Kako žena doživljava vrhunac i kako ga doživljava muškarac?

Orgazam (seksualni vrhunac)

Seksualno uzbuđenje i stimulacija mogu dovesti i muškarce i žene do intenzivnog i ugodnog oslobađanja seksualne napetosti poznatog kao orgazam. Doživljaj orgazma takođe se može nazvati „vrhunac“. Tokom orgazma srce brže kuca, krvni pritisak raste, disanje postaje ubrzano i otežano, a često možemo imati i osećaj grčenja ili kontrakcija u mišićima.

Online psiholog

Orgazam ima mnogo psiholoških efekata. Najvažnije je da je orgazam oslobađa dopamin, što izaziva osećaj zadovoljstva. Pored toga, mozak oslobađa i hormon oksitocin, a on pojačava osećaj ljubavi i povezanosti između partnera. Ovi kao i drugi efekti orgazma, dovode nas u stanje opuštenosti i pozitivnog raspoloženja nakon seksa.

Orgazam kod muškaraca

Muškarcima je orgazam potreban za začeće. Kontrakcije genitalnih mišića rezultiraju ejakulacijom ili oslobađanjem sperme iz penisa koja oplodi jajnu ćeliju. Nakon ejakulacije, muškarcima je obično potreban period od nekoliko minuta do nekoliko sati ili čak dana pre nego što je moguć novi orgazam.
Hormon testosteron je izuzetno aktivan u jačanju muške seksualne želje i uzbuđenja. Kada je nivo testosterona kod muškarca nizak, teže je postići orgazam. Kada muškarac postigne vrhunac, mozak oslobađa određene hormone, što muškarcu omogućava ugodno iskustvo koje često poboljšava vezu sa partnerkom.

Da li je orgazam isti za muškarce i žene?

I muškarci i žene mogu masturbirati da bi postigli orgazam. Postoje različite vrste orgazama, a za žene orgazmi koji su rezultat oralnog seksa imaju tendenciju da budu intenziviniji – a samim tim da izazovu i veće zadovoljstvo. Uprkos razlikama u učestalosti dostizanja orgazma, subjektivni doživljaj orgazma isti je i kod muškaraca i kod žena.

Kako muškarci gledaju na predigru?

Većina muškaraca može postići orgazam putem odnosa. Suprotno popularnom verovanju, i muškarci zapravo žele predigru, na sličnim nivoima kao i žene. Predigra povećava zadovoljstvo njihovom vezom i smanjuje broj seksualnih problema koje muškarci doživljavaju, posebno ako su u pitanju stariji muškarci.

Kakve seksualne probleme imaju muškarci?

Neki muškarci ne mogu da postignu ili održe erekciju, neki ne uspeju da dostignu vrhunac, neki muškarci previše brinu o veličini svog penisa ili ih uopšte ne zanima seks. Mogu imati seksualna oštećenja povezana sa godinama, bolestima ili određenim lekovima koje mogu uzimati. Te seksualne poteškoće često nemaju nikakve veze sa partnerom ili zadovoljstvom u vezi.

Online psiholog

Orgazmi kod žena

Kod žena orgazam nije potreban za začeće i ne prati uvek seksualno uzbuđenje. Žene često imaju poteškoće u postizanju orgazma samo putem odnosa. Masturbacija i veća posvećenost predigri mogu u velikoj meri povećati njihove šanse za vrhunac, posebno kada se više pažnje posvećuje stimulisanju klitorisa.
Ženski orgazam obično je podstaknut fizičkim i psihološkim uzbuđenjem. Žene često mogu doživeti istovremeni i višestruki orgazam u kratkom vremenskom periodu ako se podsticajne aktivnosti nastave. Oralni seks, eksperimentisanje sa fantazijama i novim seksualnim položajima i traženje onoga što žele mogu pomoći ženama da postignu orgazam.

Kakvi su orgazmi za žene?

Kod žena su nervi koji izazivaju orgazam smešteni u klitorisu, a ne u vagini, zbog toga žene retko doživljavaju orgazam tokom penetracije. Za žene mnogo više od muškaraca, seksualno uzbuđenje i orgazam veoma zavise od konteksta, uključujući faktore odnosa, hitnost kućnih poslova i osećaj samopoštovanja.

Zašto orgazam teže dostižu žene nego muškarci?

Nekim ženama je previše neugodno da svojim partnerima jasno saopšte šta žele; kao rezultat toga, oni stvaraju lažni entuzijazam koji ne osećaju, što samo dugoročno šteti intimnosti u vezi. Žene koje jasnije kažu šta im je potrebno uglavnom budu zadovoljnije svojim seksualnim životom.

Dijagnoza i lečenje

Prvi korak ka rešavanju ovog problema je zasigurno da pacijent postane svestan da ima problem. Ako vam pormećaj bude dijagnostifikovan tek onda se može pristupiti tretmanu lečenja istog. Takođe treba napomenuti da vam naš sajt pruža psihološku pomoć, ako se odlučite da vam je potrebna.

Većina ljudi sa anksioznim poremećajima ne traži adekvatnu pomoć, jer ne shvataju da se ovi poremaćaji efiksano leče ili jednostavno ne shvataju da imaju ovu vrstu poremećaja.

Iako svaki anksiozni poremećaj ima jedinstvene karakteristike, većina pacijenata dobro reaguje na dve vrste lečenja: psihoterapiju ili „terapiju razgovorom“ i lekove. Ovi tretmani se mogu davati sami ili u kombinaciji. Kognitivna terapija (CBT), vrsta terapije razgovorom, može pomoći osobi da nauči drugačiji način razmišljanja, reagovanja i ponašanja kako bi se osećala manje uznemireno. Lekovi neće izlečiti anksiozne poremećaje, ali mogu značajno olakšati simptome. Najčešće korišćeni lekovi su lekovi protiv anksioznosti (koji se obično prepisuju samo na kratak vremenski period) i antidepresivi. Beta-blokatori, koji se koriste za bolesti srca, ponekad se koriste za kontrolu fizičkih simptoma anksioznosti.

Postizanje seksualnog vrhunca

Iako je moguće uživati u seksualnoj aktivnosti bez postizanja orgazma, poteškoće u postizanju ili nemogućnost doživljavanja orgazma mogu postati problem za neke pojedince i njihove seksualne partnere. Neki muškarci i žene imaju poremećaje koji otežavaju orgazam, što može izazvati sram, frustraciju i uznemirenost te osobe, kao i njihovog partnera. Važno je zapamtiti da seksualni odnosi ne moraju uvek rezultirati orgazmom da bi bili zadovoljavajući. Mnogi problemi sa orgazmom i njihovi efekti na veze mogu se rešiti uz pomoć stručnjaka za seksualno zdravlje.

Koliko često muškarci i žene postižu orgazam?

Neka istraživanja pokazuju da samo 25 posto žena pouzdano postigne orgazam tokom vaginalnog odnosa. Za muškarce je stopa između 75 i 95 procenata. Za muškarce ali i za žene, orgazam se obično postiže brže i pouzdanije masturbacijom.

Koje su neke od prednosti češćeg doživljavanja orgazma?

Istraživači veruju da zdravstvene koristi od orgazama uključuju ne samo povećan protok krvi u mozak i telo, već i zaštitu od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti. Seksualna aktivnost koja dovodi do orgazma takođe proizvodi više oksitocina u telu, što može da unapredi vezu i intimnost između partnera.

Kako stres i anksioznost utiču na orgazam?

Naročito za žene, stres i anksioznost mogu doprineti smanjenoj seksualnoj želji. Neke žene se mogu plašiti da njihovi partneri ne uživaju u seksu s njima, što ih može učiniti samosvesnim i smanjiti njihov libido. Bolja komunikacija i promene tehnike mogu pomoći u rešavanju ovih problema. Ako kojim slučajem primetite da patite od prevelikog stresa ili anksioznosti i da zbog toga ne možete da dostignete vrhunac u krevetu, pravo je vreme da se obratite stručnom licu. Pomoć možete pronaći i na našem sajtu kod našeg online psihologa.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »