Kako sprečiti razvod braka – Da li postoji način da sprečimo razvod ili raskid?

Potreban je trud da bi se brak zaštitio, negovao i razvijao. Između rasporeda rada, dece i drugih obaveza, ponekad može izgledati nemoguće održati to partnerstvo. Kada se pojave problemi, neki parovi smatraju da je zdravije razvesti se i otići svojim putem.

Za druge je bolji izbor da rade na vezi. Ako želite da ostanete sa svojim partnerom i izbegnete razvod, postoje proaktivne mere koje možete preduzeti. Od poboljšanja komunikacije do unošenja više romantike u svakodnevni život, evo 10 načina da poboljšate svoje romantični život i što je najbitnije izbegnete raskid ili razvod kao rezultat negativnih faktora u odnosu.

Online psiholog

Posvetite se svojoj vezi

Poigravanje idejom da bi vam možda bilo bolje van braka može dovesti do velikog opterećenja vaše veze – čak i ako nikada ne izrazite te misli. U stvari, sama pomisao može izazvati veliki prekid u vašoj motivaciji da pokušate da poboljšate svoj brak.

Da biste se izborili sa rizikom za vašu vezu, unapred odlučite da razvod nije opcija. Obvezivanje će vam pomoći da se usredsredite na jačanje vašeg partnerstva umesto da razmišljate o tome kakav bi život mogao da izgleda van vašeg braka.

Poštujte i brinite se svom partneru

Ljudi se neminovno menjaju tokom vremena. Razumevanje, uvažavanje i prilagođavanje tim promenama je ključno za svaku vezu. Počnite tako što ćete napraviti listu najboljih kvaliteta vašeg partnera kako biste se podsetili na divnu osobu za koju ste se venčali. Ova vežba će vam pomoći da se setite zašto ste se uopšte zaljubili u njih.

Takođe pomaže da izrazite koliko cenite čudnosti i ekscentričnosti svog partnera.

Svaki dan dajte do znanja svom partneru – komplimentima ili zahvalnošću – da cenite sve što rade.

Ovi mali izrazi su kao depoziti u banci. Ne želite da povlačite novac iz svog braka, a da nikada ne napravite depozit. Dakle, budite sigurni da radite stvari koje pokazuju poštovanje prema vašem partneru, dajte znak da ga volite onakvim kakav on ili ona jeste.

Redovno komunicirajte

U doba pametnih telefona, Netflix-a i načina života rada od kuće, lako je skrenuti pažnju na nešto drugo. Možda ćete otkriti da često prolazite danima bez pravog razgovora sa svojim supružnikom.

Otvoreno komuniciranje o svom životu, interesovanjima, snovima, frustracijama i osećanjima, jer je to važan način za negovanje intimnosti u vezi.

Takođe je od presudne važnosti da slušate i kako vaš partner iznosi svoje misli. Može biti od pomoći da svakog dana odvojite 30 minuta – bez prekida ili ometanja – gde možete razgovarati.

Online psiholog

Delite finansijska očekivanja

Mnogi brakovi su prepuni nesuglasica oko finansija. Parovi često donose različita očekivanja o novcu u vezu. Svakom partneru može biti teško da sagleda finansijsku situaciju iz perspektive druge osobe.

Dogovaranje o tome kako će se postupati sa vašim novcem je kritična komponenta uspešnog braka. Dogovorite se o budžetu, pristupu dugovima i napravite plan da živite u okviru svojih granica.

Takođe je važno napraviti razliku između potreba i želja. Iako su obe stvari legitimne, parovi se mogu suočiti sa problemima ako pokušaju da ispune sve svoje želje bez obzira na svoj budžet.

Uključite određenu fleksibilnost u svoj budžet kako biste omogućili zabavu, poklone, odmore i druge aktivnosti koje će ojačati vaš brak.

Dajte jedni drugima prostor

Jedna od najtežih stvari za balansiranje u braku je prava količina vremena koje ćete provesti zajedno. Previše toga može izgledati kao gušenje, dok se premalo toga može protumačiti kao nepažnja.

Kada vašem partneru zatreba prostor ili noćni izlazak sa prijateljima, ponudite mu da pripazite na decu ili da obavljate zadatke kako biste bili sigurni da će dobiti to vreme. S druge strane, takođe želite da odvojite vreme sa svojim partnerom. Ako problemi sa čuvanjem dece ili finansijska ograničenja to otežavaju, isplanirajte zabavan, isplativ izlazak van kuće.

Ključno je da se oboje svojski trudite da provedete kvalitetno vreme zajedno, istovremeno omogućavajući jedno drugome prostor za spoljnu zajednicu.

Radite na tome da zajedno trenirate

Lako je ući u rutinu da budete previše ležerni, posebno ako ste sa svojim partnerom mnogo godina. Jednostavan način da ponovo zapalite romansu je da se setite onih ranih dana zabavljanja—odnosno da ponovo dokazujete svoju privlačnost. To može biti stvar koja zahteva ulaganje u male luksuze, poput zajedničkog modiranja, manikiranja ili odlaska kod frizera, šminkera i slično.

Postoji mnogo načina da se osećate privlačno i energično. Održavanje vaše fizičke kondicije povećava vaše samopouzdanje i osećaj blagostanja. To takođe može da se udvostruči kao način da provedete vreme sa svojim partnerom – bilo da isprobavate novi čas vežbanja, trenirate ili zajedno pripremate zdravi zajednički obrok.

Nađite vremena za večernje sastanke

Još jedan način da održite plamen u braku je da nastavite da se udvarate svom supružniku. Pokušajte da svake nedelje nađete vremena za izlazak – čak i ako je to samo odlazak na sladoled ili pripremanje ukusne hrane. Ako je novac problem, razmislite o razmeni čuvanja dece sa drugim parom koji želi da izađe na sastanak. Takođe možete jednostavno staviti bebu u kolica i prošetati tržnim centrom ili otići u park.

Nastavite da radite stvari koje ste radili kada ste izlazili. Mnogi parovi kažu da im mali, promišljeni gestovi pomažu da se osećaju kao što su se osećali nekada. Pokušajte da ostavite svom partneru male ljubavne poruke gde će ih naći, skuvajte mu kafu ujutru ili kupite njegovu omiljenu užinu u prodavnici.

Oprosti brzo

Brakovi često počinju da se raspadaju kada se jedna osoba zameri nešto drugoj osobi. Istraživanja su pokazala da osećaj prezira prema svom partneru skoro uvek raste i može dovesti do razvoda ako se nikada ne reši.

Pokušajte da oprostite svom partneru što je pre moguće. Zapamtite da je oproštaj isto toliko dar koji sebi dajete. Stanje besa koje traje zauzima mentalni i emocionalni prostor i skoro uvek utiče na vaše zdravlje i nivoe stresa.

Odlučite se za to da budete neko ko oprašta i moći ćete da očekujete pozitivne prednosti, bilo da se radi o boljem spavanju ili oslobađanju od stresa.

Ako ste naneli nepravdu svom partneru, iskreno se izvinite i zamolite ga za oproštaj. Zaista slušajte šta imaju da kažu i pokušajte da razumete zašto su uznemireni. Obavestite ih da ćete raditi na tome kako da radite drugačije u budućnosti.

Ne pokušavajte da kontrolišete svog partnera

U zdravim brakovima, oba partnera se međusobno poštuju i ne zahtevaju primenu samo svog načina ili metoda rešavanja pojedinih stvari i problema. Ovo može značiti različite stvari različitim parovima, ali evo nekih ključnih stanara koje treba imati na umu:

1. Ne pokušavajte da nadgledate ili kontrolišete jedni druge.

2. Dajte svom partneru prostora da bude osoba kakva jeste.

3. Naučite da sarađujete na velikim odlukama (kao što je trošenje novca i podizanje dece).

4. Neka vaš supružnik ima slobodu da dolazi i odlazi bez potrebe da traži vašu dozvolu.

5. Partneri koji pokušavaju da kontrolišu jedni druge rizikuju da postanu emocionalno zlostavljani. Oni mogu pokazati znake finansijske zloupotrebe — što često dovodi do razvoda.

Pronađite pomoć

Ako još uvek imate izazova u braku ili se plašite da bi razvod mogao biti neizbežan, razmislite o savetovanju ili terapiji za parove. Ako niste sigurni gde da tražite, počnite tako što ćete proveriti na svom radnom mestu. Pogledajte da li vi (ili vaš partner) imate pristup programu pomoći zaposlenima (EAP), koji vas često može uputiti na početnu pomoć ili dati uputnicu.

Ako vi i vaš partner delite zajedničke nade i sistem vrednosti, takođe ako priapadate istoj religijskoj zajednici razmislite o sastanku sa verskim licem ili duhovnikom u kojeg imate poverenja.

Upravljanje problemima u braku može biti izazovno. Da bi istrajali u vezi i sprečili razvod, oba partnera treba da se posvete obavljanju posla i ulaganju vremena i truda. Iako je cilj da sačuvate vezu, na kraju ćete morati da odlučite da li je ostanak zajedno pravi izbor za oboje.

Ako vama i vašem partneru treba dodatna pomoć, razmislite o saradnji sa bračnim savetnikom ili psihologom. Ovi pojedinci vam mogu pomoći da dobijete novu perspektivu i mogu vas uputiti na dodatne usluge ako je potrebno.

Na našem sajtu pored korisnih tekstova na ovu i brojne slične teme možda možete pronaći još nešto što vam može biti od koristi. To je online terapija, koja se odvija putem online ili internet platformi sa opcijom video poziva. Najbitnija stvar koju treba da zapamtite jeste to da ovo možete rezervisati već danas upravo putem našeg sajta. Sve što je potrebno jeste to da odete do rubrike sa kontaktima, pronađete psihologa ili psihoterapeuta koji vam se najviše dopada i čije specijalnosti uključuju usko bavljenje sa nečim što spada u vaš trenutni problem i obratite se za pomoć.

Sve online seanse odvijaju se putem vaših omiljenih internet aplikacija koje imaju opciju video poziva. Takođe ne morate razmišljati o tome kako ćete doći do psihologa, ovaj put psiholog dolazi do vas. Zapravo jedino o čemu treba da brinete jeste to da vaš internet konekcija bude stabilna. Vidimo se uskoro, jer znate da sa nama možete rešiti ono što vas zaista muči.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »