Kako se zaštiti od psihičkog zlostavljanja? – Verbalno zlostavljanje

Verbalno ili psihičko zlostavljanje je jedan od načina da se povrede druge osobe, koristeći se samo rečima ili ćutanjem kao oružjem. Za razliku od fizičkog zlostavljanja, verbalno zlostavljanje ne dovodi do lomljenja kostiju, crnih podliva ili modrica. Ipak, to može biti jednako emotivno uznemirujuće i često dovodi do anksioznosti, straha, očaja ili depresije.

Jedini siguran način da okončate verbalno zlostavljanje je da se trajno uklonite od svog zlostavljača. Ali ovo zahteva da budete u poziciji da prepoznate zlostavljanje, a čak i kada ste identifikovali problem, spoljni faktori kao što su finansijski problemi, mala deca ili zajedničko radno mesto mogu otežati trajno uklanjanje sebe iz te situacije. Ako se iz bilo kog razloga ne možete trajno ukloniti od svog zlostavljača, vaš jedini izlaz je da maksimalno smanjite štetne efekte zlostavljanja. Evo četiri koraka koja možete preduzeti da biste za sada ostali pri zdravoj pameti:

Online psiholog

Naučite da prepoznate zlostavljanje

Prvi korak je prepoznati zloupotrebu onakvom kakva ona jeste. Verbalno zlostavljanje može imati mnogo različitih oblika. Najlakše prepoznatljivi oblici verbalnog zlostavljanja uključuju prozivanje, psovanje i ekstremne izlive besa (npr. vikanje ili podsmeh). Teže prepoznatljivi oblici uključuju ismevanje, omalovažavanje, provociranje, izbegavanje pitanja, grubi sarkazam, zbunjenost, neprimereno ćutanje i neprikladnu kritiku i napade.

Ono što karakteriše sve oblike verbalnog zlostavljanja jeste da se reči, ili njihov nedostatak, koriste za kontrolu druge osobe na način koji joj emocionalno šteti. Ako niste sigurni da li ste žrtva verbalnog zlostavljanja, velike su šanse da jeste. Ako vas reči vašeg nasilnika (ili nedostatak istih) stalno povređuju, skoro sigurno ste u vezi sa nekim ko vas verbalno maltretira. Ako se stalno osećate zbunjeno primedbama vašeg partnera, to takođe znači da imate partnera koji vas maltretira.

Odgovorite snažno

Kada prepoznate zlostavljanje, sledeći korak je da pokušate da promenite situaciju tako što ćete učiniti da vaš zlostavljač bude svestan da je verbalno uvredljiv. Njihovo verbalno uvredljivo ponašanje može u retkim slučajevima biti zasnovano na krajnjem neznanju, a jednostavan razgovor bi tada trebao biti u stanju da stavi tačku na zlostavljanje. Ali u većini slučajeva, ovaj jednostavan pristup neće raditi.

Ako ste u vezi sa verbalnim zlostavljačem, postoji redovan obrazac tog psihičkog zlostavljanja. Ovakav obrazac se obično ne može prekinuti jednostavnim razgovorom o tom pitanju. Bolji pristup je da skrenete pažnju vašeg zlostavljača na zlostavljanje svaki put kada se ono dogodi.

Ako ste meta verbalnog zlostavljanja, nemojte se baviti sadržajem onoga što je rečeno. Nemojte to ni slušati. I definitivno ne pokušavajte da objasnite svom nasilniku zašto ne bi trebalo da rade to što rade ili zašto nisu u pravu. Ako postoji jedna stvar u koju možete biti sigurni, to je ovo: ne možete urazumiti verbalnog zlostavljača.

Umesto da pokušavate da koristite logiku sa svojim nasilnikom, recite mu čvrstim glasom da prestane sa onim što radi. Dakle jedna reč “Prestani!” može biti efikasan odgovor. Alternativa je imenovanje zloupotrebe bez pominjanja sadržaja. Ako vas zlostavljač naziva pogrdnim imenima, na primer, možete da odgovorite sa „Prestani da koristiš negativne etikete kako bi me definisao“ ili jednostavno: „Prestani sa prozivkama!“ Ako ništa od ovoga ne uspe, ne zadržavajte se u toj situaciji, izađite iz sobe i razmislite da li želite da ostanete u takvoj vezi.

Provedite neko vreme daleko od svog nasilnika

Kada niste u poziciji da se trajno rastanete od nasilnika, pronađite načine da se nosite sa tim dok ne budete mogli. Radite na tome da postanete nezavisni od svog zlostavljača i nastavite da reagujete silom na svaki slučaj zlostavljanja. Da biste zaštitili svoje emocionalno i fizičko zdravlje, provodite vreme podalje od nasilnika što je više moguće. Izvedite psa u dugu šetnju, odvedite decu u park, zamolite prijatelja da se nađete sa njim u kafiću, posetite porodicu ili obavite neke poslove. Ili se posvetite nekim od onih projekata koje morate da obavite. To nas takođe dovodi do bitne činjenice koju ćemo obraditi u nastavku…nemojte štititi svog zlostavljača!

Ne čuvajte tajnu o zlostavljanju koje se dešava

Pošto verbalno zlostavljanje ne ostavlja lako prepoznatljive fizičke tragove, drugima može biti teško da saznaju da se dešava. Verbalni zlostavljači često vrše zlostavljanje iza zatvorenih vrata. Štaviše, oni imaju tendenciju da budu šarmantni i često su veoma poštovani pojedinci od kojih drugi nikada ne bi očekivali ovakvo ponašanje.

Pošto nemate vidljive dokaze o zlostavljanju, možda ćete biti oprezni da se poveravate drugima. Možda sumnjate da će vam drugi verovati. Možda čak niste sigurni da li je ono što se dešava zaista bilo kakva vrsta zlostavljanja. Možda mislite da nešto nije u redu sa vama, a ne sa vašim zlostavljačem.

Ne dozvolite da vas bilo koji od ovih razloga spreči da obavestite druge ljude šta se dešava. Ljudi kojima verujete biće na vašoj strani. Neće sumnjati u vas niti misliti da ste vi izvor problema. Zakopajte svoje razloge zbog kojih držite zlostavljanje u tajnosti i dobijte podršku koja vam je potrebna od bliskih prijatelja i članova porodice i potražite stručno savetovanje od nekoga ko je posebno obučen da se nosi sa verbalnim i emocionalnim zlostavljanjem.

Online psiholog

Ko može biti verbalni ili psihički zlostavljač?

Naravno većina nas misli kako zlostavljanje u romatničnom, porodičnom i profesionalnom odnosu vrše samo muškarci. No, to nažalost po svim proračunima nije tačno. Muškarci jesu češći zlostavljači po mnogim statistikama, ali ovaj fenomen nije stran ni ženama.

Mnogi stručnjaci zapravo u samim statistikama vide problem, jer muškarci nisu svesni da su zlostavljani. Često ćete čuti muškarce kako se žale drugim muškarcima, da ih njihove partnerke ili supruge, pa čak i šefice i direktorke gnjave. Taj momenat koji podrazumeva “gnjavažu” suštinski u mnogo slučajeva podrazumeva jedan čest oblik verbalnog maltretiranja. Naravno on je često toliko suptilan, da ga muškarci i ne primećuju ili kako su već sami skloni tome – ne pridaju tome značaj.

Naravno u takvoj situaciji se ne može govoriti o verbalnom zlostavljanju u užem smislu, jer žrtva u tom slučaju ne trpi jer ne oseća posledice. Ali na dugoročnom planu, posledice mogu biti velike – nažalost u nekim slučajevima osveta muškarca nad ženskim zlostavljačem obično bude vraćena fizičkim zlostavljanjem. Ali ko je onda u toj situaciji u pravu? Ko je prvi krenuo? To pitanje obično ostaje na pravnicima, kada rešavaju pravne konsekvence ovog fenomena. Iako ne možemo u potpunosti odgovoriti na ove čudne pojave, jer se one mogu posmatrati kao pojedinačni slučajevi – nužno ih je bilo istaći kao jednu mogućnost.

Takođe ukoliko osećate bilo kakav vid ugnjetavanja u ovom smislu, terapija može biti rešenje. Popričajte sa nekim otvoreno i iskreno i sami zaključite šta zapravo želite. Ukoliko niste u stanju da napustite nasilnika, ako vam je bezbednost ugrožena, nemojte…međutim potrudite se da neko drugi čuje o tome.

Nemojte očekivati da će zlostavljanje proći samo od sebe, jer možda nije proizvod loše životne faze ili nedostatka nekadašnje ljubavi i poštovanja u odnosu. Možda je stvar karaktera ili mentalnog poremećaja zlostavljača.

Zlostavljač bio on fizički ili verbalni tip zlostavljača, može biti neko koi ma mentalnih problema ili poremećaja. Moguće je da je narcisoidna osoba koja smatra da ima pravo na to što radi, možda boluje od bipolarnog poremećaja, sociopatije ili psihopatije.

U svakom slučaju, nemojte se plašiti da zatražite pomoć – uvek ima nade da ona dođe.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »