Narcisoidna žena – Žene narcisi u vezama i braku

Narcisoidnost, kao i druge mentalne bolesti ili poremećaji ličnosti, nije ograničena na jedan pol ili seksualnu opredeljenost. Iako je narcisoidnost zastupljena češće kod muškaraca, ima je i među ženama. Prema Američkom psihijatrijskom udruženju (2013), 50-75% onih kojima je dijagnostikovan narcisoidni poremećaj ličnosti su muškarci. Narcisoidni poremećaj ličnosti je neverovatno teško dijagnostifikovati, jer se lako može pomešati sa drugim poremećajima ličnosti sa sličnim osobinama. Asocijalni poremećaj, koji preovlađuje kod muškaraca, i granični poremećaj ličnosti, koji se ženama dijagnostikuje u 75% slučajeva, drugi su poremećaji ličnosti koji mogu imati sličnosti sa narcisoidnim poremećajem ličnosti.

Narcisoidne žene jednako štete i polarizuju veze kao što je slučaj i sa muškim kolegama. Uprkos sličnostima, o ženama se ne razgovara toliko široko kao o muškim narcisima. Frojd je na primer čvrsto verovao da su žene narcisoidnije od muškaraca. Međutim jedno istraživanje sprovedeno krajem druge polovine prošlog veka, pokazalo je da je ovaj poremećaj statistički prisutniji kod muškaraca nego kod žena. Ova teza je jedan period bila osporavana, međutim nekim drugim istraživanjima došlo se do konstatacije da su muškarci podložniji narcisoidnom poremećaju.

Online psiholog

Samo zato što istraživanja pokazuju da su muškarci narcisoidniji od žena, to ne znači da muškarci ne pate od ruku narcisoidnih žena. Zlostavljanje koje žene prijavljuju od svojih narcisoidnih muških partnera ista je bol koju muškarci osećaju kada se to dešava njima od strane ženskog narcisoidnog partnera. Pojedinac može pokazivati narcisoidne osobine, ali njemu ne mora biti dijagnostikovan narcisoidni poremećaj.

Narcisoidni pojedinci sposobni su za izgradnju savršenih i kompleksnih fasada za svoje ličnosti i pažljivo osmišljene laži bez obzira na pol. Može se desiti da određene vreme budete sa narcisoidnom osobom u nekakvom odnosu bio on prijateljski ili romantični, a da i ne pretpostavite da imate posla sa narcisoidnom partnerkom. Privući će vas njena samouverenost ili inteligencija i visprenost, jer to jesu najčešće neke od osobine koje krase narcise, mada ne moraju biti striktan pokazatelj da je reč o narcisu. Narcisi pokazuju svoje pravo lice, tek kada se jave prvi problemi ili prvi sukobi u vezi, bez obzira na pol.

Dva ispitanika jedne ankete u sklopu istraživanja, govorili su o svom iskustvu sa partnerkama sa narcisoidnim poremećajem ličnosti. Jedan ispitanik je prepričao svoje iskustvo, po kojem ga je narcisoidna partnerka varala, a nije želela razvod braka. Odnosno igrala se njegovim emocijama nekoliko meseci, dok ona nije rekla da želi isto što i on, posle čega su se razveli. Drugi ispitanik je imao nešto drugačije iskustvo, on je rekao kako se njegova narcisoidna partnerka zalagala više za vezu nego on. Na kraju je išla toliko daleko da ga je i naterala da se venčaju, što je on i prihvatio.

Obe narcisoidne supruge odbijale su bračna savetovanja ili individualnu terapiju. Nažalost, ovo je uobičajeno za narcise jer ne veruju da je sa njima išta loše. Njihov grubo naduvani ego u kombinaciji sa mentalitetom žrtve obično jeste nešto zbog čega nikada neće prihvatiti ličnu krivicu. Prvi ispitanik kojeg smo pomenuli je ispričao kako je njegova supruga i priznala da obožava da svađa sa njim, on pretpostavlja da je to zbog toga što je ona tako uvek bila u centru pažnje. Prema rečima njegove supruge on je uvek bio taj koji je grešio i nikada nije hteo da prihvati krivicu i izvini se zbog greške koju je napravio. Drugi ispitanik je čak svojoj ženi predložio i platio terapije kod psihologa, međutim ispostavilo se da je ona otišla na samo dve seanse i navela kako joj to ustvari nije potrebno.

Zdrava veza treba da se sastoji od dvoje ljudi koji preuzimaju jednaku odgovornost za negovanje partnerstva. Iako će svaku vezu pogoditi prepreke, svađe, potencijalni raskidi i bolni trenutci, loše ne bi trebalo da nadmaši dobro. Međutim, kada neko izlazi sa osobom koja ima narcisoidne osobine, loše postaje način života, a dobrih trenutaka ostaje vrlo malo. Stručnjaci govore o tome kako mentalni poremećaj poput narcisoidnosti nikad ne poseduje dovoljno dobrog da nadmaši sve loše u vezi njega. Na primer, da bi veza „vredela”, mora da postoji odnos 3: 1. Potrebna su tri dobra trenutka, sećanja, događaji i slično da bi se poništio samo jedan loš dan. U narcisoidnoj vezi, dobra gotovo i nema, a snage za odlazak iz veze ili raskid je obično malo. Svako na kraju u ovakvoj vezi, postane žrtva narcisoidnog partnera i povinuje se njegovoj ili njenoj dominaciji u vezi.

Online psiholog

Biti u vezi sa narcisom oblik je psihološkog zlostavljanja. Iskustva pojedinih muškaraca govore o tome, kako su najčešće bili vreća za udaranje svojih narcisoidnih partnerki. Pojedini muškarci govorili su kako su ih narcisoidne supruge uhodile, provaljivale im u e – poštu, bile pasivno agresivne prema njima i konstantno pokušavale da im unište muževnost. Neki muškarci su to čak podrobnije opisali, karakterišući taj odnos sa narcisodnom partnerkom, kao odnos u kom nisu smeli da pokažu tugu, depresiju ili bilo kakvo osećanje jer bi bili prokazani kao kukavice ili mekušci od strane svojih partnerki.

Kvalitativna studija koju su uradili istraživači Univerziteta u Bristolu otkrila je da muškarci koji trpe zlostavljanje od partnera često ostaju u vezi zbog depresije, osećaja dužnosti ili istinske brige za svoje partnere. Nažalost, muškarci takođe osećaju da im neće verovati ako kažu da su zlostavljani. Glavni istraživači kažu da je pitanje muškosti društvene prirode – ne očekuje se da muškarci budu slabi, a to je težak stereotip protiv koga treba raditi.

Psihološko zlostavljanje obuhvata i emocionalno i mentalno zlostavljanje i rezultira bezbroj trajnih trauma. Anksioznost, hronična depresija, posttraumatski stres, nisko samopoštovanje, promene raspoloženja i nestabilne emocije mogu biti duboki ožiljci na vašem mentalnom zdravlju koji teško mogu zarasti. Nasilje u porodici može imati oblik fizičkog, emocionalnog, verbalnog ili finansijskog zlostavljanja. Jedan muškarac imao je problem sa narcisoidnom partnerkom kojoj je dugo godina dopuštao da se brine o porodičnim finansijama. Stvar se završila tako što je na kraju ostao u bankrotsvu. Ispostavilo se da njegova žena zbog svog poremećaja, nije savesno trožila novac i da je time izigrala njegovo poverenje.

Zlostavljanje ne mora biti fizičko ili rezultirati modricama da bi se smatralo bolnim, a pomoć ne postoji samo za žene. Mnogi muškarci prijvaljuju verbalno zlostavljanje koje nad njima vrše njihove partnerke. Predrasuda o tome da je nasilje samo fizičko, a ne i verbalno ide u prilog nasilnicima, a ne žrtvama koje zbog takvih predrasuda ne potražuju pomoć. Naš sajt nudi mogućnost online psihologa čiju pomoć možete potražiti putem obraćanja na kontakt koji možete pronaći na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »