Kako odviknuti muža od alkohola?

Život sa partnerom alkoholičarem može biti veoma težak. Svako ko se bori sa zavisnošću nesumnjivo se bori sa mnogim unutrašnjim problemima, a to može biti teško za vezu. Ovo, zajedno sa činjenicom da je alkohol droga ozloglašena po tome što izaziva emocionalne izlive, iracionalnost i gubitak pamćenja, može biti veoma destruktivna za brak. Ako se pitate kako možete pomoći svom mužu alkoholičaru, ne brinite – postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste poboljšali život za oboje. Ovaj članak će opisati neke od najboljih stvari koje možete učiniti da biste ojačali svoj brak. Glavna stvar koju treba razmotriti da biste pomogli svom mužu je program lečenja zavisnosti od alkohola.

Kako alkoholizam utiče na osobu?

Alkoholizam je složena bolest sa kojom se morate nositi, ne samo zbog vas, već i zbog vašeg muža. Ako imate problema u vezi zbog njegovog alkoholizma, zamislite samo kako je njemu, koji se sa tim mora boriti iznutra. Ako ćete se obratiti svom mužu zbog njegovog alkoholizma, onda je dobra ideja da shvatite malo više o tome kroz šta on prolazi pre nego što bilo šta uradite. Za početak, alkohol je veoma opasna droga. O tome svedoči činjenica da alkoholičar može da dovede do nesvestice i do toga da radi stvari koje obično ne bi radili – opasnost ne samo za njih već i za sve oko njih. Znaci zloupotrebe alkohola i zavisnosti uključuju:

Online psiholog

Stvaranje emocionalne nestabilnosti. Može biti nemoguće znati kako će se alkoholičar osećati u bilo kom trenutku. Ako vaš muž ode u bar, možda ćete se brinuti o tome kako će se ponašati kada se vrate kući – da li će biti srećni, ljuti, uznemireni ili depresivni?

Biće neprijateljski nastrojen, spreman za svađu. Alkoholičari imaju tendenciju da budu veoma reaktivni i mogu se uvrediti stvarima koje nisu imale za cilj da ih uvrede – posebno u vezama. Razgovor o vašem braku ili pominjanje njegovog problema sa alkoholom može dovesti do spontanih svađa. Vaš muž bi se mogao vrlo brzo početi braniti, bez obzira da li ste vi za cilj imali dobru ili lošu nameru kada ste pomenuli njegov problem.

Problemi sa memorijom. Sasvim je uobičajeno da alkoholičari zamrače i zaborave šta su radili prethodne noći. To znači da možda neće moći da se izvine ili preuzmu odgovornost za neracionalno postupanje jer se ne sećaju šta su uradili.

Zdravstveni problemi. Alkohol utiče na mnoge različite organe u telu. Može uticati na jetru, što dovodi do žutice i problema sa krvlju. Može izazvati čireve i probleme sa varenjem. Može doprineti raku creva i grla. To može uticati na kognitivne sposobnosti osobe i otežati im da pravilno govore.

Svi ovi problemi mogu u kombinaciji stvoriti veoma nestabilnu i reaktivnu osobu. Može biti teško živeti ili održavati vezu sa ovakvom osobom.

Odvikavanje od alkohola

U idealnom svetu, bilo bi lepo da svom partneru jednostavno pokrenete pitanje alkoholizma i zamolite ga da prestane. Čak i kada bi bili voljni da prestanu, malo je verovatno da će mnogi alkoholičari to moći da urade, a da ne dožive ozbiljne i potencijalno po život opasne simptome odvikavanja. Postoji niz biohemijskih razloga za to, a jedan je način na koji se glutamat sintetiše nakon što alkoholičar prestane da pije. Dok alkoholičar pije, njihov GABA sistem radi jače, a mozak koristi manje glutamata. GABA je inhibitorni sistem, dok je glutamat ekscitatorno jedinjenje. Ove dve stvari su suštinski suprotne. Ono što GABA sistem radi, između ostalog, je inhibicija ekscitatornih hormona u mozgu. Prekomerna ekscitacija u mozgu dovodi do stvari kao što su uznemirenost, anksioznost i prekomerna stimulacija, dok inhibicija ovih stvari dovodi do opuštanja, smanjene anksioznosti i nižeg stresa: stvari koje alkoholičari obično piju da bi ublažili. Nažalost, kroz stalnu konzumaciju alkohola, GABA sistem na kraju proizvodi manje GABA sam po sebi. Mozak alkoholičara počinje da se oslanja na alkohol da bi proizveo svoj inhibitorni GABA. Nasuprot tome, pošto mozak proizvodi manje glutamata kada piju, on reaguje tako što proizvodi više glutamata kada prestanu da piju. Ovo stvara čitav niz simptoma koji mogu biti potencijalno opasni. Odbijanje glutamata dovodi do hiperekscitacije u mozgu, a bez GABA ili alkohola koji bi smirili nerve, simptomi mogu postati prilično ozbiljni:

  • Drhtavica i trauma organizma
  • Anksioznost, paranoja
  • Halucinacije
  • Mučnina, povraćanje i problemi sa varenjem
  • Problemi sa pamćenjem, kognitivne poteškoće
  • Osetljivost na svetlost i dodir
  • Povećana šansa za napade

Smanjeni prag napada znači da alkoholičar koji iznenada prestane da pije može zapravo imati fatalni napad i umreti. Iz tog razloga, žestoki alkoholičari moraju da znaju kako da se odviknu ili da potraže medicinsku pomoć pre nego što pokušaju da prestanu da piju.

Kako možete pomoći svom mužu?

Sada razumete zašto nije tako lako samo zamoliti svog muža da prestane da pije. Mnogo toga se dešava tokom zavisnosti od alkohola. Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada razmišljate o tome da se obratite svom mužu u vezi sa njegovim problemom.

Pre nego što pristupite rešavanju ovog problema, saznajte sledeće:

Online psiholog

Može biti izazovno odlučiti se o dobrom trenutku za pristup svom mužu o ovoj temi. Ako je pijan, može biti emocionalno osetljiv, agresivan ili konfrontiran činjenicom da uopšte postoji problem. Mnogi alkoholičari odbijaju da pričaju o svom problemu dok su pijani. Sa druge strane, ako razgovarate s njim kada prolazi kroz simptome koji prate odvikavaje ili prestanak konzumacije, on može imati i problem sa besom i neće biti voljan da prizna svoj problem. U zavisnosti od vašeg muža, možda bi bilo bolje da mu se obratite u jednom od ovih slučajeva. Kada mu želite prići, zapamtite da je važno razgovarati sa saosećanjem i ljubavlju. Nemojte biti agresivni i nemojte ga napadati ili osuđivati zbog njegovog problema – verovatno će se on ipak osećati osuđenim ili napadnutim, ali ako ste iskreno zabrinuti za njegovo dobro i stabilnost vašeg braka, možda ćete morati proći kroz sledeće faze.

Pristup

Može biti izazovno razgovarati o ovim stvarima bez izazivanja sukoba. Jedna stvar koju treba imati na umu je da treba da govorite iz svoje perspektive i da se uzdržite od upotrebe bilo kakve agresivne terminologije. Na primer, umesto da kažete svom mužu da je alkoholičar i da mu je potrebna pomoć, objasnite mu kako se osećate i zašto to utiče na vas. „Previše si pio i to uništava naš brak“, smatralo bi se agresivnom izjavom i verovatno bi samo izazvalo svađu. „Ne mogu više tako lako da se povežem sa tobom. Pošto ja ne pijem, stvari ne izgledaju baš tako uravnoteženo.” Ovo bi mogao biti mnogo prikladniji metod da se tema osvetli. Ako je vaš muž prijemčiv, nastavite da objašnjavate svoja osećanja iz perspektive prvog lica. Ako ste iskreno povređeni ili uznemireni njegovim ponašanjem, recite mu to – nemojte mu reći da je njegovo ponašanje problem. Zapamtite da se koristite što više vašim iskustvom i prepričavanju istog kao ukazivanju na problem.

Nakon pristupa

Dakle, ako je vaš muž prijemčiv i voljan da sasluša vaše brige, šta ćete učiniti nakon toga? Postoji mnogo različitih stvari prema kojima možete krenuti ako je voljan da prizna svoj problem i prođe kroz njega.

Rehabilitacija i detoksikacija

Ako vaš muž već duže vreme mnogo pije, onda je prva stvar koju ćete želeti da uradite to da mu predložite detoksikaciju kao rešenje. Pošto odvikavanje od alkohola može biti dovoljno ozbiljno da ga ubije, ovde je važno uraditi dve stvari:

Odviknite ga od alkohola. Odvikavanje je proces u kome neko postepeno konzumira sve manje i manje supstance, tako da njegovo telo postaje manje zavisno od nje, pa je lakše ‘skočiti’ u trezvenost. Ako vaš muž, na primer, popije 12 piva dnevno, ohrabrite ga da sledeće nedelje popije samo deset, zatim 8, pa 6. Kako se smanjuje njegova tolerancija na alkohol, smanjiće se i njegova zavisnost, a time će simptomi odvikavanja biti mnogo manje izraženi.

Potražite detoksikaciju pod medicinskim nadzorom. Čak i uz dobar raspored odvikavanja, simptomi odvikavanja od alkohola mogu biti opasni i neprijatni. Mnogi centri za rehabilitaciju nude detoksikaciju pod medicinskim nadzorom uz medicinski nadzor 24/7 koji može pomoći u ublažavanju simptoma vašeg muža i brizi o njemu dok prolazi kroz povlačenje.

Terapija

Ako izaberete put rehabilitacije, tada će verovatno biti obezbeđena terapija za vašeg muža. Ako ne odlučite da prođete rehabilitaciju i vaš muž je u stanju da prestane da pije sam, onda je neverovatno važno da potražite neku vrstu terapije koja će vam pomoći da identifikujete osnovni uzrok njegovog pijenja. Čak i ako vaš muž može da prestane da pije, ako uopšte ne shvati zašto je pio, onda je podložan recidivu i ponovo će početi da pije nedeljama, mesecima ili godinama kasnije u budućnosti. Terapija će mu pomoći da bolje razume sebe tako da ne oseća potrebu da pije. Ovo je mnogo bolje nego da ga jednostavno prisiljavate da izbegava alkohol dok ga još uvek želi.

Podrška

Pronalaženje grupe za podršku je od vitalnog značaja. Dobra grupa prijatelja i porodice koji ne piju može biti ključna u tome da se vaš muž ne vrati u svoje navike. Grupe za podršku kao što je Anonimni alkoholičari su takođe odličan način da se poveže sa drugim alkoholičarima koji se oporavljaju kako bi podelili priče, savete i korisna zapažanja o tome kako da ostanetu prisebni. Mnogi ljudi kažu da ne bi mogli da ostanu trezni bez svojih grupa za podršku.

U zaključku

Alkoholizam je komplikovano stanje koje može uticati ne samo na alkoholičara već i na one sa kojima su oni bliski – posebno na njihovog supružnika. Ako je vaš muž alkoholičar, može biti teško doći do njega – ali uz dovoljno saosećanja i ljubaznosti, možete mu pomoći da uvidi grešku na svom putu. Ako to možete učiniti, možete mu pomoći da dobije podršku koja mu je potrebna da ponovo postane zdrav. Kontaktirajte naše online psihologe za pomoć već danas, ukoliko želite da dobijete neke konstruktivne savete i smernice za rešavanje vašeg problema.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »