Najbolji psiholog za depresiju

Najbolji psiholog za depresiju ne postoji, psiholog za rešavanje nekog problema nije isto što i advokat za razvod, odnosno ne posotoji stručnjak koji se bavi samo jednim fenomenom i zna sve samo o tom fenomenu. Dobar psiholog je neko ko zna nešto više, a najbolji je onaj koji je ekspert u svim oblastima psihologije.

U ovom tekstu daćemo vam neke smernice i savete kako sami da se nosite sa depresijom, a na kraju samog teksta ostavićemo vam upute kako da kontaktirate psihologe sa načeg sajta koji su eksperti u rešavanju ovog problema.

U Srbiji, ali i u regionu je mnogo veća verovatnoća da će žene pre nego muškarci zatražiti lečenje ili lečiti depresiju – kao i kod svih drugih stanja. Ipak, izuzetno je važno za svakoga ko pati od depresije da preduzme korake za lečenje depresije do momenta kada ne osetite povlačenje ovog poremećaja —ali i nekoliko meseci nakon toga, što je opštepriznat standard rada.

Online psiholog

Dok se epizode ​​depresije mogu na kraju same povući, to može i potrajati mnogo meseci uz prisustvo uznemirujućeg fizičkog i mentalnog bola, tuge i nezainteresovanosti za život. Takođe može drastično uticati na vaš život, odnose i posao. Postoje značajni dokazi da što duže traje epizoda depresije, to su verovatnije buduće epizode ​​većeg intenziteta.

Međutim, postoji mnogo efikasnih tretmana za depresiju, uključujući psihoterapiju, koja ima za cilj da ispravi greške u mišljenju i verovanju koje nesvesno leže u osnovi depresije i da olakša strategije za suočavanje sa stresom; lekove za ublažavanje simptoma, uključujući samoubilačke misli, ili za olakšavanje intenzivne psihoterapije; neuromodulacija, koja uključuje metode direktnog stimulisanja neuronskih kola za obnavljanje efikasne komunikacije između ključnih oblasti funkcije mozga. Postoje i mnoge prirodne ili životne mere koje pojedinci mogu sami da preduzmu, od dijete i jednostavne vežbe do pridruživanja horu i praktikovanja meditacije.

Istraživanja iznova pokazuju da je psihoterapija najmanje efikasna kao i lekovi ako se praktikuje kao zasebna metoda. Najefikasniji tretman za mnoge ljude sa depresijom može biti samo kombinacija oba načina tretmana.

Da li depresija ikada nestaje sama od sebe?

Depresivne epizode ​​mogu da se povuku same od sebe, ali čak i u najboljem slučaju to može da potraje mnogo meseci i da u međuvremenu nanese značajnu štetu i vašem mozgu i vašem životu. Stručnjaci veruju da zapaljenje uključeno u depresiju može vremenom doprineti neurodegeneraciji , ali vas takođe može ubaciti u začarani krug stalnog povlačenja i povratka depresije. Takođe može ubrzati patološke promene u mozgu koje čine budući oporavak potpuno nemogućim ili teško mogućim. U jednoj studiji pacijenata sa teškom depresijom, 23 procenta nelečenih slučajeva je remitovano u roku od tri meseca; 32 odsto je bilo u remisiji za šest meseci, a 53 odsto u roku od godinu dana. Remisija je najverovatnija kod dece i adolescenata.

Kada nam je potrebno lečenje depresije?

Svaki napad depresije koji traje duže od dve nedelje može dovesti do štete, a koristi ćete imati samo od lečenja. Samo lečenje, što ranije počne, to bolje funkcioniše i daje efikasnije rezultate. Rani tretman ima najveću verovatnoću da će dovesti do potpune remisije simptoma i sprečiti recidiv ili povratak stanja. Takozvani teret depresije je veliki, jer je poremećaj glavni uzrok propuštanja posla i slabe produktivnosti, a pogubno utiče na odnose, porodični život, fizičko zdravlje i opšti kvalitet života.

Postoje četiri glavna pristupa lečenju — psihoterapija, antidepresivi, neuromodulacija i promene mere životnog stila — i svi ovi aspekti lečenja podrazumevaju uticaje na različite aspekte poremećaja. Hronična i teška depresija najbolje reaguje na kombinaciju lekova i kognitivno bihejvioralne terapije (CBT). Znaci da se depresija povlači uključuju manju razdražljivost, povećanu energiju, osećaj manje preopterećenosti, normalizaciju apetita, poboljšanu sposobnost koncentracije, povratak libida i poboljšan osećaj za sebe. Dakle tretman je nešto što je najbolje rešenje za ovaj vid poremećaja i nikada nije prerano ili prekasno da se javite lekaru ili stručnjaku za mentalno zdravlje, kako bi vam pomogao.

Zapamtite…nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

U poslednjoj deceniji, stopa depresije je eskalirala, i po statistika jedan od pet Amerikanaca pati od hronične ili kliničke depresije u nekom trenutku svog života. Kod nas su statistike drugačije, ali stanje nije ništa bolje.

Iako ne postoji brzo rešenje ili jedinstveno rešenje za prevazilaženje depresije, sledeći saveti mogu vam pomoći da upravljate depresijom tako da ona ne upravlja vama.

1. Čuvajte se negativnog načina razmišljanja. Možda vam ovo deluje kao banalan primer i savet pokupljen na nekom kursu za samopomoć – ali jeste tako. Ako ste konstano usmereni na negativne aspekte života i konstantno poput krave koja preživa travu, preživate te negativne aspekte i trenutke vašeg života – depresija je vaša neminovnost. Znamo da je teško biti pozitivan u potpunosti, to je donekle i potpuno nemoguće. Ne kažemo da treba da budete pozitivni guru kako biste pobedili i predupredili depresiju, treba samo da razmišljate pozitivnije čak i kad vam to situacija ne dozvoljava.

Mnogi zbog toga ostaju u depresivnoj kolotečini jer njihova negativna perspektiva ometa njihovu sposobnost rešavanja problema.

Plan akcije:

  • Podsetite se da razmišljanje ne povećava psihološki uvid.
  • Preduzmite male akcije ka rešavanju problema.
  • Preoblikovanje negativnih percepcija događaja i visokih očekivanja drugih.
  • Oslobodite se nezdravih ili nedostižnih ciljeva i razvijte više izvora socijalne podrške.

2. Fokusirajte se na ono što radite kako treba. Koliko god da je vaš život sada težak, niste još uvek pali sa litice, i to nije slučajno. Ključno je zapamtiti da su ljudi izuzetno otporni i sposobni kao bića – ISKORISTITE TU BIOLOŠKU PREDNOST SVOJE VRSTE! Pošto depresija može zamagliti vaše rasuđivanje, može biti primamljivo prenaglašavati negativne aspekte situacija, dok se pozitivne odbacuju.

Akcioni plan: Na ​​kraju dana zapišite tri stvari koje ste dobro uradili. Ne treba previše razmišljati o tome, a nijedan čin odlaska na veliki put nije premali. Na primer, „Kada je moj kolega e-poštom poslao predlog budžeta, zaboravio je da navede izvor. Umesto da se uznemirim, proveo sam dva minuta istražujući odgovor i sam dodao informacije koje su bile neophodne.”

3. Oduprite se želji da živite u prošlosti. Vreme provedeno u ponovnom proživljavanju, preispitivanju i seciranju prošlosti je kao kupovina karte u jednom pravcu do mračnih dubina očaja. Ova podmukla mentalna navika je pretnja emocionalnom blagostanju kao i svaka druga navika. Samoprezir ili svaljivanje krivice na druge neće vas dovesti na pravu stranu ili pomoći da se osećate bolje. Takva percepcija je ništa više do verovanje da se odgovor na bilo šta nalazi na dnu boce nekog alkoholnog pića. Ne možete drugačije da živite ako ne promenite svoj misaoni proces.

Akcioni plan: Posvetite se novom načinu razmišljanja i posvetićete se novom načinu postojanja. Ako život u prošlosti zauzima mnogo vašeg mentalnog imanja, ovaj članak će vam pomoći da promenite svoj misaoni proces. Prošle želje služe jednoj svrsi, a to je da vas liši vaše odluke da stvari radite drugačije u sadašnjosti.

Online psiholog

4. Postavite budućnost tamo gde joj je mesto. Baš kao što život u prošlosti vodi u depresiju, strah ili briga o budućnosti doprinosi anksioznosti. Svakodnevni stres i frustracija prvenstveno su uzrokovani upornim osećanjem preopterećenosti izazvanim neizvesnošću. Hronične brige imaju tendenciju da ožive katastrofu u vašem umu i pre nego što to shvatite, svaka glavobolja je tumor na mozgu, a svako romantično odbijanje je dokaz da vam je suđeno da živite u samoći.

Akcioni plan: Verujte u neizvesnost i život. Dobar način za vežbanje je kultivisanje stanja svesnosti svaki dan. Kada naučite da namerno preusmeravate svoj um na ono što se dešava ovde i sada, povećaćete svoje rezerve mentalne energije kako biste mogli da provedete više vremena na prijatnim zadacima.

5. Uključite organizaciju u svaki dan. Nedostatak planiranih aktivnosti i nedosledne rutine mogu povećati osećaj bespomoćnosti i gubitak kontrole nad pravcem vašeg života. Dodavanjem plana u svoj dan može vam pomoći da povratite taj osećaj kontrole i smanjite osećaj da ste samo pasivni učesnik u životu.

Akcioni plan: Sledeći vodič može vam pomoći da razvijete strukturu i procenite da li ste dobro proveli vreme na osnovu vaše produktivnosti i raspoloženja. Na papiru ili u tekstualnom dokumentu napravite pet kolona:

1. Doba dana:

  • Rano ujutro (buđenje do 10 sati)
  • Kasno jutro (10-12 časova)
  • Rano popodne (12-15 časova)
  • Kasno popodne (15:00-17:00)
  • Veče (17-20 časova)
  • Noć (20:00 do spavanja)

Možda vam ovo deluje banalno, ali ovakve stvari zapravo stvarno doprinose tome da postanete produktivniji nego što mislite da možete da budete. Vrlo je važno organizovati svoje vreme, čak i kada nemate šta da radite. Dodajtei sledeće stvari na spisak:

2. Šta planirate da uradite (dovršite noć ranije)

3. Šta ste zapravo uradili (ako je drugačije od vaših planova)

4. Kako ste se osećali zbog onoga što ste uradili (ocenite svoje raspoloženje na skali od 1-10)

5. Situacije i misli koje su mogle negativno uticati na vaše raspoloženje. Popunite na kraju dana. Prilagodite i revidirajte u skladu sa tim.

6. Zapamtite da je na ovom svetu veoma malo žrtava. Uprkos svom detinjstvu i životnim iskustvima, vi ste odgovorni za svoje izbore kao odrasla osoba. Iako su traume i tragedije možda uticale na vaš pogled na svet i vašu sposobnost da verujete drugima, ništa dobro ne proizlazi iz toga što vidite sebe kao žrtvu (čak i ako to jeste).

Akcioni plan: Preuzmi odgovornost za svoj život. Prebacite brojčanik sa žrtve na preživelog veterana i uživajte u osećaju snage i osnaživanja sebe. Umesto da tražite odmazdu nad onima koji su vam naneli nepravdu, tražite iskupljenje. Odbijte da se uvlačite u samosažaljenje i usredsredite se na utehu drugih. Na kraju krajeva, uvek postoji neko tamo koji vodi bitku veću od vaše. Žrtva odustaje na prvi znak borbe, dok preživeli veteran mnogih životnih bitaka hoda nogu pred nogu i nastavlja da se kreće do pobede.

7. Pronađite svoju mrežu društvene podrške. Ljudi su bića kojima je neophodno povezivanje. Psiholog iz Čikaga Džon Kasiopo, autor knjige Usamljenost, piše da „Niko od nas nije imun na osećanja izolacije, kao što smo imuni na osećaj gladi ili fizičkog bola.

Akcioni plan: Ukratko, obratite se nekome: Pozovite prijatelja ili člana porodice i okupite se na kafi, ili idite u šetnju ili se nađete u parku. Čak i mali koraci poput volontiranja i razmene osmeha sa strancima čine razliku, malu ali opet bitnu u odnosu na mračni depresivni život. Najzad, otvori svoj život ka novim mogućnostima.

Kako smo i obećali na početku, na samom kraju teksta sledi uput kako da kontaktirate naše psihologe. Sve što je potrebno jeste da pronađete rubriku sa kontaktima, odaberete psihologa sa kojim želite da radite i kontaktirate ga. Putem ovog sajta sve seanse koje se mogu organizovati, obavljaju se isključivo putem online video poziva, odnosno vaših omiljenih aplikacija koje sadrže ovu opciju. Stoga vašeg psihologa na našem sajtu ne morate birati prema lokaciji, već prema polju ekspertize ili stručnosti. Vaše seanse organizovane putem našeg sajta možete pratiti iz udobnosti vašeg doma.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »