Osećaj krivice posle pijanstva

Iako je prekid zavisnosti od neke supstance (bilo koje) fizički proces, koji zahteva bezbedno uklanjanje potrebe tela za supstancom, ne treba isključiti i psihološki proces kao bitan element takvog postupka.

Ako ne prođete kroz složena emocionalna osećanja povezana sa alkoholom, zavisnost će i dalje biti prisutna kada završite rehabilitaciju, što će učiniti da se u budućnosti previše lako vratite lošim navikama.

Online psiholog

Zašto se osećaš krivim?

Alkoholizam opisuje destruktivni ciklus u kojem se, kada pijete, ponašate štetno prema sebi i potencijalno prema drugima. To onda dovodi do osećanja krivice i srama, sa kojima osećate da možete da se nosite samo ako ponovo popijete, što dovodi do istog ponašanja i tako zatvara začarani krug u kom se ništa ne menja.

Osećaj krivice i stida je veoma čest kod ljudi sa zavisnošću. Iako su to neprijatne emocije, one su zapravo ključni korak u vašem oporavku, jer signaliziraju da počinjete da prihvatate da imate problem. Prepoznavanje da se ponašate na način na koji ne biste trebali i na koji se ne bi ponašali da nemate problem sa zavisnošću je prvi korak ka dobijanju pomoći.

Kako alkohol utiče na vaša osećanja?

Stvari koje prepoznajemo kao osećanja i emocije određene su delikatnom ravnotežom između određenih hemikalija, hemijskih receptora i neurotransmitera u našem mozgu.

Alkohol i droge sadrže supstance koje menjaju način na koji ova ravnoteža funkcioniše, što dovodi do poremećaja u našim prirodnim hemijskim nivoima i izaziva osećaj euforije, višeg nivoa empatije i povišenog samopouzdanja. Osećaj krivice i stida ublažavaju, iako privremeno, ove hemikalije.

Međutim, alkohol takođe može izazvati depresivne epizode, a kada hemikalije počnu da se smanjuju, ova osećanja postaju akutnija. Iz tog razloga ćete se kada počnete pijete, često osećati gore na samom kraju, ponovo započevši ciklus. Ovaj ciklus je u samom srcu zavisnosti, jer postajete programirani da verujete da je alkohol jedini lek za ova bolna osećanja.

Srećom, postoji zdraviji izlaz iz ovog ciklusa.

Kako vam rehabilitacija može pomoći da se nosite sa krivicom i stidom

Srž vašeg iskustva rehabilitacije je pomoć da se izlečite od negativnih misaonih procesa koji podstiču vašu zavisnost. Sa rehabilitacijom ćete naučiti da:

 • Se oslobodite svoje krivice i stida
 • Oprostite sebi
 • Odbacite negativne misaone obrasce

Terapijske sesije, i rad u grupi, pomoći će vam da raspakujete ove emocije:

Pronalaženje toga zbog čega se osećate krivim

Sesije sa psihoterapeutima će vam pomoći da postavite sebi pitanja kako biste utvrdili za šta smatrate da ste krivi. Možda ste povredili porodicu i prijatelje ili prekršili obećanja partnerima. Sastavljanje sveobuhvatne liste stvari u kojima smatrate da niste uspeli trebalo bi da vam pomogne da ih prevaziđete.

Skidanje tereta srama

Razgovor o ovim stvarima jedan na jedan i u grupi pomaže vam da ublažite teret koji osećate. Bitno je da budete potpuno iskreni na ovim sesijama, tako da više ne čuvate nikakve tajne. Grupne sesije vam pomažu da shvatite da niste sami u greškama koje ste napravili.

Prihvatanje vaših grešaka

Kroz terapiju možete naučiti da su određene stvari koje ste radili ustvari greške i da su uvek bile van vaše kontrole. Ako saznate više o strani zavisnosti od mentalnog zdravlja i kako to može da izazove ponavljanje obrazaca, to će vam pomoći da razumete sopstveni proces i prihvatite ga.

Online psiholog

Oprostite sebi

Terapija vam pomaže da izolujete destruktivni unutrašnji glas koji vas obara i čini da osećate krivicu, tako da na kraju možete da prestanete da budete pod uticajem tog osećanja. Naučićete kako da praktikujete samosaosećanje i razumećete da su sve stvari koje ste uradili zbog kojih se osećate krivim deo života koji više ne živite.

Izvinjenje

Do kraja terapije, trebalo bi da budete u stanju da priznate određene slučajeve nepravde, priznate krivicu i izrazite kajanje. Seanse sa psihoterapeutima i vašom grupom će vam pomoći da prihvatite da će nekim ljudima biti potrebno više vremena da oproste nego drugima, stoga morate biti strpljivi.

Takođe ćete dobiti pomoć u izvinjenju, uz porodične sesije koje će vam pomoći da razgovarate o ovim stvarima uz podršku stručnjaka za mentalno zdravlje.

Pravljenje promene

Konačno, vaše sesije će vas motivisati da poštujete nova obećanja koja ste dali i unesete značajne promene u svoj život u budućnosti. Iako je izvinjenje prijateljima i porodici jeste važno, to ništa ne znači ako ne uradite ovaj poslednji korak. Ovog puta vaša obećanja se moraju održati.

Kako možemo pomoći

Naš sajt pored korisnih tekstova na ovu i brojne druge teme nudi i mogućnost korišćenja usluga online terapije. Možete zakazati vašu seansu već danas tako što ćete se obratiti nekom od naših psihologa za pomoć. Sve seanse organizuju se putem online, internet aplikacija sa opcijom video poziva.

Psihološke terapije

Oporavak zavisi od bioloških promena, ali se moraju izvršiti i psihološke promene kako bi se osiguralo da se zavisnost prekine. Psihološke terapije su tu da naprave fundamentalne promene u načinu na koji razmišljate, u načinu na koji se ponašate i osećate se i ponašate. To mogu biti sledeće vrste terapija:

 • Kognitivno bihejvioralna terapija (CBT)
 • Lečenje mentalnog zdravlja (lečenje specifičnih poremećaja mentalnog zdravlja uz zavisnost)
 • Savetovanje u kontekstu emotivnih stvari
 • Savetovanje o traumi i zlostavljanju
 • Kontrola stresa
 • Prevencija recidiva
 • Meditativne metode

Holistički pristup terapiji mentalnog zdravlja pokazao se vitalnim za dugoročni oporavak, dopunjujući druge tretmane i ugrađujući zdravo ponašanje u svakodnevni život. Ove terapije su dizajnirane da povećaju samosvest i izgrade samopouzdanje, kao i da ublaže stres i anksioznost. Ponuđene terapije za dobrobit mentalnog zdravlja klijenata uključuju:

 • Joga i meditacija
 • Časovi svesnosti
 • Likovna, dramska i muzička terapija
 • Reiki, refleksologija i aromaterapija
 • Terapija upravljanja snom
 • Terapije masaže
 • Društvene aktivnosti

Jedna od najvažnijih vrsta terapije koja vam pomaže da se nosite sa zavisnošću kada se vratite u spoljašnji svet je socijalna terapija, koja vam pomaže da ponovo otkrijete ko ste zaista – bez alkohola. Možete ponovo da naučite kako da se zabavljate i budete sigurni u društvenom okruženju, bez potrebe za pićem, tako da vam ne postane dosadno i da vas to ne povuče ponovo u piće. Društvene aktivnosti koje ovakvi programi uključuju podrazumevaju:

 • Kviz večeri i filmske večeri
 • Brzi hod i trčanje sa grupom
 • Grupni izleti
 • Porodične posete
 • Grupne likovne sesije
 • Upoznavanje

Ukoliko osećate bilo kakav problem u vezi sa kojim vam treba savet. Budite otvoreni za to da se posavetujete sa nekim od stručnjaka čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu već danas. Za svaki problem postoji rešenje, uz našu pomoć možda možete već uskoro biti nadomak istog.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »