Kockanje – 10 načina kako pomoći sebi u rešavanju problema sa zavisnošću od kockanja?

Mišljenja se razlikuju u načinu na koji je problem kockanja definisan u nauci. Međutim uopšteno govoreći, to se može posmatrati kao aktivnost u kojoj pojedinac nije u stanju da se odupre impulsima da se kocka, što dovodi do ozbiljnih negativnih ličnih ili društvenih posledica. Takođe ne mora da znači da neko ko se kocka ima problem zavisnosti od igara na sreću. Ovaj problem može biti definisan i dijagnostifikovan kao problem, tek onda kada se jave simptomi zavisnosti od kockanja. Jedan od tih simptoma, naravno jeste neobuzdana i nekontrolisana potreba za kockom, zato je najbolje potražiti stučnu pomoć u počecima i prepoznati opasnost već na samom početku razvoja zavisnosti od igara na sreću.

Zaustavljanje problematičnog kockanja može biti izuzetno teško, ali kada se jednom prekine, stalni zadatak je ostati van domašaja tog poriva. Bivšim kockarima sa problemima izuzetno je teško ponovo se uključiti u rekreativno kockanje. Zašto je to tako? Zato što su lečeni kockari prevazišli stadijum zabavljanja ili reakrativne kocke i ne mogu mu se više vratiti jer će svaki pokušaj uspostavljanja veze sa nekadašnjim porokom, biti ponovno vraćanje u pakao tog poroka.

Online psiholog

Za većinu problematičnih kockara, ako ne i sve, potreban je pristup oporavku zasnovan na apstinenciji kako bi uživali u punom i zdravom životu bez igara na sreću. Da bi se održala apstinencija, ključno je da postoji efikasan program oporavka za sprečavanje vraćanja ovom poroku.

Zbog čega ovaj porok takođe može biti izuzetno zabrinjavajuć? Osoba koja ima probleme zavisnosti poput zavisnosti od droge ili zavisnosti od kockanja, može uništiti svoj i život svoje porodice u finansijskom i emotivnom smislu. Takođe ovakav način života može dovesti do sudara sa kriminogenim sredinama koje su povezane sa ovakvim načinom života. Zbog čega? Većina kriminalaca koji daju novac na kamatu, zapravo svoj novac daje ljudima koji imaju problema sa zavisnostima od kocke ili drugih poroka. Manje više svaki slučaj sudara kriminogenih sredina sa kockarima, završi tako što pojedinac sa problemom proda sve što ima ili bankrotira ili i sam počne da se bavi kriminalom kako bi vratio svoje dugove.

Ukoliko imate utisak da patite od ovog oblika zavisnosti ili u porodici i svojoj okolini imate nekoga ko ima problem sa kockanjem, potražite stručnu pomoć. Naš sajt vam pored tekstova koji vas mogu informisati o ovoj temi, nudi i usluge online psihologa čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu. Psihologa vas u ovoj situaciji može informisati o nekim pravilnijim pristupima ovom problemu i može vam pomoći da razvijete odbrambeni mehanizam koji vam može pomoći da se suočitie sa ovim problemom.

Evo 10 ideja koje će vam pomoći da održite svoj novi način života.

1. Isplanirajte vaš dan unapred kako biste izbegli dosadu

Bivši kockari, toliko naviknuti na uspone i padove aktivne zavisnosti, obično se bore sa periodima dosade u svom životu. Jednostavno ne mogu da popune svoj dan u nedostatku ove aktivnosti i adrenalinu kojem ova zavisnost proizvvodi. Pokušajte da isplanirate dane tako da ne dođete u iskušenje da kockanjem popunite prazan prostor. Čini se da neka istraživanja ovo potvrđuju kada su nalazi pokazali da problematični kockari imaju jako nizak stepen tolerancije ka dosadi. Kad se suoče sa neinspirativnim zadatkom, oni će ga uvek izbegavati ili ga neće dovršiti. Dakle lenjost ili dosada i kockanje jeste nešto što može ići ruku pod ruku, zato se potrudite da isplanirate svoje vreme nečim što će vam ispuniti dan i što će odvući vaše misli od vašeg poroka.

2. Potrudite se da živite lakšim i sporijim ritmom života

To znači pokušaj da zaboravite na ono što se juče dogodilo, uključujući i gubitke od kockanja. Želja za izjednačenjem sa kladionicama ili kockarnicama ograničiće vašu sposobnost da se usredsredite na probleme oporavka. Uzmite vremena za predah i ne brinite se šta će vam sutrašnji dan doneti u životu. Zadržite fokus na onome što možete učiniti danas i što će vam pomoći u stalnom oporavku od zavisnosti.

3. Uradite nešto sasvim drugo

Vaš mozak se navikao da radi na određeni način tokom kockanja, ali ga je potrebno konstantno stimulisati sada kada ste prestali sa kockanjem. Zato pokušajte sebi svaki dan postaviti nove ciljeve i zadatke. Kada se fokusirate na rešavanje problema, moći ćete bolje da se nosite sa nagonima za kockanjem kada oni dođu. Setite se nečega što ste uvek želeli da uradite i postavite to sebi kao cilj, na taj način ćete skrenuti misli i učiniti nešto što će stvarno doprineti vašem boljem unutranjem osećaju.

4. Oživite svoj stari hobi

Kockari će uvek gubiti interesovanje za hobije kako postaju sve više i više zavisni od kockanja. Nakon što ste prestali, važno je ponovo oživeti stare hobije. Ovo neće samo povećati vaše samopoštovanje, već će vas i redovno podsećati na vaš novi način života. Kao i većina zavisnosti u ponašanju, važno je pronaći zdraviju aktivnost koja će zameniti negativnu zavisnost. Ovo će vas držati fokusiranim na prednosti vašeg novog načina života, a ne na ono što propuštate. Potrudite se da budete fizički aktivni, da više čitate ili da se vratite nekoj navici koja vam je nekada pričinjavala veliko zadovoljstvo. Poput gledanja filmova, čitanja stripova, skupljanja pojedinih predmeta itd.

Online psiholog

5. Budite posebno oprezni pred posebne događaje

Istraživanje je pokazalo da kockari imaju poteškoća sa upravljanjem i kontrolom impulsa i sa odlaganjem zadovoljstva. Prepoznajte potrebu da pojačate svoju odlučnost kada se u kalendaru približe posebni događaji u toj godini. Da ste, na primer, bili sportski kockar, onda posebni događaji, kao što su Svetsko prvenstvo u fudbalu i Evropsko prvenstvo, teniski turnir na Vimbldonu, Cheltenham Festival, Roial Ascot ili Rider Cup, mogu biti posebno izazovni. Možda morate da izbegnete pojačanu galamu u medijima koji okružuju ove događaje, posebno kada kladionice nude posebne ponude. Izbegavanjem ovoga doprinećete tome da se osećate smirenijima i opuštenijima.

6. Pronađite načine koji će vam pomoći da se bolje nosite sa vašim stresom

Stres je barometar za načine na koje upravljamo svojim emocijama i može biti glavni faktor koji doprinosi povratku od oporavka od kockanja. Od vitalnog je značaja pronaći nove, zdrave načine za suočavanje sa stresom, bilo da je to fizička vežba, meditacija, hipnoterapija ili razgovor sa prijateljem od poverenja. Rizik je u tome da će iskušenje da se kockate postajati sve jače i jače kako ste pod većim stresom. Dakle stres je nešto što apsolutno treba da izbegavate, iako je to nemoguće, ali pokušajte da ga izbegnete bar za neko prvo vreme od ostavljanja kocke.

7. Podsetite se toga da je kockanje uvek gubitak

Važno je podsetiti se da ćete ako se kockate uvek biti u nedostatku discipline i gotovo sigurno uvek izgubiti novac, bez obzira na strategiju klađenja. Ovo je osnovna činjenica problematičnog kockanja. Vaši kockarski nagoni mogli bi se pojaviti kao zavodljiva iskušenja kada ste u finansijskim brigama, posebno zato što većina oblika kockanja nudi potencijal trenutne velike nagrade. Podsećanje sebe da ne možete prestati kada počnete može vam pomoći da se nosite sa bilo kojim porivom za kockanjem. Najgora stvar je što većina kockara zapravo misli da mogu da zarade u kockarnicama, kazinima ili kladionicama, nažalost da je tako takva mesta ne bi postojala, jer ne bi donosila profit onima koji ih drže.

8. Identifikujte šta to pokreće vaš nagon za kockanjem

Vaše čisto vreme je dragoceno. Gledajte na svaku potrebu za kockanjem kao na privremenu opasnost i budite spremni da se pojave pred posebne prilike kao što su rođendani, godišnjice vjenčanja ili vreme kad imate ispitni rok.

9. Zamislite da kladionica ili kazino u koji ste odlazili sada ima neki negativni slogan

Povežite svoju platformu za klađenje sa negativnom konotacijom i zamislite gadnu sliku kada pomislite na logo operatora. Na ovaj način možete nastojati da u svoju podsvest ugradite negativnu konotaciju kockanja. Takođe će vam pomoći da se setite koliko ste se nisko i očajno osećali kada ste imali problem. Ovakav vid transedentalne metode može biti jako podsticajan ako se učini onako kako treba, jer će trajno uticati na to da ublaži želju za kockanjem. Ukoliko niste u stanju da primenite ovu metodu, javite se online psiholozima na našem sajtu koji vam mogu pomoći u tome. Ukoliko imate već izabranog psihologa ili psihoterapeuta, obratite se njemu za savet.

10. Napišite dnevnu listu zahvalnosti

Ostati svestan toga koliko je vaš život bolji bez kockanja od vitalnog je značaja u svakoj strategiji sprečavanja vašeg nagona da se opet razvije u poremećaj zavisnosti. Ako je ovo u skladu sa bilo kojom duhovnom praksom, utoliko je bolje. Kada imamo zahvalan stav prema životu, manje je verovatno da ćemo tražiti uzbuđenje poput kocke. Zašto ne biti zadovoljan onim što imaš i rizikovati da izgubiš to, zbog nečega što možda možeš da dobiješ ili bolje reći ne možeš da dobiješ. Budite zahalniji prema životu, prema vašoj porodici i zdravoj okolini koju ste počeli da gradite oko sebe, onog momenta kada ste prestali da traćite svoj život na svoj porok.

Zavisnosti se mogu posmatrati kao neuspeh emotivnog vezivanja. Problematičan kockar povezan je sa aktivnošću kockanja jer se nije mogao u potpunosti povezati ni sa čim drugim sem sa kockanjem. Iz toga bi moglo proizaći da suprotnost zavisnosti nije čisto vreme samo po sebi, već ljudska potreba za ostvarivanjem veza u životu. To je jedan od razloga zašto sastanci sa nekim ko već ima ovaj problem i rešio je da ga prevaziće, može pomoći u početnoj fazi sticanja apstinencije od ove aktivnosti. Možete se konsultovati sa nekim terapeutom koji drži grupne seanse ljudima sa ovim problemom.

Savetovanje i terapija razgovorom mogu vam pomoći da izliječite sve stare emocionalne rane koje vam stoje na putu. Proces izgradnje poverenja i odnosa sa terapeutom može pomoći u identifikovanju specifičnih ličnih ranjivosti na okidače koji vas dovode u stanja porasti ovog nagona, recidiva i u izradi plana za uspešno održavanje vašeg oporavka.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »