.

Zato ostanite sa nama i u ovom tekstu istražite bezbedne, efikasne tretmane nesanice bez korišćenja lekova.

Online psiholog

Nesanica je uobičajen poremećaj spavanja koji može otežati uspostavljanje sna, otežati održavanja sna tokom noći ili uzrokovati da se budite prerano i da kasnije ne možete da zaspite. Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu, koja se ponekad naziva KBT-I, je efikasan tretman za hronične probleme sa spavanjem i obično se preporučuje kao prva linija odbrane, odnsono lečenja.

Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu je strukturirani program koji vam pomaže da identifikujete i zamenite neodgovarajuće misli i ponašanja koja uzrokuju ili pogoršavaju probleme sa spavanjem. Za razliku od tableta za spavanje, KBT-I vam pomaže da prevaziđete osnovne uzroke problema sa spavanjem.

Da biste identifikovali kako najbolje da lečite svoju nesanicu, vaš terapeut za spavanje može da vam naloži da vodite detaljan dnevnik spavanja jednu do dve nedelje.

Kako funkcioniše kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu?

Kognitivni deo KBT-I uči vas da prepoznate i promenite uverenja koja utiču na vašu sposobnost spavanja. Ova vrsta terapije može vam pomoći da kontrolišete ili eliminišete negativne misli i brige koje vas drže budnima.

Deo KBT-I koji uključuje promene u ponašanju vam pomaže da razvijete dobre navike spavanja i izbegavate ponašanja koja vas sprečavaju da spavate dobro. Suštinski se ova metoda zasniva na razvijanju strategija kako da predupredite sve ono što vam otežava život, a rezultat je poremećaja od kojeg patite. U zavisnosti od vaših potreba, vaš terapeut za spavanje može preporučiti neke od ovih KBT-I tehnika:

Terapija kontrole stimulacije. Ovaj metod pomaže u uklanjanju faktora koji uslovljavaju vaš um da se odupre snu. Na primer, možda ćete biti obučeni da postavite sebi neko dosledno vreme za spavanje i buđenje i izbegavate dnevne dremke. Da koristite krevet samo za spavanje i seks i napustite spavaću sobu ako ne možete da zaspite u roku od 20 minuta, vraćajući se samo kada ste. pospani.

Ograničenje spavanja. Ležanje u krevetu kada ste budni može postati navika koja dovodi do lošeg sna. Ovaj tretman smanjuje to vreme koje provodite u krevetu, uzrokujući delimično lišavanje sna, što vas čini umornijim sledeće noći. Kada vam se san poboljša, vreme u krevetu će se postepeno povećavati.

Higijena spavanja. Ovaj metod terapije podrazumeva promenu osnovnih životnih navika koje utiču na san, kao što su pušenje ili konzumiranje previše kofeina kasno u toku dana, konzumiranje previše alkohola ili neredovno vežbanje. Takođe uključuje savete koji vam pomažu da bolje spavate, kao što su načini da se smirite sat ili dva pre spavanja.

Poboljšanje uslova za spavanje. Ovo nudi načine na koje možete da stvorite udobno okruženje za spavanje, kao što je to da osigurate da vaša spavaća soba bude tiha, tamna i hladna, da nemate TV u spavaćoj sobi i da sakrijete sat od svog pogleda.

Trening opuštanja. Ovaj metod vam pomaže da smirite svoj um i telo. Pristupi uključuju meditaciju, promenu percepcije stvari povezanih sa spavanjem, opuštanje mišića i druge.

Ostati pasivno budan. Takođe se naziva paradoksalna namera, ovo uključuje izbegavanje bilo kakvog napora da se zaspi. Paradoksalno, briga da ne možete da zaspite može vas zapravo držati budnim. Otpuštanjem ove tenzije može vam pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Biofeedback. Ovaj metod vam omogućava da posmatrate biološke znake kao što su otkucaji srca i napetost mišića i pokazuje vam kako da ih prilagodite. Vaš specijalista za spavanje vam može naložiti da ponesete uređaj za biofeedback kući kako biste snimili vaše dnevne obrasce. Ove informacije mogu pomoći da se identifikuju obrasci koji utiču na spavanje.

Najefikasniji pristup lečenju može kombinovati nekoliko od ovih metoda. Najbolja stvar koju možete da uradite je da pronađete terapeuta koji će vam pomoći u ovom poduhvatu, posebno ako je u pitanju ozbiljniji oblik nesanice ili insomnije. Naš sajt vam nudi mogućnost korišćenja usluga online psihoterapeuta. Potrebno je samo da na sajtu pronađete rubriku sa kontaktima, odaberete svog terapeuta i javite se, kako biste organizovali svoju seansu. Ovaj vid prakse, podrazumeva da seansu možete pratiti sa bilo koje lokacije, a opet imati pun efekat delovanja ovakvog vida pomoći.

Kognitivna bihejvioralna terapija ili lekovi?

Lekovi za spavanje mogu biti efikasan kratkoročni tretman – na primer, mogu pružiti trenutno olakšanje tokom perioda visokog stresa ili tuge. Neki noviji lekovi za spavanje su odobreni za dužu upotrebu. Ali oni možda nisu najbolji dugoročni tretman za nesanicu. Ponaročito ako je nesanica izazvana nekim traumatičnim događajem ili specifičnim događajem koji stresira pojedinca do te mere da on ne može da zaspi. U tom slučaju se prvenstveno mora rešiti problem koji izaziva nesancu, odnosno ne pribegavati lekovima koji će samo veštački izazvati san – koji se prirodno neće uspostaviti.

Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu može biti dobar izbor lečenja ako imate dugotrajne probleme sa spavanjem, ako ste zabrinuti da ćete postati zavisni od lekova za spavanje, ili ako lekovi nisu efikasni ili izazivaju dosadne nuspojave.

Za razliku od tableta ili lekova, KBT-I se bavi osnovnim uzrocima nesanice, a ne samo ublažavanjem simptoma. Ali potrebno je vreme – i trud – da bi to uspelo. U nekim slučajevima, kombinacija lekova za spavanje i KBT-I može biti najbolji pristup.

Online psiholog

Nesanica i drugi poremećaji

Nesanica je povezana sa brojnim poremećajima fizičkog i mentalnog zdravlja. Stalni nedostatak sna povećava rizik od zdravstvenih stanja kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes i hronični bol. Neki lekovi, uključujući lekove bez recepta, takođe mogu doprineti nesanici.

Ako već imate neki zdrastveni problem ili već uzimate lekove zbog nečega, a znate da su povezani sa vašom nesanicom, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako najbolje da ih rešite zajedno sa problemima sa spavanjem. Malo je verovatno da će se nesanica rešiti sama od sebe bez lečenja. Zato je najbolja preporuka koju imamo za vas da pronađete terapeuta koji vam odgvora, te takođe podsetnik da terapeuta možete naći i na našem sajtu.

Ko može imati koristi od kognitivne bihejvioralne terapije za nesanicu?

Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu može biti od koristi skoro svakome ko ima problema sa spavanjem. KBT-I može pomoći ljudima koji imaju klasičan oblik nesanice, kao i ljudima sa fizičkim problemima, kao što su hronični bolovi, ili poremećaji mentalnog zdravlja, kao što su depresija i anksioznost – te je nesanica proizvod drugih stanja. Nema dokaza da KBT-I ima negativne sporedne efekte, štaviše, čini se da su pozitivni efekti dugotrajniji.

KBT-I zahteva stalnu praksu, a neki pristupi mogu dovesti do toga da u početku izgubite san. Ali držite se toga i verovatno ćete videti trajne rezultate. Lečenje je moguće i ništa ne treba da vas plaši ukoliko ste u sigurnim rukama i ukoliko ste zadovoljni vašim terapeutom.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »