Muž me vara godinama

Prevara je zaista jedna od najužasnijih stvari koje nam partner može prirediti. Pogotovo kada je prevara nešto što traje jako dugo.

Iako to nije čest slučaj dešava se da partner ima vezu sa strane i po nekoliko godina. Za razliku od klasičnih slučajeva preljube, kada preljuba traje kratko vreme i naprasno se otkrije, možda i postoje neke šanse za izglađivanje odnosa.

U ovom slučaju, to se retko ili gotovo nikada ne dešava – jer je teško prihvatiti da smo bili toliko naivni da ne primetimo bilo šta.

Zašto kažemo da je prevara u dugom vremenskom intervalu, retka stvar? Pre svega zbog toga što je karakteristika braka, negde i zajednički život i dugo ili relativno dugo poznanstvo, pa i veza sa partnerom koja je postojala pre braka.

U takvoj konstelaciji odnosa, nije baš uobičajeno da ne primetimo da se sa našim partnerom dešava nešto čudno. Pre svega što bi nakon nekog vremena trebali da poznajemo partnera sa kojim smo u vezi, odnosno u braku.

Ako dobro poznajemo partnera, nemoguće je da nismo primetili da se u njegovom životu odvija nešto drugačije. Razmislite samo o tome, da prevara nije nešto što podrazumeva opravdano odsustvo u vezi. Postoje jaki znakovi koji nas upućuju na to da nas partner vara, a o njima ćemo nešto kasnije.

Online psiholog

Ono što je sad važnije istaći jeste to da mi možda prihvatamo prevaru, ako ona već traje toliko dugo. Veliki broj ljudi i danas smatra da je muška prevara, manje strašna nego ženska. Takođe veliki broj žena partneru dopušta da se izluduje, u nadi da će se smiriti.

Ono što treba postaviti kao pitanje, jeste to koliko je to normalno i koliko je to zapravo pravilno? Zapitajte se šta možete postignuti time?

Muškarac koji ima tendenciju da prevari partnerku i uradi to, a sa druge strane od partnerke dobije mogućnost da to izbegne i da se na to zaboravi – nastavlja sa takvim radnjama.

Svi se mi ponašamo po nekim obrascima, i vrlo je lako prihvatiti obrasac ponašanja koji nam odgovara. Stoga ako na taj način pokušate da rešite problem prevare u braku, ne možete dobiti neke naročite rezultate.

Zato što će muškarac koji je prevario nastaviti da vara, ako nije osetio posledice zbog svojih postupaka. Zbog toga ne smete ćutati i žmuriti na prevaru, ona je loše i značajnije će uticati na vaš odnos. Možda vam to u nekom trenutku i zaliči na najbolje rešenje, ali se ne zavaravajte jer to nije rešenje.

Takav odnos, može odvesti samo u dublju toksičnost i završiti samo sa većim ožiljcima – najpre po vas. Prevara se može oprostiti, ali je to proces koji zahteva jednu vrstu strpljenja ali i žrtve.

Prvenstveno muškarac koji je varao, mora shvatiti svoju krivicu. Potom mora prekinuti svaku vezu sa ženom sa kojom je varao svoju partnerku. Takođe mora biti brutalno iskren u vezi sa svojom aferom, ako želi da nastavi vezu ili brak sa sadašnjom partnerkom. Mora biti u stanju da povrati ono nestalo poverenje, koje je svojim postupcima narušio.

To može učiniti tako što će vam podnositi svakodnevne raporte, gde je bio, sa kim je bio i kad je negde bio. Naravno da ovo možda zvuči i grubo, ali svakako je bolji način da se izborite sa problemom prevare u vezi ili braku, nego da to prihvatite zdravo za gotovo.

Takođe povrh svega toga, vi prvo morate uopšte osetiti potrebu da ostanete sa partnerom koji vam je učinio to što vam je učinio. Sa druge strane čak i partner koji je preljubnik, mora pristati na žrtve ako želi da ostane sa partnerkom koju je varao.

Proces rešavanja ovog problema, ne sme biti polovičan, ali ne sme biti ni jednostaran. Vi morate razumeti razloge koji su ga doveli do toga, a on mora trpeti konsekvence.

Razlozi prevare

Često smo skloni tome da priču o prevari završimo samo u kontekstu negativnih stvari koje je preljuba donela. Međutim često se treba okrenuti i na to šta do prevare dovodi. Zapravo da li postoji neki univerzalni razlozi u tome, zašto neko vara svog partnera.

Slučaj je takav, da sve to varira od situacije do situacije, tačnije od para, do para. Razlozi dakle nisu uvek isti, ali ona nije tačna ni ona pretpostavka da muškarci varaju više nego žene.

Prevara je prisutna i česta kao fenomen kod oba pola, bez obzira na godine i kulturnu ili rasnu pripadnost. Ako nam ne verujete razmislite samo o tome, sa kim ti silni muškarci varaju žene? Pa naravno, odgovor je jasan…sa drugim ženama, koje su ili zauzete ili slobodne, ali opet pristaju na vezu sa zauzetim muškarcem.

Iako ne postoji opravdanje za prevaru, postoje neki razlozi koje jednostavno treba razumeti kako bi smo mi nastavili dalje posle prevare. Prevara kao čin je svakako nešto nemoralno, ako smo se makar i prećutno obavezali na vezu sa samo jednom partnerkom ili partnerom. Ne postoji dakle način da se ona opravda, čak i kada partner vara partnera koji ga je varao. To je takođe jednaka stvar jer je prevara uvek prevara.

No, svakako postoje razlozi koji nas upućuju da do prevare može doći ili da partner već vara svoju partnerku. To je svakako nedostatak razumevanja i komunikacije, pa posle toga i nezadovoljstvo.

Prevaru treba shvatiti kao neku vrstu kulminacije problema koji su se nataložili u nekoj vezi ili odnosu. Ona dolazi kao posledica nedostatka zadovojstva, komunikacije posle koje se poklekne pri prvom izazovu.

Zato je važno govoriti o njima i pre svega ih razumeti. Upravo na taj način možete preduprediti prevaru, ako do nje još uvek nije došlo.

Toksični odnosi, uzrokovani nezadovoljstvom jednog ili oba partnera dovode jednog ili drugog partnera u momenat sumnje ili krize ljubavi. Prevara se često dešava kada neko ne može da odoli izazovu. A da bismo odoleli izazovu, moramo biti emotivno stabilni i srećni u nekoj zajednici kojoj pripadamo.

Zato je i prevencija preljube zapravo moguća jedino kada se između partnera ponovo uspustavi narušen emotivni odnos. To se može postići uz razgovor, ali i uz terapeutsku pomoć ukoliko su oba partnera spremna da rade na svojoj vezi.

Takvu vrstu pomoći možete dobiti i putem našeg sajta, pomoću kojeg možete organizovati online terapije ili seanse u kojima možete raditi na vašoj vezi iz sigurnosti doma.

Online psiholog

Znakovi preljube

Kada su u pitanju znakovi da je neko preljubnik i tu možemo doći u iskušenje pa reći da to nije univerzalno i da se razlikuje od slučaja do slučaja. Međutim kao i što je reč sa razlozima za prevaru, tako je reč i o znakovima da oni zapravo mogu biti bar donekle univerzalni – iako će varirati u zavisnosti od situacije.

Muškarac sklon preljubi već na samom početku veze može pokazivati tu tendenciju. To su ekstremniji oblici ponašanja u vidu flertovanja sa drugim ženama, koja vode ka intenziviranju odnosa.

Ne mislimo pod tim šalu ili čestu ljudsku potrebu da neko ostavi dobar utisak. Nego na to kada vi primetite da je vaš partner neko ko ima neku nameru, ali je ne sprovodi u vašem prisustvu. To se možda pre može osetiti nego objasniti, stoga tu treba i zastati sa definisanjem, jer smo uvereni da vi znate o čemu govorimo.

Međutim postoje neki jasni znakovi da nešto nije u redu, a to je pre svega tajnovitost. Posebno kada je u pitanju mobilni telefon vašeg supruga. Ukoliko primetite da on često ima neke neodložne pozive, da mu stižu poruke na koje mora da odgovori – ali samo iza zatvorenih vrata ili omdičući se od vas, to može biti znak da nešto nije u redu.

Naprasno postavljanje šifri na telefonu, kao i menjanje lozinki na društvenim mrežama koje ste ranije znali, takođe može biti sumnjivo. Obratite pažnju i na njegove aktivnosti na društvenim mrežama, ukoliko to možete da ispratite. Zato što lajkovanje, komentarisanje i konverzacija sa drugim ženama na društvenim mrežama može da ukazuje na to da muškarac ima vezu sa strane ili da ima tendenciju da tako nešto uradi.

Ono na šta takođe treba obratiti posebnu pažnju jeste to koliko vremena provodite zajedno. Tačnije koliko vam se puta opravdao da je nešto neodložno morao da ostane na poslu ili da se vidi sa prijateljima. Sve to može biti sumnjivo, a ako budete u prilici slobodno proverite njegov alibi kod kolega ili prijatelja.

Muškarci koji imaju tendenciju da varaju, obično kao paravan nađu i neki hobi zbog kojeg su privremeno odsutni i nedostupni. To takođe treba proveriti, kao i njegov dnevni raspored.

Kada su ove stvari u pitnaju, morate čekati i prikupljati materijal. Nemojte se prerano izletati sa zaključcima koji nemaju naročitog osnova. Budite strpljivi i sačekajte svoj trenutak da se konačno razračunate sa njim i sa njegovim tajnama – ukoliko ih ima!

Ovo poslednje važi takođe, jer ne treba isključivati mogućnost da ste nešto ipak pogrešno protumačilo – u šta se iskreno nadamo.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručnjaka za ovakve situacije, naš sajt vam pored tekstova na sličnu temu može ponuditi i savete stručnjaka. Potrebno je samo to da odete do rubrike sa kontaktima, pronađete psihologa po vašem izboru i obratite mu se za pomoć. Za svaki problem postoji adekvatno rešenje, zato se ne plašite mogućnosti da već danas okrente novi list u životu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »