Kako izabrati psihoterapeuta?

Izbori su deo svakodnevice svakog čoveka, počevši od najjednostavnijih u vidu izbora u kupovini, do onih koji iziskuju odgovornost poput izbora partnera, profesije i slično. Međutim, jedan od prioritetnih životnih izbora jesu lica kojima poveravamo svoje zdravlje. Ukoliko naš emotivni svet, psihičko stanje bivaju iz nekih razloga poljuljani, izbor adekvatne stručne pomoći je vrlo značajan.

Neadekvatno tretirana psihološka stanja mogu dovesti do još većih komplikacija i udaljniti od željenog dobrog stanja osobe. U tom slučaju, izbor psihoterapeuta mora biti promišljen i mudar. Vaše zdravlje se mora naći u rukama stručnjaka u koga će te imati apsolutno poverenje, što je jedan od najbitnijih faktora uspešne psihoterapije.

Online psiholog

Kako do najboljeg psihoterapeuta?

Pre nego što problem bude predočen stručnom licu, hajde da se osvrnemo na to šta dovodi do te odluke.
Prva i najvažnije stvar jeste da osoba osvesti svoj problem ili promenu psiho-fizičkog stanja. Ponekad je taj trenutak ključan u procesu rešenja bilo kog problema. Dešava se da osobe jednostavno potiskuju svoj problem iz straha koji izazivaju različite stvari – komentari drugih koji mogu biti zluradi, ispitujući pogledi, ogovaranje i doživljaj njihove ličnosti kroz prizmu datog problema. Sa druge strane, dešava se da osobe nisu „svesne“ svog problema jer je on ukorenjen duboko u njihovu prošlost i oblikuje njihovu svest, te nisu svesni da nešto što čine nije prirodno, normalno i da može ugroziti drugog (primera radi – agresivna posesivnost i ljubomora). U tom slučaju najčešće se dešava da krug najbližih ljudi, bliskih osoba, prijatelja, kolega, porodice ili čak sam partner inicira zahtev za terapijom. Osoba tada, jednim delom, reaguju negiranjem, dok drugi deo prihvata i bivaju zadovoljni činjenicu da time kreću na put rešenja problema.

Kada je problem osvešćen i prihvaćen, vreme je da se izabere vid pomoći koji je saobrazan samom problemu. Bitno je da bude jasno o kom problemu se radi, kojoj grani psihoterapije pripada kako bi bio tretiran na što bolji način. Ukoliko vi, ili vama neko blizak niste još uvek sigurni u prirodu i definiciju vašeg problema, možete se posavetovati sa psiholozima i psihoterapeutima sa našeg sajta, čiji bi savet mogao da vas usmeri o najpovoljnijem vidu terapije.

Psihoterapeuti su lica čije je obrazovanje i iskustvo prilagođeno različitim aspektima ljudskog života – odrastanje, porodica, ljubav, posao i slično. Oni se ne bave medicinskim dijagnozama ozbiljnih razmera i mentalnim poremećajima jer to zalazi u sferu psihijatrije. Zato je važno obratiti se stručnjaku koji će vas usmeriti na prava vrata. To može biti i vaš izabrani lekar opšte prakse koji bi na osnovu vaše anamneze, predložio adekvatne analize. Priroda vašeg nalaza i pregleda koji vrši lekar može odrediti da li je potreban uput za psihijatra, što predstavlja viši i ozbiljniji klinički problem ili je u pitanju blaga klinička slika kojoj je potrebna adekvatna psihoterapija.

Psihoterapeuta, kao što smo rekli, odlikuje pre svega stručnost, obrazovanje i poverenje. Već pri prvim kontaktom sa psihoterpautom važno je da se osećate opušteno, uvaženo i poštovano. Značajno je da njegov odnos ne bude prenapadan u smislu agresino postavljenih pitanja koja izazivaju neprijatnost. Psihoterapeut sa ozbiljnih iskustvom i obrazovanjem, teži neprestanom usavršavanju i dodatnim obukama, te to jeste jedan od dobrih pokazatelja odličnog psihoterapeuta. Ukoliko je on „na glasu“ velikog stručnjaka, značajno da je vi to uvidite kroz njegovu elokvenciju, pristup i metode koje su inovativne, stručne i produktivne. Kada prvi put kontaktirate psihoterapeuta, putem telefona ili uživo, bitno je da vidite da li je njegov plan samo fiktivne prirode ili ga izlaže u skladu sa vašim problemom, brigama i nedoumicama. Dobar psihoterapeut je taj koji će pre svega pustiti klijenta da progovori o svom problemu, saslušati ga, pa tek onda postaviti promišljenja pitanja koja će mu dati povratnu informaciju o samom problemu. Tek tada psihoterapeut može konstruisati adekvatnu strategiju u samoj terapiji.

Online psiholog

Ukoliko njegov pristup već na samom početku uliva poverenje koje se ne zasniva samo na podršci, blagim komentarima i motivaciji koju vam može dati bilo ko vama blizak, znak je da ste na dobrom putu. Psihoterapeut je tu da vas podržava i čini da se osećate zadovoljno ali ne i da vam bude motivacioni govornik koji će učiniti da se osećate za vreme terpaije srećno i poletno a da to potom nestane kada se seansa završi. Psihoteraput je lice koje želi da vaše stanje trajno bude popravljeno! Dakle, seanse nisu ćaskanje o problemu već pažljivo razvijena strategija. Ne smete da dozvolite da psihoterapija traje mesecima a da vi ne osećate nikakvo poboljšanje. Neki problemi zahtevaju, naravno, duži period za poboljšanje ali je bitno da budete samosvesni i da ne dozvolite da vama neko manipuliše.

Dakle, naveli smo pokazatelje i parametre na osnovu kojih ćete realno i bez obmane moći da procenite šta je najbolje za vas. Međutim, dolazimo i to toga koja je vaša uloga u tom procesu!?

Kao što je bilo od velikog značaja da Vi osvestite Vaš problem ili barem da ga naslutite i pomirite se sa tim da je pomoć neophodna, od značaja je da sarađujete sa psihoterapeutom. Dakle, nemojte odmah na početku stvoriti zid i reći kako vam pristup ne odgovara. Dajte šansu psihoterapeutu ali i budite pošteni u tom odnosu sa njim. Budite otvoreni i slobodni da na uljudan način kažete šta vam smeta, kao i da pitate sve što se tiče vašeg stanja i procesa u koji ste stupili. Imajte na umu da je u pitanju vaše zdravlje i da vi njime rukovodite i donosite odluke.

Učinite ono što je najbolje za vas kako biste se osećali dobro!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »