Psiholog za tinejdzere

Tinejdzerski period odrastanja predstavlja jedan od najkompleksnijih perioda odrastanja koji ostavlja dubok trag u celokupnom sazrevanju osobe. Doba adolescencije sa sobom donosi mnogo toga novog, drugačijeg i lepog. Međutim, neretko se dešava da usled izuzetno osetljivog doživljaja sveta i fizioloških promena tinejdzera, dođe do emotivno poljuljanih stanja. Anksioznost, depresija, različiti iskrivljeni doživljaji sveta i brige su ponekad pratioci ovog prelaznog perioda odrastanja. Kako biste saznali kako ih prevazići, koji su sve to izazovi sa kojim se tinejdzeri i njihovi roditelji susreću i kakva je uloga psihologa u tome, nastavite da čitate naš tekst. Pre toga, reći ćemo nešto o tinejdzerima i njihovom svetu.

Online psiholog

Tinejderski period i svet tinejdzera

Tinejdzeri predstavljaju mlade ljude, tačnije decu u prelaznom stadijumu do odraslih. Adolescentski period nastupa u uglavnom od desete do dvanaeste godine, što je individualno i za dečake i za devojčice. Promene koje se tada dešavaju odvijaju se na fizičkom, kognitivnom i emotivnom planu.

Fizičke promene dešavaju se usled promena koje se dešavaju na hormonalnom nivou i njihovom pojačanom radu, te postepeno bivaju vidljive primarne i sekundarne polne karakteristike. Maljavost, uvećanje težine, promene na planu reproduktivnih organa. Fizički igled, budući promenjen, predstavlja vrlo značajan aspekt susreta sa svetom odraslih. Tinejdzeri počinju da obraćaju više pažnje na svoj izgled, u veliko želji da se što pre približe svetu odraslih i isplivaju iz nesigurnosti koja je vrlo česta pratilja ovog perioda.

Emotivne promene su vrlo izraženje usled drugačijeg kognitivnog sklopa, stoga biva jasna uzročno-posledična sprega između promena koje se dešavaju u biću tinejdzera. Kako se hormonalni sistem razvija i menja, emocije bujaju, te zaljubljivanje jeste česta pojava. Lepa osećanja, međutim, vrlo često zaokružuje nesigurnost, te i nagla skliznuća u negativnu percepciju sveta. U tom sukobu tinejderi često projektuju svoje loše emocije na roditelje, pa su česte konforntacije između njih. Tada, ni deci ni roditeljima nije lako. Autoritet roditelja često biva poljuljan, a problematičnost njihove dece u tom periodu nije retka pojava. Period puberteta odražava se na različite aspekte života tinejdera – odnos sa roditeljima, društveni život, školske obaveze i vannastavne aktivnosti. Ukoliko vaš tinedzer ima problem u ovom specifičnom periodu odrastanja, možete kontaktirati psihologe sa našeg sajta i pitati ih za savet.

Psiholog za tinejdzere

Psiholog, kao stručno, obrazovano i obučeno lice predstavlja siguran vid pomoći kada je reč o psihološkim promenama tinejdzera. Mentalno zdravlje odrasle osobe jeste uslovljeno adekvatnim i pravilnim odrastanjem, stoga je preveniranje i sprečavanje i najmanjeg psihičkog problema od velikog značaja. Ukoliko, primera radi, tinejdzer ima problema sa depresijom, najbolji način za vraćanje u standardno, funkcionalno stanje je psihološka podrška, neophodna kada to stanje nije hir na svakodnevnom nivou već nešto hronično, ili što pretenduje da to postane. Stoga je sasvim jasno da je jedna od najznačajnjih stvri detektovati problem. Pre svega, roditelj igra ključnu ulogu.

Online psiholog

Vi kao roditelj (ili staratelj) jeste osoba koja je pratila celokupno odrastanje deteta, sve promene i faze koje su usklađene sa individualnim odlikama deteta, te spram toga možete proceniti koren promene ponašanja.

Kako bismo ilustrovali jednu od tipičnih tinejdzerskih faza, pronaći ćemo primer u anksioznom stanju tunejdzera. Vaše dete iznenada postaje isuviše uznemireno – školske obaveze su pritisak usled velikih očekivanja od sebe i poređenja sa drugima; nezadovoljan je svojim izgledom te to želi nadomestiti drugačijom odećom (baš onaknom kakvu je video kod nekoga drugog). Ukoliko vi odbijate njegov predlog i želje, on postaje anksiozan, te to prelazi u bes i neprestane sukobe oko svake sitnice tokom dana. Vremenom stanje se poboljšava a potom ponovo vraća na isti nivo. Dete odjednom počinje da se povlači u svoj svet, a anskioznost i negativne emocije ispoljavaju prema vama. Kao roditelj niste uspeli ni na kakav način da rešite problem i prepoznajete da to nije standardno stanje u kome sa vaše dete nalazi. Vrlo često sa takvim ponašanjem bivaju prvenstveno upoznati školski psiholozi ukoliko je izbijao nekakav problem u školi, te ridutelji već dobijaju signale da je potrebna promena. Ukoliko ste se odlučili da učinite nešto za svoje dete, a samim tim i za vaš porodični život, vaša odluka je psiholog.

Pre nego što seanse sa psihologom počnu, vaše dete mora biti upoznato sa vašom odlukom jer saradnja iziskuje obostranu posvećenost. Broj seansi i njihov ritam diktira sam proces terapije, i to se rešava u dogovoru sa psihologom. Budući da u sadašnjem periodu sve više rad biva prebačen na onlajn platformu, tako i seanse mogu biti sprovođene onlajn. U zavisnosti od preporuke psihologa, roditelji u izvesnoj meri mogu biti uključeni u terapiju. Stepen uključenosti roditelja zavisi od prirode problema koje dete ima. Proces zavisi od toga da li je fokus na promenama koje se dešavaju tinejdzeru i njegovom društveno-socijalnom položaju ili problemima u odnosu dete-roditelj. Roditelji, naravno, imaju veliki zadatak i uticaj u rešenju problema ali je nekada izolovanost iz terapije nužna (u zavisnosti od situacije).

Ovaj tekst ima za cilj da ukaže da poznavanje roditelja i tinejdzera jeste presudno u zdravom i pravilnom stupanju u svet odraslih. Ukoliko umete da oslušlujete emotivni svet svog deteta, umećete da procenite da li se vaše dete trenutno načazi samo u jednoj od faza ili se dešava nešto što „ne liči“ na njega, te da je vreme da uključite crvenu lampicu. U ovom periodu se postupci dece koji su na ivici kriminalnog (konzumacije neželejnih supstanci, alkoloh i slično) često tumače kao prolazno. Međutim, nađite meru u proceni psiho-fizičkog stanja vašeg deteta. Ukoliko smtrate da nešto preti njegovom mentalnom, fizičkom zdravlju, vreme je da reagujete.

Sa druge strane, roditelji ne smeju biti prepreka u odrastanju svog deteta. Prezaštitnički nastrojeni roditelji koji sputavaju slobodu deteta mogu bizi koren okretanja tinejdzera ka sebi i formiranje svog mikorsveta u koji ne žele da uključuju svoje roditelje. Psiholog u toj situaciji može biti posrednik u razvijanju zdrave komunikacije i razbijanju oklopa tinejdzera ali je isto tako promena roditelja izuzetno važna.

Period adolescencije je samo jedan u nizu promena koji se dešavaju u odrastanju čoveka i vrlo često prođu bez ikakvih problema. Negujte uzajamno poštovanje, iskrenost i ljubav sa svojim detetom a pomnoć psihologa je tu da vas vrati u miran porodični kolosek.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »