Muškarac narcis – Kako se ponaša narcisoidni muškarac?

Narcisoidnost je osobina koju često prepoznajemo kod mnogih prijatelja, poznanika, rođaka, pa i partnera. Međutim ponekad olako presudimo da je neko narcisoidan, čak i kada pokaže normalnu dozu narcisoidnosti, jer verovali ili ne i to može biti slučaj. Narcisoidnost se tek poslednjih par decenija dijagnostifikuje kao poremećaj, zbog toga što je ponekad zaista teško odrediti šta jeste narcisoidno ponašanje, a šta nije. Sa druge strane postoji i prihvatljiv stepen narcisoidnosti koji se ne može kategorisati kao poremećaj. Međutim statistički gledano, muškarci imaju veću verovatnoću da obole od ovog pormećaja i češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, iako se dugo godina verovalo da je karakterističan za žene.

Međutim nije svaki oblik narcisoidnosti, automatski narciosidni poremećaj ličnosti koji zapravo predstavlja najviši stepen ovakvog ponašanja. Kao što je slučaj i sa drugim poremećajima, da bi se narcisoidnost dijagnostifikovala kao poremećaj, potrebno je da neko ispoljava simptome ovog poremećaja u dužem periodu i u više prilika, kako ne bi bilo nesporazuma.

Online psiholog

Pod simptomima podrazumevamo ponašenje koje uključuje samodovoljnost, samoljublje ili preterani egoizam i izrazito, preterano ili bolesno visok stav o sebi. Narcis je neko ko ne trpi kritiku bilo kakve vrste, ne trpi mogućnost da se on kao osoba uopšte sme kritički posmatrati i ne pokazuje bilo kakvu empatiju prema drugima. Takođe nikada neće prihvatiti krivicu za nešto što je učinio, jer je vođen mišlju da on ne može pogrešiti.

Gotovo niko ko je imao iskustva sa narcisoidnim partnerom ili prijateljem, nema to u lepom sećanju. Uglavnom ih doživljavamo kao loše osobe, koje za svoje postupke nemaju ni trunku opravdanja. Međutim ako zađemo u psihologiju narcisoidnog pormećaja ili narcisoidne ličnosti, otkrićemo da narcisoidnost kako i stručnjaci navode, potiče i ima koren uglavnom u velikoj emotivnoj nestabilnosti. Uglavnom nestabilnost ili nesigurnost pojedinaca sa ovakvim ponašanjem ima koren u ranom detinjstvu, jer su kao deca bili izlagani traumama, nedostatkom pažnje ili su imali narcisoidnog roditelja. Logičkim seldom, muškarci koji pate od ovog poremećaja ukoliko su bili zanemarivani dok su odrastali, imaju potrebu da istaknu svoje kvalitete i preko normalne mere. Duboki unutrašnji nedostatak samopoštovanja i strah od toga da ne budu prihvaćeni, tera ovakve pojedince da stalno grabe pažnju za sebe. Često među ljudima postoji predrasuda da su narcisoidni ljudi zaljubljeni u sebe, međutim realnost je nešto drugačija.

Narcisoidna osoba zapravo najčešće pati zbog samog problema nestabilnosti i večite nezadovoljnosti ili nedostatka pažnje od strane drugih. Muškarci sa ovim poremećajem upravo zbog ovih problema mogu oboleti od drugih poremećaja poput depresije ili anksioznosti.

Pored posledica koje narcisoidni poremećaj izaziva na mentalnom zdravlju, pojedinac sa ovim poremećajem može sklizunti u autodestruktivne obrasce ponašanja. Pod tim možemo da podrazumevamo promiskuitet, prekomernu upotrebu alkohola ili droga ili nepromišljenu vožnju automobilom. Njihova potreba da rizikuju proizilazi iz činjenice da žele da privuku pažnju drugih, a da se u isto vreme prikažu drugima kao snažne i stabilne osobe, iako zapravo žele da sakriju svoj osećaj praznine ili stida.

Stručnjaci navode da i agresivnost koju takođe mogu pokazivati potiče iz osećaja ugroženosti njihovog samopoštovanja. Bes usmeren ka nečem spoljašnjem zapravo garantuje smanjenje bolnih efekata koje prouzrokuje emocionalna praznina ili nestabilnost.

Pojedini stručnjaci ukazuju da se ovaj poremećaj javlja kod mladih adolescenata. Muškarci u određenoj starosnoj dobi, poput studenata imaju često nezrele želje o velikoj slavi, popularnosti, visokom statusu ili dobrom izgledu, kao garantu za veći uspeh kod žena. Narcisoidnost u ovoj dobi predstavlja značajan problem jer mladići u ovoj dobi imaju potrebu da se dokazuju, čak i ako im od toga zavisi život.

Autori su u nacionalno reprezentativnom uzorku nastojali da dokumentuju u kojoj meri patološki narcizam postoji među muškarcima. Pored toga, budući da se većina dostupne literature zasniva na uzorcima za mlade odrasle osobe (tj. Studenti), njihova istraga je uključila starost kao mogući faktor koji menja iskustvo nevolje i neprilagođeno ponašanje među patološki narcisoidnim muškarcima.

Online psiholog

Pojedina istraživanja pokazala su da narcisoidnost kod mlađih muškaraca može imati negativne posledice zbog infantilnosti koju pokazuju muškarci u tom periodu. Kod starijih muškaraca ili muškaraca u srednjoj dobi, pokazalo se da ima manji procenat onih koji imaju narcisoidni poremećaj.

S obzirom na povezanost sa godinama, čini se da je patološka narcisoidnost manje stabilna osobina nego što bismo mogli pretpostaviti. Kako muškarci sazrevaju u srednje ili odrasle godine, potencijalno stiču veće samopouzdanje, istovremeno modulirajući svoje tendencije preuzimanja rizika i zloupotrebe supstanci. Oni pojedinci koji koriste opojne supstance, na primer, imaju veću stopu smrtnosti zbog saobraćajnih nezgoda ili bolesti zavisnosti. Međutim, takođe je moguće da oni koji su bili narcisoidni u mlađim godinama dobijaju veću perspektivu, naročito ako uspeju da postignu određeni nivo uspeha u svom poslu i romantičnom životu.

Stručnjaci takođe sugerišu da za patološki narcisoidnog muškarca postoji element hiper-muškosti koji ih navodi, naročito kada su mlađi. Ovakvi pojedinci imaju potrebu da dokažu svoju muškost tako što će piti više alkohola, agresivno se ophoditi prema drugima i pokušavati da autodestrukcijom prevaziđu svaki osećaj slabosti i nedostatka sigurnosti. Nažalost većina studija se zapravo ne bavi tim, koliko stereotip izuzetno muževnog muškarca kakav muškarac mora biti da bi bio muškarac, utiče na pojedinca sa ovim poremećajem. Simptomatično i logično deluje da ovaj stereotip direktno utiče na takve pojedince, terajući ih da zbog slike koju žele da izgrade o sebi čine nedolične ekscese i gluposti kako bi privukli pažnju.

Pojedini stručnjaci sa druge strane sugerišu na važnost ispitivanja ovog poremećaja kada je reč o muškarcima koji imaju problema sa bolestima zavisnosti od droga ili alkohola ili sa poremećajima poput depresije i anksioznosti. Muškarac može kroz život naučiti da se nosi sa ovim poremećajem, može naučiti da pojedina ponašanja nisu društveno prihvatljiva, ali je za to potrebno mnogo vremena, pažnje podrške, pa i ljubavi od strane bližnjih. Takođe potrebna je određena samosvest o tome da narcis ima problem i da taj problem mora biti rešen. Nemoguće je ponekad ubediti nekoga ko ima narcisoidni poremećaj, da ima narcisoidni poremećaj. Osoba koja ima ovaj poremećaj, mora sama doći do zaključka da njeno ponašanje nije adekvatno i objektivno proporcijalno realnosti.

Ako želite da se dodatno informišete na temu narcisoidnog poremećaja ličnosti, pročitajte još naših tekstova na ovu temu. Vrlo je bitno znati sa čim imate posla, ako u svom okruženju, vezi ili braku imate narcisoidnog muškarca. Takođe ako prepoznajete nekoga u simptomima koje smo opisali ili sebe kao nekoga ko ima naznake narcisoidnog poremećaja, javite se stručnom licu. Naš sajt vam nudi mogućnost korišćenja usluga online psihologa, čiji kontakt možete pronaći takođe na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »