Kako reagovati ako dete vređa roditelje?

Ako vaša deca prevrću očima na vaše molbe, kada im kažete da započnu ili završe svoj domaći zadatak. Ako se vaša deca pretvaraju da vas ne čuju kada im kažete da isključe televizor ili utišaju telefon, oni su na blagom kraju spektra nepoštovanja prema vama kao svojim roditeljima. Na ozbiljnijem kraju spektra su ponašanja kao što su prozivanje, nepoštovanje pravila i fizička agresija prema roditeljima.

Bez obzira na to gde se vaše dete nalazi na spektru neposlušnosti, važno je da se pozabavite tim nepoštovanjem koje dete pokazuje prema vama pre nego što se ono pogorša. Studija iz 2015. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Virdžiniji otkrila je da deca bez poštovanja verovatno postaju nepristojni odrasli ljudi.

Online psiholog

Iako ćete možda biti u iskušenju da opravdate nepoštovanje dece, tako što ćete reći „Deca su samo deca“, odbacivanje toga neće učiniti nikakvu uslugu vašem detetu. Deca treba da nauče kako da se prema drugima odnose s poštovanjem kako bi razvila zdrave odnose sa vršnjacima, autoritetima i članovima porodice.

Nepoštovanje vašeg deteta prema vama može biti znak da mu je potrebna pomoć u učenju društveno prikladnih načina da upravljaju besom, da se nose sa frustracijom i efikasno komuniciraju sa drugima.

Ignorisanje, da ili ne?

Može izgledati da je ignorisanje manjeg nepoštovanja isto što i dozvoliti svom detetu da se izvuče sa nepoštovanjem. Ali selektivno ignorisanje može biti jedna od najveće izvorište negativnih posledica.

Pod ignorisanjem podrazumevamo da vi dozvoljavate nepoštovanje i neposlušnost deteta, jer imate u tom trenutku nešto preče što treba da obavite. Ako se na primer desi, da vi kažete vašem detetu da sredi svoju sobu, a ono to odbije kolutajući očima ili propratnim gestovima nepoštovanja – uradite sledeće. Nemojte se upuštati u svađu jer će to samo odgoditi njihov zadatak, objasnite im samo koje će konsekvence imati ako ne učini to što treba da učini. Dakle oduzmite im pravo na korišćenje telefona na primer.

Ako je okretanje očima uobičajen problem, pozabavite se njime kasnije kada oboje budete smireni. Dakle vratite se na problem u toku kasnijeg razgovora, kažite nešto poput: “Danas sam ti rekao da središ svoju sobu i ti si na to okrenuo/la očima, da li si svestan toga da se to prečesto dešava kada si ljut / ljuta? “ Ukažite im na to da greše sa takvim ponašanjem.

Razgovarajte o mogućim posledicama nepoštovanja. Pitajte ih sledeće: “Da li prevrneš očima kada ti prijatelji kažu nešto što ti se ne sviđa?” Uključite se u diskusiju o tome kako se drugi ljudi osećaju kada vide nepristojno ponašanje. Objasnite prirodne posledice nepoštovanja kao što je: „Deca bez poštovanja često imaju problema da sklapaju prijateljstva.“

Značajna količina sukoba između roditelja i tinejdžera nastaje zbog nedostatka smislene veze. Povežite se sa svojom decom na dubljem nivou, odnosno smanjite konflikt.

10 iznenađujućih razloga zašto se deca loše ponašaju (i kako da reagujute na to)

Koristite izjave kada/onda

Umesto da svojoj deci govorite šta ne mogu, recite im kako mogu da steknu privilegije svojom poslušnošću i dobrim vladanjem. Izjave „Kada/tad“ uokviruju zahteve na pozitivan način. Koristite ove izjave da obavestite svoje dete šta će se dogoditi nakon što odluči da promeni svoje ponašanje. Recite na primer: “Sačekaj da završim telefonski poziv i ne prekidaj me, jer ću tek tada moći da ti odgovorim.”

Umesto da kažete: „Ako ne pokupiš odmah svoje igračke, nećeš moći da se igraš napolju“, recite: „Možeš se igrati napolju čim počistiš nered koji se napravio u svojoj sobi“ Zatim se udaljite i prepustite svom detetu da obavi zadatak koji je pred njim.

Takođe možete pokušati da kažete stvari kao što su: „Kada budeš naučio da spustiš svoj ton i govoriš mirno, ja ću ti odgovoriti“ ili „Igraću se sa tobom kada prestaneš da budeš šef“. Naučite svoje dete da pristojno i ljubazno ponašanje daje pozitivne rezultate.

Ovo daje vašem detetu priliku da promeni svoje ponašanje. Samo se uverite da ste potpuno spremni na sve negativne posledice. Izbegavajte da uvek iznova ponavljate svoja upozorenja. U suprotnom, naučićete svoje dete da ne sluša.

Obezbedite neposrednu posledicu

Većina ponašanja bez poštovanja treba da rezultira trenutnim posledicama. Prilikom utvrđivanja posledice uzmite u obzir uzrast vašeg deteta i težinu prekršaja koji je napravio.

Poslati dete u ćošak može biti efikasna posledica za malu decu. Ako vam šestogodišnjak, na primer, vrišti u lice kada je ljut, odmah mu objasnite zašto je takvo ponašanje neprikladno i pružite mu priliku da to ispravi.

Ako se desi to da detetu kažete da ne može napolje, a on ipak izađe ili ako se desi da vas nazove imenom (u konfliknom, naređivačkom tonu), postavite granicu odmah. Dakle recite detetu da nećete dozvoliti da vas ne poštuje ili nećete dozvoliti uvredljiv ton u vašem domu. Takođe možete reći da verujete da će on ili ona naći drugačiji način da se nosi sa svojom frustracijom.

Mnoge radnje koje su označene kao „neprilično ponašanje“ često se mogu ispraviti kada se detetu daju veštine i pažnja koja im je potrebna da izvrši te promene. Cilj nije izricanje više kazni. Cilj je ostati povezan sa svojim detetom, naučiti ih vrednim veštinama i održati zdrav odnos roditelj-dete.

Online psiholog

Koristite restituciju

Ako se vaše dete ili tinejdžer ponaša nedolično i bezobrazno, restitucija kao rešenje može biti poželjna i neophodna metoda da se to više ne bi ponovilo. Restitucija znači da se učini nešto dobro za žrtvu ili da se učini nešto da se nadoknadi šteta koja je učinjena. Ovo zvuči malo rogobatno jer je restitucija pre svega društveno politčki termin, ali pročitajte primer i shvatićete.

Ako vaše dete udari svog brata ili sestru, neka obavlja poslove svog brata i sestre tokom dana. Ili ako vaš tinejdžer nešto pokvari iz besa, to onda on mora popraviti ili platiti da se to popravi.

Naučite svoje dete da izgovaranje reči „žao mi je“ ne popravlja uvek stvari. Restitucija im pomaže da preuzmu odgovornost za ponašanje bez poštovanja, a istovremeno rade na popravljanju odnosa koji su narušili.

Kada pokušavate da sanirate probleme u ponašanju svog deteta, normalno je da vaše dete napravi dva koraka napred i jedan korak unazad. Dakle, iako su jednog dana možda ljubazni i fini, sledećeg se mogu mučiti da postignu taj nivo empatije. Dosledna disciplina je ključ koji će im pomoći da napreduju na dužem vremenskom planu. Istaknite dobro ponašanje kada ga vidite, a u lošim danima, smatrajte nepoštovanje znakom da im treba više vežbanja.

Najvažnije, budite dobar uzor. Bilo da ste frustrirani uslugom koju dobijate u restoranu ili ste ljuti na telemarketara koji vam je prekinuo večeru, odnosite se prema drugima s poštovanjem i vaše dete će slediti vaš primer. Ne kaže džabe stara izreka “iver ne pada, daleko od klade”. Možda su problemi sa poštovanjem drugih koje ima vaše dete, ustvari proizvod vaših reakcija na druge koje nisu uvek tako fine. Odnosno dete lako usvaja stvari, čak i kada su one loše, zato se potrudite da ne budete onakvi, kakvi ne želite da budu vaša deca.

Ako se vaši problemi sa lošim ponašanjem deteta nastave, možda bi terapeut mogao biti pravo rešenje za vaš problem. Na našem sajtu pored korisnih tekstova možete dobiti i konkretnu pomoć. Potrebno je samo to da kliknete na rubriku sa psiholozima, proverite koji od psihologa može biti najpodesniji stručnjak za rad sa vašim detetom i kontaktirate ga. Dobra stvar u ovome je to što se sve seanse putem našeg sajta održavaju putem video poziva, odnosno putem online platformi i aplikacije koje sadrže opciju video poziva. Zapamtite da svaki problem može biti rešen, ako ste spremni da mu se posvetite.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »