Kako odabrati pravu srednju školu?

Izbor srednje škole kao i izbor fakulteta, jeste veoma važna odluka u životu. Mnogo toga zavisi od te odluke, odnosno od toga zavisi izgled celokupne budućnosti onoga pred kim ovaj izbor stoji. Upravo zbog toga, ovaj događaj u životu smatra se izrazito stresnim i izrazito velikim za dete ali i za roditelje.

Roditelji mogu izvršiti veliki uticaj na izbor deteta, međutim to se smatra nepovoljnim za dete. Upravo zbog toga što želje roditelja, često ne odgovaraju željama dece. Ako ste roditelj, vrlo je važno da ispoštujete izbor deteta u slučaju biranja srednje škole, ali i fakulteta. Preterani pritisak da dete upiše nešto što mu zapravo neodgovara, može biti katalizator budućih problema koji mogu dovesti pre svega do lošijeg uspeha ali i ozbiljnijih problema kako tokom školovanja, tako i u kasnijem životu. Naravno ne treba biti ni sasvim po strani i prepustiti detetu odluku u potpunosti, jer su i deca sklona tome da naprave izbor prema drugoj deci ili drugarima, blizini škole ili lakoći koja ta škola podrazumeva. Dakle ne treba ići u krajnosti, balansirajte svoju ulogu kao roditelji u tom smislu, da blago i utičete na odluku, ali da dopuštate i to da vaše dete samo kaže šta želi.

Online psiholog

Izbor budućeg zanimanja u tako ranom periodu svakako može biti i pogrešan, međutim opet ne treba isuviše uticati na izbor detata ukoliko ono samo pokazuje tendenciju za nekim zanimanjem. Naravno ako ste svesni da bira nešto što nije za njega ili nju, sugerišite mu / joj to suptilno tako što ćete dete bar u osnovnim crtama uputiti u to šta neko sa tim obrazovnim profilom obavlja kroz svoj profesionalni život.

Savršeno je situacija ako dete samo ili bez vašeg uticaja pokazuje volju za nekim određenim zanimanjem. Takođe odlično bi bilo da mu vi kao roditelj možete obezbediti to da ono izabere baš ono što mu odgovara. Naravno ako niste u mogućnosti da detetu obezbedite baš to što ono želi, zbog finansijskih problema i slično – ponudite detetu, kroz razgovor neke alternative. Odnosno srednju školu koja podrazumeva bar srodne strukovne oblasti.

Ukoliko dete ima problem pri izboru srednje škole, najbolje bi bilo da se posavetujete sa razrednim starešinom ili nekim od nastavnika sa kojim je dete imalo uspešnu saradnju. Vrlo je važno da komunicirate i sa vašim detetom po pitanju toga, gde sebe vidi i koje bi zanimanje želelo da obavlja u budućnosti. Bilo bi odlično to da dete saopšti kroz razgovor da li želi da studira kasnije u životu, odnosno da li želi da nastavlja svoje obrazovanje.

Takođe možete posetiti školskog pedagoga ili školskog psihologa, kako bi vaše dete odradilo test profesionalne orijentacije.

Online psiholog

Test profesionalne orijentacije?

Test profesionalne orijentacije je test koji pomaže deci, starijim adolescentima ali i odraslima da u potpunosti sagledaju sve svoje mogućnosti, preference i talente, te da naspram toga odaberu svoje buduće zanimanje.

Ovaj test može sa određenom i izuzetnom tačnošću odgovoriti na pitanja da li je vaše dete za neko zanimanje podesno ili nije. Odnosno može mu pomoći da kasnije u životu obavlja posao za koji je kao stvoren.

Na našem sajtu u rubrici za kontakte možete pronaći kontakte psihologa, koji vam mogu pomoći i u ovome. Potrebno je samo da se javite izabranom psihologu i zakažete seansu, a sam test profesionalne orijentacije možete obaviti putem bilo koje online platforme bez da napuštate komfor vašeg doma.

Pored samog testa pri izboru srednje škole, vrlo je važno da se raspitate o samoj školi. Vrlo je važno da je škola koju ste izabrali bude akreditovana, ali takođe i da ima određeni status i uspehe iza sebe. Dobro se raspitajte o nastavnim programima, nastavničkom radu i uspesima učenika u toj školi.

Ovakve odluke mogu biti stresne, ali pri ovakvim odlukama treba oslušnuniti sebe ili svoje srce. Treba krenuti za onim što nas najviše privlači, kako bi obavljali posao koji nam najbolje pristije i sa kojim možemo doprineti sebi ali i svojoj zajednici. U ovome možete izabrati i sami, ali se ne stidite da zatražite pomoć od stručnjaka jer to može biti mnogo efikasnija metoda.

Zapamtite, onaj koji izabere posao koji voli, nikada u životu neće raditi!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »