Muž me prevario kako dalje?

Međuljudski odnosi su izuzetno osetljivo područje, ponaročito kada su zasnovani na emocijama. U takve odnose bi spadali prijateljski, u neku ruku porodični, ali i ljubavni odnosi poput veze ili braka.

Emotivni odnosi poput braka ili veze podrazumevaju monogamiju, zajednicu dvoje ljudi, koji se obavezuje na ljubav, poštovanje, poverenje, uzajamno pomaganje ali i na vernost između dve osobe.

Kada vrednosti koje ovaj odnos podrazumeva bivaju narušene, dolazi do problema koji često ne mogu biti prevaziđeni i zalečeni. Uobičajene svađe koje su nekada veće ili manje, životni problemi i slične stvari mogu uticati negativno na vezu, ali nešto najgore što može da se desi jeste da doživimo da nas partner prevari.

Prevara u vezi može biti strašna, ali čini nam se da prevara u braku može biti još snažniji udarac za osobu koja je prevarena. Zašto je to tako? Naravno postoje veze koje traju duže od nekih brakova, čak i veze u kojima su partneri i intimniji i bliži, nego većina ljudi u brakovima – međutim brak sa druge strane češće podrazumeva vreme. Tačnije kada kažemo brak, znamo da je neko u odnosu sa jednom osobom duže od par godina.

Online psiholog

Kada su dve osobe u emotivnom odnosu duže vreme, nužna je stvar da je i bliskost između te dve osobe mnogo veća i da je svaki udarac, a naročito nešto poput prevare udarac koji je često teško podneti. U bračnim zajednicama opet češća su i deca i zajednički finansijski troškovi, problemi i sve što prati jedan savez. Kada neko istupi iz njega na ovakav način i kada zbog toga dođe do razvoda, to ne utiče samo na emocije osobe koja je doživela da bude prevarena – već naprosto to utiče na svaki aspekat našeg života.

U takvom slučaju čovek pored prevare i mogućeg razvoda mora misliti i na finansijske aspekte takvog raskola, ali i na decu koju bi razvod mogao emotivno destabilizovati.

U slučaju da ste otkrili prevaru partnera i znate da to ne možete podneti i nakon toga ostati sa partnerom, a zadržavaju vas deca ili problemi koji bi mogli uslediti ako se razvedete – najbolje je da se razvedete. Za zdravlje vas i vaše dece pre svega jeste bitno da ima manje tenzije i svađe u kući. Ponekad je za dete gore da svedoči neprekidnim svađama i odrasta u neprekidno toksičnoj atmosferi, nego da jednostavno prihvati da su se otac i majka razveli.

Ostajanje u braku zarad finansijske stabilnosti takođe nije preporučljivo, zato što ćete se vremenom osećati sve lošije i lošije. Većina muškaraca koji su prevarili prvi put i to im je oprošteno, zbog toga što su finansijski situirani i znaju da vi nećete otići od njih – nastavljaju sa svojim aferama.

U braku ili vezi sa muškarcem koji vas je prevario treba ostati samo ako osetite da se on iskreno pokajao za ono što je učinio. Naravno bitno je šta vi osećate, ako se zbog toga ljubav ugasila i više ne želite brak, onda je jednostavno vreme da nađete sreću negde drugde.

Ono što je bitno istaći jeste da je pomirenje moguće! Bitno je da vi imate volju za pomirenjem i da suprug koji je odgovoran za problem shvati da je “uprskao” i da ako želi da vas zadrži, mora da prihvati određene žrtve. Mora biti spreman na to da pokaže pokajanje za ono što je učinio.

Kajanje je kao i ljubav, osećanje, dakle apstraktna i teško dokaziva stvar. S obzirom na prevaru, kajanje i ljubav su teško dokazivi jer je partner uništio vaše poverenje prema njemu i više mu ne možete verovati. Međutim postoje određeni znaci koji vam mogu ukazati na to da se on zaista pokajao za svoje greške.

Prihvata krivicu

Prevara je kompleksna stvar, mada smo često isključivi kada govorimo o njoj, pa se sve završi na tome da zaključimo da je to loše. Iako mnogo stvari ukazuje da će do prevare doći, mi to u vezama često ne vidimo, a prevara je samo rezultat negativnih faktora koji već postoje u vezi.

Često kažemo da muškarci varaju više od žena i da su skloniji prevari, ali to jednostavno ni statistički ni logički nije tačno. Zato što ti muškarci varaju svoje žene sa drugim ženama, koje potencijalno imaju svoje partnere. Često kažemo i kako muškarci varaju čisto zato što su takvi, međutim ni to nije tačno. Muškarci varaju isto kao i žene, iz nezadovljstva u braku.

No, ne možemo ovim stvarima pravdati preljubu, preljuba je svakako loša stvar na koju je neko svesno pristao i nije rešenje za negativne aspekte veze. Zato onaj muškarac koji je prevario ženu mora prihvatiti da je krivicu i to da je problem nastao njegovom greškom, čak i ako je to produkt nezadovoljstva. Prevara se jednostvano ne može prihvatiti kao nužnost i kao bilo kakvo rešenje i da se posle toga očekuje oprost od žene. On mora snositi krivicu i prihvatiti da je krivac za samo produbljivanje postojećih problema u odnosu.

Iskrenost

Ukoliko je muškarac prevario svoju bračnu partnerku mora prihvatiti posledice takve situacije, a posledice će biti bespogovorna iskrenost – naravno ukoliko i on želi da ostane u vezi. Takva situacija verovatno može biti neverovatno neprijatna, jer iskrenost u ovom smislu podrazumeva i to da muškarac mora da priča o svom iskustvu preljube, ako to partnerka želi da čuje.

Takođe partnerka zbog nedostatka poverenja ima potpuno pravo da zna gde joj je partner, sa kim je i šta radi. Stoga muškarac mora podnositi raporte, što mu može teško pasti – ali ako želi da ostane sa partnerkom jednostavno mora prihvatiti to. Slično bi bilo i za ženu koja je načinila preljubu, narušeno poverenje se može steći ponovnim izgrađivanjem poverenja. To ne može narasti preko noći, tako da se muškarci ako imaju želju da nastave tamo gde su stali, moraju pomiriti sa tim da će im trebati i strpljenja i odricanja.

Njegov raspored

Kako smo rekli sticanje ponovnog poverenja je od krucijalne važnosti za opstanak veze. Veze koje ne funkcionišu po ovom principu najčešće su osuđene na propast, jer vremenom postaji sve toksičnije i toksičnije dok se na kraju više ne mogu izdržati. Stoga u tom smislu muškarac koji je varao mora biti otvoren za to da izveštava svoju suprugu o svojim obavezama.

Takođe iz rasporeda mora obrisati viđanje i komunikaciju sa osobom sa kojom je varao svoju suprugu. Deo procesa u kom neko ponovo izgrađuje poverenje koje je srušeno, ne sme biti ometan činjenicom da se i dalje odvija komunikacija sa osobom zbog koje je do problema došlo. Preporučljivo je da čak blokira broj te osobe i da onemogući komunikaciju sa tom osobom putem društvenih mreža.

Online psiholog

Stručna pomoć

Ako vam je muškarac koji se iskreno kaje pokazao volju da želi da prebrodite sadašnju situaciju, sigurno vam je spomenuo mogućnost stručne pomoći u ovom slučaju. Ovo svakako treba prihvatiti kao jedan vid pametnog rešenja, jer terapeut jeste neko ko može pomoći.

Kada je reč o pomoći prijatelja, tu morate biti pažljivi! Zaista ne želite da baš svakom ispričate svoju priču, jer će onda svako imati neku svoju verziju, viđenje i mišljenje što bi moglo ometati čak i stručnu pomoć. Vrlo je važno da budete selektivni čak i u tome šta i kome pričate u vezi sa ovim problemom.

Možete se obratiti bilo kom terapeutu, psihologu ili bračnom savetniku kada su ove stvari u pitanju. Na našem sajtu pored brojnih članaka na ovu i slične teme, možete pronaći i vid stručne pomoći. Biće dovoljno samo to da pomoć zatražite, putem kontakta kojeg možete naći u rubrici sa psiholozima. Pomoć će vam biti pružena putem online aplikacija sa opcijom video poziva.

Šta učiniti kada otkrijem da me muž prevario? Pitanje je teško, ali ne i nerešivo! Prvo sagledajte svoja osećanja i šta vi osećate da treba da uradite. Potom saslušajte partnera i proverite šta bi on želeo da učini. Ukoliko oboje na kraju odlučite da pokušate ponovo, to je divno! Ne treba se stideti ili osuđivati sebe zbog toga što pokušavate da obnovite i rešite stvari – to je pre svega zreo stav. Druga stvar je da obratite pažnju na ono o čemu smo pričali, da li se on kaje ili samo glumi da se kaje? Obratite pažnju i na to kakvi su vaši dosadašnji problemi bili, ali i na pojedinosti poput toga da li vam je on priznao ili ste sami otkrili (što je značajno, verovali ili ne). Budite uvereni da je rešenje moguće, a ono može doći iz dva pravca, jedan je raskid, a drugi pokušaj rešavanja problema.

Nijedan ni drugi put nisu laki, stoga budite spremni na težak period – ali i toga da se posle svake kiše pojavi Sunce.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »