Narcisoidnost i zavist

Dijagnostički kriterijumi za narcisoidni poremećaj ličnosti uključuju činjenicu da narcisoidne osobe „često zavidne drugima ili veruju da drugi zavide njemu ili njoj“.

Veza između zavisti (želje / zahteva zavisti prema sebi i / ili kompulsno zavidi drugima) i narcizma prepoznata je mnogo pre potvrde u formalnim psihološkim istraživanjima. Ova veza između zavisti i narcizma baca svetlo na suštinsku važnost upravljanja osećajem srama.

Online psiholog

Sram i zavist su poznate emocije. Kad se postidimo, osećamo sve veću svest o svojoj osnovnoj neadekvatnosti, neuspehu ili lošoj emociji koju osećamo. Osoba koja se stidi želi da sakrije ili izbegne poglede drugih ili da za taj osećaj krivi druge.

Kada zavidite, pažnja se okreće spoljnom objektu. Možda bogatstvo, uspeh, dostignuća ili sreća druge osobe pobuđuju našu zavist. Tada osećamo gnevnu uznemirenost, ogorčenu čežnju zbog poređenja u kojima smo došli do toga da se stidimo jer mi nemamo isto što i ta osoba.
Svaki roditelj koji dobije dete a već ga ima, susrešće se sa zavišću starijeg deteta. Rivalstvo braće i sestara je sasvim normalna i česta pojava i uglavnom se završi razvojem zrelosti dece. Dečija zavist se često veže za jednostavnu percepciju nepravednosti, možda u smislu roditeljske pažnje ili tretmana. Do zrelih godina, zavidna stanja među braćom i sestrama, iako neprijatna, njome se da upravljati.

Kako je narcis povezan sa zavišću?

Uloga zavisti u životu narcisoidnih ličnosti

Narcisoidnost i stid su, kao što smo rekli, vrlo povezani. U očitom prkosu sramoti, postoji pojačani fokus na održavanju naduvanog osećaja sopstvene vrednosti. Iako je zaštitnički, narcizam ima psihološku cenu. Zaokupljenost samopoboljšanjem ne samo da zahteva napor i energiju, očajničko održavanje pozitivnog samopoimanja čini da veći deo realnih potreba budu potisnute radi konstruisanja „idealne“ slike sebe.

Narcisi se mogu podeliti u dve grupe – oni koji zavide drugima, i oni koji predimenzioniraju vlastitu vrednost. U okruženju ljudi sa zavidnim statusom vlada neprestana tenzija. Narcis će često pokušati da neguje prijateljstva ili poznanstva sa ljudima za koje veruje da mu zavide, ali će se povlačiti u onim trenucima kada uviđa da ta druga osoba na neki način postaje dominanta. Na primer, narcisoidna osoba nesigurna u nedostatak finansijskog uspeha može težiti da bude okružena ljudima bogatijim od sebe. Nesvesni cilj je inkorporiranje, kontrola ili identifikacija sa njihovim zavidnim statusom ili kvalitetima.

Online psiholog

Međutim, pored prividnom zadovoljstva usled osećaja identifikacije dolazi i do bolnog osećaja frustracije.
„Zašto on ili ona imaju sve ovo? Zašto ne ja?“
Ovo mobiliše neprijateljsku, gorku komponentu zavidne emocije, u kojoj je predmet kome se zavidi potrebno umanjiti kako bi se smanjila udaljenost između sebe i drugih. Za narcisa ovaj jaz može izazvati ono što se naziva „narcisoidnom povredom“, dirljiv podsetnik na sramotne nedostatke koje on ili ona očajnički pokušava da porekne.

Zavist je usresredđena na idealizaciju sebe i neprestano upoređivanje kako bi se osoba ubedila u to da više vredi od osobe kojoj zavidi iako je koren toga želja za istovetnim statusom. Iako životinje percipiraju i reaguju na relativni status, mi smo jedina bića koja mogu zavideti na uspehu drugih. Za one koji su zaokupljeni statusom i slikom o sebi, zavist postaje opsesivna, uzrokujući nesposobnost da priznaju dostignuća dece, intimnih partnera i članova porodice. Ako ste u vezi sa narcisom, ili je on deo vašeg kolektiva ili član porodice, možete pretpostaviti da ste predmet zavisti, iako to možda neće biti izraženo direktno. Za narcisa je najmanji detalj poput bolje spremljenog ručka, nove haljine, povišice, sasvim dovoljan da bi osetio zavist. Tada će se voditi strategijom umanjivanja vašeg zadovoljstva i nametanjem sopstvenog.

Ukoliko pažljivo budete osluškivali reči narcisa, njegovz gestikulaciju, odnosno, govor tela, vrlo lako ćete shvatiti šta se krije iza oštrih reči. Važno je da imate meru u skretanju pažnje narcisoidnim ličnostima da njihovo ponašanja ima toksične elemente i da bi trebalo da poradi na tome. Narcisi su uglavnom svesni sebe i svog problema, stoga će sasvim sigurno razmišljati o vašoj kritici iako će je vrlo verovatno negirati.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »