Muški ego posle raskida

Kada muškarci prođu kroz uobičajen raskid, možda izgledaju srećno i rasejano, ali to je zaista daleko od stvarnosti koja ih je pogodila. Koliko god čovek to želeo da poriče, on je društveno stvorenje sa potrebom za drugim ljudima, koje žudi za društvom i kada je sasvim sam. Upravo iz te potrebe muškarac i uopšte čovek se oblači lepo i maskira svoje emocije kako bi se neozbiljno zabavio i pustio stvari da odu. Međutim to ne ide uvek onako kako mi želimo da ide, pogotovo u slučaju kada muškarci prolaze kroz period raskida i pokušaja da prebole isti. Postoje faze prevladavanja sećanja na vezu i muškarci često na isti način preovladavaju svoje emocije nakon raskida.

Ponekad se veze samo raspadanu i to može biti nepodnošljivo. Čini se kao da su i vaša sadašnjost i vaša budućnost istrgnuti iz smisla i bukvalno deluje kako više nema ničega čemu bi mogli da se radujete. Ponekad se morate jako potruditi da nešto uspe, a ponekad je jednostavnije odustati. Šta god da je slučaj, nema smisla razvlačiti vezu do njene konačne neminovne propasti kada možete ili da je prekinete odmah ili da je popravite. U današnjoj generaciji mladih, veze se završavaju bezočno, svakog delića sekunde zbog najmanjih problema. Faze kroz koje muškarci prolaze tokom raskida poprilično dugo traju. Ali osećamo da je imperativ proći kroz ove faze kako bismo se oslobodili stvari koje nas sputavaju.

Online psiholog

Dakle, da bi lakše prebrodili raskid, postoji 7 faza kroz koje muškarci prolaze nakon raskida i koje im pomažu da se oporave. Pobrojaćemo ove faze i sagledati kakav uticaj one ostavljaju na ego muškarca koji je nedavno ili upravo raskinuo.

Faza 1 - Ego oživljava

Muškarci imaju ogroman ego, koji je često potisnut kada su u vezi, posebno ako njih partner dominira u vezi. To je njihov način da se postaraju da ego ne postane veći od veze, ali kada se veza završi, ego je maskira u celini i većini ljudi muškarci koji prolaze kroz raskid mogu izgledati sasvim dobro, ali su obično stvarno slomljeni iznutra. Dakle, faza ega je ključna i važna i pomaže muškarcu da uđe u svoju ljušturu, kako bi suptilno prebrodio raskid.

Prema istraživanju koje je vodio tim stručnjaka, a koje se bavi opštim prekidima, čovek se po njihovom zaključku uopšte ne bi smeo boriti protiv svojih osećanja. Iako je u redu sakriti svoje emocije dok prolazite kroz teška vremena, uvek ih morate priznati sebi, kako biste prevazišli rane koje pokušavate da procesuirate.

Faza 2 – Muškarac naprasno postaje društveno biće

Za razliku od žena, muškarci u početku ne internalizuju traumu. Prepustiće problem vremenu sležući ramenima, ili će problem gurnuti pod tepih u pokušaju da prođu kroz život kao da se ništa nije dogodilo. Naravno to može biti poprilično obeshrabrujuće za ženu sa kojom su bili u vezi. Dakle nije slučaj da su preboleli ili da su sve zaboravili, oni samo pokušavaju da vrate svoj ego na pravo mesto i da se druže koliko god mogu, da zaborave svoj bol.

Oni takođe nadoknađuju nedostatak interakcije u svom životu. Ranije su stalno slanje poruka, stalni pozivi i razgovori sa partnerkom itd. bili karakteristika njihovog dana, ali sada, nakon raskida, pokušavaju da popune tu prazninu tako što ometaju sebe razgovorom sa drugim ženama putem poruka i telefonskih poziva. Naravno neće se desiti da će naći nekoga i zaljubiti se. To je skoro nemoguće za muškarca koji je upravo izašao iz veze. Ovo je samo jedan način procesuiranja traume, pa makar ona bila i mala. To je samo popunjavanje vremena navikama, jer im je potrebno vreme da potpuno zaborave.

Faza 3 – Počinju da shvataju problem

Prema istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Teksasu, suštinsko razumevanje raskida dolazi iz shvatanja činjenice da ste sada zaista sami i kada to shvati čovek koji prolazi kroz raskid, počinje da radi stvari koje potpuno menjaju njegovo duševno stanje. Muškarac u takvoj situaciji ponovo počinje da traži sreću. Ali da bi se to dogodilo, važno je shvatiti da je u tom trenutku emocionalno slab i sam.

Muškarci će učiniti sve da odaju počast svom egu. Nabaciće poker face izlaziće sa svojim prijateljima, flertovaće sa drugim ženama kako bi skrenuli misli, težiće novim seksualnim avanturama i daviće se u poslu i obavezama takođe iz potrebe da zaborave na stvarnost. Ali sa svim ovim dešavanjima, nekada će shvatiti da idu prebrzo i da nisu dali sebi vremena da se oporave. Tada će početi period stvarnog kretanja ka oporavku – onog trenutka kada shvate da im je to potrebno.

Faza 4 - Bes i tuga

Sada kada je faza 3 završena i došlo je do određene realizacije, u ovom trenutku on sve počinje da dovodi u pitanje. Od razloga za raskid do samog čina raskida, potom pitanja o tome šta je dovelo do toga. U ovom trenutku on sve počinje da dovodi u ozbiljnu sumnju i to može dovesti do mnogo besa i tuge u isto vreme, jer se suočava sa nečim što je verovatno davno gurnuo pod tepih! Međutim treba shvatiti da je ovo potpuno ok i da će mu samo trebati vremena da se potpuno pomiri sa tim da je sa njegovom prehodnom vezom gotovo. Ovo je u stvari faza u kojoj se on miri sa raskidom.

Online psiholog

Faza 5- Prvo prihvatanje

Ovo je prihvatanje činjenice da je konačno gotovo i da nema šta više da dobije od druge osobe. Možda će u ovom trenutku ili fazi pokušati da kontaktira bivšu, možda će je sresti ili čak spavati sa njom, ali činjenica je da je gotovo. Međutim ovo je nešto što može doći i mnogo kasnije, u kasnijim fazama. U ranim fazama će biti zauzet maskiranjem svojih emocija i zabavom da zaboravi stvari. U ovoj fazi može čak biti momenata u kojima će želeti da se vrati u vezu da bi stvari ponovo funkcionisale. Zato što je možda shvatio određene stvari, pokušavajući da internalizujete problem. Ali ako to ne uspe, konačno počinje da prihvata da je to u stvari, konačno gotovo.

Faza 6 – Sticanje poverenja i preusmeravanje nade

Ova faza pomaže muškarcu da steknete svo izgubljeno poverenje koje je dao drugoj osobi. Pomoći će mu da ponovo proanalizira svoje želje i potrebe i ponovo pokuša da pronađete svoj put. Nada je kod njega osigurna u činjenicu da može bez bivšeg partnera i da će učiniti svaki korak napred da raskine prethodnu vezu i pređe na nešto što više odgovara njemu. Ovo je važna faza i potrebno je neko vreme da stekne to poverenje da bi sve uradio iznova. Dakle, za muškarca je važno da ima mnogo strpljenja tokom ovog perioda.

Faza 7 - Ponovo je spreman za skok

Ova faza može doći mesecima ili čak godinama nakon prve faze. Ovo je faza konačnog završetka i pomoći će mu da sazna da je spreman da pređe na drugu osobu i započne nešto novo. Neki muškarci žele da budu sa drugom ženom, neki muškarci su zadovoljni kada su sami, osim ako zaista ne pronađu ono što traže. Šta god da je u pitanju, ova faza u potpunosti uklanja sve inhibicije i sve ostalo što je stajalo na putu da se prebrodi ili preboli raskid. Ponekad ova faza takođe pomaže da on shvati da ono prethodno što je imao jeste imalo smisla, ali da je sada vreme da nastavi dalje. Ali to se dešava samo uz ogromnu jasnoću i pomirenje sa svim iz prošlosti.

Svih sedam faza o kojima smo govorili jesu pravilan put razvoja situacije. Konačno tek onda kada se završe svih sedam faza, muškarac može da nastavi dalje bez toga da ga prethodna veza opseda. Neki će kroz to proći brže, a nekima će trebati više vremena, no jedno je sigurno da tek kad se završi svih sedam faza muškarac u potpunosti jeste spreman za novo iskustvo i nadamo se vezu koja će biti konačna.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »