Pitaj psihologa

Savet kada smo u problemu ili teškoj situaciji nekada može biti vrlo podsticajan, dok sa druge strane može izazvati neprijatnost ukoliko nije na adekvatan način iznet ili prihvaćen. Prijateljstva jesu od velikog značaja u rešavanju različitih životnih problema. Međutim, ukoliko želite apsolutno objektivan uvid u vašu situaciju ili stanje bez obmane i dobronamerne utehe prijatelja, obratićete se stručnom licu – psihologu.

Psiholog je stručan pojedinac čiji savet, sud i mišljenje podrazumeva objektivnost, poverenje i sigurnost. U predviđenom terminu seanse, klijent ima mogućnost da svoj problem, brige ili nesigurnosti iznese svom psihologu. Savet psihologa će naravno biti dobronameran, ali neće biti uteha već na racionalnom planu konstruisana smernica ka rešenju problema i harmoničnom stanju. Broj seansi zavisi od stanja u kome se klijent nalazi kao i od razvoja procesa razgovora sa psihologom. Trenutno aktuealni vid seansi jeste „online“ usled navike na režim društvenih mreža i video platformi koje su doživele ekspanziju tokom pandemijske situacije. Komforniji i pristupačniji pristup psihologu, kao i ušteda vremena čini da online psiholozi budu vrlo zastupljeni. Psiholozi sa našeg sajta su na raspolaganju kada su u pitanju potrebni saveti, smernice i mišljenje o trenutnom stanju ili problemu.

Online psiholog

Šta pitati psihologa?

Uobičajena praksa je da psiholog prvo upoznaje sagovornika tako što mu postavlja pitanja o njegovim interesovanjima, sklonostima, poslu, porodici i ostalim aspektima svakodnevice. Postepeno se na taj način klijent otvara i dolazi se do nukleusa problemske situacije. Međutim, postoje i oni „pričljiviji“ koji će obasuti psihologa sa mnogo pitanja, što nije remetilački faktor, budući da psiholog kroz dinamiku i konstrukciju postavljenih pitanja može uvideti pravo stanje stvari. Klijenti su slobodni da pitaju sve što ih zanima u vezi sa njihovim emocijama, postupcima i brigama, tačnije, svim unutrašnjim faktorima njihovog stanja. Takođe, pitanja mogu biti usmerena i na spoljnje faktore u vidu sredine – partnera, prijatelja, porodice i kolega koji su potencijalno doveli do date situacije. Primera radi, klijent se oseća anksiozno zbog odsutnosti partnera. On neprestano drži telefon u ruci; neizainteresovan je za nju; probleme baca pod tepih i slično. Klijent može postaviti pitanje koje se odnosi na uzrok datog ponašanja. Psiholog će na osnovu predočene situacije mapirati trenutnu životnu fazu muškarca i proceniti uzročne faktore njegovog ponašanja. Na taj način klijentu će biti jasnija priroda njegovih reakcija, dok može dobiti i uvid u svoje ponašanje i reakcije koje su možda na neki način uzročno-posledično povezane sa njegovim ponašanjem (strah, ljubomora i slično).

Ukoliko su roditelji zabrinuti kada je reč o ponašanju svog deteta koje nije adekvatno njegovom uzrastu – manje je napredan, infantilniji je u odnosu na vršnjake, ne pokazuje interesovanje za edukativni napredak, psiholog može dati savet u rešenju datog problema, ili eventualno osvestiti roditelje da to nije problem već individualna osobina njihovog deteta. Sve nedoumice u vezi za razvojnim promenama, ponašanjem koje zbunjuje roditelje može biti vrlo lako rešeno uz pomoć psihologa. Pitanja upućena psihologu mogu biti vezana za bilo koje doba odrastanja čoveka. To mogu biti promene ponašanja u tinejdzerskom periodu, do problema sa ulaskom u emotivne veze ili izborom srednje škole i fakulteta, odnosno, buduće profesije.

Čovek se tokom čitavog života susreće sa mnogo prelaznih perioda, kolebanja i značajnih odluka i često očekuje neku smernicu koja će mu pomoći da odluči gde i kako dalje. Upravo zato psiholog koji se ne bavi kliničkom slikom ili uspostavljanjem dijagnoze može biti savetnik u brojnim životnim periodima koji nisu isključivo obeleženi negativnim faktorima, problemima i frustracijama.

Psihologu se možete obratiti ukoliko želite da budete podvrgunuti psihološkim testovima koji bi vam dali uvid u to koji ste tip ličnosti. On vam može dati test koji će odredi nivo vaše inteligencije ili ukazati na to kojoj sferi bi trebalo da se usmerite – društvenoj, prirodno-matematičkoj, tehničkoj, umetničkoj… Na taj način možete pitati psihologa da vam da test profesionalne orijentacije koji će biti od značajne koristi kada je potrebno odlučiti se za adekvatnu srednju školu ili akademsko obrazovanje.

Online psiholog

Psihološko savetovanje funkcioniše na svim društvenim nivoima, organizacijama rada i u obrazovnim sistemima. Svaka predškolska i školska ustanova imaju psihologa koji su učenicima svakodnevno dostupni kako bi im pomogli ili dali savet u rešenju trenutnog problema koji imaju u samom procesu sticanja znanja ali i u njihovom ličnom životu. Đaci su u potpunosti slobodni da školskog psihologa pitaju za savet kada je reč o boljim ocenama ili problemima u odnosu sa određenim profesorom. Psiholozi bi trebalo da budu implementirani u različite poslovne strukture i organizacije, te da budu dostupni zaposlenima koji im se mogu obratiti u bilo kom trenutku. Zaposleni mogu pitati psihologa na koji način da budu produktivniji na poslu ili na koji način da reše problem sa kolegom ili nadređenim. Psiholozi u ovom vidu nisu česta pojava ali bi trebalo raditi na razvijanju sistema psihološkog savetovanja u svim strukturama.

Psiholog, bilo da je psiholog koji će vam se obratiti na ekranu vašeg računara prilikom online seansi ili psiholog sa kojim ćete razgovarati uživo, jeste ličnost koja svojim stavom mora ulivati poverenje, sigurnost i dobronamernost. On je slobodan da vam odgovori na sva vaša pitanja, stoga ne bi trebalo da postoji otpor i ustručavanje. Zapamtite da je rešavanje problema dvosmerna ulica, te da ne možete očekivati da će psiholog dati odgovore i magična rešenja na sva vaša pitanja. Vi ste ključni u rešavanju problema, te vaša pitanja, odgovori i saradnja jesu vrlo značajni u procesu koji vodi ka što zadovoljnijem osećaju. Pre svake seanse dobro razmislite o tome šta vas muči ili zbunjuje, definišite to i stavite na papir, a psiholog će biti tu da vam odgovori ukoliko su vaša pitanja logična i dobro osmišljena.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »