Narcisoidnost i ljubomora

Narcis je neko sa naduvanim egom i nerealnim osećajem sopstvene važnosti. Oni mogu stvarati neprilike i neprijatnosti u svojim vezama zbog želje da potvrde svoju moć ili superiornost nad svojim partnerom i zbog nedostatka brige za partnerova osećanja ili potrebe. Narcisoidnost je povezana sa psihološkim zlostavljanjem u odnosima – to jest, stvarima poput upravljanja romantičnim partnerom, distanciranjem i kritikovanjem i drugih vrsta nasilničkog ponašanja koje mogu prouzrokovati ozbiljnan psihološki pritisak i posledice.

Sve zbog čega biste mogli pomisliti da bi bilo zaista lako ili očigledno kloniti se narcisa kada su u pitanju veze može pasti u vodu. Zašto? Zato što ne pokazuje svaki narcis tako očigledno svoje narcisoidno ponašanje, posebno na početku veze. Međutim, novo istraživanje sugeriše da bi mogao da postoji jedan koristan nagoveštaj da izlazite sa narcisom koji bi mogao da vas na nekih način zlostavlja u daljoj vezi, a to je – ljubomora.

Online psiholog

Kao što psiholozi objašnjavaju, postoje dve vrste narcizma: grandiozan i ranjiv.
Grandiozni narcis ima sve osobine koje obično povezujemo sa narcizmom:
Arogantni su, imaju stav koji niko ne može poljuljati i samoživi su; odbijaju da priznaju svoje greške i spremni su da povrede druge (ili su potpuno ravnodušni prema patnji drugih ljudi) da bi se osećali superiorno.

S druge strane, ranjivi narcisi nisu toliko dominantni. Istraživači opisuju da je ovaj tip narcisoidnih „blag, posramljen i uznemiren, sa krhkim samopoštovanjem na koje utiču i regulišu odgovori drugih“. Imaju isto toliko naduveni ego kao i njihovi srodni grandiozni narcisi, ali zbog njega su vrlo osetljivi na kritiku. Svaki vid kritike odbijaju, misleći da će to ugroziti njihov ego.

Istraživači su želeli da razumeju kako su ova dva oblika narcizma povezana sa psihološkim zlostavljanjem i kakvu bi ulogu mogla igrati romantična ljubomora. Ispitali su 473 odrasle osobe koje su trenutno uključene u stabilnu romantičnu vezu o svojoj ličnosti, ponašanju prema partnerima i nivoima romantične ljubomore.

Imajuću u vidu prethodne studije, grandiozni narcizam bio je direktno povezan sa psihološkim zlostavljanjem – ljubomora zapravo nije bila važan faktor za ovu očigledniju vrstu narcisa.

Online psiholog

Ali, šta je sa onim suptilnijim oblikom narcizma?
Ispostavilo se da su ranjivi narcisi takođe bili psihološki nasilniji – ali ljubomora je bila posrednički faktor. Drugim rečima, ranjivi narcisi bili su mnogo ljubomorniji od prosečne osobe, a zauzvrat je taj stepen ljubomore bio povezan sa psihološki nasilnim ponašanjem.

Ovi rezultati se mogu razumeti uzimajući u obzir prethodne studije, koje su naglasile da ranjivi narcisi osećaju veliku anksioznost u međuljudskim odnosima, visoko su osetljivi na signale razdvajanja i osećaju veću nevolju u trenutku razdvajanja, navode psiholozi. Ove pojedinačne karakteristike zauzvrat bi mogle da odražavaju veću budnost prema potencijalnim pretnjama njihovim sopstvenim romantičnim vezama, što će povećati njihova osećanja ljubomore.

Kada vam vaš narcizam omogući da počinite užasna dela okrutnosti prema drugima kako biste sačuvali osećaj sopstvene vrednosti, veća ljubomora znači da ćete verovatno biti više kritički i cinično nastrojeni u pokušaju da se zaštitite od tih pretnji.

Nije svaka ljubomorna osoba narcisoidna ili nasilna, naravno, ali ova studija sugeriše da postoji veza na koju morate obratiti pažnju i biti oprezni u svojim vezama. Ako se čini da ljubomora donosi ono najgore kod vašeg partnera, možda bi vredelo razmisliti o tome da li pokazuju druge znakove narcizma, a zatim proceniti da li bi trebalo da napustite vezu.

Budite iskreni prema sebi i svom partneru!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »