Loše strane marihuane

Marihuana je jedna od najčešće korišćenih droga u Sjedinjenim Državama, ali i jedna od najčešće korišćenih supstanci kako u Evropi, tako i kod nas i u našem regionu. Marihuana supstanca koja se dobija iz biljke kanabisa, psihoaktivna je supstanca koja može imati brojna neželjena dejstva. Najčešće neželjeno dejstvo marihuane je zavisnost od marihuane. U našoj zemlji i regionu, ova supstanca je ilegalna i predstavlja jednu od droga koje su česte među mladima i smatraju se početničkim drogama. Odnosno narkoticima, sa kojim se stupa u svet narkomanije i zavisnosti. Postoje inicijative da se status marihuane kao ilegalne supstance promeni, međutim on još nije usvojen čak ni po pitanju medicinske svrhe marihune.

Kanabis ima pozitivne efekte u nekim medicinskim tretmanima, međutim ima i velika neželjana dejstva, koja ćemo u ovom tekstu obraditi.

Online psiholog

Iako aktivisti za legalizaciju marihuane i mnogi korisnici marihuane veruju da pušenje trave nema negativnih efekata, naučna istraživanja pokazuju da upotreba marihuane može izazvati mnoge različite zdravstvene probleme.

Nakon pušenja marihuane, možete početi da osećate njene efekte skoro odmah. Ovi efekti mogu trajati do tri sata. Nasuprot tome, kada jedete hranu na bazi marihuane, kao što su gumeni kolačići i kolačići od marihuane, efekti su odloženi, ali obično traju duže.

Marihuana utiče na mozak

Glavni psihoaktivni sastojak marihuane, delta-9 tetrahidrokanabinol (THC), vezuje se za kanabinoidne receptore mozga. Ovi receptori se povezuju sa nervima u mozgu koji utiču na zadovoljstvo, pamćenje, misaone procese, koncentraciju, senzornu i vremensku percepciju i koordinisano kretanje.

Više studija je povezalo upotrebu marihuane sa većim rizikom od sledećih psihotičnih simptoma:

 • Pojavljivanje lažnih zabluda i projekcija o svetu
 • Neorganizovano mišljenje i govor
 • Halucinacije

Upotreba marihuane među tinejdžerima je takođe povezana sa povećanim rizikom od depresije i suicidnog ponašanja. Svaka kontinuriana upotreba psihoaktivnih supstanci, načelno ima neželjene efekte. Ako nešto probate jedanput, to može i ne mora ostaviti trajne posledice, međutim duža upotreba može izuzetno štetno uticati na vaše kognitivne i motoričke funkcije, posebno kada je u pitanju psihoaktivna supstanca poput kanabisa.

Marihuana utiče na srce

Udisanje dima marihuane uzrokuje ubrzanje vašeg otkucaja srca, prisiljavajući vaše srce da radi jače. Ovi efekti — koji počinju u roku od 15 minuta i mogu trajati do tri sata i povećavaju šanse za srčani udar. U stvari, istraživanja pokazuju da se rizik od srčanog udara može povećati do pet puta u toku prvog sata nakon pušenja marihuane.

Hemikalije u marihuani su takođe povezane sa povećanim rizikom od srčane insuficijencije i poremećaja srčanog ritma koji se zove atrijalna fibrilacija. Česta upotreba marihuane među mladim ljudima čak je povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara u poređenju sa onima koji ne koriste drogu.

Marihuana utiče i na kosti

Prema studiji iz 2017. godine, česta upotreba na redovnoj osnovi i teži oblik zavisnosti od marihuane može smanjiti gustinu kostiju. Konkretno, istraživači su otkrili da su oni koji su u velikoj meri koristili marihuanu (više od 5.000 puta tokom svog života) imali 5% manju gustinu kostiju od onih koji uopšte nisu koristili marihuanu.

Ovaj pad gustine kostiju povećava rizik od zdravstvenih problema vezanih za kosti, kao što je osteoporoza, što može povećati rizik od preloma kostiju.

Sa druge strane, druge studije sugerišu da THC, CBD i drugi kanabinoidi ubrzavaju zarastanje kostiju i mogu da ojačaju kosti nakon preloma.

Pušenje marihuana utiče na zdravlje pluća

Iako marihuana može biti manje opasna od duvana za zdravlje pluća, štetni efekti pušenja marihuane ne bi trebalo zanemariti. Dim marihuane sadrži mnoge iste štetne hemikalije kao i duvanski dim. Kao i duvan, pušenje marihuane, čak i retko, može izazvati neke od sledećih simptoma:

 • Akutni bronhitis
 • Hronični kašalj
 • Povećan sputum (“flegm”)
 • Kratak dah
 • Teško disanje

Prema pregledu objavljenom 2019. godine, redovno pušenje marihuane je takođe povezano sa respiratornim problemima kao što su hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP) i rekurentne infekcije pluća. Redovno korišćenje marihuana, sa korišćenjem duvana, ali i bez korišćenja duvana može izazvati kancer.

Online psiholog

Marihuana može izazvati rak

Prema pregledu objavljenom 2015. godine, jedna studija je otkrila da pušači marihuane imaju tri puta veću šansu da razviju rak za razliku od nepušača, ali ta studija nije mogla biti potvrđena daljom analizom.

Pošto dim marihuane sadrži brojne kancerogene materije i tri puta veću količinu katrana koja se nalazi u duvanskom dimu, logično bi bilo zaključiti da postoji povećan rizik od raka pluća kod pušača marihuane.

Međutim, istraživači nisu bili u mogućnosti da definitivno dokažu takvu vezu. Iako istraživači tek treba da „dokažu“ vezu između pušenja trave i raka pluća, potrebna su dalja istraživanja, a redovni pušači će možda želeti da razmotre rizik u međuvremenu.

Upotreba marihuane i trudnoća

Upotreba marihuane tokom trudnoće može biti štetna po zdravlje bebe i izazvati ozbiljne probleme. Konkretno, veća je verovatnoća da će bebe rođene od onih koji koriste marihuanu imati manju težinu pri rođenju i biti rođene prerano. Upotreba marihuane tokom trudnoće takođe može povećati rizik od smrti fetusa ili bebe u stomaku ili prilikom porođaja.

Studije takođe pokazuju da deca rođena od majki koje koriste marihuanu tokom trudnoće pokazuju određene probleme sa neurološkim razvojem. To može uključivati:

 • Hiperaktivnost
 • Impulsivnost
 • Problemi sa izvršnom funkcijom
 • Problemi sa trajnom pažnjom i pamćenjem

Takođe postoje rizici za trudnu majku. Upotreba marihuane može povećati rizik od anemije, konfuzije i zaborava tokom trudnoće.

Na našem sajtu pored korisnih tekstova na ovu i brojne druge teme možete pronaći pomoć u vidu online terapije. Potrebno je samo to da u rubrici sa kontaktima izaberete psihologa sa kojim želite da radite i da mu se obratite za pomoć. Sve seanse se obavljaju putem online platformi koje imaju opciju video poziva. Ovaj vid pomoći možete koristiti kao oblik terapije koju ćete redovno posećivati, ali i kao savetodavni tretman.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »