Odvikavanje od kocke

Kockanje na sve ili ništa zapravo može biti ozbiljan društveni ali i pojedinačni problem. Kompulsivno, ali i povremeno kockanje može uništiti život osobe sa ovim problemom. Osoba sa ovakvim navikama uglavnom ima probleme lične i emotivne prirode, dodatni problem može biti i finansijska nestabilnost, ali i problemi koje ovakav život uzrokuje – poput toga da neko silom prilika započne sa kriminalnim aktivnostima kako bi uspeo da se izvuče iz nepovoljne finansijske situacije.

Kompulsivni ili patološki, kockar je neko ko nije u stanju da se odupre svojim impulsima. Nažalost ovakvo stanje može dovesti do teških posledica. U ovakvim slučajevima poriv za kockanjem postaje toliki da se napetost može otkloniti samo nastavljanjem štetne aktivnosti, odnosno kockanja.

Online psiholog

Pacijenti sa ovom vrstom zavisnosti često nisu svesni ili poriču da imaju ovaj problem. Korak ka rešavanju problema kockanja je priznanje da postoji problem. Nažalost za neke ljude svest o ovome dolazi tek kada dođu do samog dna – i nažalost izgube sve što su ikada stekli.

Ranije se problem sa kockanjem smatrao kompulsivnim poremećajem, međutim u poslednjih par decenija ovaj poremećaj je prepoznat kao bolest zavisnosti.

Simptomi

Kako da saznate da li je neko iz vaše blizine kompulsivni ili patološki kockar?

Iako se neki ljudi kockaju samo povremeno ili rekreativno, patološki kockar obično napreduje, odnosno nazaduje, te od povremenog ili rekreativnog kockara postaje neko ko se često kocka, dok ne dospe u kandže zavisnosti od ove aktivnosti.

Kako kockar sve više i dublje zapada u dubine svog poročnog života, tako počinje i da rizikuje sve više i više; što na posletku dovodi do ozbiljnih ličnih problema, bankrotstva i mogućeg okretanja ka kriminalnim aktivnostima.

Znaci i simptomi prema naučnim kriterijumima:

Konstantna i intenzivna potreba za kockanjem, koja dovodi do klinički značajnog oštećenja ili uznemirenosti, obično jeste uslovljena simptomima koje pojedinac pokazuje. Da bi se konstatovao poremećaj zavisonosti, neophodno je da pojedinac pokuzuje bar četiri ili više navedenih simptoma i da se ti simptomi javljaju u periodu od najmanje 12 meseci:

  • Kockar se kocka sa sve većom količinom novca da bi postigao željeno uzbuđenje.
  • Nemiran je ili razdražljiv kada pokušava da smanji ili zaustavi kockanje.
  • Učinio je više puta neuspešne napore da kontroliše, smanji ili zaustavi svoj nagon za kockanjem.
  • Često je zaokupljen kockanjem (na primer, ima intenzivne i konstantne misli o ponovnom proživljavanju prošlih kockarskih iskustava ili planiranju sledećeg poduhvata, smišljajući načine da dođe do novca kojim bi se kockao).
  • Često se kocka kada se oseća uznemireno (npr. bespomoćan, kriv, anksiozan, depresivan).
  • Nakon što izgubi novac na kocki, često se vraća ponovo da bi povratio novac, te gubi još više novca (odnosno „juri“ svoje gubitke).
  • Laže da bi prikrio svoj porok i velike novčane gubitke.
  • Ugrozio je ili izgubio vezu, brak, posao, priliku za obrazovanje ili karijeru zbog kockanja.
  • Oslanja se na druge da obezbede novac za ublažavanje očajnih finansijskih situacija izazvanih njegovim kockanjem.

Uzrok zavisnosti

Najčešći problem sa kockanjem je njena dostupnost i to što postoji u različitm oblicima. Kockanje se u principu ne može posmatrati samo kao loša aktivnost, predviđeno je da to bude samo zabavna rekreacija – međutim nije čudno što je za nju vezan izuzetno negativan prefiks, jer je ova aktivnost bila uzrok mnogih nesreća kod velikog broja pojedinaca na celoj planeti.

Kockanje postoji u različitim oblicima i nije svaki oblik kockanja toliko problematičan, neko ko kupuje tikete za sreću sigurno izdvaja nesrazmerno manji novac za kockanje od nekoga ko se kocka u kazinima igrajući rulet ili poker.

Kockanje je nešto što može biti stalna ili epizodična pojava u životu pojedinca. Nije nužno da ona postane trajna, ukoliko se neko kockao samo u mladosti i naprasno prestao.
Kockanje kao fenomen, karakteristično jeste vezano za druge poroke kao što je alkohol i upotreba ilegalnih supstanci. Uzroci razvitka ovog oblika zavisnosti po stručnjacima često zavise od okoline pojedinca i od njegove izloženosti drugim porocima.

Kockanje je nešto što u našoj svesti postoji kao striktno muški problem. Međutim istraživanja su pokazala, da muškarci imaju tendenciju da postanu kockari samo u mlađim danima svog života – odnosno da je vrlo retko da muškarac razvije ovu strast u kasnijim fazama života. Međutim kada su u pitanju žene, dešava se suprotno! Odnosno žene razvijaju ovaj oblik zavisnosti tek negde u drugoj polovini svog života.

Kockanje kao kontrolisana aktivnost, ne mora nužno da bude asocijacija za problem i percipiranje aktivnosti kao zavisnosti. Međutim ako jasno pogledate simptome koje smo vam naveli u ovom tekstu i ako se oni poklapaju sa vašim ponašanjem ili ponašanjem nekoga ko vam je blizak, bilo bi u redu da potražite stručnu pomoć.

Online psiholog

Odvikavanje od kocke

Prevencija ovog poroka nije uvek moguća, iako ograničavanje izloženosti ovom poroku može biti od pomoći nekome ko ima tendenciju da razvije zavisnost od kockanja. Međutim sa današnjim lakim pristupom određenim vidovima kockanja, poput lutrije i internet kockarnica, vrlo je teško sprovesti prevenciju. Da stvar bude gora, rana intervencija kod pojedinaca samo može pogoršati situaciju, zato je neophodno da kao porodica budete izuzetno pažljivi u ovakvim slučajevima.

Nada naravno postoji jer se kompulsivno kockanje vrlo efikasno leči. Prepoznavanje problema je prvi korak ka lečenju odnosno odvikavanju od kocke. Naš sajt vam takođe nudi podršku u ovom smislu, jer putem našeg sajta možete kontaktirati vrhunske stručnjake koji će vam pomoći da prevaziđete ovaj problem – putem online terapije.

Terapija: Online terapija predstavlja revolucionarni način organizacije terapije. Odnosno ne zahteva fizičko prisustvo klijenta i terapeuta u jednom prostoru, te na taj način omogućava komforniji položaj klijenta i dokazano uspešniji rezultat same terapije.

Psihoterapija u obliku individualnih ili grupnih postavki može pomoći u ovakvim slučajevima. Na Zapadu je vrlo popularan metod grupnih terapija, koje su prisutne i kod nas. Ovakve terapije po statističkim merilima, imaju izuzetno veliku efikasnost i značaj. Funkcionišu tako što grupa podržava pojedinca u njegovom nastojanju da prevaziđe svoj problem.

Lekovi: U kombinaciji sa psihoterapijom, pojedinac može imati koristi i od antidepresiva i od lekova koji mogu uticati na bolju stabilizaciju njegovog raspoloženja. Lekovi se naravno mogu dobiti samo na recept dat od strane lekara, odnosno psihijatra.

Kompulsivno kockanje je slično zavisnosti od alkohola ili droga, ima tendenciju da se pogorša čak i nakon početka lečenja. Patološko kockanje je hronični poremećaj, a recidiv se dešava čak i nakon dugog lečenja. Ali uz pravilan tretman, hronični kockar može steći kontrolu nad životom i uspeti u tome da prevaziđe svoju zavisnost. Psiholozi na našem sajtu nude rešenje u vidu online terapije za odvikavanje od kocke, koju možete rezervisati i dogovoriti već danas – putem linkova koje možete pronaći na našem sajtu. Online terapijom koju možete dobiti putem našeg sajta i čestim razgovorima sa svojim psihologom ili terapeutom, pojedinac sa ovakvim problemom može biti vraćen na pravi put i kroz određeno vreme okrenuti neku novu stranicu svog života.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »