Kako otkriti prevaru - Kako otkriti da se muž dopisuje na telefonu

Prevara je nešto što često percipiramo samo kao lošu stvar, a često ni ne sagledamo faktore koji su uticali da do prevare dođe. U samom početku mislimo da je važno odgovoriti na ovu stvar, jer ako ste već ovde – možda već sumnjate u svog partnera.

Ukoliko je tako, jednostavno morate biti iskreni prema sebi i objektivni prema svojoj vezi, te i odgovoriti na pitanja – da li ste srećni i zadovoljni? Ako je odgovor da, pokušajte da na isto pitanje odgovorite iz pozicije partnera. Proanalizirajte svoje odgovore malo, a mi ćemo vam odgovoriti zašto je ovo važno.

Online psiholog

Rekli smo da je prevara fenomen o kojem kada govorimo kažemo da je loš i tu se priča završava. Međutim prevara u braku je često proizvod niza okolnosti koje su do nje dovele i koje otvaraju mogućnost da se ona desi. Razlozi za to mogu biti razni, variraće čak od slučaja do slučaja – ali jedno je sigurno, potaknute su sigurno nečim negativnim.

To negativno može biti osnovno zadovoljstvo partnera ili vas, nedostatak komunikacije, nedostatak seksualnih aktivnosti, podrazumevanje određenih emocija pa čak i krize srednjih godina. U svakom slučaju važno je da ne simplifikujete prevaru, ako želite da je oprostite ili da nastavite sa svojim životom posle prevare. Prevara suštinski nikada nije jednostavna, često dolazi u zbrci i padu razumevanja između partnera.

Kada je reč o otkrivanju prevare, možemo reći da je relativno lako proceniti da li se nešto dešava sa partnerom. Naravno to nećemo videti odmah na početku ali posle određenog vremena, stvar jednostavno sama izađe na videlo. Mnogi smatraju da danas tome dotatno doprinosi razvoj tehnologija, mobilnih telefona i društvenih mreža koji su olakšali i komunikaciju i preljubu, ali je opet učinili vidljivijom za partnera koji je prevaren.

Zato što se većina nas danas ne odvaja od telefona, a ponaročito oni koji nešto na tom telefonu kriju. Biće dovoljno da pročitate znake koji vam ukazuju na to da vas partner vara i već ćete sami moći da procenite da li je to istina u vašem slučaju. Pa da počnemo:

1. Sakriva telefon

Telefon je vrlo korisna stvarčica, pomaže nam da lako i neometano komuniciramo sa drugim. Međutim kao što smo već naveli, on može biti izvrsno sredstvo preljube. Ukoliko primetite da vaš partner sklanja telefon od vas ili se pomera u drugu sobu da bi obavio poziv ili otkucao poruku – onda znate koliko je sati.

Ne mora to naravno da znači automatski da vas vara, možda zaista ima neki privatan razgovor sa prijateljem ili poslovni razgovor koji vas ne zanima – ali potpuno je normalno da imate sumnju. Ukoliko vam objasni situaciju i uverite se da ništa nije sumnjivo, nemojte insistirati na tome! Ponekad sumnja može ugroziti vezu, koliko i sama preljuba – jer nedostatak poverenja utiče na partnera, ako je veran.

2. Ne odgovara na pročitanu poruku odmah

Zamislite scenarijo u kom sedite sa partnerom i njemu stiže poruka. On potom uzima telefon pogleda poruku i odloži ga. Rekli biste možda da je to banalno, da nema smisla – ali razmislite još jednom, zašto bi to radio?

Možda jednostavno ne želi da vidite sa kim se dopisuje ili da ga uopšte pitate ko mu je pisao. Naravno i u ovom slučaju to ne mora direktno označavati prevaru, možda ga jednostavno neko nervira ili mu neko dosađuje ili ne želi da odgovori. Međutim ako neko to uradi jednom, to gotovo nije ni vidljivo, ali kada se to često ponavlja – onda stvar može da vam bude sumnjiva.

3. Ekspresije lica

Kada kažemo da morate pratiti ekspresije lica vašeg partnera to vam može zvučati kao preterano zahtevan zadatak – ali to teže zvuči, nego što predstavlja težak zadatak. Ako dovoljno poznajete svog partnera verovatno ste već do sada primetili određen broj ekspresija koji koristi prilikom nekih situacija. Sigurno znate kada je besan, nervozan, srećan ili tužan bez da vam je to rekao. Što ste duže zajedno, ovo je sve lakše i lakše uočiti.

Zato obratite pažnju na to kako on izgleda kada odgovara na „poruke“ ili kad se vrati kući. Neko ko vara će se silno truditi da izgleda normalno i uobičajeno, a neko ko se trudi da izgleda kao da je sve „ok“ obično i ne izgleda tako. Verujte svom instinktu i svojoj proceni kada je ova stvar u pitanju. Normalno je da pokažete sumnju, kada se neko ponaša previše „normalno“.

Online psiholog

4. Deluje vam previše odsutno

Muškarci i žene koji varaju svakako to pokazuju na specifičan način, a to je nedostatak komunikacije, loše raspoloženje, nervoza ali i odsutnost. Odsutnost u kontekstu veze može biti poražavajuća stvar jer je često i previše vidljiva, a može da se ispolji i kroz ono o čemu pričamo.

Komunikacija putem telefona često nije nešto što nam oduzima koncentraciju i energiju. Međutim razmislite o tome koliko je teško to držati u tajnosti – gotovo je nemoguće izdržati pritisak. Laž sama po sebi opterećuje, jer mora da se ponavlja i mora da se opravda – a to nije lako. Stoga će odsutnost biti česta ukoliko vas partner vara, jer neće moći da se skoncentriše na sve što prati. Stoga valjda i postoji ona čuvena izreka da su „u laži, kratke noge.“

5. Skriva poruke od vas

Ako se vratimo na onaj scenarijo u kojem sedite negde sa partnerom i primetite da on suptilno pomera ruku, tako da napravi ugao u kojem vi ne možete da proverite ko mu piše – onda imate razloga za sumnju.

Ovakva stvar može biti slučaj i ako mu piše neki prijatelj i ako mu piše nešto što ne želi da vi vidite, odnosno ne mora da označava preljubu. Međutim u redu je da ga pitate zašto to radi. Ukoliko se spetlja, onda postoji jaka mogućnost da ipak nešto skriva. Muškarac koji ne vara ženu ima potrebu da podeli sa njom sadržaj poruka koje prima. Isti je slučaj i sa ženama, jer kada ne radimo ništa loše nemamo ni potrebu da se skrivamo.

se skrivamo.
Nadamo se da vam je ovaj naš kratki kurs značio. Ukoliko ste zainteresovani, na našem sajtu možete pronaći još tekstova koji se bave ovom i sličnim temama. Takođe možete dobiti i stručnu pomoć u vidu online seanse, koju možete organizovati putem našeg sajta.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »