Kako detetu objasniti da nema tatu? – Kako sa detetom razgovarati o nedostatku oca u detinjstvu?

Prirodno je da deca imaju pitanja o tome zašto njihov otac nije u njihovom životu. Koliko god bilo bolno biti onaj koji se zaglavio u objašnjavanju, ova pitanja ne možete ignorisati. Kao rezultat toga, budite spremni šta da kažete, kako da kažete i kada da kažete.

Iako možda ne želite da sa svojim sinom ili ćerkom delite svaki detalj o tome zašto je njihov otac odsutan, postoje načini da odgovorite na njihova pitanja koji pomažu deci da se osećaju sigurnije. Da biste to postigli, pomoći će vam pre svega to da unapred isplanirate potencijalne odgovore.

Online psiholog

Na primer, ako znate koja pitanja vaše dete može da postavi, kao i da imate neke unapred pripremljene odgovore, pomoći će vam da izbegnete da se osećate zbunjeno ili nespremno kada vaša deca pitaju za svog tatu.

Uobičajena pitanja o očevima koji nisu prisutni tokom odrastanja

Nije neuobičajeno da deca imaju pitanja o odsutnim očevima u vreme kada počnu da rade u predškolskoj ustanovi. Tokom ovog perioda, obično počinju da shvataju različite porodične strukture i prepoznaju da njihova porodica izgleda drugačije od nekih njihovih vršnjaka. Naravno, oni će imati neka pitanja na koja vi morate imati odgovore.

Neka od najčešćih pitanja koja deca postavljaju o odsutnim očevima uključuju:

 • ko je moj tata?
 • Zašto ne živi sa nama?
 • Hoće li se ikada vratiti?
 • Kada mogu da ga upoznam?
 • Da li mu nedostajem?
 • Zašto druga deca imaju očeve, a ja nemam?

Nažalost, ne postoji jedno jedino objašnjenje koje će u potpunosti rešiti pitanja vašeg deteta. Štaviše, ovo pitanje će se ponovo pojaviti mnogo puta dok vaša deca pokušavaju da shvate svoju situaciju. Takođe možete primetiti da vaša deca postavljaju ista pitanja iznova i iznova.

Budite otvoreni i pristupačni.

Dozvolite svojoj deci da postavljaju pitanja bez da se uznemiravaju.

Potrudite se da budete strpljivi i promišljeni dok vaše dete obrađuje dobijene infomacije kroz ovaj proces konačnog saznanja.

Štaviše, imajte na umu da mala deca često gledaju na svoje živote sa „samoreferentnim razmišljanjem“, što znači da prirodno misle da se svet vrti oko njih. Kao rezultat toga, nije neuobičajeno da deca pretpostavljaju da je odsustvo njihovog oca njihova krivica ili da nisu voljeni. Shodno tome, želite da budete sigurni da znaju da nisu oni krivi za to što nemaju oca. Sledeći saveti će vam pomoći da razmislite o ovom teškom razgovoru.

Razmotrite tačke razgovora

Pokušajte da unapred planirate pitanja vašeg deteta tako što ćete razviti sopstveni skup tačaka za razgovor. Izmislite određene reči i fraze koje želite da utkate u razgovor. Budite sigurni da imate jednostavno objašnjenje zašto on otac nije bio prisutan. Takođe želite da izbegnete da budete kritični prema njemu i umesto toga imate nekoliko pozitivnih komentara koje možete dati o njemu.

Ako je moguće, vaše objašnjenje treba da sadrži stvarni razlog zbog kojeg je vaš bivši podelio sa vama kada je otišao. Na primer:

 • Nije bio spreman da bude otac.
 • Živeli smo daleko jedno od drugog.
 • Trebalo mu je vremena da se pozabavi nekim svojim pitanjima.

Iako ova objašnjenja ne opravdavaju njegov izbor da ne bude uključen, ona mogu potvrditi za vašu decu da se njegova odluka nije odnosila na njih.

Veoma je važno da vaša deca shvate da ništa što su uradili nije dovelo do toga da njihov otac ode. Možda ćete morati da naglasite ovo nekoliko puta pre nego što uđete u ovaj razgovor.

Mnoga deca veruju da su sama kriva i da nisu zaslužila ljubav oca koji nije prisutan. Dakle, želite da učinite sve što možete da ih uverite u drugačije stanje stvari, odnosno realno stanje stvari.

Reći istinu

Sasvim je prirodno da želite da zaštitite svoju decu od bola i slomljenog srca. Ali nikada nije dobra ideja lagati ih ili prećutati previše informacija o njihovom ocu.

Izbegavajte preterano informisanje pogotovo ako je isuviše mračno ili neprikladno za dete. U redu je izostaviti sve štetne detalje.

Uzmite u obzir uzrast vaše dece kada odlučujete šta je, a šta nije prikladno za reći. Mala deca su često u potpunosti spremna za jednostavne odgovore. Za stariju decu, saznanje zašto tata nije tu može biti veliko olakšanje, posebno kada shvate da to nije njihova greška.

Zadržite svoja lična osećanja, strahove i brige za sebe. Ne želite da projektujete ove stvari na svoju decu.

Držite se činjenica, ali ih delite na osetljiv i pažljiv način.

I šta god da radite, nemojte reći svojoj deci da im je otac mrtav. Na kraju, istina će izaći na videlo i deca obično završe tako što svojim mamam zamere ovu laž kada postanu starija. Umesto da se pravite da tata ne postoji, recite im istinu. Možda im se neće dopasti ono što imate da kažete, ali na kraju će to ceniti.

Potvrdite njihova osećanja

Kada vaša deca počnu da dele svoja osećanja o tome što je njihov tata odsutan, obavezno saslušajte. Ne pokušavajte da to popravite, već umesto toga potvrdite i cenite to kako se oni osećaju i to što su uopšte odlučili da vam kažu kako se osećaju. Mnogo puta je najlakši način da potvrdite svoju decu da odrazite ono što osećaju ili govore.
Sledeći komentari su sjajni način da svojoj deci date do znanja da razumete kako se osećaju.

 • „Vidim da si ljut.
 • “I ja sam ponekad ljut.”
 • “Znam da je teško.”

Nasuprot tome, izbegavajte da otpisujete njihova osećanja, da im kažete da ih prevaziđu ili da kažete nešto banalno poput „To je ono što jeste“. Nijedna od ovih stvari nije od pomoći niti pomaže vašoj deci da se izbore sa mnoštvom emocija koje osećaju.

Online psiholog

Izbegavajte jake udarace

Kada je u pitanju podizanje vaše dece kao samohrani roditelj, već znate koliko je važno da izbegnete vređanje bivšeg partnera. Shodno tome, ne želite da date više negativnih informacija nego što je prikladno. Međutim, trebalo bi da date neku vrstu objašnjenja zašto je on odsutan.

Zapamtite, deca će doći do sopstvenog objašnjenja ako im ga ne date. A razlozi do kojih će doći mogli bi biti štetniji po njihovo samopoštovanje nego istina.

Nije neuobičajeno da se deca pitaju da li su “loši” (genetski gledano) kao njihov otac. Dakle, od velike pomoći ako možete da podelite nekoliko pozitivnih osobina o njihovom ocu.

Da biste malo olakšali ovu situaciju, pripremite nekoliko odgovora ili opisa njihovog oca unapred. Na ovaj način, vaši odgovori nisu prožeti vašim sopstvenim besom, strahom ili tugom u ovom trenutku. Iako su vaša osećanja potpuno validna, ne želite da stavite ovaj teret na svoju decu.

Sve u svemu, hodate po tankoj liniji između objašnjavanja zašto njihovog oca nema i uveravanja da ne zabijate dublji klin između njih. U slučaju da veza postane moguća u budućnosti, ne želite da budete razlog zašto vaša deca ne žele da se povežu sa svojim ocem koji je bio odsutan. Zato pokušajte da uključite nekoliko pozitivnih stavova o njihovom ocu i zadržite lične napade za sebe.

Delite pozitivna sećanja

Takođe je važno da podelite sve pozitivne uspomene koje imate na oca svoje dece. Ova sećanja će postati isečci koje vaša deca čuvaju i koriste da bi stekli utisak o tome ko je njihov otac kao osoba.

Zapamtite, ova sećanja su nešto što će vaša deca verovatno uzeti u obzir dok budu starija i pokušavaju da shvate ko su oni kao osoba.

Ako je moguće, napravite listu uspomena koje želite da podelite i počnite da ih ugrađujete u svoje razgovore o ocu vaše dece. Onda, kada počnu da se pitaju u sebi: “Kako sam ja kao moj otac?” imaće više informacija nego da znaju samo da ih je napustio.

Identifikujte figuru oca u njihovom životu

Ponekad se deca zakače za činjenicu da njihova porodica ne liči na sve ostale. Ako se to dogodi, istaknite da je svaka porodica drugačija. Neka deca žive sa bakom i dedom; neka deca žive u hraniteljskim porodicama; a neka deca uopšte nemaju mamu. Želite da vaše dete prihvati svoju situaciju i da se ne oseća kao da nešto propušta. Na kraju krajeva, imate više nego dovoljno ljubavi za davanje.

Takođe je korisno istaći sve figure oca koje trenutno imaju u svom životu. Ovi muškarci mogu biti dede, ujaci, komšije ili bliski porodični prijatelji koji su voljni da uđu i provedu vreme sa vašom decom kako bi popunili tu prazninu koju možda osećaju. Dakle, iako njihov biološki tata možda nije sa njima, postoje druge “tate” koje jesu.

Dajte im alate da se nose

Kada je otac napustio decu, mora ih se stalno i iznova podsećati da nisu ona kriva. Ovo može potrajati godinama zajedno sa iskrenim razgovorima o tome zašto je njihov otac otišao da bi se pomirili sa svojim osećanjem napuštenosti.

Jedan od načina na koji mogu da se izbore sa svojom situacijom je izgradnja emocionalne otpornosti. Na primer, podstaknite zahvalnost i pozitivno razmišljanje kada previše razmišljaju o činjenici da tate nema. Pomozite im da naprave listu svih stvari na kojima moraju da budu zahvalni, kao i listu stvari koje ih čine srećnim.

Zatim, kada su u iskušenju da se osećaju tužno zbog svoje situacije ili se obeshrabre da je njihov život možda malo teži od života njihovih komšija, mogu se vratiti na tu listu i ažurirati je. Ili mogu da pročitaju stvari koje su sjajne u njihovom životu i da se zadrže na njima.

Drugi način da se nosite sa negativnim osećanjima je da napravite i sačuvate čuvate teglu za sećanja kao podsetnik na sve pozitivne stvari koje su im se do sada dogodile. Na ovu teglu se dete može pozvati i kada se oseća loše i kada im je potreban podsetnik o stvarima zbog kojih moraju da budu srećni. Drugi načini da se obezbedi izlaz za negativna osećanja uključuju:

 • Dnevnik
 • Meditacija
 • Molitva

I na kraju, ako smatrate da je vašem detetu potrebna dodatna pomoć, razgovarajte sa svojim pedijatrom i zatražite preporuke za savetnike ili programe koji mogu biti korisni za vaše dete.

Zapamtite da ove interakcije sa vašom decom o njihovom ocu treba da budu prekrivene ljubavlju. Ne možete promeniti činjenicu da njihov otac postoji. Ali, možete podsetiti svoju decu da ste tu, da ne idete nigde i da je vaša ljubav potpuna i bezuslovna.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »