Preterano razmišljanje?

“Preterano razmišljanje vas neće osnažiti nad stvarima koje su van vaše kontrole.

Dakle, neka bude onako kako je suđeno da bude, zato cenite trenutak.”

Mudre reči gurua Mahsatija A: odlično je verovati trenutku i dozvoliti životu da se odvija oko vas. Ali, ako preterano razmišljate, onda se prepuštanje i opuštanje može doživljavati kao nemoguć san.

Preterano razmišljanje je navika da se previše i/ili predugo razmišlja o nečemu. Prekomerno razmišljanje je takođe poznato kao „paralizovana analiza“ jer previše razmišljanja utiče na to da se zaglavite u svojim mislima i sprečavate sebe da preduzmete bilo kakvu akciju.

Online psiholog

Ipak, prekomerno razmišljanje se dešava svuda unaokolo. Istraživanja pokazuju da preterano razmišljanje preovlađuje među mladima (25-35 godina) i odraslim osobama srednjih godina (45-55 godina). Prekomerno razmišljanje obično je gore kod žena. A previše razmišljanja može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem kao što su depresija i anksioznost, emocionalni stres i samodestruktivno ponašanje.

Tipično ponašanje za nekoga ko preterano razmišlja o svemu

U glavi vam se vrti misao, koja je preterano samkritična, skloni ste tome da do detalja razlažete ono što ste juče rekli i uradili, uplašeni ste što izgledate loše – i zabrinuti zbog užasne budućnosti koja bi vas mogla čekati.

Prečešljavate svoje odluke, okamenjeni ste pred odlukama jer se trudite da ne napravite pogrešnu odluku ili odugovlačite sa svim planovima za akciju.

Analizirajući šta je vaš prijatelj ili kolega zaista mislio tim svojim dvosmislenim komentarom koji je dobacio u prolazu ili tim pogledom koji vam je bio čudan.

Hvata vas muka oko toga šta da objavite na društvenim mrežama i zabrinuti ste kada se drugi ljudi bolje zabavljaju od vas ili dobijaju više lajkova. Po hiljadu puta čitate jednu te istu poruku kako bi utvrdili njeno pravo značenje.

„Šta ako“ i „trebalo bi“ dominiraju vašim razmišljanjem, kao da nevidljiva porota presuđuje o vašem životu.

Ne spavate dobro, jer vas svo preživljavanje i brige drže budnima po celu noć.

Osećate žaljenje i samopovređujete se zbog uočenih neadekvatnosti.

Ponekad pijete previše alkohola u pokušaju da smirite tiraniju vašeg mozga koji previše razmišlja.

Ne možete da budete verni sebi jer ste toliko zauzeti radom na tome šta drugim ljudima treba, šta žele i šta misle.

Objašnjenje toga zašto previše razmišljate?

Može biti mnogo razloga zašto jedna osoba previše razmišlja o stvarima, a druga dopušta da se život bezbrižno odvija. Neki od korena preteranog razmišljanja mogu doći iz ranog života i iskustva sa vašim roditeljima.

Kada ste dostigli razvojnu fazu učenja da ispoljavate sopstvenu volju i autonomiju (predškolsko doba), način na koji su se ponašali roditelji mogli ste da odredite vaše poverenje u sebe i svoje sposobnosti. Ako vas je roditelj mazio i nije vam dozvolio da isprobate nove stvari ili da imate originalne misli, možda ćete početi da sumnjate u svoje razmišljanje. Ako je vaš roditelj bio previše kritički nastrojen prema vama i učinio da se osećate neadekvatno kad god ste kreirali ili uradili nešto novo, možda ćete početi da sumnjate u svoju sposobnost da delujete. Prekomerno razmišljanje vas drži zarobljenima u misli koje neće produkovati akciju ili rešavanje problema.

Vaš osećaj identiteta se možda nije odrazio kao dete. Možda ste morali da preispitate šta su vaši roditelji želeli, da biste izbegli kaznu ili da biste pribavili njihovu pažnju. Vremenom gubite dodir sa onim što zaista želite i trebate i mislite. Možda je koren u tome što se plašite javne sramote ili poniženja ako uradite nešto što bi moglo biti kritikovano ili osuđeno. To može dovesti do paralize, sumnje i straha od sprovođenja bilo čega u delo.

Strategije za prestanak preteranog razmišljanja

Ako želite da svoje preterano razmišljanje stavite pod kontrolu, postoje neke efikasne strategije koje će vam pomoći:

Izađi iz svojih misli

Ovo je protivotrov broj jedan za preterano razmišljanje. Šta god je potrebno da vam izađe iz glave, uradite to. Ovo može biti energična vežba koja vas upućuje prema vašem telu, brza šetnja parkom ili aktivnost koja ne zahteva previše razmišljanja. Ovo može biti kuvanje, farbanje, pravljenje stvari po principu “uradi sam”, dovršavanje slagalice – dakle, šta god da vas zabavlja i opušta.

Online psiholog

Urazumi se

Pronađite načine da se prilagodite svojim čulima, sa lepim stvarima za gledanje, omiljenim melodijama za slušanje, nekim mirisnim svećama koje će vas umiriti, kuvajte sebi omiljenu hranu ili se okupajte u toploj kupki. Vodite računa o svom telu i dajte svom umu malo slobodnog vremena.

Budi otvoren

Tehnike svesnosti mogu vam pomoći da preformulišete svoje misli u nebitne. Sada te misli doživljavate verovatno kao činjenice, ali ovom tehnikom možete nauči da ih doživljavate ponovo samo kao obične misli. Ovo vam može pomoći da usporite svoje razmišljanje i pustite da vam misli prođu kroz um poput oblaka tokom prozračnog dana. Svesnost vam takođe može pomoći da budete prisutniji u onome što se dešava sada, umesto da projektujete u budućnost.

Ogradite svoje vreme za razmišljanje

Ne morate potpuno prestati da razmišljate. Ali umesto da dozvolite da se vaše razmišljanje raširi kroz vaš dan, vodite dnevnik neko vreme kada aktivno razmišljate, razmišljate i razmišljate.

Zapišite svoje misli

Umesto da svoje misli držite u glavi, zapišite ih u dnevnik ili napravite „teglu za misli“ u koju možete da odlažete svoje misli. Na taj način nećete morati da ih držite u sebi.

Verujte svom stomaku

Tokom svih godina preispitivanja drugih i razmišljanja, ponovnog razmišljanja i preteranog razmišljanja, možda ste zaglušili svoj unutrašnji glas. Možda čak i ne znate kako to zvuči. Za poverenje u svoju intuiciju može biti potrebno vreme i strpljenje, prilagođavanje svojim intuitivnim osećanjima može biti prvi korak ka delovanju prema sopstvenim uslovima, umesto da budete zaglavljeni u petlji preteranog razmišljanja.

Razgovarajte sa terapeutom

Ako preterano razmišljanje uništava vaš život, i ako mislite da se zbog svojih misli krećete u depresivnu ili anksioznu teritoriju, onda će vam razgovor sa terapeutom pomoći da shvatite svoj svet. Terapija može pomoći da izgradite svoj samoidentitet i stvorite jače osnove koje će vam omogućiti da živite život sada – umesto da previše razmišljate o zabrinjavajućoj budućnosti.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »