Postporođajna depresija

Šta je postporođajna depresija?

Postporođajna depresija (PPD) je složena mešavina fizičkih, emocionalnih i psiholoških promena ponašanja koje se dešavaju kod nekih žena nakon porođaja. Prema DSM-5, priručniku koji se koristi za dijagnostikovanje mentalnih poremećaja, postporođajna depresija je oblik velike, hronične depresije koja počinje u roku od 4 nedelje nakon porođaja. Dijagnoza postporođajne depresije ne zasniva se samo na dužini vremena između porođaja i početka trudnoće, već i na težini depresije.

Postporođajna depresija je povezana sa hemijskim, društvenim i psihološkim promenama koje se dešavaju kada se rodi beba. Termin opisuje niz fizičkih i emocionalnih promena koje doživljavaju mnoge nove majke. Postporođajna depresija se može lečiti lekovima i savetovanjem.

Online psiholog

Hemijske promene uključuju brz pad hormona nakon porođaja. Stvarna veza između ovog pada i depresije još uvek nije jasna. Ali ono što se zna je da se nivoi estrogena i progesterona, ženskih reproduktivnih hormona, deset puta povećavaju tokom trudnoće. Zatim, naglo padaju nakon porođaja. Do 3 dana nakon porođaja, nivoi ovih hormona se vraćaju na ono što su bili pre trudnoće.

Pored ovih hemijskih promena, socijalne i psihološke promene rađanja bebe stvaraju povećan rizik od depresije.

Većina novopečenih majki doživljava “bejbi blues” (američki termin za osećanje tuge nakon porođaja). Otprilike 1 od 10 žena će razviti težu i dugotrajniju depresiju nakon porođaja. Otprilike 1 od 1.000 žena razvije ozbiljnije stanje koje se zove postpartalna psihoza.

Nove tate takođe nisu imune na postporođajnu depresiju. Istraživanja pokazuju da oko 1 od 10 novopečenih očeva pati od depresije tokom godine kada im se dete rodi.

Znaci i simptomi postporođajne depresije

Simptomi postporođajne depresije teško se dijagnostifikuju, zbog složenosti same situacije porođaja. Međutim mnoge žene imaju ove simptome nakon porođaja ako razviju postporođajnu depresiju:

 • Problemi sa spavanjem
 • Promene u apetitu
 • Teški zamor
 • Niži libido
 • Česte promene raspoloženja

Sa PPD, oni dolaze zajedno sa drugim simptomima velike depresije, koji nisu tipični nakon porođaja, a mogu uključivati:

 • Biti nezainteresovan za svoju bebu ili se osećati kao da se ne
 • vezuješ za nju
 • Stalno plače, često bez razloga
 • Depresivno raspoloženje
 • Teški oblici besa i mrzovolje
 • Gubitak zadovoljstva
 • Osećaj bezvrednosti, beznađa i bespomoćnosti
 • Misli o smrti ili samoubistvu
 • Misli o povredi nekog drugog
 • Problemi sa koncentracijom ili donošenjem odluka

Simptomi opsesivno kompulsivnog poremećaja (OCD) koji su novi retko se javljaju u postpartalnom periodu (oko 1%-3% žena). Opsesije su obično povezane sa zabrinutošću za zdravlje bebe ili iracionalnim strahom od povrede bebe. Može se desiti i panični poremećaj. Možete imati ova stanja i depresiju u isto vreme.

Nelečena postporođajna depresija može biti opasna za nove mame i njihovu decu. Nova mama treba da potraži stručnu pomoć kada:

 • Simptomi traju duže od 2 nedelje
 • Ne mogu normalno da funkcionišu
 • Ne mogu da se izbore sa svakodnevnim situacijama
 • Imaju misli da naude sebi ili svojoj bebi
 • Osećaju se izuzetno anksiozno, uplašeno i panično veći deo dana

Uzroci postporođajne depresije i faktori rizika

Ako imate PPD, to nije zato što ste uradili nešto pogrešno. Stručnjaci misle da se to dešava iz mnogo razloga, a oni mogu biti različiti za različite ljude. Neke stvari koje mogu povećati šanse za postporođajnu depresiju uključuju:

 • Istorija depresije pre trudnoće ili tokom trudnoće
 • Starost u vreme trudnoće (što ste mlađi, veće su šanse)
 • Ambivalentnost o trudnoći
 • Deca (što više imate dece, veća je verovatnoća da ćete biti depresivni u kasnijoj trudnoći)
 • Porodična istorija poremećaja raspoloženja
 • Prolazak kroz izuzetno stresan događaj, poput gubitka posla ili zdravstvene krize
 • Imati dete sa posebnim potrebama ili zdravstvenim problemima
 • Imati blizance ili trojke
 • Imati istoriju depresije ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD)
 • Ograničena socijalna podrška
 • Živeti sam
 • Bračni sukob

Ne postoji nijedan uzrok postporođajne depresije, ali ovi fizički i emocionalni problemi mogu doprineti:

Hormoni. Dramatični pad estrogena i progesterona nakon porođaja može igrati veliku ulogu. Drugi hormoni koje proizvodi vaša štitna žlezda takođe mogu naglo pasti i učiniti da se osećate umorno, tromo i depresivno.
Nedostatak sna. Kada ste lišeni sna i preopterećeni, možda ćete imati problema da rešite čak i manje probleme.

Anksioznost. Možda ste zabrinuti zbog svoje sposobnosti da brinete o novorođenčetu.

Slika o sebi. Možda se osećate manje privlačno, borite se sa osećajem identiteta ili osećate da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. Bilo koji od ovih problema može doprineti postporođajnoj depresiji.

Vrste postporođajne depresije

Postoje tri termina koji se koriste za opisivanje promena raspoloženja koje žene mogu imati nakon porođaja:
“Bejbi bluz” se dešava kod čak 70 odsto žena u danima neposredno nakon porođaja. Možda imate iznenadne promene raspoloženja, kao što je osećaj da ste veoma srećni, a zatim veoma tužni. Možete da plačete bez razloga i da se osećate nestrpljivo, nervozno, nemirno, uznemireno, usamljeno i tužno. Bejbi blues može trajati samo nekoliko sati ili čak 1 do 2 nedelje nakon porođaja. Obično vam ne treba lečenje od strane lekara za bejbi bluz. Često pomaže pridruživanje grupi podrške novim mamama ili razgovor sa drugim mamama.

Postpartalna depresija (PPD) može se desiti nekoliko dana ili čak meseci nakon porođaja. PPD se može desiti nakon rođenja bilo kog deteta, dakle ne samo prvog deteta. Možete imati osećanja slična bejbi bluzu – tugu, očaj, anksioznost, nervozu odnosno blage simptome depresije – ali ih osećate mnogo jače. PPD vas često sprečava da radite stvari koje treba da radite svaki dan. Kada je vaša sposobnost funkcionisanja ugrožena, morate da posetite zdravstvenog radnika, kao što je vaš psihoterapeut ili lekar primarne zdravstvene zaštite. Ovaj lekar može da vas pregleda sa ciljem da ispita simptome depresije i da smisli plan lečenja. Ako ne dobijete terapiju za PPD, simptomi se mogu pogoršati. Iako je PPD ozbiljno stanje, može se lečiti lekovima i savetovanjem.

Postporođajna psihoza je veoma ozbiljna mentalna bolest koja može uticati na nove majke. Ova bolest se može javiti brzo, često u prva 3 meseca nakon porođaja. Žene mogu da izgube dodir sa stvarnošću, imaju slušne halucinacije (čuju stvari koje se zapravo ne dešavaju, kao što je osoba koja priča) i zablude (snažno veruju u stvari koje su očigledno iracionalne). Vizuelne halucinacije (videti stvari koje ne postoje) su manje uobičajene. Ostali simptomi uključuju nesanicu (nemogućnost spavanja), osećaj uznemirenosti i besa, ubrzanog tempa, nemir i čudna osećanja i ponašanja. Ženama koje imaju postporođajnu psihozu je potrebno lečenje odmah i skoro uvek su potrebni lekovi. Ponekad se žene smeštaju u bolnicu jer su u opasnosti da povrede sebe ili nekog drugog.

Online psiholog

Lečenje postporođajne depresije

Postporođajna depresija se tretira različito, u zavisnosti od vrste simptoma i koliko su teški utvrđeni simptomi. Opcije lečenja uključuju lekove protiv anksioznosti ili antidepresiva, psihoterapiju i učešće u grupi podrške za emocionalnu podršku i obrazovanje. Za teške slučajeve, može se propisati IV novog leka koji se zove breksanolon (Zulresso).

U slučaju postporođajne psihoze obično se dodaju lekovi koji se koriste za lečenje psihoze. Često je neophodan i prijem u bolnicu.

Ako dojite, nemojte pretpostavljati da ne možete uzimati lekove za depresiju, anksioznost ili čak psihozu. Razgovarajte sa svojim doktorom. Pod nadzorom lekara, mnoge žene uzimaju lekove dok doje. Ovo je odluka koju treba doneti između vas i vašeg lekara.

Komplikacije postporođajne depresije

Postporođajna depresija koja se ne leči može oslabiti vašu sposobnost da se povežete sa bebom i utiče na celu porodicu:

Ti. Postporođajna depresija koja se ne leči može trajati mesecima ili duže, čak i da se pretvori u hronični depresivni poremećaj. Čak i uz lečenje, postporođajna depresija može povećati verovatnoću da ćete imati epizode ​​depresije u budućnosti.

Bebin otac. Kada nova majka ima depresiju, veća je verovatnoća da će i otac imati depresiju.

Deca. Deca majki sa postporođajnom depresijom češće imaju problema sa spavanjem i jelom, plaču više nego obično i imaju kašnjenja u razvoju veštine govora.

Prevencija postporođajne depresije

Ako ste imali istoriju depresije, recite svom lekaru čim saznate da ste trudni ili ako planirate da zatrudnite.

Tokom trudnoće. Vaš lekar može da vas prati zbog simptoma. Možete upravljati simptomima blage depresije pomoću grupa za podršku, savetovanja ili drugih terapija. Vaš lekar može da vam prepiše lekove, čak i dok ste trudni.

Nakon što se vaša beba rodi. Vaš lekar može preporučiti rani pregled nakon porođaja kako bi se otkrili simptomi depresije. Što se ranije dijagnostikuje, ranije možete započeti lečenje. Ako imate istoriju postporođajne depresije, vaš lekar može preporučiti lečenje čim dobijete bebu.

Lečenje nakon porođaja

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se nosite sa dovođenjem novorođenčeta kući:

 1. Pitati za pomoć. Neka drugi znaju kako vam mogu pomoći.
 2. Budite realni u pogledu svojih očekivanja za sebe i bebu.
 3. Vežbajte u granicama ograničenja koja vam lekar može postaviti na nivo aktivnosti; prošetajte i izađite iz kuće na pauzu.
 4. Očekujte neke dobre i loše dane.
 5. Pridržavajte se razumne dijete; izbegavajte alkohol i kofein.
 6. Podstičite odnos sa svojim partnerom – odvojite vreme jedno za drugo.
 7. Ostanite u kontaktu sa porodicom i prijateljima – nemojte se izolovati.
 8. Ograničite posetioce kada prvi put idete kući.
 9. Prikaz telefonskih poziva.
 10. Spavajte ili se odmarajte kada vaša beba spava.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »