Nervoza u trudnoći – zašto se osećam nervozno u trudnoći?

Pre nekoliko meseci, bili ste oduševljeni kada ste videli tu drugu liniju na pozitivnom testu na trudnoću. Sada? Zabrinuti ste pri svakom preokretu da nešto nije u redu. To je osećaj kojeg jednostavno ne možete da se otresete i počinje da utiče na vaš svakodnevni život.

Online psiholog

Zar trudnoća ne bi trebalo da bude vreme radosti? Ako patite od anksioznosti, to može biti komplikovano. Evo više o anksioznosti tokom trudnoće i nekim načinima na koje možete da se nosite sa tim stanjem.

Anksioznost tokom trudnoće

Možda ste čuli da je postporođajna depresija glavna briga za žene nakon porođaja. Ali postoje i druga stanja raspoloženja koja mogu uticati na vašu trudnoću. Svaka deseta trudnica doživi anksioznost u nekom trenutku trudnoće. Neki slučajevi su kratkotrajni i epizodični, dok neki mogu biti i trajniji.

Uzroci anksioznosti tokom trudnoće

Neke žene doživljavaju smanjenje simptoma tokom trudnoće, ali vaša anksioznost se može pogoršati. Na kraju krajeva, nije sve zbog čega se osećate anksiozno jeste pod vašom kontrolom. Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na lučenja hormona u vašem mozgu. Ovo može izazvati anksioznost.

Trudnoća je takođe vreme ogromnih promena u vašem organizmu – pre svega dešava se nešto čudesno, jer u vama imate još jedno živo biće. Neka od osećanja i senzacija jesu dobrodošla, dok druga mogu biti potpuno neprijatna i zastrašujuća. Možda čak imate komplikacije ili druge probleme koji vas drže budnom noću, ali znajte da je vreme da potražite pomoć ako primetite da vas to ometa u svakodnevnom funkcionisanju.

Simptomi anksioznosti tokom trudnoće

Neki stepen zabrinutosti je prirodan tokom trudnoće. Na kraju krajeva, proces može biti potpuno nov za vas. Možda ste se u prošlosti suočavali sa situacijama, poput pobačaja, koje su vam dale razlog za zabrinutost. Ali ako ove brige počnu da ometaju vaš svakodnevni život, možda ćete imati anksioznost.

Simptomi uključuju:

 • osećaj nekontrolisane anksioznosti
 • preteranu zabrinutost zbog brojnih čak i nebitnih stvari, a posebno za zdravlje vas ili bebe
 • nemogućnost koncentracije
 • osećaj razdražljivosti ili uznemirenosti
 • napetost u mišićima
 • slab san ili potpuni nedostatak sna (insomnija)

Povremeno, napadi anksioznosti mogu dovesti do napada panike. Ovi napadi mogu početi veoma iznenada sa gore navedenim simptomima i napredovati. Tokom napada panike, vaši simptomi mogu biti nadasve fizičke prirode, što može pogoršati celokupno iskustvo.

Simptomi napada panike uključuju:

 • osećaj kao da ne možete da dišete
 • osećate se kao da ćete poludeti
 • osećaj da se nešto strašno može dogoditi

Faktori rizika za anksioznost tokom trudnoće

Iako svako može razviti anksioznost tokom trudnoće, postoje određeni faktori rizika koji mogu doprineti, uključujući:

 • porodična istorija anksioznosti ili napada panike
 • lična istorija anksioznosti, napada panike ili depresije
 • prethodna trauma
 • upotreba određenih ilegalnih droga
 • višak stresa u svakodnevnom životu

Online psiholog

Lečenje anksioznosti tokom trudnoće

Blagi slučajevi anksioznosti obično ne zahtevaju nikakav poseban tretman, mada je dobra ideja da svoje osećanje pomenete svom lekaru.

U teškim slučajevima, vaš lekar može preporučiti lek nakon odmeravanja koristi i rizika kojima bi vas taj lek mogao izložiti. Ukoliko lekar proceni da je u redu da uzimate lek, ovo može biti nešto što će vam pomoći da trajno uklonite negativne simptome anksioznosti.

Anksioznost i vaša beba

Dobronamerni prijatelji su vam možda rekli da treba da prestanete da brinete jer to nije dobro za bebu. Iako njihovo osećanje dolazi iz pozitivnih pobuda, možda ćete se osećati kao da je zaustavljanje ciklusa lakše reći nego uraditi. Ipak, istraživanja pokazuju da postoji dobar razlog da svoju anksioznost stavite pod kontrolu.

Visok nivo anksioznosti tokom trudnoće povezan je sa rizikom od razvoja stanja poput preeklampsije, prevremenog porođaja i niske porođajne težine.

Saveti za suočavanje sa anksioznošću tokom trudnoće

1. Razgovarajte o tome

Ako se osećate veoma uznemireno tokom trudnoće, važno je da to kažete nekome. Vaš partner, bliski prijatelj ili član porodice možda će vam moći pružiti podršku. Samo deljenje svojih misli i osećanja može biti dovoljno da sprečite da ta osećanja preuzmu vaš svakodnevni život. Takođe možete zamoliti svog lekara da vas uputi kod terapeuta koji je obučen da vam pomogne sa anksioznošću. Neki terapeuti su specijalizovani za pomoć trudnicama, zato ne časite, časa ukoliko osećate ove simptome već prionite na posao pronalaženja pravog čoveka za vaš problem.

2. Pronađite nešto što vas ispunjava

Uključivanje u aktivnosti koje pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti može biti dobra opcija za vas. Fizička aktivnost pomaže vašem telu da oslobodi endorfine. Oni deluju kao prirodni lekovi protiv bolova u vašem mozgu. Vežbanje je jedan od najpreporučljivijih načina za upravljanje stresom. Naravno i u ovom slučaju treba da se posavetujete sa vašim lekarom ili stručnim licem za vežbanje. Ukoliko ste trudni nije najpametnije raditi vežbe koje ste radili dok niste bili trudni – jer se možete povrediti! Uz nadzor i pomoć stručnog lica, možete izbeći posledice vežbanja u trudnoći.

Efikasne aktivnosti koje vam mogu biti korisne u borbi protiv stresa uključuju:

 • Hodanje
 • trčanje
 • joga

Ne volite da šetate, džogirate ili zauzimate pozu? Radite ono što volite! Sve što pokreće vaše telo može pomoći. Pokazalo se da aerobna aktivnost u trajanju od samo pet minuta ima pozitivne koristi. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete novu rutinu vežbanja tokom trudnoće.

3. Pomerite se

Možete isprobati aktivnosti koje pomažu vašem telu da oslobodi endorfine bez znojenja, uključujući:

 • meditacija
 • akupunktura
 • masaža terapija
 • vežbe dubokog disanja

Američki institut za stres preporučuje duboko disanje iz stomaka u trajanju od 20 do 30 minuta dnevno kako bi se pomoglo kod anksioznosti. Na taj način ćete obezbediti više kiseonika vašem mozgu i stimulisati vaš nervni sistem.

Da biste probali, zauzmite udoban sedeći položaj i zatvorite oči. Zamislite da se u sebi smejete i oslobodite napetost u mišićima. Zatim vizualizujte da postoje rupe u vašim stopalima. Udahnite i zamislite kako vazduh cirkuliše kroz vaše telo. Izdahnite i ponovite radnju.

4. Odmorite se

Važno je da budete sigurni da dovoljno spavate. Iako se san može činiti nedostižnim tokom trudnoće, postavljanje njegovog prioriteta može značajno pomoći kod vaših simptoma anksioznosti. Da li se često budite noću? Pokušajte da odremate kad god osetite potrebu, a to će vam koristiti da ostanete sveži i manje napeti.

5. Pišite o tome

Ponekad vam je možda teško da o nečemu pričate. Sve te misli moraju negde da odu. Pokušajte da započnete dnevnik u kome možete iskazati svoja osećanja bez straha od presude.

Možda ćete otkriti da vam zapisivanje misli i osećanja pomaže da organizujete svoje brige ili da ih odredite po prioritetima. Takođe možete pratiti različite okidače koje ćete podeliti sa svojim doktorom.

6. Osnažite sebe

Tokofobija je strah od porođaja. Ako je vaša anksioznost vezana za sam porođaj, razmislite o tome da se prijavite na kurs. Učenje o različitim fazama porođaja, šta vaše telo radi i šta možete očekivati na svakom koraku može pomoći da se demistifikuje proces.

Ovi časovi često nude predloge za suočavanje sa bolom. Takođe će vam dati priliku da razgovarate sa drugim majkama koje mogu biti zabrinute zbog sličnih stvari.

7. Pitajte svog doktora

Ako vaša anksioznost utiče na vaš svakodnevni život ili imate česte napade panike, pozovite svog lekara. Što pre dobijete pomoć, to bolje. Osim upućivanja terapeutu, mogu postojati lekovi koje možete uzeti da biste ublažili svoje najteže simptome. Nikada ne bi trebalo da se stidite što delite svoje misli i osećanja, posebno ako vas se tiču.

Ne osećate se kao da dobijate dovoljno podrške? Uvek možete istražiti nove mogućnosti, promenu lekara ili promenu terapeuta. Važno je da vi ostanete fokusirani na sebe i bebu koju treba da donesete na ovaj svet.

Sledeći koraci

Anksioznost tokom trudnoće je uobičajena. Takođe je veoma individualno, tako da ono što može pomoći vašem prijatelju možda neće ublažiti vaše brige. Držite linije komunikacije otvorene sa ljudima koje volite, isprobajte neke tehnike upravljanja stresom i držite vašeg doktora u stanju pripravnosti – često ga informišite o svom stanju.

Što pre dobijete pomoć, pre ćete moći da steknete mir za svoje zdravlje i zdravlje vaše bebe koja raste.

Ukoliko vam je potreban razgovor na našem sajtu možete dobiti stručnu pomoć takođe. Bitno je samo da odete do rubrike sa psiholozima i pronađete psihologa koji vam najviše odgovora, a potom mu se i obratite za pomoć. Ovaj vid terapije idealan je za trudnice jer se obavlja putem online aplikacija sa opcijom video poziva.

Dakle nećete morati da se mrdate, možete iz kreveta pratiti seansu i razgovarati sa izabranim terapeutom. Bilo bi pogrešno da čekate da vaši problemi postanu veći, pomoć je dostupna i biće dovoljno samo da je potražite.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »