Kako detetu objasniti da nema tatu? – Kako smrt oca ili majke utiče na dete?

Kada voljena osoba poput oca umre, ta činjenica može biti teško prihvatljiva za svakoga. Deca se kao i po mnogim pitanjima ne razlikuju od odraslih kada je smrt bliske osobe u pitanju. Znati šta reći detetu kada otac umre može biti izazovno za majku koja je posle smrti partnera postala udovica. Možda ćete morati da pristupite objavljivanju vesti o smrti roditelja sa dodatnom dozom pažnje i saosećanja. Pošto deca različitog uzrasta različito tretiraju fenomen smrti i različito reaguju na smrt, jer njihov nivo zrelosti i razumevanja igra veliku ulogu u tome kako će prihvatiti ove vesti.

Čak i ako se čini da dete zna i razume da je otac umro, postoje određene stvari na koje treba da pazite. Ponekad deca imaju način da prikriju kako se osećaju. Saveti u nastavku će vam pomoći da procenite kako su vesti uticale na njih i kako se nose sa gubitkom. Takođe ćete naučiti kako da utešite nekoga čak i kada se čini da je dobro dok budete naučili da preradite sopstvenu tugu.

Online psiholog

Savet: Pomoć detetu da se izbori sa gubitkom roditelja jedan je od najkomplikovanih zadataka sa kojima se možda suočavate. Za pomoć u razumevanju toga šta sledi, pogledajte našu listu saveta šta učiniti nakon gubitka oca ili jednog od roditelja iz perspektive deteta.

1. Procenite njihovo razumevanje

Kako ćete detetu saopštiti vest o smrti roditelja zavisiće od njegovog uzrasta, razvoja i nivoa zrelosti. Neka deca su mudra i zrelija čak i preko svojih godina, dok će drugoj deci sa druge strane biti teško da shvate kada šta se uopšte dešava kada im saopštavate loše vesti.

Možete proceniti nivo razumevanja deteta tako što ćete prvo postaviti pitanja o onome što već zna. Može biti da razumeju više od onoga što mislite da razumeju, a može se desiti da ćete morati biti obazriviji.

Pitanja u nastavku su primeri koje treba uzeti u obzir kada pitate dete koliko ono razume o smrti.

„Tvoja majka/otac je doživela/doživeo strašnu nesreću. Da li razumeš šta se dogodilo?”

„Tvoj tata je već nekoliko nedelja u komi. Da li razumeš kakvo je to stanje?”

„Kada je mama imala nesreću i nije se probudila, da li znaš zašto se nije probudila? Možeš li mi reći nešto o tome?”

Naravno pazite na ton kojim saopštavate ova pitanja detetu, ovo je svakako samo kostur onoga što biste mogli da pitate. Prema situaciji pokašajte da to implementirate kako biste samo ispitali da li dete razume šta se tačno dešava.

2. Objasni šta znači smrt

Kada objašnjavate šta smrt znači detetu, počnite sa osnovama koristeći jasan i direktan jezik. Možda ćete želeti da objasnite duhovno ili filozofsko značenje smrti na načine koji su u skladu sa vašim duhovnim ili verskim uverenjima.

Neka stvari budu jednostavne

Neka stvari budu jednostavne i lako razumljive kako ih ne biste zbunili. Razmislite o objašnjavanju smrti u malim detaljima kako bi informacije stigle do deteta što je moguće jasnije. Deca se lako preopterete kada im se da previše informacija, stoga vodite računa šta govorite i naravno kako govorite.

Malo dete može imati sasvim drugačiji koncept značenja smrti od starijeg deteta ili tinejdžera.

Dajte jasno razumevanje

Počnite sa jasnim razumevanjem da je smrt trajno stanje. Kada koristite eufemizme (kao što je “preminuo” umesto “umro”) ili druge reči da zamenite značenje smrti, dete može postati zbunjeno.

Na primer, umesto da kažete ovo: „Tvoj tata je bio u komi i zaspao je zauvek“, pokušajte da kažete ovo: „Vaš tata je dugo bio u komi, a danas je umro.” Naravno ovo zvuči pregrubo, ali imajte u vidu da deca moraju da osveste da je to kraj…zato što bi sve ostalo moglo biti isuviše zbunjujuće. Takođe potrudite se da ne budete grubi u iznošenju ovakvih informacija, jer grubost može biti traumatičnija od informacije koje se saopštava.

Koliko god da vas boli da saopštite vest detetu, budite jasni da se njihov roditelj neće vratiti. Kada koristite indirektan jezik, dete može pogrešno pomisliti da će se njegov roditelj vratiti.

Termini da je neko preminuo, otišao na nebo ili ​​u raj, ili da se zauvek odmara, može ostaviti dete da misli da ima nade da će se njegov roditelj vratiti ili jednog dana probuditi. Takođe može imati neželjeni efekat izazivanja straha da će i ono na taj način zaspati – jer malo dete ne razume jasnu distinkciju između tih stvari.

3. Izaberite Utešne reči

Kada odlučujete kako da razgovarate sa decom o smrti na način koji će im imati smisla, ne zaboravite da izaberete utešne reči. Možda će vam biti teško da izaberete prave reči, posebno ako pokušavate da se nosite sa sopstvenim bolom i patnjom.

Ako vam je teško da saopštite vest svom detetu, pokušajte da izađete u šetnju pre ovog teškog razgovora. Ako napravite korak unazad da obradite vesti pre nego što im ih saopštite, verovatno će doći do boljeg ishoda. Vaše držanje i emocionalno stanje će uticati na to kako dete prihvati vest. Važno je da saberete svoje misli i imate kontrolu nad svojim emocijama pre nego što budete razgovarali sa detetom o smrti.

Evo nekoliko stvari koje biste mogli da kažete kako biste pružili utehu tokom ovog teškog trenutka:

„Tvoja mama je doživela nesreću i umrla je od zadobijenih povreda. Neće se vratiti kući iz bolnice kao što smo očekivali. Ali znaj da te mi volimo, i da ćemo biti tu da se brinem o tebi. ”

„Tvoj tata je bio u komi i umro je jutros. On se ipak neće vraćati kući iz bolnice. Mnogo te je voleo i znam da će ti nedostajati. Volim te i biću tu da se brinem o tebi, je li to u redu?”

4. Dozvolite im da obrade svoje emocije samostalno

Deca prihvataju i obrađuju informacije drugačije od odraslih. Počevši od ranog uzrasta, deca mogu početi da doživljavaju osećaj krivice i kajanja. Neki možda misle da su na neki način odgovorni za smrt svojih roditelja. Deca koriste unutrašnji proces koji se zove „magijsko razmišljanje“ u kome izmišljaju scenarije u svojim glavama kako bi pokušali da pronađu razlog zašto su se stvari desile.

Veruju da njihove misli, reči i želje mogu da dovedu do toga da se stvari dogode. Ovo može biti veoma zbunjujuće i štetno za dete koje je bilo ljuto na svog roditelja neposredno pre nego što je roditelj umro.

Na primer, dete kome je naređeno da ostane u kući umesto da se igra sa prijateljima moglo bi da bude ljuto na svoju mamu. Mogao bi izgovoriti poznate reči: „Mrzim te. Voleo bih da si mrtav.” A onda, mama ima nepovezanu kućnu nesreću u kojoj je umrla. Dete može misliti da mu je mama umrla zato što su oni tako hteli

U drugom primeru, magično razmišljanje može stvoriti iluziju da će se roditelj jednog dana vratiti kući. Ovo se dešava kada se smrt objašnjava na način koji stvara zabunu i daje nadu da će, iako im je roditelj umro, ipak jednog dana možda doći kući.

Drugi primer kaže da je „mama imala nesreću i da je zaspala“ može dati nadu da će se uskoro probuditi i vratiti kući.

Dakle, koliko god bilo teško reći detetu da je njegov roditelj umro i da se neće vratiti, najbolje je da budete direktni i date mu vremena da obradi informacije.

Online psiholog

5. Neka slobodno postavljaju pitanja

Kada dete prvi put doživi smrt, verovatno će imati mnogo pitanja koja će se razlikovati u zavisnosti od njihovog uzrasta i razumevanja toga. Ako su veoma mladi, možda još nemaju kapacitet da razumeju komplikovanije emocionalne aspekte tuge i gubitka. Oni mogu biti radoznali i više zabrinuti za ono što se dešava sa telom kada umrete, a ne za koncept bola i patnje.

Ova reakcija je normalna i za očekivati je kada dete nije u potpunosti shvatilo pojam šta znači umreti. Verovatno ćete morati da odgovorite na neka teška pitanja na koja niste bili spremni da odgovorite. Razmislite o tome da nabavite nekoliko knjiga za decu koja tematizuju smrt koje ćete zajedno čitati.

6. Objasnite šta je sledeće

Kada razgovarate sa decom o smrti, uvek je dobra ideja da im objasnite šta sledi. Možda ne razumeju koncept sahrane i umiranja, ili nisu upoznati sa onim što mogu da očekuju. Razmislite o tome da im date pregled kako će izgledati prisustvovati gledanju, videti svog roditelja u kovčegu ili šta će se dogoditi na pogrebu ili kremaciji.

Pripremite ih da vide ožalošćene i objasnite da će tamo biti ljudi koji su voleli preminulog i da će biti tužni i plakati jer je neko njima drag napustio ovaj svet.

7. Dajte im podršku

Kada dete izgubi roditelja, normalno je da se oseća tužno, ljuto i napušteno. Možda ne razumeju da njihov roditelj nije odlučio da ih napusti kada je umro. Razmislite o tome da im pružite dodatnu ljubav i podršku kako bi se osećali sigurno i bezbedno.

Ponekad dete vidi smrt roditelja kao napuštanje ili kaznu za nešto pogrešno. Verovatno će razviti i strah od gubitka preživelog roditelja. Ovo je dobar trenutak da ih podsetimo da iako je jedan roditelj umro, oni i dalje imaju drugog koji će se brinuti o njima, kao i ljubav i podršku ostatka porodice za svaki slučaj.

Razgovor sa detetom o smrti

Razgovor o smrti je razgovor koji je najbolje voditi sa detetom pre nego što se za to ukaže potreba. To je komplikovana i osetljiva tema za razgovor kada pokušavate da se nosite sa svojom tugom i tugom nakon što ste pretrpeli gubitak voljene osobe.

Ako otkrijete da morate sada da se pozabavite razgovorom, duboko udahnite i sagledajte ga iz perspektive deteta kada birate prave reči za izgovor.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »