Kako se muškarac ponaša posle prevare

U poslednje vreme često čujemo da broj prevara nikada nije bio veći nego danas. Ovakav stav spada u red najvećih zabluda današnjeg čoveka, jer otkako postoji brak ili veza kao kategorija, od tada postoji i preljuba ili prevara. Zablude ovakvog tipa spadaju u sada već čuvene romantizacije prošlosti – jer prevara je uvek bilo i uvek će ih biti.

Da nevolja bude gora, preljube su ranije možda čak bile i češće. Pogotovo kada je reč o muškoj preljubi na koju se gledalo tolerantnije u odnosu na žensku. Žene u prošlosti nisu gotovo ni imale ni pravo da spočitavaju muškarcima prevaru. Fenomen preljube, naročito muške preljube za konzervativne zajednice jeste bio tabuiziran i o njemu se nije smelo govoriti iako je bio čest! Međutim na taj se problem i nije gledalo kao na neku dovoljno veliku stvar da bi žena zbog toga napustila muškarca. Sa druge strane, preljubnice bi bile izlagane javnim ponižavanjima zbog svog čina, pa čak i izopštavanju iz zajednice. Karakteristika konzervativnijih zajednica jesu bili dupli aršini u kontekstu muških i ženskih sloboda.

Online psiholog

U red sličnih zabluda danas spada i to da su muškarci skloniji prevarama za razliku od žena – što takođe nije tačno. Zapitajte se samo, sa kim ti silni muškarci preljubnici varaju svoje partnerke? Odgovor je jasan – sa drugim ženama, koje takođe možda jesu partnerke nekom drugom. Muškarci i žene zapravo statistički gledano varaju podjednako.

Za neke istraživače upravo moderno doba i povišene seksualne slobode igraju ulogu u porastu prevara, međutim kako smo već rekli „prevara je bilo i prevara će biti“.

Takođe jedna od velikih zabluda žena jeste da veruju u to da žene varaju kada su im uskraćene emocije, a muškarci to rade jer su potstaknuti snažnijim seksualnim nagonima i okrenutiji su čisto fizičkom aspektu seksualnosti. Ovo takođe nije tačno, muškarci kao i žene zapravo čeznu za emocijama i nekom idiličnom romansom – ponaročito ako je trenutna veza u krizi ili osećaju uskraćenost na ljubavnom planu. Takođe dešava se i da žene varaju svoje partnere iz čistih seksualnih poriva i zadovoljenjem fizičkog aspekta svoje seksualnosti.

Nadamo se da vam je sada već jasno da ovaj članak neće potkrepiljavati magazinske teorije o muško, ženskim odnosima. Nećemo pristajati na generalizacije da su svi muškarci isti, niti vas hraniti zabludama koje smo pokušali da opovrgnemo već u početku teksta.

I muškarci i žene zapravo varaju svoje partnere iz sličnih, bliskih i često istih pobuda i gotovo da i nema prevelike razlike u ova dva konteksta. Zato verujemo da i nećete imati previše problema da shvatite da vas partner vara (ako vas vara), jer i muškarci i žene lažu na isti način. Ima samo onih koji se bolje ili lošije snalaze u lažima.

Kako se muškarac ponaša posle prevare?

O ovoj temi je jako teško govoriti, a da izbegnemo generalizacije. Ponaročito ako tome pridodamo ono što smo rekli da ima onih koji se bolje ili lošije snalaze u lažima.

Ako ste u dugoj vezi sa partnerom koji vas je prevario, jednostavno ćete znati da nešto ne štima. Iako ovo zvuči kao banalnost i stara priča, to ne treba isključiti u ovom kontekstu. Ma koliko vaš partner bio dobar u prikrivanju svoje preljube, jednostavno će se odati očiglednim promenama u ponašanju ili stavovima. Tako nešto možete učitati u sledećim stvarima:

1. Telefon: Telefoni su u mnogome promenili način funkcionisanja današnjeg čoveka. Naravno uticali su i na mehanizme prevare kao fenomena, jer će se muškarac koji vara javljati ili putem poruka i poziva razgovarati sa ljubavnicom. Zato ako je vaš partner previše osetljiv na to da mu vi „čačkate“ nešto po telefonu ili se povlači negde kada treba da obavi neki poziv ili napiše neku poruku – to može biti jasan znak da nešto nije u redu. Naravno nije nužno da je baš prevara u pitanju, ali pokušajte da se uverite i razgovarate sa partnerom o tome. Ako vam je po hiljaditi put dokazao da vas ne vara, onda jednostavno odustanite – jer vas verovatno i ne vara, a nepoverenjem bez razloga možete samo oterati nekoga od sebe.

2. Sređivanje: Ovo takođe ne mora biti pravi pokazatelj, ali ako primetite da vam se partner doteruje više nego inače, priznaćete da to može biti sumnjivo. Naravno ako postoji određen razlog i prilika, to ne mora da bude stvar koja izaziva nepoverenje, ali nije pogrešno proveriti. Ponaročito ako vaš partner ranije nije imao običaj da se sređuje u neformalnim prilikama.

3. Govor tela: Parter će u slučaju da ne želi da nam kaže istinu skretati sa određenih tema u razgovoru. Ako pomenete nešto što je kompromitijuće, možete primetiti da mu je neprijatno, a to će pokazati meškoljenjem, vidnom neugodnošću ili neobjašnjivom nervoznom znojanju. Takođe može se desiti da izbegava i vas ili vaš pogled. Dugo je postojala pretpostavka da partner koji vara neće želeti da vas gleda u oči tokom seksualnog odnosa i da će češće eskivirati seksualne odnose sa vama. Dok je ovo sa gledanjem u oči i tačna pretpostavka, nedostatak seksualnih odnosa ne mora biti slučaj. Muškarcu koji ima jak libido neće smetati da istovremeno ima odnose sa dve ili više partnerki, zato ovo nije uvek pravi pokazatelj.

Online psiholog

Odnos u vezi nakon prevare

Na odnose često utiče ono što jedan ili drugi pojedinac u tom odnosu oseća. Stoga bi prevara kod muškarca, mogla da izazove osećaj stida ili srama, svesnosti da je u nečemu zabrljao. Ovakav odnos mogao bi ga otkriti čak i ako ne želi da vam kaže pravu istinu.

Možda je suštinski najveći problem to kada muškarac učini to što je učinio, pokaje se, ali vam i ne kaže pravu istinu – iako ste je vi svesni. To često može dovesti do ozbiljnih problema pa i razilaženja partnera samo po sebi, čak i bez dokaza da se prevara desila.

Naravno kada pričamo o ovome, podrazumevamo da kroz ovo prolazi normalan par – normalan muškarac i žena. Zato što ima slučajeva u kojima muškarci bez ikakvih skrupula gledaju na prevaru, pa je čak ni ne posmatraju kao neku veliku stvar. U tom slučaju teško je proniknuti u to da li vas je partner prevario ili nije, ali ako jednom otkrijete najbolje je da potražite ljubav na nekom drugom mestu. Zato što je u takvim slučajevima često u pitanju neki patološki oblik ponašanja, koji će se verovatno uvek ponavljati i ne može se ispraviti. Kod takvih partnera verovatno nećete ni primetiti da postoji preljuba dok se ne susretnete sa nekim materijalnim dokazom, jer uglavnom mogu biti vešti manipulatori i dobro se snalaziti u svojim lažima.

Da li prevaru treba oprostiti?

Ovo pitanje je nešto što često najviše muči one koji su prevareni. Postoji bezbroj slučajeva u kojima su i brak i veza opstali nakon prevare jednog ili drugog partnera. Dešavalo se da takvi brakovi nakon toga postanu i uspešniji, jer je takva kriza uticala na to da partneri shvate koliko im je stalo jedno do drugog.

Međutim, pravog odgovora nema i niko ne treba da vas prisiljava na tako nešto. Odgovor se krije u vama, ako imate snage i volje za oproštaj, potpuno je ok da sa partnerom nastavite gde ste stali – jer ne mora da znači da će se prevara nastaviti. Ako takvu stvar ne možete da oprostite potpuno je u redu da nastavite svoj život dalje i prebolite onoga ko vas je povredio.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »