Psihodinamička terapija

Psihodinamička terapija je slična psihoanalitičkoj terapiji po tome što je to dubinski oblik terapije razgovora zasnovana na teorijama i principima psihoanalize. Psihodinamska terapija je manje fokusirana na odnos pacijent-terapeut, jer je podjednako fokusirana na odnos pacijenta sa njegovim ili njenim spoljnim svetom. Često je psihodinamička terapija kraća od psihoanalitičke s obzirom na učestalost i broj sesija, ali to nije uvek slučaj.

Online psiholog

Kada se primenjuje psihodinamička terapija?

Psihodinamička terapija se prvenstveno koristi za lečenje depresije i drugih ozbiljnih psihičkih poremećaja, posebno kod onih koji su izgubili smisao u životu i imaju poteškoća u formiranju ili održavanju ličnih odnosa. Studije su otkrile da druge efikasne primene psihodinamske terapije uključuju zavisnost, socijalni anksiozni poremećaj i poremećaje u ishrani.

Šta očekivati od psihodinamičke terapije?

Uz pomoć terapeuta, pacijent se podstiče da slobodno govori o svemu što mu padne na pamet, uključujući aktuelna pitanja, strahove, želje, snove i fantazije. Cilj je da se dožive remisija simptoma, ali i da se izvuku prednosti kao što su povećano samopoštovanje, bolje korišćenje sopstvenih talenata i sposobnosti i poboljšani kapacitet za razvoj i održavanje više zadovoljavajućih odnosa. Pacijent može doživeti stalna poboljšanja nakon završetka terapije. Iako kratkoročna terapija od godinu dana ili manje može biti dovoljna za neke pacijente, dugotrajna terapija može biti neophodna za druge da bi stekli trajne koristi.

Teorije i tehnike koje razlikuju psihodinamičku terapiju od drugih vrsta terapije uključuju fokus na prepoznavanje, priznavanje, razumevanje, izražavanje i prevazilaženje negativnih i kontradiktornih osećanja i potisnutih emocija u cilju poboljšanja međuljudskih iskustava i odnosa pacijenata. Ovo uključuje pomaganje pacijentu da razume kako potisnute ranije emocije utiču na trenutno donošenje odluka, ponašanje i odnose. Psihodinamska terapija takođe ima za cilj da pomogne onima koji su svesni i razumeju poreklo svojih društvenih poteškoća, ali nisu u stanju da sami prevaziđu svoje probleme. Pacijenti uče da analiziraju i rešavaju svoje trenutne probleme i menjaju svoje ponašanje u trenutnim odnosima kroz ovo duboko istraživanje i analizu ranijih iskustava i emocija.

Terapeut psihodinamičke terapije

Psihodinamički terapeut je licencirani, iskusni socijalni radnik, psihoterapeut ili drugi stručnjak za mentalno zdravlje ili medicinski stručnjak sa naprednom obukom iz psihoanalize. Pored toga što ćete pronaći nekoga sa odgovarajućim obrazovanjem i relevantnim iskustvom, potražite terapeuta sa kojim se osećate prijatno, ali pre svega sigurno, budući da razgovarate o ličnim pitanjima i dubokim osećanjima. Terapeut vrši svoju ulogu tako što podstiče klijenta da govori o emocijama koje oseća i pomaže mu da identifikuje ponavljajuće obrasce u svojim mislima, emocijama i ponašanju. Oni mogu pomoći klijentu u pronalaženju značaja ovih obrazaca i otkrivanju efekata koje oni vrše na klijenta. Jedna od najvažnijih uloga terapeuta je da ispita klijentovu prošlost. Diskusija o klijentovim iskustvima iz detinjstva i ranog života verovatno će zauzeti veliki deo psihodinamskih sesija, jer ovaj oblik terapije pretpostavlja da ova iskustva imaju značajan uticaj na njegove trenutne probleme. Terapeut posmatra kako klijent komunicira unutar terapijskog odnosa i dodaje svoj uvid u navike njegovog odnosa u diskusiju. Psihodinamička teorija smatra da način na koji se klijent ponaša u odnosu sa terapeutom obično odražava kako se ponaša u drugim odnosima, kao što je sa roditeljem ili drugom važnom odraslom osobom iz njihovog detinjstva. Uopšteno govoreći, uloga terapeuta je da pomogne klijentu u povezivanju tačaka između njihovih prošlih iskustava i njihovih trenutnih problema, i da iskoristi svoje unutrašnje resurse za rešavanje ovih problema.

Vrste psihodinamičke terapije

1. Kratka psihodinamička terapija

Aspekt kratke psihodinamske terapije koji je izdvaja od drugih vrsta psihodinamskih terapija je upravo u imenu – kratka. Ova vrsta terapije se uglavnom sprovodi tokom samo nekoliko sesija, ili čak samo jedne sesije u nekim slučajevima. Ponekad pojedinac koji se bori sa određenim problemom treba samo da uspostavi nekoliko važnih veza da bi prevazišao taj problem. Na primer, ako klijent pati od akutne anksioznosti bez poznatog izvora, identifikacija događaja ili okolnosti koje su dovele do ove anksioznosti i strategija za suočavanje se mogu postići u jednoj sesiji. Dok rešavanje problema ne treba očekivati ​​u jednoj sesiji za sve one koji traže lečenje, postoji nekoliko slučajeva u kojima identifikovanje i rešavanje određenog problema može biti relativno kratka investicija. Kratka psihodinamska terapija je primenjena u situacijama kao što su traume poput nesreća (saobraćaj, fizičke povrede itd.), akutnih psiholoških poremećaja (poput anksioznosti ili depresije), traumatski porodičnih događaja (otkrivanje tajne, razvod, itd.), traume poput zlostavljanja i silovanja.

Online psiholog

2. Psihodinamička porodična terapija

Psihodinamička porodična terapija se praktikuje u kontekstu porodice, bilo da se ta porodica sastoji od dvoje odraslih u romantičnoj vezi, roditelja i dece (dece), braće i sestara, baka i deda i unuka, tradicionalno struktuiranu porodicu, ili bilo koju kombinaciju ovih članova porodice. Ova terapija je obično relativno dugotrajna (u odnosu na kratkoročnu porodičnu terapiju zasnovanu na interpersonalnoh psihoterapiji) i često je podstaknuta hroničnim problemima u porodici (umesto značajnim događajem ili pojavom specifičnog problema u porodici). Kao i druge psihodinamičke terapije, ovaj oblik se fokusira na nesvesne procese i nerešene sukobe, ali ih posmatra u kontekstu porodičnih odnosa. Terapeut će voditi članove porodice kroz istraživanje porodične istorije, posebno bilo kakvih traumatskih porodičnih događaja. Često ovaj oblik terapije naglašava važnost da odrasli članovi porodice razreše sve sukobe sa svojim roditeljima kao način da bolje razumeju sukobe sa svojim partnerima i detetom. Psihodinamička porodična terapija može pomoći porodicama da otkriju i pozabave se duboko ukorijenjenim problemima koji dovode do porodičnih problema, što dovodi do zdravijeg i srećnijeg zajedničkog života.

3. Psihodinamička terapija kroz umetnost / muzička terapija

Ovaj netradicionalni oblik psihodinamičke terapije uključuje izražavanje osećanja i emocija kroz umetnost, odnosno, vrlo često – muziku. Kao i druge vrste psihodinamičke terapije, ova terapija nije direktna i nestrukturirana, omogućavajući klijentu da vodi sesiju. Ne zahteva nikakav umetnički ili muzički talenat ili sposobnost, samo da klijenti mogu da koriste umetnost za izražavanje. Klijenti mogu da izlože određene umetničke tvorevine i izraze i da pričaju o emocijama koje izazivaju, da ih povežu sa događajima iz detinjstva ili da razgovaraju o značenju koje pronalaze u tim komadima. Klijenti mogu doneti, recimo, pesmu koju su napisali u nekoj specifičnoj fazi. Oni mogu da kreiraju muziku tokom sesije. To ne mora da bude „dobra“ umetnost, samo treba da prenese misli ili osećanja klijenata na način koji im ima smisla. Kroz umetnost, terapeut i klijent mogu da izgrade razumevanje i formiraju odnos poverenja. Možda će otkriti da je umetnost bolji metod duboke komunikacije od razgovora. Ova vrsta terapije može biti posebno pogodna za one koji su stidljivi ili im je na neki drugi način teško da razgovaraju, kao i za klijente koji doživljavaju uznemirujuću anksioznost ili strah od kojih muzika ili umetnost mogu pomoći da se umire.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »