Osećaj krivice posle raskida

Ostati bez partnera može biti traumatično i razorno. Zbog toga se možete osećati kao da vam se ceo svet okrenuo naglavačke. Ali biti taj koji će napustiti vezu takođe može biti izuzetno teško i bolno, posebno ako nije bilo varanja ili nečeg drugog što ubrajamo u „loše“ ponašanje.

Osoba koja napušta vezu može biti opterećena krivicom, posebno ako zna da je njen partner još uvek zaljubljen u nju i ne očekuje to.

Krivica je moćna emocija i može vas držati u nekoj vrsti zaglavljenosti. Kada govorimo o ovom osećanju, često imamo u vidu da je neko učinio nešto loše, zbog čega se kasnije i oseća loše. Donekle je to prava definicija. Međutim sama krivica kao jedan fenomen iznad osećanja, ne mora nužno imati veze sa nekim lošim delom. Zapravo ona se može osetiti čak i ako smo mi uvereni da smo racionalno postupili, ali i dalje imamo taj gadan osećaj u stomaku i glavi. Osećaj koji nas muči i davi, a što je najgore može i da potraje. To može biti iscrpljujuće, nateraće vas da sumnjate u sebe i svoju odluku i da se osećate negativno posebno prema sebi. Može da poprimi čak tolike razmere da se vi osećate kao potpuni neuspeh i nepogodan materijal za narednu vezu.

Online psiholog

Osećaj krivice zbog prekida veze je normalan, posebno ako ste povredili nekoga koga ste nekada voleli i do koga vam je još uvek bar donekle stalo. Posebno ako vaš partner ne uviđa da to kao konačno rešenje dolazi. Takvo saznanje će biti potpuni šok za njih, a oni će se naravno boriti sa sobom da tu informaciju i situaciju obrade i sustignu osećanje u kojem ste vi. Međutim, samo zato što se osećate krivim ne znači da treba da ostanete u vezi jer će to samo više povrediti oboje u budućnosti.

Pre nego što prekinete bilo koju vezu, uverite se da ste komunicirali sa svojim partnerom o tome kako se osećate i učinili sve što možete da veza funkcioniše. Barem tada možete otići bez žaljenja, što pomaže u smanjenju krivice.

Ostajanje u vezi koja vam se ne dopada i koja vam na bilo koji način smeta, može biti mnogo veće opterećenje od krivice koju možda osećate sada. Toksičnost zbog generalnog nezadovoljstva vezom jednom mora navladiti i teško da ćete uspeti da sačuvate ono što vam je sada toliko teško da napustite. Potrebno je da verujete sebi i svom osećanju da želite promenu. Potrebno je da racionalizujete stvari i budete objektivni kako prema sebi, tako i prema partneru ali i prema vezi koju ste imali sa njim.

U nastavku smo vam spremili deset saveta koji će vam pomoći da se nosite sa ovim gadnim osećanjem nakon raskida, stoga ostanite sa nama.

1. Budite iskreni sa svojim partnerom – nemojte ga zavaravati. Sedite sa njima i bez okolišanja razgovarajte iskreno o tome zašto prekidate vezu. Dajte im objašnjenje jer će im to omogućiti da zaključe vezu, inače će se vrteti u krug pokušavajući da shvate šta je pošlo po zlu. Budite jasni da je ovo zaista kraj kako im ne biste davali lažnu nadu. Ovo je zaista važno jer će pre svega kasnije rezultirati pozitivnijim ishodom u kontekstu pronalaženja novog romantičnog partnera. Takođe pomoći će i vama, da ne osetite preteranu grižu savesti zbog toga što su neke stvari ostale nedorečene.

2. Osetite svoje emocije – Prihvatite ono što se dogodilo i odluku koju ste doneli. Odvraćanje pažnje od svojih pravih osećanja i ignorisanje svoje krivice neće vam dugoročno pomoći. Morate prihvatiti svoju krivicu, bez obzira na to koliko je to neprijatno. Vođenje dnevnika može biti moćan način da vam pomogne da obradite sve svoje emocije. Budite radoznali u vezi sa tim šta osećate i pokušajte da razumete odakle to dolazi i zbog čega se tačno osećate krivim. Jednom kada ovo shvatite, možete raditi na tome da to osećanje kontrolišete. U najboljem slučaju na ovaj način možete uspeti u tome da potpuno suzbijete ovo negativno osećanje.

3. Zapamtite razloge zbog kojih ste raskinuli – Normalno je da sumnjate u sebe nakon raskida i pitate se da li ste doneli pravu odluku, posebno ako vam je i dalje stalo do bivšeg. Napišite listu svih razloga zbog kojih ste prekinuli vezu tako da možete da je pogledate u onim trenucima kada sumnjate u svoju odluku. Ovo je izvrsna stvar je će vam služiti kao podsetnik za vašu racionalnu odluku, a kasnije upravo to može postati neka vaša amajlija za samopuzdanje i spremnost da se izborite sa posledicama vaših odluka.

4.Preuzmi odgovornost za svoj udeo u raskidu – Normalno je da se osećaš krivim kada uradiš nešto pogrešno. Ali takođe možete da se osećate krivim kada osećate da ste nekoga povredili, ili da ste uradili nešto što je po vas najbolje – čak i kada ste dali sve od sebe da ta veza funkcioniše. Prepoznajte svoj udeo u raskidu, ali takođe zapamtite da je potrebno dvoje ljudi da bi veza uspela u kojoj se oboje osećate srećno i ispunjeno.

5. Zapamtite da niste odgovorni za sreću svog partnera – on ili ona su nezavisne osobe i odgovorni su za svoje emocije. Ne mogu se osloniti na vas kako bi ispunili svoju sreću i na kraju treba da pronađu sreću u sebi. Oboje morate da se usredsredite na svoje izlečenje i svoju budućnost. Zapamtite da se ne možete kriviti zbog tuđih grešaka ili tuđe nemogućnosti da se sabere. Koliko god vam to delovalo sebično, zapamtite činjenicu da je svako tvorac svoje sreće.

6. Pobrinite se da vaš partner ima podršku – Iako niste odgovorni za sreću svog partnera, možete se pobrinuti da ima dobar tim za podršku koji će im pomoći u ovom teškom periodu. Možda ćete želeti da razgovarate sa njihovim bliskim prijateljima ili porodicom i zamolite ih da paze na njih. Tada se barem možete lakše odmoriti znajući da imaju ljude kojima se mogu obratiti za podršku.

Online psiholog

7. Verujte sebi – Verujte sebi da ste doneli ispravnu odluku u prekidu veze – čak i ako je to bila teška odluka. Slušajte svoju intuiciju. Tek tada možete početi da se oslobađate krivice koju osećate.

8. Oprostite sebi – Odvojite malo vremena za tišinu i napišite sebi pismo oproštaja. Oprostite sebi što ste prekinuli vezu, ulogu koju ste igrali u slomu i sve ostalo zbog čega se osećate krivim. Ovo je moćna intervencija pozitivne psihologije za koju je dokazano da poboljšava vaše stanje uma nakon raskida. Zapalite pismo nakon što ste ga napisali da označite otpuštanje krivice.

9. Fokusirajte se na svoju budućnost – Umesto da se bavite prošlošću i onim što se dogodilo, koncentrišite se na pravljenje planova za svoju budućnost. Razmislite šta vas čini srećnim i šta volite da radite. Počnite da planirate neke od tih aktivnosti stavljajući ih u svoj dnevnik i provedite vreme sa ljudima koji vas raduju i čine da se osećate dobro u svojoj koži.

10. Vežbajte svoju zahvalnost prema malim stvarima – Ovo je još jedna moćna intervencija pozitivne psihologije koja poboljšava vaše stanje uma i mentalno zdravlje. Započnite ili završite svaki dan beležeći 3 stvari na kojima ste zahvalni i stvarno se povežite sa osećanjima koja osećate i stvarima zbog kojih ste zahvalni na njima.

Razmislite o tome šta ste naučili iz veze i šta možete da unapredite u svojim budućim vezama da biste ih učinili srećnijim i ispunjenijim.

Takođe ako vam je potrebno, na našem sajtu možete pronaći još neke tekstove o ovoj ali i sličnim temama. Pored ove mogućnosti na našem sajtu vam je na raspolaganju i stručna pomoć u vidu online seansi, koju možete organizovati putem aplikacija sa opcijom video poziva.

Sve seanse organizovane putem našeg sajta možete pratiti sa bilo koje lokacije sa dostupnom i stabilnom internet konekcijom.

Samo zato što se vaša veza završila ne znači da je bila neuspešna. Setite se svih dobrih trenutaka koje ste imali zajedno. Ta sećanja će uvek biti sa vama. Ostati u vezi u kojoj niste srećni, jer se osećate previše krivima da biste otišli, nije fer ni prema jednom od vas. Ako je napustite, barem oboje imate priliku da krenete dalje i pronađete pravu ljubav.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »