Kako raskinuti sa osobom koju voliš

Ljubav je složena stvar. Može vam se učiniti da osećate da je sve moguće, međutim, ljubav takođe može da vas oslepi i učini primamljivim da ostanete u vezama koje možda nisu dobre po vas. Pomisao da povredite nekoga do koga vam je stalo može biti zastrašujuća, ali ponekad je neizbežna. Možda trenutno imate vrlo ozbiljan posao a vaš partner želi decu, a vi ne želite ili ste jednostavno shvatili da niste na istoj frekvenciji. Bez obzira na razlog, okončati stvari kad vam je još uvek stalo do partnera nije lak zadatak. Ukoliko ste u ovakvoj ili sličnoj situaciji razmatranja raskida sa osobom koju volite, možete se obratiti psiholozima sa našeg sajta za savet. Do tada, evo nekih smernica u ovom, ne baš lakom procesu odvajanja od voljene osobe.

Online psiholog

1. Uverite se da je prekid ono što zaista želite

Problemi s odnosima ponekad izgledaju kao površni, ali kada dublje zakopate, otkrićete da postoji nešto veće čemu treba pristupiti. Da li ste u različitim životnim fazama? Ili vas partner prisiljava da pređete na sledeći nivo? Da li su radoholičari? Ili se osećate nesigurno u vezi sa sopstvenim karijernim putem? Ako primetite problem, vreme je das a sobom raščistite šta želite. Osećate li pritisak? Vratite se korak unazad i iskreno pogledajte u čemu leže vaše sumnje – možda ćete uspeti da pronađete rešenje za svoje nedoumice bez prekida.

2. Vodite otvoren razgovor o svojim prioritetima

Kako sazrevate, shvatate da je kompatibilnost više od toga da li se slažeš sa nekim na dnevnom planu ili ne. Dakle, gde želite da živite, koliko radite itd. Iako to može delovati zastrašujuće, sedenje sa partnerom da biste razgovarali o onome što radite i ne želite od života, u budućnosti vas može spasiti od slomljenog srca. O tome ukoliko niste ranije pričali, krajnje je vreme da to otvoreno iznesete i podvučete neku vrstu crte. Ne prerano, ali u određenom trenutku da vas ne bi iznenadilo kada saznate. Dakle, otvoreno pričajte o svojim vizijama budućnosti i prioritetima.

3. Kad donesete odluku da raskinete, držite se toga

Ponekad je teško isključiti svoje emocije kada vaš partner sedi tačno ispred vas. Upravo planirate da izgovorite vašu odluku ali onda primetite kako izgledaju slatko i počnete razmišljati o svim dobrim vremenima koja ste imali, i odjednom počinjete da ispitujete zašto ste uopšte želeli da raskinete s njima. Ovde dolazi snaga volje. Ako ste spremni da donesete odluku da se raziđete, onda je važno da budete čvrsti u ovoj odluci povlačenjq i ne terajte ih da misle da ima nade kada nema. Najvažniji deo je uverenje da znate da je to pitanje važnije od vašeg trenutnog osećanja naklonosti.

4. Prihvatite da će biti neprijatno

Prekidi su neprijatni naravno. Ne postoji lak način da se raziđete. Samo to uradite hrabro i pripremite se za činjenicu da će biti neprijatno.To što je neprijatno ne znači da to nije ispravno. Izbegavanjem nećete ništa postići. Imajte na umu da je nelagoda koju ćete osećati u ovom trenutku na kraju bolja od nastavka veze za koju smatrate da nema nikakvu perspektivu.

Online psiholog

5. Prekini lično

Dakle, ne raskidajte putem poruke ili poziva. Ako ste imali vezu koja ima istoriju, poželećete, naravno, da to učinite lično. Radi se o tome da im pružite to poštovanje koje je izgrađeno između vas – poštovanje koje zaslužuju. Kada za to dođe vreme, pronađite mirno, poluprivatno mesto gde ćete se oboje osećati i gde ćete moći prijatno da razgovarate.

6. Odgovorite na sva njihova pitanja

Šanse su da ćete, ako raskinete s nekim, verovatno imati pitanja i trebali biste biti spremni da na njih iskreno odgovorite. Ako neko raskida sa vama i ne daje vam adekvatne povratne informacije o tome zašto, to će vas ostaviti zbunjenim i povređenim i moguće besnim. Uključivanje partnera u vaš proces razmišljanja može ublažiti napetost i dovesti do mirnijeg raskida.

7. Poštujte njihove granice kada je komunikacija u pitanju

Najteži deo raskida mogao bi biti prelazak iz najboljeg prijatelja i romantičnog partnera u stranca. Ako vama ili vašem bivšem treba pauza za obradu i izlečenje, poštujte to. Ako otkrijete da vam je zadržavanje kontakta sa bivšim partnerom teže ili ako mislite da time dajete drugoj osobi lažnu nadu, onda je to trenutak u kome ponovo treba da procenite da li je za sada dobra ideja da ostanete u kontaktu. Ako traže prostor i na društvenim mrežama, poštujte njihove želje. To ne znači da prijateljstvo neće biti moguće u budućnosti, već samo da partneru u međuvremenu treba vreme i prostor.

8. Oslonite se na svoj sistem podrške

Jednom kada ponovo budete slobodni, verovatno ćete imati više vremena nego što ste imali ranije. To znači da je pravi trenutak da se ponovo povežete sa starim prijateljima ili se ponovo susretnete sa starim hobijem ili razonodom. Znamo da je zajedništvo neverovatno moćno, što ima pozitivan faktor u mentalnom i fizičkom zdravlju. Dakle, kada prolazite kroz stress poput prekida, još je važnije da zaista dozvolite sebi da budete ranjivi i razgovarate sa nekim kome verujete o tome kroz šta prolazite. Možete razmisliti i o razgovoru sa stručnjakom iz oblasti psihologije. Nakon prekida, može biti korisno razgovarati sa terapeutom o tome šta osećate i šta želite da izbegnete u budućim vezama.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »