Problem sa agresijom?

Šta je agresivno ponašanje?

Agresivno ponašanje može drugima naneti fizičku ili emocionalnu štetu. Može se kretati od verbalnog zlostavljanja do fizičkog zlostavljanja. To takođe može uključivati nanošenje štete ličnoj imovini ali i tuđoj imovini. Dakle može prouzrokovati niz problema u međuljudskim odnosima i generalno sa zakonom ili zajednicom u kojoj živimo.

Agresivno ponašanje narušava društvene granice. To može dovesti do problema u vašim vezama. Može biti očigledno ili tajno. Povremeni agresivni izlivi su česti, pa čak i normalni u pravim okolnostima. Međutim, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ako se često ponašate agresivno ili jeste načelno agresivna osoba.

Online psiholog

Kada se upustite u agresivno ponašanje, možete se osećati razdražljivo i nemirno. Možda se osećate ili reagujete impulsivno. Možda će vam biti teško da kontrolišete svoje ponašanje. Možda ne znate koja ponašanja su društveno prikladna ili prihvatljiva. U drugim slučajevima možete namerno delovati agresivno. Na primer, možete koristiti agresivno ponašanje da biste se osvetili ili isprovocirali nekoga. Takođe možete usmeriti agresivno ponašanje prema sebi, što će u krajnoj meri rezultirati problemima sa depresijom, drugim mentalnim poremećajima ili čak i suicidom.

Važno je razumeti uzroke vašeg agresivnog ponašanja, a ovaj tekst vam može pomoći da to pitanje možda i rešite.

Šta uzrokuje agresivno ponašanje?

Mnogo stvari i različitih faktora u životu, može oblikovati vaše ponašanje. To može uključivati vaše:

•fizičko zdravlje
•Mentalno zdravlje
•porodičnu strukturu
•odnose sa drugima
•radno ili školsko okruženje
•društvene ili socioekonomske faktore
•pojedinačne osobine ličnosti
•životna iskustva

Kao odrasla osoba možete se ponašati agresivno posledicom reakcije na neka negativna iskustva. Na primer, možete postati agresivni kada se osećate frustrirano. Vaše agresivno ponašanje takođe može biti povezano sa depresijom, anksioznošću, posttraumatskim stresom ili drugim mentalnim i zdravstvenim stanjima.

Zdravstveni uzroci agresivnog ponašanja

Mnoga stanja mentalnog zdravlja mogu doprineti agresivnom ponašanju. Na primer, ovi uslovi uključuju:

•poremećaj spektra autizma
•poremećaj hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD)
•bipolarni poremećaj
•šizofrenija
•poremećaj ponašanja
•intermitentni eksplozivni poremećaj
•posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

Oštećenje mozga takođe može ograničiti vašu sposobnost kontrole agresije. Rezultat oštećenja mozga može doći kao posledica sledećih stavki:

•udara
•povreda glave
•određene infekcije
•određene bolesti

Različiti zdravstveni uslovi na različite načine doprinose agresiji. Na primer, ako imate autizam ili bipolarni poremećaj, možete delovati agresivno kada se osećate frustrirano ili nesposobnim da progovorite o svojim osećanjima. Ako imate poremećaj ponašanja, ponašaćete se agresivno namerno, što ćesto može biti u asocijativnoj vezi sa kriminalnim i organizovanim kriminalnim radnjama.

Uzroci agresivnog ponašanja kod dece

Agresiju kod dece može prouzrokovati nekoliko faktora. To može uključivati:

•loše veštine u ostvarivanju odnosa sa drugima

•osnovni i zdravstveni uslovi za život deteta

•stres ili frustracija

Vaše dete može oponašati agresivno ili nasilno ponašanje koje viđa u svom svakodnevnom životu. Pažnju zbog toga mogu dobiti od članova porodice, nastavnika ili vršnjaka. Možete to slučajno podstaći agresiju kod deteta ignorisanjem deteta ili čak nagrađivanjem njihovog agresivnog ponašanja.

Ponekad se deca ponašaju agresivno zbog straha ili sumnje. Ovo je češće ako vaše dete ima šizofreniju, paranoju ili druge oblike psihoza. Ako imaju bipolarni poremećaj, mogli bi delovati agresivno tokom manične faze svog stanja. Ako imaju depresiju, mogli bi delovati agresivno kada se osećaju iritirano i frustrirano od strane drugih.

Vaše dete se takođe može ponašati agresivno kada ima problema sa suočavanjem sa svojim osećanjima. Možda će im biti posebno teško da se nose sa određenim frustracijom. Ovo je često kod dece koja imaju poremećaj iz autističnog spektra ili kognitivna oštećenja. Ako postanu frustrirani, možda neće moći da poprave ili opišu situaciju koja uzrokuje njihovu frustraciju. To ih može navesti da počnu da glume ili da lažu, kako bi se izvukli iz neprijatnih situacija.

Deca sa poremećajem pažnje ili drugim poremećajima koji ometaju mogu pokazati nedostatak pažnje ili razumevanja za druge. Takođe zbog toga mogu izgledati impulsivno u nekim situacijama, što bi ih moglo dovesti u situaciju da ispoljavaju agresivno delovanje. U nekim slučajevima se impulsivnost kod deteta može smatrati agresivnim ponašanjem, dok se u drugim slučajevima to može opravdati normalnom reakcijom na nešto. Kada je reč o agresivnosti kod deteta, ona se može dijagnostifikovati u situacijama kada je njihovo ponašanje socijalno neprihvatljivo. To podrazumeva fizičke obračune ili verbalno ili fizičko maltretiranje druge dece.

Ako primetite ovakav problem kod svog deteta, bilo bi pametno da posetite psihologa kako bi mu se ukazala adekvatna stručna nega. U suprotnom problem godinama može postati veći i manifestovati se kroz kasniju upotrebu nasilja za postizanje ciljeva. Takođe možete organizovati sastanak sa našim online psihologom čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu, kao jednu vrstu adekvatnog savetovališta za sprečavanje agresije.

Uzroci agresije kod tinejdžera

Agresivno ponašanje kod tinejdžera je uobičajeno. Na primer, mnogi tinejdžeri se ponašaju bezobrazno ili ponekad ulaze u rasprave sa roditeljima ili sa svojim vršnjacima. Međutim, vaš tinejdžer može imati problema sa agresivnim ponašanjem ako redovno:

•viče tokom rasprava
•ako se fizički obračunava ili tuče u školi
•ako maltretirati druge

U nekim slučajevima tinejdžeri mogu delovati i ponašati se agresivno reagujući na:

•stres
•provokacije drugih
•zloupotrebu opojnih supstanci
•nezdravi odnos sa članovima porodice ili sa drugima

Pubertet takođe može biti stresno vreme za mnoge tinejdžere. Ako ne razumeju ili ne znaju kako da se izbore sa promenama tokom puberteta, vaš tinejdžer može delovati agresivno. Ako imaju mentalno zdravstveno stanje, to takođe može doprineti agresivnom ponašanju.

Online psiholog

Kako se tretira agresivno ponašanje?

Da biste rešili agresivno ponašanje, morate da identifikujete osnovne uzroke!

Možda će vam pomoći da razgovarate s nekim o iskustvima zbog kojih se osećate agresivno. U nekim slučajevima možete naučiti kako da izbegnete frustrirajuće situacije tako što ćete promeniti svoj način života ili karijeru. Takođe možete razviti strategije za suočavanje sa frustrirajućim situacijama. Na primer, možete naučiti kako da komunicirate otvorenije i iskrenije, a da ne postanete agresivni. Takođe na našem sajtu možete pronaći neke članke koji se tiču manifestacije besa i kako se izboriti sa njima.

Lekar vam može preporučiti psihoterapiju koja pomaže u lečenju agresivnog ponašanja. Na primer, kognitivna bihevioralna terapija može vam pomoći da naučite kako da kontrolišete svoje ponašanje. Može vam pomoći da razvijete mehanizme za suočavanje sa problemom bez upotrebe agresije. Takođe vam može pomoći da razumete posledice svojih postupaka.

Druga mogućnost je terapija razgovorom, koja vam može pomoći da razumete uzroke svoje agresije. Terapija vam takođe vam može pomoći da rešite negativna osećanja u vama.
U nekim slučajevima, lekar vam može propisati lekove za lečenje vašeg agresivnog ponašanja. Na primer, mogu da prepišu antiepileptičke lekove kao što su fenitoin i karbamazepin. Ako imate šizofreniju, Alchajmerovu bolest ili bipolarni poremećaj, oni mogu propisati stabilizatore raspoloženja. Takođe mogu da vas podstaknu da uzimate omega-3 masne kiseline.

Vaš plan lečenja variraće u zavisnosti od osnovnih uzroka vašeg agresivnog ponašanja. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali više o vašem stanju i mogućnostima lečenja. Ako osećate da imate problem sa ispoljavanjem agresije ili sa agresivnim ponašanjem kod vas ili kod nekoga iz vaše okoline, možete ga posavetovati ili i sami posetiti psihoterapeuta ili psihologa. Takođe naš sajt vam nudi usluge online psihologa čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu.

Koji su izgledi za agresivno ponašanje?

Ako se ne nosite sa svojom agresijom na adekvatan način, to samo može dovesti do agresivnijeg i nasilnijeg ponašanja u budućnosti. Međutim, postoje opcije lečenja za agresivno ponašanje. Pridržavanje plana lečenja koji vam preporučuje lekar može vam pomoći da steknete kontrolu pre nego što nanesete štetu sebi ili drugima u vašoj okolini.
Agresivno ponašanje retko se dešava bez razloga.

Utvrđivanje osnovnih uzroka agresivnog ponašanja može vam pomoći da izbegnete situacije koje ga pokreću. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste naučili kako da prepoznate i lečite osnovne uzroke vašeg agresivnog ponašanja. Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao u proširivanju znanja u vezi ovog fenomena. Takođe se nadamo da ćete se pridržavati saveta koje smo vam dali, ako imate problema sa agresijom koju prepoznajete u sebi ili u svojoj okolini.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »