Koliko često smem imati seks tokom trudnoće? – Seks tokom trudnoće

Trudnice i njihovi partneri se često pitaju da li je bezbedno imati seks tokom trudnoće. Hoće li to izazvati pobačaj? Hoće li to štetiti nerođenoj bebi? Da li postoje seksualni položaji koje treba izbegavati? Evo šta treba da znate.

Da li je seks bezbedan tokom trudnoće?

Seks je prirodna stvar, normalno je da imate potrebu za seksom čak i tokom trudnoće – ako imate normalnu trudnoću. Seks možete imati u suštini onoliko puta koliko želite da imate seks, međutim ta potreba za seksom će se svakako menjati tokom trudnoće. Penetracija i kretanje snošaja neće naškoditi bebi, koju štite vaš stomak i mišićni zidovi materice. Vaša beba je takođe zaštićena tečnošću unutar stomaka.

Kontrakcije orgazma nisu isto što i porođajne kontrakcije. Ipak, kao opšta mera predostrožnosti, neki lekari savetuju izbegavanje seksa u poslednjim nedeljama trudnoće, verujući da hormoni u semenu koji se nazivaju prostaglandini mogu da stimulišu kontrakcije. Jedan izuzetak može biti za žene kojima porođaj kasni i žele da izazovu porođaj. Neki lekari veruju da prostaglandini u semenu zapravo izazivaju porođaj u redovnoj ili zakasneloj trudnoći, pošto gel koji se koristi za „sazrevanje” grlića materice i izazivanje porođaja takođe sadrži prostaglandine. Ali drugi lekari misle da je ova veza između semena i porođaja samo teorijska i da seks ne izaziva porođaj.

Online psiholog

Kada ne treba imati seks tokom trudnoće

Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je bezbedno imati seks dok ste trudni. Oni mogu da vam savetuju da ne praktikujete seks ako imate bilo koju od sledećih vrsta visoko rizične trudnoće:

 • U opasnosti ste od pobačaja ili imate istoriju pobačaja u prošlosti (odnosno pobačaj vam se desio više od jedanput).
 • U opasnosti ste od prevremenih porođaja (kontrakcije pre 37 nedelje trudnoće)
 • Imate vaginalno krvarenje, povećan iscedak ili grčeve bez poznatog uzroka
 • Iz vašeg vodenjaka curi tečnost ili su vam popucale membrane
 • Vaš grlić se otvorio prerano u trudnoći
 • Vaša placenta je prenisko u materici (placenta previa)
 • Očekujete blizance, trojke ili više beba

Imajte na umu da ako vaš lekar kaže „bez seksa“, to može uključivati sve što uključuje orgazam ili seksualno uzbuđenje, a ne samo snošaj. Razgovarajte o tome tako da vam je jasno šta znači i šta sve podrazumeva stav lekara.

Pozovite svog doktora ako imate neobične simptome tokom ili nakon seksa, kao što su:

 • Bol
 • krvarenje
 • Tečnost ili pražnjenje
 • Značajna nelagodnost
 • Kontrakcije

Seks u trudnoći

Iskustva svake žene tokom trudnoće su različita – uključujući i ono što osećaju u vezi sa seksom.

Za neke žene, želja za seksom jendostavno izbledi tokom trudnoće. Druge žene se osećaju dublje povezano sa svojom seksualnošću i uzbuđenije su baš kada su trudne.

Tokom trudnoće, normalno je da seksualna želja dolazi i odlazi kako se vaše telo menja. Možda ćete se osećati samosvesno dok vam stomak raste. Ili se možete osećati seksipilnije sa većim, punijim grudima. Takođe veliki broj slučaja govori o tome da se želja javlja baš zbog toga što se ne mora brinuti o zaštiti zbog neželjene trudnoće. Mada je zaštita čak i u ovom slučaju nešto što treba praktikovati, zbog pre svega polno prenosivih bolesti i infekcija.

Evo uobičajenog obrasca libida tokom trudnoće:

Prvo tromesečje. Mučnina, umor ili osetljivost dojki mogu ubiti vaš seksualni nagon. Ali ne brinite; vratiće se.

Drugo tromesečje: Vaš libido može da krene u visoku brzinu. U stvari, povećan protok krvi kroz vaše telo može povećati vaše orgazme.

Treće tromesečje: Seks može biti čak i neprijatan kako se porođaj približava.

Recite svom partneru šta osećate i šta funkcioniše. Možda ćete morati da se igrate sa pozicijama, posebno kasnije u trudnoći, da biste pronašli onaj koji vam je udoban i stimulativan. Ako bilo kome od vas nešto ne odgovara, promenite ono što radite i razgovarajte sa svojim lekarom o svim fizičkim problemima.

Izbegavajte da ležite ravno na leđima u „misionarskom položaju“ za seks posle četvrtog meseca trudnoće. Na taj način možete izbeći da težina rastuće bebe sužava glavne krvne sudove.

Podignite se ili lezite na bok, sa partnerom iza ili pokušajte da sednete na svog partnera, tako da vaš stomak ne trpi nikakav pritisak. Ovi položaji kako smo rekli, smanjuju pritisak na stomak i mogu biti ugodni u ovim trenutcima.

Online psiholog

Koristite lubrikant ako suvoća vagine čini seks neprijatnim.

Uživajte u intimnosti na druge načine. Mazite se, ljubite se ili masirajte jedno drugo. Napunite kadu za sebe i svog partnera.

Kao i uvek, ako niste potpuno sigurni u seksualnu istoriju svog partnera, koristite kondome. Trudnoća ne štiti od polno prenosivih infekcija – kao što su HIV, herpes, genitalne bradavice ili hlamidija – i te infekcije mogu uticati na vašu bebu.

Seks posle trudnoće

Prvih šest nedelja nakon porođaja se nazivaju postpartalni period. Seks u ovom periodu može biti poslednja stvar na umu. Možda ćete imati manje želje zbog:

 • Rez tokom vaginalnog porođaja zahteva vreme oporavka i zarastanja rane
 • Zarastanje abdominalnih rezova nakon porođaja carskim rezom
 • Normalno postpartalno krvarenje, uobičajeno 4 do 6 nedelja nakon rođenja
 • Umor nakon trudnoće i procesa porođaja
 • Zahtevi vašeg novorođenčeta (povećani ako ste imali blizance ili trojke)
 • Promena nivoa hormona
 • Bolne dojke od dojenja
 • Emocionalni problemi, kao što su tužna osećanja posle porođaja, anksioznost zbog roditeljstva ili problemi u vezi sa ocem

Polni odnos ili seks je generalno bezbedan nakon što su rezovi potpuno zarasli i kada osetite da su osetljiva tkiva vaše vagine zarasla. Ovo zarastanje obično traje nekoliko nedelja. Možete pitati svog doktora šta vam preporučuje. Većina lekara će reći da sačekaju najmanje 6 nedelja nakon porođaja pre odnosa. Jednako važno je da se osećate emocionalno spremno, fizički udobno i opušteno.

Nakon trudnoće, neke žene primećuju nedostatak vlažnosti vagine, pa to može izazvati male probleme u spavaćoj sobi. Međutim lubrikant na bazi vode može ublažiti nelagodnost suvoće vagine tokom seksa.

I za vas i za vašeg partnera, strpljenje je u tom trenutku najveća vrlina koju treba iskazati. S obzirom na realnost i stres ranog roditeljstva, može proći i do godinu dana da se normalan seksualni život para vrati u punom smislu.

Mogu li ponovo zatrudnjeti ako dojim?

Žene koje doje imaju kašnjenje u ovulaciji – kada se jaje oslobodi iz jajnika – i kada se menstruacija vrati. Ali ovulacija će se desiti pre nego što ponovo počnete da imate menstruaciju. Tako da i dalje možete zatrudnjeti tokom ovog perioda. Pratite preporuke svog lekara o kontroli rađanja.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »