Najbolji dečiji psiholog

Dete i njegovo odrastanje jesu jedan od najznačajnijih životnih perioda koje zahteva maksimalnu pažnju i posvećenost roditelja. Iako pod budnim okom roditelja i ušuškani njihovom brigom, deca u nekim slučajevima zahtevaju dodatnu pažnju, odnosno, pomoć, ukoliko se u određenoj razvojnoj fazi javi neko odstupanje ili prepreka. Dete je biće koje postepeno spoznaje svet i na tom putu je psiho-fizički sklop deteta izložen brojnim spoznajama i senzacijama. Nekada se može desiti da, na tom postupnom ovladavanju svih faza odrastanja, roditelji jednostavno zastanu i shvate da je detetu potrebna pomoć i dodatna podrška. U tom slučaju od velike pomoći bivaju psiholozi.

Psiholog raspolaže znajem, stručnošću i obučenošću u sferi psihologije, te pomaže ljudima u prevazilaženju i rešavanju određenih mentalnih i psiho-fizičkih problema. Njihova odgovornost je velika ali je odgovornost decjeg psihologa specifična i vrlo važna. Zašto?

Online psiholog

Dečiji psiholog se bavi decom kao malim, osetljivim ljudima čiji svet jeste determinisan onim što osete, vide i dožive. Veliki uticaj na njih ostavlja svaka izgovorena reč, stoga, pristup psihologa detetu nije kao pristup odrasloj osobi. Uvažavanje i poštovanje tokom seanse je jednako, ali se mora ostvariti dublja povezanost i topliji odnos kako bi dete steklo poverenje u onoga sa kime razgovara. U nastavku teksta otkrivamo kako izgleda seansa sa decijim psihologom.

Dečiji psiholog i njegova zadatak

Kao što smo rekli, dečiji psiholog raspolaže velikom odgovornošću, te kao takav pažljivo pristupa svakom detetu i svakom problemu; bilo da je reč o najbezazlenijem problemu za čije rešenje je potrebna jedna seansa ili da je reč o hroničnom problemu deteta koji iziskuje veću pažnju i posvećenost. U prvoj fazi rada bitno je podrobno upoznavanje psihologa sa prirodom problema deteta, kao i svim činiocima njegove svakodnevice i specifičnostima njegovog odrastanja. Dečiji psiholog mora imati u vidu:

  • uzrast deteta i zdravstveni, psiho-fizički status
  • manifestaciju problema i moguće faktore
  • društveno-socijalni status deteta
  • porodični odnose i materijalni status porodice
  • osobenosti ličnosti deteta – (ukoliko je dete školskog uzrasta-školski uspeh, interesovanja ili vannastavne aktivnosti)

U zavisnosti od tipa terapije i približavanja boljitku, biće isplaniran pretpostavljeni broj seansi. Mnogi faktori diktiraju sam proces terapije. Zavisno od uzrasta, psiholog mora uključivati kreativne elemente, rešenja i pristupe detetu. Terapija mora biti dinamična i prijatna detetu koje sasvim sigurno ne bi želelo da se oseća kao u ordinaciji kod doktora. Dečiji psiholog će uključiti najbliže u proces poboljšanja stanja tako što će roditeljima, braći ili sestrama naznačiti da je potrebno da prate i preveniraju promene raspoloženja ili situacije u kojima deca ispoljavaju nešto što ne bi trebalo. Takođe, dečiji psiholog mora biti upućen u relacije u porodici koje takođe mogu biti uzročni faktor problema deteta.

Online psiholog

Ukoliko dete ima, recimo, neku vrstu razvojnog problema (lenjost u razgovoru i sklapanju rečenica) vrlo verovatno će prvenstveno biti aktiviran defektolog, logoped ali dečiji psiholog jeste važan kako bi u saradnji sa njima mogao da zaključi koji su to uzročnici datog problema. Dakle, dečiji psiholog mora imati uvid u širi kontekst života deteta. Na seansi se terapija ne završava budući da će dete verovatno dobijati neku vrstju domaćeg zadatka koji će ostvariti kontinuitet sa radom u okviru samih seansi.

Kako izabrati najboljeg psihologa za vaše dete?

Odluka da pozovete psihologa u pomoć kada vaše dete ima neki vid problema je vrlo značajna i znak je da savesno i odgovorno pristupate zdravlju svoga deteta. Nakon te odluke dolazi pitanje: Kog psihologa izabrati? Ta odluka nije laka, složićemo se. Evo šta je od krucijalnog značaja u tom izboru.

Stručnost i obrazovanje psihologa jesu ključne reference pravog psihologa. Pored dobrog obrazovanja, obuka, sertifikata i stalnog usavršavanja, dobar dečiji psiholog je pre svega asertivan, pažljiv, pristupačan, prijatan, tačnije, prijateljski nastrojen. Ove osobine bi trebalo da budu vodilje svakom roditelju u odluci o izboru najboljeg dečijeg psihologa. Bitno je da pre nego što dete pristupi terapiji obavite razgovor sa potencijalnim psihologom, te da na taj način utvrdite da li je vaša odluka dobra. Sa druge strane, bitno je napomenuti da deca, u zavisnosti od problema, često pokazuju otpor prema bilo kojoj vrsti saradnje sa psihologom. Psiholog je tu da preusmeri negativne emocije deteta i da ga animira, ali se nekada dešava da dete odbija u prvi mah terapiju, pa je potrebno vreme da se oslobodi i otvori. Dakle, taj proces može biti dug, na neki način naporan, te morate biti strpljivi. Dajte psiholozima šansu da se približe vašem detetu. Napominjemo da, takođe, ukoliko uvidite da vašem detetu seanse ne prijaju i da ne razvija dobar odnos sa psihologom i ne pokazuje znake progresa, odustanete i izaberete novog. Bitno je da racionalno rasuđujete i da sa strpljenjem budete uključeni u proces koji vodi ka boljitku. Ukoliko vam je potreban savet i stručno mišljenje o prirodi promene ili problema koji ispoljava vaše dete, možete se obratiti psiholozima sa našeg sajta.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »