Kako ponovo verovati partneru

Poverenje je bitna komponenta snažne veze, ali do njega se ne dolazi lako. A kad se jednom pokvari, teško ga je obnoviti. Kada razmišljate o okolnostima zbog kojih možete izgubiti poverenje u partnera, neverstvo vam može odmah pasti na pamet, međutim, varanje nije jedini način da se razbije poverenje u vezi.

Druge mogućnosti uključuju:

 • kršenja obećanja
 • ne biti tu za svog partnera kada mu je to najpotrebnije
 • uskraćivanje nečega
 • laganje ili manipulacija
 • osećanja se ne dele otvoreno

Online psiholog

Šta zaista znači poverenje?

Pre nego što pređete na to kako ponovo izgraditi poverenje, važno je razumeti šta je to poverenje. Za početak, moglo bi biti korisno razmišljati o poverenju kao o izboru koji neko mora da donese. Ne možete naterati nekoga da vam veruje. Možda nećete izabrati da verujete nekome dok ne pokaže da je vredan toga. Takođe je važno razumeti šta poverenje nije.

Na primer, u vezi poverenje ne znači nužno da svom partneru kažete sve što vam padne na pamet. Sasvim je normalno da lične misli držite za sebe. Poverenje takođe ne znači da jedni drugima dajete pristup bankovnim računima, mobilnom telefonu i nalozima na društvenim mrežama.

Možda vam ne smeta da delite ove informacije, posebno u hitnim slučajevima, ali prisustvo poverenja u odnosu generalno znači da ne morate da proveravate svog partnera. Imate poverenja u njih i osećate se slobodnim da razgovarate o svim brigama koje biste mogli imati.

Obnova poverenja

Ako neko slomi vaše poverenje, možete se osećati povređeno, šokirano, pa čak i fizički teško. To bi vas moglo navesti da razmotrite svoju vezu i vašeg partnera na drugačiji način. Ako želite da pokušate da obnovite poverenje, evo nekoliko dobrih polazišta.

Razmotrite razlog koji stoji iza laži ili izdaje

Kada vas lažu, možda vas neće mnogo zanimati razlozi koji stoje iza toga. Međutim, ljudi ponekad lažu kada jednostavno ne znaju šta drugo da rade. Ovo njihov izbor ne čini ispravnim, ali može vam pomoći da razmotrite kako biste možda reagovali na njihovom mestu. Naravno, vaš partner vas je možda izdao da bi se zaštitio, ali je možda imao drugačiji motiv. Da li su pokušavali da vas zaštite od loših vesti? Možda je “izdaja” poverenja rezultat pogrešne komunikacije ili nesporazuma. Šta god da se dogodilo, važno je jasno staviti do znanja da to što su uradili nije u redu. Sa druge strane, poznavanje razloga koji stoje iza njihovih postupaka može vam pomoći da odlučite da li ste u mogućnosti da započnete obnovu poverenja koje ste nekada delili.

Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte!

Možda je bolno ili neprijatno, ali jedan od najvećih aspekata obnove poverenja nakon izdaje je razgovor sa partnerom o situaciji. Odvojite malo vremena da im jasno kažete:

 • kako se osećate prema situaciji
 • zašto vas je izdaja poverenja povredila
 • šta vam je potrebno da biste započeli obnovu poverenja

Dajte im priliku da razgovaraju, ali obratite pažnju na njihovu iskrenost. Da li se izvinjavaju i izgleda da zaista žale? Ili su odbrambeno nastrojeni i ne žele da priznaju svoju izdaju? Tokom ovog razgovora možete se osećati emotivno ili uznemireno. Ova osećanja su potpuno validna. Ako osećate da ste previše uznemireni da biste nastavili produktivnu komunikaciju, napravite pauzu i vratite se na temu kasnije. Pričanje o onome što se dogodilo je samo početak.

Online psiholog

Vežbajte opraštanje

Ako želite da popravite vezu nakon izdaje, oproštaj je ključan. Ne samo da ćete morati da oprostite svom partneru, već ćete možda morati i sebi. Kriviti sebe na neki način za ono što se dogodilo može vas držati zaglavljenim u sumnji u sebe. To može umanjiti šanse za oporavak vaše veze. U zavisnosti od problema, možda će biti teško oprostiti partneru i krenuti napred. I pored toga što je to jako teško, pokušajte da zapamtite da opraštanje partneru ne znači da je ono što su uradili bilo u redu. Naprotiv, time osnažujete sebe da se pomirite sa onim što se dogodilo i da to ostavite u prošlosti. Takođe svom partneru dajete priliku da uči i raste iz njegovih grešaka.

Izbegavajte da budete zaglavljeni u prošlosti

Nakon što ste u potpunosti razgovarali o izdaji, najbolje je da to rešite. To znači da to ne želite da iznosite u budućim argumentima. Jednom rešeno zauvek rešeno! Takođe ćete želeti da polako stalno proveravate svog partnera kako biste bili sigurni da vas iznova ne lažu. Ovo nije uvek lako, posebno u početku. Možda ćete imati poteškoća da se oslobodite izdaje i teško ćete početi da verujete svom partneru, posebno ako ste zabrinuti zbog nove izdaje. Međutim, kada odlučite da vezu date drugu šansu, odlučujete i da ponovo verujete svom partneru! Možda im ne možete odmah potpuno verovati, ali implicirate da ćete dati poverenje šansi da se ponovo razvije. Ako ne možete da nastavite da razmišljate o onome što se dogodilo ili sumnjate u buduću iskrenost ili vernost vašeg partnera, savetovanje parova može vam pomoći, ali ovi znakovi takođe mogu ukazivati na to da možda niste spremni da radite na vezi.

Da li je vredno truda?

Obnova poverenja nije lak zadatak. Normalno je zapitati se da li je uopšte vredno pre nego što odlučite da se posvetite radu na svojoj vezi. Ako vaš partner napravi grešku ili dve tokom duge veze i ima to na umu, rad na pitanjima poverenja može biti pravi potez. Sve dok postoji ljubav i posvećenost između vas dvoje, rad na pitanjima poverenja samo će ojačati vašu vezu. Međutim, ako znate da više nikada nećete moći potpuno da verujete svom partneru, šta god da uradili, generalno je najbolje da to razjasnite odmah kako biste oboje mogli da krenete napred odvojeno. Takođe je vredno odmeriti mogućnosti ako ste otkrili godine neverstva, finansijskog nepoštenja, manipulacije ili drugih velikih povreda poverenja.

Znaci da se situacija neće poboljšati:

 • nastavak obmane ili manipulacije
 • neiskreno izvinjenje
 • ponašanje koje nije usklađeno sa njihovim rečima

Svaka veza prolazi kroz teške situacije. Nije sramota obratiti se za pomoć. Savetovanje parova može biti odličan izvor pri rešavanju pitanja poverenja, posebno onih koja se odnose na neverstvo. Savetnik može ponuditi nepristrasan pogled na vaš odnos i pomoći oba partnera u rešavanju osnovnih problema. Ukoliko vam je potreban savet, možete se obratiti psiholozima sa našeg sajta.

Teški razgovori o izdaji i poverenju takođe mogu izazvati bolne emocije na obe strane. Imati psihologa od poverenja takođe vam može pomoći da se snađete u teškim periodima.

Donja granica

Moguće je obnoviti odnos nakon kršenja poverenja! Da li je vredno toga, zavisi od potreba vaše veze i od toga da li mislite da je moguće ponovo verovati svom partneru. Ako ipak odlučite da popravite stvari, budite spremni da stvari potraju. Ako su obe strane posvećene procesu obnove poverenja, možda ćete otkriti da ste oboje jači nego ranije – i u paru i sami! Srećno!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »