Odvikavanje od telefona

Koliko često otključavate vaš pametni telefon i odjednom se nađete u gubitku 30 minuta ili možda par sati u danu? Previše je lako izgubiti se na ekranima dok tapkamo iz aplikacije u aplikaciju i listamo sadržaje društvenih mreža. Savremeni uređaji i aplikacije za društvene medije dizajnirani su da vas povežu i zadrže aktivnima, a u nekim slučajevima mogu dovesti do bihevioralne zavisnosti od tehnologije. Međutim, postoje načini da preusmerite svoj um da preuzmete kontrolu nad svojim telefonom.Osim ako niste spremni da ispadnete iz mreže i preselite se u brvnaru u divljini, potpuno izbacivanje tehnologije iz vašeg života nije realno. Zar ne!? Ono što možete da uradite je da pokušate da svesnije konzumirate tehnologiju.

Bez obzira da li mislite da previše vremena provodite na društvenim mrežama, osećate se kao da ste previše vezani za pametni telefon ili patite od ozbiljnije tehnološke zavisnosti. Evo nekoliko saveta kako da se odviknete od kompulzivnih navika korišćenja pametnih telefona i društvenih mreža i kako da povratite kontrolu nad načinom upotrebe istih.

Online psiholog

1. Zastanite da razmislite pre nego što podignete telefon

Svaki put kad nameravate da otključate telefon, razmislite zašto to radite upravo sada. Da li morate da obavite određeni zadatak, poput skeniranja dokumenta ili slanja poruka šefu? Zatim ispunite ovaj zadatak i sklonite telefon Ponekad su razlozi za proveru telefona mnogo dublji nego što mislite. Na primer, osećate se neprijatno u velikoj prostoriji nepoznatih ljudi. Umesto da sa nekim započinjete razgovor, gledate u telefon pretvarajući se da ste zauzeti. Evo kako možete analizirati prave razloge izabiranja telefona: Na primer, „Kad se osećam usamljeno, zgrabim telefon da proverim Instagram kako bih se osećao povezano sa svojim prijateljima“. Kada otkrijete pravi razlog za proveru telefona, lakše ćete se kontrolisati. Ako se osećate usamljeno, možete pozvati porodicu ili razgovarati sa kolegom. Ako vam je dosadno, možete prošetati ili pročitati knjigu. Mnogo je posla osim gledanja u ekran!

2. Analizirajte kako koristite telefon i postavite ograničenja

Sa iOS 12, Apple je predstavio funkciju Screen Time koja prikazuje koliko vremena provodite na telefonu, koje aplikacije najviše koristite i koliko često podižete uređaj. Da biste videli izveštaj, idite na Podešavanja> Vreme ekrana. Korisnici Androida mogu isprobati koji način funkcioniše slično. Ako vam određene aplikacije oduzimaju previše vremena, možete im postaviti dnevna ograničenja. Kada dosegnete ograničenje, vaš iPhone će vas o tome obavestiti. Iako ograničenje nije teško zanemariti, ono stvara dodatnu barijeru između vas i aplikacija koje previše koristite.

3. Rešite se ometajućih aplikacija

Ponekad jednostavno ne možete odoleti dodiru šarene ikone na početnom ekranu. To je obično slučaj sa igrama i aplikacijama za društvene mreže. Kako se može izbeći ovo iskušenje? Pomerite sve aplikacije koje stvaraju zavisnost na drugu stranicu gde ih je teže spontano otvoriti. Takve aplikacije takođe možete grupisati u fascikle koje su u drugom planu.Tako je primamljivo da proveravate svoj post svakih 5 minuta da vidite koliko lajkova i komentara već imate! Iz tog razloga smanjite objavljivanje stvari koje uključuju dugu diskusiju.

4. Smanjite obaveštenja

Kada nova aplikacija pita može li da vam šalje obaveštenja, obično kažite „ne“. Uključujte obaveštenja samo za aplikacije za razmenu poruka i e -poštu. Ako vaša aplikacija ima fleksibilne opcije obaveštenja, bilo bi dobro da se poigrate sa njima. Na primer, naš klijent e -pošte me obaveštava samo o važnim ličnim porukama e -pošte i ne zamara me biltenima i automatskim porukama. Zvuci za obaveštenja su još jedan izvor ometanja. Teško je ne dodirnuti ikonu aplikacije kada vidite crveni broj na njoj. Iz tog razloga, a veliki je, pokušavam da isključim značke kad god je to moguće.

Online psiholog

5. Držite telefon podalje

Lakše je zaboraviti na proveru telefona kada je fizički van vidokruga i dohvata. Nakon dolaska kući, samo ostavite telefon u torbi i stavite ga u ormar. Nikada se ništa strašno ne dešava. Čućete hitan poziv ili obaveštenje. Isti trik može vam pomoći na poslu, u školi i na porodičnim večerama. Kada nema telefona na stolu ispred vas, mnogo je lakše usredsrediti se na stvari koje morate da uradite, bilo da dovršavate neki posao ili ćaskate sa svojim najmilijima.

6. Ne koristite telefon pre odlaska u krevet

Stalna provera telefona tokom dana uništava vašu produktivnost, dok buljite u ekran pre spavanja. Pokušajte da ostavim telefon najmanje nekoliko sati pre odlaska u krevet. Koristite Screen Time (iOS) ili Digital Vellbeing (Android) da biste zakazali vreme udaljeno od ekrana. Na primer, između 21:00 i 7:00, vaš telefon vam može zabraniti pristup većini aplikacija i dopustiti samo telefonske pozive. Takođe možete automatski uključiti režim Ne ometaj svake noći kako biste bili sigurni da ništa ne prekida vaš san.

Evo kratke kontrolne liste koja će vam pomoći da provedete manje vremena na pametnom telefonu i zaustavite zavisnost od telefona:

  • Zastanite nekoliko sekundi pre nego što uzmete telefon i pokušajte da analizirate zašto to radite.
  • Analizirajte vreme korišćenja ekrana i postavite vremenska ograničenja za aplikacije koje previše koristite.
  • Sakrijte aplikacije koje najviše ometaju na drugoj stranici ekrana.
  • Razmislite o brisanju aplikacija društvenih mreža. Ako je potrebno, možete da proverite svoj feed sa vestima u pregledaču.
  • Držite se podalje od telefona nakon što bilo šta objavite na društvenim mrežama. Previše je primamljivo proveravati vaše nove lajkove i komentare svakih 5 minuta.
  • Isključite obaveštenja ili ih svedite na minimum.
  • Ostavite telefon u torbi dok ste kod kuće, na poslu ili u školi.
  • Ne koristite pametni telefon pre spavanja za zdrav san.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »