Postporođajna depresija kod muškaraca

Vaša beba plače i čini vam se da je ništa ne može umiriti. Gledate u svog partnera, očekujete pomoć, ali vam on deluje previše odsutno ili dezorijentisano. Da li je vaš partner samo sebičan, nezainteresovan ili je u pitanju nešto više?

Znamo da je postporođajna depresija (PPD) ozbiljan i uobičajen rizik za nove mame, ali retko razmišljamo o tome kako roditeljstvo utiče na tate. Pre nego što počnete da se gušite u frustracijama sa svojim partnerom, odvojite minut da razmislite o tome da li se on možda bori sa osećanjem depresije.

Online psiholog

Do sada su sprovedena brojna istraživanja na ovu temu, a stručnjaci kažu da muškarci pokazuju znake postporođajne depresije kasnije od većine žena – u proseku, od oko dva do šest meseci nakon rođenja bebe – tako da postoji velika šansa da vaš partner nije samo težak za saradnju, već da mu se desilo nešto neuobičajne – odnosno da pati od postporođajne depresije.

Zašto i muškarci mogu da obole od postporođajne depresije?

Žene najčešće pate od postporođajne depresije zbog hormonskih promena nakon trudnoće. Dok vaš muški partner nema isti izgovor, ali zašto bi on onda uopšte bio u opasnosti od ovog poremećaja? Nije morao da se nosi sa porođajem kao činom, nije nosio dete devet meseci u sebe…ali opet nije onaj stari? Šta se zapravo desilo?

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Kada muškarci provode mnogo vremena sa bebom, njihov nivo testosterona opada. To zauzvrat može promeniti hemiju mozga, snižavajući nivoe serotonina i povećavajući rizik od kliničke depresije. Muškarci koji su empatičniji su u još većem riziku. Empatični muškarci imaju potrebu da osete jaku vezu sa svojim detetom, ako do toga nekim slučajem ne dođe, to može probuditi frustraciju. Takva frustracija kasnije može rezultirati depresijom, koja je dovedena u vezu sa prinovom u porodici stoga se ona može takođe smatrati postporođajnom depresijom kod muškarca.

Ako muškarac ima istoriju depresije, povećava se rizik od razvoja postporođajne depresije u momentu kada dobije dete. Takođe postoji veća šansa da vaš partner razvije postporođajnu depresiju ako i partnerka ima problem sa postporođajnom depresijom. Može mu biti teško da vidi kako se mučite, zbog čega se oseća bespomoćnijim, a to kod muškarca takođe može izazvati depresiju.

U skorije vreme imamo problem na globalnom nivou koji je izazvala svetska zdravstvena kriza u vidu pandemije korona virusa. Pored toga što izolacija može uticati na određene mentalne poremećaje, može dodatno uticati na njih ako ste u drugom stanju. To takođe može da utiče na vašeg partnera. Propuštanje pregleda kod lekara zbog okolnosti koje je izazvala pandemija, mogu uticati na to da se osećate uplašeno i izolovano, kako vi tako i vaš partner.

Sada kada je beba već ovde, stvari su i dalje drugačije nego što je bilo ko od vas zamišljao. Možda ste izolovani od porodice i prijatelja i u stalnom strahu za zdravlje vaše nove bebe. Ovo bi uzelo svoj danak i uticalo na bilo čije mentalno zdravlje, a ono se kako i sami znate sve više pogoršava onda kada ne spavate dovoljno – takođe nespavanje i prvi dani sa bebom je nešto što je potpuno uboičajeno. Svi ovi faktori ozbiljan su pokazatelj da muškarci kao i žene mogu vrlo lako oboleti od ovog stanja.

Znaci da bi vaš partner mogao biti depresivan.

Znaci PPD kod muškaraca su isti kao i kod žena. Neki ključni znaci depresije su:

 • Nedostatak privrženosti detetu
 • Nedostatak sna ili prekomerno spavanje
 • Razdražljivost
 • Promene raspoloženja
 • Plakanje
 • Gubitak apetita
 • Opsesivne misli
 • Nagle promene u težini – dobijanje ili gubitak težine bez mnogo napora
 • Ne može da nađe radost u životu — više ne uživa u aktivnostima u kojima je nekada uživao
 • Nesposoban je da se raduje budućnosti
 • Povećana tuga
 • Misli o povredi ili samoubistvu – govoreći da je njihovoj porodici bolje bez njih

Šta treba da radite?

Može se činiti da je ovo lako otpisati, posebno kada oboje osećate stres zbog prinove ili novog deteta u vašoj porodici, ali ako je vaš partner stalno frustriran ili se ponaša drugačije, možda je vredno razgovorati o ovome. Ako ste nova mama, verovatno ste upoznati sa skriningom depresije koji se sprovodi prilikom svake posete lekaru – zove se Upitnik o zdravlju pacijenata (PHK-9) ili Edinburška skala postnatalne depresije (EDPS). Pitanja su ista za muškarce i žene, pa ohrabrite svog partnera da razgovara sa svojim lekarom i da se takođe pregleda. Ako se ne kontroliše, postporođajna depresija može trajati nekoliko godina i imati negativne efekte na vašeg partnera kao i na vaše dete.

Online psiholog

Ako još niste dobili bebu, zajedno idite na časove roditeljstva. Jasno razumevanje toga šta da očekujete pre nego što stigne vaš dan radosti pomoći će vam da oboje budete uspešni kao budući roditelji. Ohrabrite svog partnera da uzme odsustvo sa posla kada beba stigne. Važno je da oboje imate vremena da se povežete sa bebom i prilagodite se novoj porodičnoj dinamici. Ako sumnjate da vaš partner ima postporođajnu depresiju, razgovarajte s njim o tome. Stvorite otvoren dijalog i budite podrška. Pobrinite se da svako od vas dobije malo vremena da radi stvari u kojima uživa, podijelite obaveze i spavajte što je više moguće. Neka zakaže termin za terapiju kako bi dobio perspektivu sa strane, a ako je potrebno, njegov lekar bi mogao da prepiše i lekove koji bi mu mogli pomoći.

Na našim prostorima generalno vlada negativno mišljenje i stigma koja je povezana sa terapijom. Na sreću mišljenje da nam terapija nije potrebna, da je to samo za “ludake” je nešto što nestaje i postaje sve ređe. Terapija ima mnogo više benefita i prednosti na svojoj strani, nego negativnih efekata. Zato putem našeg sajta možete dobiti i ovaj vid pomoći, a sve što je potrebno jeste to da odete u rubriku sa kontaktima na našem sajtu, odaberete psihologa koji vam se najviše dopada i obratite mu se za pomoć.

Sve seanse koje se organizuju putem našeg sajta obavljaju se putem online aplikacija i platformi koje sadrže opciju video poziva. Seanse dakle podrazumevaju vid online terapije, stoga vašeg psihologa ne morate birati prema geografskoj ili prostronoj, blizini ili daljini na kojoj se on nalazi – već prema onim specifikacijama i meri stručnosti koja je vama neophodna. Kontaktirajte nas već i danas i dozvolite nam da se pozabavimo svim problemima koji vas muče!

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »