Kada muž ne pokazuje emocije? – Šta znači to kada muž prestane da pokazuje emocije u braku?

Žene žude za emocionalnim vezama. Ovo je ukorenjena osobina ličnosti koja vam omogućava da formirate duboku vezanost za svog muža, da razvijete fizičku intimnost u braku i da nastavite da rastete u ljubavi.

Stoga je posebno štetno za vaše emocionalno zdravlje i zdravlje vašeg braka kada ne osećate emotivnu vezu sa svojim mužem.

Situacija u kojoj niste emocionalno privučeni mužu mogla bi ozbiljno da ugrozi vašu bračnu sreću. Ovo može posebno da zaboli ako ste imali zdravu emocionalnu vezu na početku vaše veze.

Možda je nekada bio pažljiv i pronicljiv. Možda ste zajedno provodili sate u dubokim razgovorima. Međutim, trenutno se ne trudi da jednostavno odgovori na poruku, javi se na poziv ili podeli svoje misli sa vama.

Online psiholog

Gubitak ove emocionalnosti u vezi može biti izuzetno štetan za vaš brak i ovo su samo znaci emotivne odvojenosti u braku. Što duže traje ovaj nedostatak veze, više se osećate kao da živite kao cimeri umesto kao ljubavnici.

„Više se ne osećam povezano sa svojim mužem“ – ako se osećate mučno zbog ovog teškog, tmurno i parališućeg osećaja, češće nego inače, vreme je da zabeležite znakove koji sugerišu da se udaljavate od svog partnera.

Ne osećati emocionalnu vezu sa svojim mužem je strašno stanje koje zahteva hitnu pažnju i korektivne korake. Razlog za nedostatak emocionalne veze može varirati od toga da se radi o čistom nemaru vašeg muža ili do toga da on jednostavno nije emocionalno inteligentan čovek. Šta god da je razlog, prvo morate potražiti neke očigledne znake o tome zašto se partner emocionalno udaljio od vas.

Znaci emocionalnog udaljavanja

Evo nekih uobičajenih znakova koji pokazuju nedostatak emocionalne intimnosti u braku i kako se emocionalno udaljavate od svog muža.

Prestajete da mu tražite po savet

Jedan od znakova da ne osećate nikakvu emocionalnu vezu je to što ste prestali da dolazite kod svog muža po savet ili kako biste čuli njegove misli o tome šta se trenutno dešava u vašem životu.

To je zato što ili osećate da mu neće biti stalo do vaših problema, više ne poštujete njegovo mišljenje ili mislite da ste zanemareni od strane muža. Takođe verovatno niste dovoljno emocionalno sigurni da biste podelili svoje probleme sa njim.

Nedostatak emotivne podrške vašeg muža može biti veliki udarac vašem osećaju sopstvene vrednosti i može učiniti da se osećate povučeno i manje sklono da tražite njegov savet.

Prestajete da delite stvari o svom životu sa njim

Slično gore navedenom, umesto da ne delite probleme, otkrivate da više ništa ne delite sa svojim mužem.

Nedostatak intimnosti od strane vašeg muža, doživljavanje emocionalne nepovezanosti u braku i osećaj zanemarenosti od strane vašeg muža dovode do nemogućnosti da podelite šta se dešava u vašem životu. Osećate kako ni on ne želi da podeli sa vama stvari o svom životu.

Vaši razgovori se sastoje od jednostavnih prijatnosti pre nego što se smestite u krevet ili se zavalite kako bi gledali televiziju. Više ne delite detalje o svom poslu, porodici, prijateljima ili deci.

Ne osećate da zaslužuje da zna šta se dešava u vašem životu.

Kada nema emocionalne veze u vezi ili nema intimnosti u braku od strane muža, ne postoji ništa što vi ili vaš partner smatrate vrednim da podelite jedno sa drugim.

Prestajete da upražnjavate seks

Velika crvena zastava da nemate emotivnu vezu sa svojim mužem je to što više ne želite da budete intimni sa njim. Bez emocionalne veze, jednostavno ne možete da shvatite da delite toliko sebe sa njim.

Zanemarena od strane emocionalno odvojenog muža, možda čak počnete da koristite metod čuvara vrata za uskraćivanje seksa kao vid kazne.

Počinjete da se osećate udaljeno u vezi i ne doživljavate nikakvu emocionalnu vezu sa njim.

Vi ste namerno kritički nastrojeni prema partneru

Pošto se osećate emocionalno nepovezano i povređeno, tražite načine da ga povredite. Počinjete da se osećate odvojeno od svog muža i suočavate se sa rastućom emocionalnom odvojenošću u braku.

Dakle, trudite se da pronađete načine kako bi ga što češće kritikovali. Vidite njegovu neopranu šoljicu za kafu u lavabou i nazivate ga lenjim ili vidite kako nije završio nešto u kući i tvrdite da mu nije stalo do vašeg doma. Možda ćete u ovoj situaciji naći i najmanju stvar za kritiku.

Ovo je opasno ponašanje, a studije sugerišu da kritika u braku može dovesti do povećanja depresivnih tendencija kod parova.

Iako ste frustrirani, znajte da ako većina vaših razgovora bude kritika, vaš muž će se najverovatnije još više povući od vas. Osećaj nedostatka emocionalne veze sa svojim mužem često vas može gurnuti na ivicu da budete preterano kritični.

Online psiholog

Neželjeni efekti odsustva emocionalne veze

Osećati da nemate emocionalnu vezu sa nekim sa kim želite da provedete ostatak života više je od malog problema. Ovo su štetni znaci emocionalnog zanemarivanja u braku.

Ako pokušavate da se povežete sa svojim mužem i otkrijete da vas on stalno odbija, to može dovesti do toga da se osećate beznadežno. Ovo je frustrirajuće i demorališuće iskustvo koje može dovesti do ozbiljnih emocionalnih neželjenih efekata ako se ne reši. Nekoliko neželjenih efekata je navedeno u nastavku

Usamljenost i depresija

Vi i vaš muž ste se zavetovali na život dok vas smrt ne rastavi, a ipak se osećate kao da provodite dane sami. Usamljenost je obeshrabrujuća. Situacija se dodatno pogoršava kada gubite vezu sa suprugom.

Stalno razmišljate na sledeći način: „Ne osećam se voljenom od svog muža. Usamljenost i razočarenje postaju vaši stalni saputnici.

Samopouzdanje

Malo toga u životu parališe više od sumnje u sebe. Kada ne možete emocionalno da se povežete sa svojim mužem, možda ćete početi da sumnjate u sebe.

Česta pitanja poput “zar nisam dovoljno dobra žena za njeg?” Da li vas vaš muž ne voli dovoljno da bi podelio njegovu emocionalnu stranu sa vama? Zar se on ne povezuje emocionalno sa vama jer to već radi sa nekim drugim?

Ova pitanja mogu dovesti do ljubomore, paranoje i niskog samopoštovanja. Ali, najbolji način da se spasite od sumnje u sebe je da identifikujete znake emocionalnog zanemarivanja u braku i naučite kako da popravite emocionalnu odvojenost.

Udaljavate se

Ako ne osećate emocionalnu vezu sa svojim mužem, to može stvoriti štetan efekat ledenice i inja koje se skupilo na vašem braku. Što više pokušavate da ga navedete da se poveže sa vama i ne osećate ništa zauzvrat, to ćete se više udaljavati jedno od drugog.

Nakon što se osećate „odbijeno“ od emocionalno intimnih razgovora, jednostavno ćete prestati da pokušavate da delite sebe sa svojim mužem i seksualno i mentalno.

Uostalom, nije lako preživeti emotivno zanemarivanje u braku.

Neverstvo

Emotivno zanemarivanje muškarca usmereno prema ženi, utiče isto kao i seksualno zanemarivanje na muškarca. To vas čini da verujete da vašem partneru više nije stalo do vas niti do ispunjavanja vaših potreba.

Usamljenost i zanemarivanje mogu naglo prerasti u bes i ogorčenost prema vašem bračnom drugu. Zajedno sa nesigurnošću, ove emocije vas mogu direktno odvesti u neverstvo. To će biti i zato što ste se već osećali udaljeno u vezi.

Kako ponovo izgraditi emocionalnu vezu

Što duže dopuštate da se neizrečeni problem gnezde u vama, to ćete se više povrediti.

Nikada nije dobra ideja ćutati o problemu u vašem braku, jer brak bez emocionalne intimnosti se neće popraviti sam od sebe. Morate da naučite kako da se ponovo povežete sa svojim partnerom.

Evo šta možete učiniti da preuzmete kontrolu nad situacijom:

Komunicirajte

Obavestite svog muža, nežno, kako se osećate. Recite mu da mu da ne osećate takvu bliskost kao nekada. Pitajte da li možete nešto učiniti da mu pomognete da se ponovo povežete.

Ovo može otvoriti razgovor i omogućiti da oba partnera podele svoje emocije i probleme.

Ne igrajte na igru krivice

Kada pominjete nedostatak emocionalne veze sa svojim mužem, važno je da ne igrate igru prebacivanja krivice.

Nemojte mu reći da je on kriv što se osećate nepoželjno. Ovo će ga dovesti u stanje odbrane i stvoriti nezdravu komunikaciju već na samom početku. Umesto toga, izrazite želju da budete ponovo povezani sa njim kao što ste nekada bili.

Izađite negde s vremena na vreme

Izlasci su neophodni za srećan brak, posebno za one koji imaju decu. Iako ste sada roditelji, važno je da ne zaboravite da ste i dalje drugovi koji se zabavljaju zajedno.

Zakazivanje izlaska jednom nedeljno i religiozno praćenje ovih malih rituala će stvoriti dublju emocionalnu vezu za obe strane.

Zajedno se počnite baviti nekim hobijem, izađite na večeru ili u bioskop, džogirajte zajedno ili jednostavno izađite na piće.

Šta god da radite, uverite se da je to nešto u čemu oboje uživate gde ćete moći da razgovarate i delite jedno sa drugim kao što ste to radili kada ste bili u fazi zabavljanja u vašoj vezi.

Redovan seks

Ovo može biti teško izvodljivo, posebno ako ne osećate nikakvu emocionalnu vezu, ali će seks biti od koristi za oboje. Seks koji dovodi do orgazma je jedna od najvećih doza oksitocina, ili „ljubavne droge“ koju ćete ikada dobiti.

Za žene se ovaj hormon oslobađa nakon orgazma i stvara intimnu vezu poverenja stimulisanjem određenih moždanih senzora. Takođe, zapamtite znakove emocionalne povezanosti koje ste jednom osetili od njega, počnite da radite na stvarima koje su mu nekada izmamljivale osmeh, i uskoro ćete videti razliku!

Oksitocin takođe stimuliše vezu i empatiju. Za muškarce, seks sa partnerkom stimuliše centar za nagrađivanje u njihovom mozgu i oslobađa nalet dopamina kroz telo.

Sve u svemu, seks je sredstvo za vezivanje koje je zdravo za vašu vezu.

Imajte na umu da obe strane moraju biti spremne da naporno rade na zajedničkom druženju na iskrenom i otvorenom polju, kako bi revitalizovali emocionalnu vezu u vašem braku.

Na kraju krajeva, nijedan brak ne može da preživi ako nema emotivne veze u braku između partnera. Ako uspete da propudite stari žar vaše ljubavi, vaš brak će zasigurno opstati.

Na samom kraju želeli bismo da dodamo i to da ukoliko vam ne ide u braku, ne bi bilo loše da se posavetujete sa terapeutom. Možete čak organizovati i bračnu seansu. Ovaj vid rada pomogao je mnogima da sačuvaju svoj brak, a to možete dobiti i kod nas. Putem našeg sajta možete rezevisati i organizovati online seansu sa terapeutima čije kontakte možete pronaći na našem sajtu.

Sve što je potrebno za ovaj vid terapije jeste da odaberete psihologa na našem sajtu, obratite mu se za pomoć i osigurate sigurnu internet konekciju. Odmah potom možemo početi sa radom na vašem problemu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »