Meditacija za smirenje – Meditacija za smirenje živaca

Kao i kod većine stvari u životu, prava moć dolazi iz naše reakcije na situacije. Kako možemo da preuzmemo kontrolu nad stresnim trenutkom i da se nosimo sa njim na način koji ne rezultira padom energije i raspoloženja, koja utiče na ostatak našeg dana? Smirujuće vođene meditacije mogu pomoći da se osigura da su naši umovi spremni da reaguju sa mesta smirenosti i svesnosti. Kada negativna energija od stresa ukrade naš fokus, to može biti degenerativno za naše mentalno zdravlje. Stres može doprineti izazivanju i pogoršanju stanja kao što su anksioznost, depresija, OKP, i još mnogo toga. Kada se stres ne leči, „može dovesti do glavobolje, povećanja telesne težine, napetosti mišića, problema sa spavanjem, smanjenja seksualnog nagona itd. Živimo u kulturi u kojoj mnogi od nas dobijaju obaveštenja i upozorenja sa svojih mobilnih telefona više puta na sat (ako ne i svakog minuta!). Većinu vremena ova upozorenja (poruke drugih, pitanja i slično) ne utiču pozitivno na naše mentalno zdravlje, jer može izgledati kao da uvek neko ili nešto odvlači našu pažnju od toga da budemo svesni i prisutni. Stres, međutim, ne potiče uvek iz spoljašnjeg sveta, a najčešće zapravo počinje u našim umovima.

Zamislite, na primer, sportsko takmičenje gde nagomilavanje želje i pritiska za uspehom može preuzeti potpunu kontrolu nad našim mentalnim stanjem. Previše stresa i naprezanja može dovesti do sagorevanja i neuspeha. Umesto da opsednete ishodom, zamislite uspeh i sprijateljite se sa zdravom anksioznošću. Naš centralni nervni sistem ne prepoznaje razliku između zamišljenog uspeha i stvarnosti, tako da vizualizacija može biti korisna veština za razvoj. Praktikovanje smirujuće meditacije može pružiti osnovu za efikasno iskustvo sa slikama, koje je jedno od najmoćnijih alata za prevazilaženje stresa.

Online psiholog

Kao i kod većine stvari u životu, prava moć dolazi iz naše reakcije na situacije. Kako možemo da preuzmemo kontrolu nad stresnim trenutkom i da se nosimo sa njim na način koji ne rezultira nezadovoljstvom, koja utiče na ostatak našeg dana? Smirujuće vođene meditacije mogu pomoći da se osigura da su naši umovi spremni da reaguju sa mesta smirenosti i svesnosti. Vođene meditacije mogu biti instrumentalne u učenju upravljanja stresom. Iako su sve meditacije svesnosti dizajnirane da pomognu u razvoju svesti o našem stanju uma, postoje specifične meditacije koje se fokusiraju na stres i anksioznost.

Sve tehnike koje se koriste u aplikaciji uključuju elemente meditacije „smirivanja“ i „uvida“. Bez obzira na vrstu stresa koji doživljavate, smirujuća meditacija koja uključuje šetnju prirodom može učiniti čuda za vaše blagostanje. Meditacija od desetak minuta hodanja u kojoj ćete proći kroz sve što vas frustrira tako što ćete ubrzati i usporiti tempo, puštajući vašim mislima da se dižu i nestaju kako biste se mogli vratiti do mirnijeg, uravnoteženijeg stanja uma. Ovo je odlična opcija kada primate stresne mejlove na poslu i odlučite da prošetate da biste se resetovali. Evo nekih predloga meditacija za smirivanje živaca.

Mantra meditacija

Tehnika meditacije mantrom je odlična smirujuća metoda meditacije. Tokom meditacije na mantri, vi mentalno (tiho) ponavljate umirujuću reč, ili mantru. Ponavljanje mantre će zameniti sve užurbane misli i pomoći vam da isključite spoljašnji svet, smirujući tako svoj um i telo. Transcendentalna meditacija je još jedna specifična tehnika smirujuće mantre meditacije koja se može efikasno koristiti za opuštanje.

Meditacija svesnosti

Tehniku ​​pažljivog posredovanja za smirivanje uma je višestruko korisna. U svesnoj meditaciji povećavate svoju svest o sadašnjem trenutku. Fokusirate se samo na ono što doživljavate u tačnom trenutku dok meditirate, kao što je vaše disanje ili osećaj da vam stopala dodiruju pod, i stoga sprečavate da vam misli lutaju. Meditacija sa svesnošću, ili svesnost, može se izvoditi skoro svuda i dok se bavite mnogim različitim zadacima, kao što je pranje sudova ili hodanje. Tada se povezujete sa višom instancom doživljaja života i shvatate je stress samo trenutno, prolazno stanje koje obuzima vaše telo, ali da je vaše telo iznad toga.

Progresivno opuštanje mišića

Progresivna relaksacija mišića je jednostavna tehnika koja ima velike smirujuće prednosti. Sa progresivnom relaksacijom mišića, progresivno se zatežete i opuštate različite mišiće u svom telu, bilo da počinjete od stopala i krećete se nagore, ili počinjete na vrhu glave i krećete se nadole. Napnite svaku mišićnu grupu na pet ili 10 sekundi, a zatim otpustite napetost. Sedite ili ležite u udobnom položaju i fokusirajte se na disanje dok izvodite ovu smirujuću meditaciju. Svaki stres u većoj ili manjoj meri utiče na napetost mišića, te ona izaziva ne samo osećaj napetosti tela i bolove u mišićima koji nastavljaju da izazivaju stres čak i kada on nestane. Opuštanje mišića, dakle, ima visok stepen učinka za smirivanje živaca.

Online psiholog

Vizualizacija

Kroz kreativnu vizualizaciju koristite moć svoje mašte da stvorite ono što želite u svom životu. Vizualizacija je tehnika meditacije koja vas može smiriti i ublažiti stres. Sa vizuelizacijom, ako se više puta fokusirate na ideju i dajete joj pozitivnu energiju, ona će postati stvarnost. To možete učiniti da poboljšate nekoliko oblasti svog života, uključujući posao, dom, pa čak i zdravlje. Ukoliko izvodite ovu tehniku ​​meditacije, sve što treba da uradite je da se jednostavno fokusirate na ono što vas muči, zamislite sebe zdravog, smirenog i bez stresa, i to će na kraju postati stvarnost. Iako kreativna vizualizacija može biti sopstveni izvor isceljenja i smirenja, ponekad se mogu dodati druge tehnike, kao što je fizikalna terapija, da bi proizvele pozitivne rezultate isceljenja. Dakle, vizualizacija nije tehnika koja će poput čarobnog štapića promeniti vaš život iz korena, ali će vas postepeno uvoditi u spoznavanje tehnike prepoznavanja svojih osećanja i preusmerenja na frekvenciju u kojoj se osećate baš onako kako biste vi želeli. Vremenom, impuls vizualizacije više neće biti pokrenut samo na racionalnom nivou, već će vaša podsvest kada ste uznemireni, automatski aktivirati slike i projekciju vas i vaših osećanja u trenutku kada se osećate dobro i zadovoljno.

Dovoljno je da zatvorite oči, udahnete duboko, opustite telo (čime faktički udružujete različite vidove meditacije) i kažete sebi da ste dobro. Tada se razvija mentalna slika vas u prijatnom okruženju i bez stresa. Za ovu tehniku, kao i za sve druge tehnike meditacije potrebno je strpljenje. Sasvim sigurno ćete pomisliti da baš u trenucima stresa i uznemirenosti nikako ne možemo sebe podstaći da se opustimo, jer smo upravo tada najviše lišeni strpljivosti. Međutim, kao i za sve u životu, potrebno je vreme, ali i istinska želja da se vi osećate dobro, a ne samo da otklonite spoljašnji faktor koji je izvor uznemirenosti.

Kao što smo rekli, stres, verovali ili ne, ima svoje unutrašnje okidače, te nisu u najvećem broju slučajeva uzročnici koji dolaze spolja. Uz pomoć tehnika meditacije osvestićete svoje telo i osećanja i apsolutno vešto ćete upravljati svojim unutrašnjim mirom.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »