Ljubavni problemi i saveti za ljubavne probleme

Zamislite zajednički život između partnera kao putovanje kolima, da li je baš moguće da na tom putu nećete naići na neku neravninu? (Podrazumevao da znate da mislimo na naše puteve) Dakle apsolutno je nemoguće da na vašem putu ne bude neravnina, nemoguće je da sa partnerom ne “zakačite”, ali to verovatno neće uticati na vaše putovanje ili vezu. Male svađe su uobičajena stvar, a po nekim stručnjacima predstavljaju dobru stvar za vezu, jer to označava zdrav odnos u kojem postoji komunikacija. Dakle utvrdili smo da savršenosti ne postoje, međutim može se i bez savršenosti, ali kada nastupe veliki problemi, kako ih rešiti?

Iako svaka veza ima svojih uspona i padova, uspešni parovi obično vremenom nauče kako da se izbore sa nevoljama i održe svoj ljubavni život. Oni ostaju sa svojim partnerima, rešavaju probleme i uče kako da prevaziđu složena pitanja svakodnevnog života. Mnogi to rade čitajući knjige i članke koji im mogu koristiti za prevenciju ili za rešavanje pojedinih problema, posjećuju seminare, odlaze na savetovanja, posmatraju druge uspješne parove ili jednostavno koriste neke metode koje im prirodno dođu u trenutku i pomažu u rešavanju problema.

Online psiholog

Međutim verovali ili ne, postoji čitav jedan mali korpus uobičajenih većih problema koji se javljaju kod parova i sa kojima parovi često imaju najviše muke. Kako bismo vam pomogli da sprečite neke probleme ili da ih trajno rešite, spremili smo za vas ceo članak koji će se upravo baviti tim problemima. Zato ostanite sa nama, ukoliko mislite da vaš problem nije rešiv u ovakvim vidovima, možda bi bilo pametno da se obratite psihologu. Naš sajt vam nudi opciju online psihologa, čije usluge možete koristiti i posebno su dobre za one koji imaju emotivnih problema. Psiholog može biti izvrstan savetodavac kada su u pitanju emotivni problemi ili problemi u vezi.

Kontakt našeg online psihologa, možete pronaći na našem sajtu.

Problem odnosa: Komunikacija

Prema stručnjacima za emotivna pitanja u vezama, obično svi problemi u vezi proizlaze iz loše komunikacije. Jednostavno budite svesni da ne možete imati zdravu komunikaciju sa partnerom ako ne obraćate dovoljno pažnje na to šta vaš partner govori. Koncetrišite se na komunikaciju sa partnerom jer ona donosi benefite vašoj vezi.

Strategije rešavanja ovog problema:

Čest problem mogu biti spoljni faktori, danas to može biti telefon koliko god vam banalno zvučalo. Čačkanje telefona ponekad može oduzeti previše vremena, a to verovatno i sami znate, telefon sa druge strane može uticati i na manjak vaše fokusiranosti. Zato bi najpametnije bilo da odredite neko vreme u toku dana, koje posvećujete samo partneru. Ako imate decu, uspavajte ih, ako previše koristite telefon uključite avionski režim i razgovorm se posvetite svom partneru.

Ako ne možete da „komunicirate“ u vezi, bez svađe i podizanja tona, idite na javno mesto, poput kafića, parka ili restorana, gde bi vas bilo sramota da vas neko vidi kako vrištite jedno na drugo.

Postavite neka pravila. Pokušajte da ne prekidate vašeg partnera dok govori i pokušajte da racionalno pristupate svakom problemu kroz razgovor.

Koristite govor tela da pokažete da slušate svog partnera. Nemojte cupkati, gledati u sat ili čačkati svoje nokte. Klimnite glavom tako da druga osoba zna da primate poruku i preformulišite je ako je potrebno da biste je shvatili. Vrlo je važno da svoj odnos izgradite na iskrenoj komunikaciji, jer samo to može biti način da prevaziđete možda i sadašnje ali i buduće probleme.

Problem u vezi: Seks

Čak i partneri koji se vole mogu biti seksualno neusklađeni. Stručnjaci, kažu da nedostatak seksualne samosvesti i obrazovanja pogoršava ove probleme. Ali seks je jedna od poslednjih stvari kojih biste se trebali odreći, jer nas seks zbližava, oslobađa hormone koji pomažu našem telu i fizički i psihički, i održava hemiju, strast i ljubav zdravog para u zdravim odnosima.

Strategije rešavanja problema:

Strategija zavisi od situacije, ali da uzmemo najčešći problem, a on je nedostatak vremena. Ako je ovo slučaj, stručnjaci predlažu da zakažete termin za seks, ali ne nužno noću kada su svi umorni. Ako imate decu smestite ih u krevet ranije ili se dogovorite sa partnerom ili partnerkom da to obavite pre odlaska na posao. Zamolite prijatelje ili porodicu da vode decu svakog drugog petka kod sebe u goste. Kad vam je seks zabeležen na kalendaru, to povećava vaše iščekivanje i može biti vrlo koristan metod za podgrevanje strasti. Male promene mogu i seks učiniti zabavnijim! Zašto ne biste imali seks u kuhinji? Ili pored kamina? Ili stojeći u hodniku?

Saznajte šta zaista uzbuđuje vas i vašeg partnera tako što će svako od vas smisliti svoju ličnu „Seksi listu“,određenih stvari koje želi da uradi. Zamenite liste i koristite ih za kreiranje više scenarija u spavaćoj sobi.

Ako se vaši seksualni odnosi ne mogu sami rešiti, psihoterapeuti preporučuju da se obratite kvalifikovanom seksualnom terapeutu koji će vam pomoći da rešite svoje probleme.

Online psiholog

Problem odnosa: Novac

Problemi sa novcem mogu početi čak i pre nego što stanete na ludi kamen sa partnerom ili partnerkom. Oni mogu proizaći, na primer, iz troškova udvaranja ili visokih troškova venčanja. Stručnjaci iz polja ekonomije savetuju i preporučuju parovima koji imaju problema sa novcem da duboko udahnu i ozbiljno razgovaraju o svojim finansijama. Koliko god vam banalno zvučao ovaj savet, zaista može biti koristan, jer je ponekad i za finansije važno to da sa partnerom imate otvorenu komunikaciju.

Strategije rešavanja problema:

Budite iskreni u pogledu svoje trenutne finansijske situacije. Ako su stvari krenule po zlu, nastavak istog ili slično stila ili načina života postaje nerealan. Ne prilazite toj temi u žaru svađe ili prepirki, jer on može samo dodatno uzburkati strasti. Umesto toga, odvojite vreme koje je pogodno i ne ugrožava vas, ali ni vašeg partnera.

Odredite to da jedan partner može biti štediša, a jedan troškadžija, shvatite da oboje imate koristi od toga, jer ćete tako stalno podupirati jedno, drugo. Kada jedan želi nešto luksuzno, drući će biti tu da ga upozori na stanje budžeta u vašoj zajedničkoj slamarici.

Ne skrivajte prihode ili dugove od svojih partnera. Donesite finansijske dokumente, uključujući nedavni kreditni izveštaj, uplatnice, izvode iz banaka, polise osiguranja, dugove i investicije. Vrlo je važno da ne lažete partnera u vezi finansijskih stvari jer to zaista može upropastiti nečije poverenje u vas.

Ne krivite svoje partnere ako su napravili neku grešku. Izgradite zajednički budžet koji uključuje uštede, ali i po neko zadovoljstvo koje možete priuštiti sebi. Dobro bi bilo da odlučite koja osoba će biti odgovorna za plaćanje mesečnih računa.

Dozvolite sebi ali i svom partneru malo nezavisnost tako što ćete izdvojiti novac koji ćete potrošiti po svom nahođenju.

Odlučite se za neke utvrđene kratkoročne i dugoročne ciljeve. U redu je imati individualne ciljeve, ali treba imati i porodične ciljeve. Zato uvek morate imati u glavi to, šta je prioritetnije u odnosu na nešto što želite.

Razgovarajte o brizi za svoje roditelje u godinama i o tome kako na odgovarajući način isplanirati svoje finansijske potrebe ako je potrebno.

Sa problemima u vezi novca, komunikacije i seksa o kojima smo pričali uvek postoji rešenje u vidu traženja balansa. Nekada taj balans podrazumeva dublje razgovore, nekada otvorenost, a nekada kompromis. Ako želite da sačuvate vašu vezu, brak ili bilo kakav odnos, bitno je da razmišljate o tome.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »