Psihološki problemi kod dece – znakovi

Deca mogu razviti ista stanja mentalnog zdravlja kao odrasli, ali njihovi simptomi mogu biti različiti. Ukoliko želite da znate na šta bi trebalo paziti i kako možete pomoći vašem detetu ili dati savet nekome ko ima određene sumnje u psihološko stanje deteta, ostanite sa nama.
Roditeljima je teško identifikovati mentalne bolesti kod dece, ali još teže im je da ih prihvate. Kao rezultat toga, mnoga deca koja bi mogla imati koristi od lečenja ne dobijaju pomoć koja im je potrebna. Shvatite kako prepoznati znakove upozorenja na mentalne bolesti kod dece i kako možete pomoći svom detetu.

Online psiholog

Šta je mentalna bolest?

Mentalno zdravlje je opšte zdravlje vašeg uma, regulisanja osećanja i ponašanja. Mentalna bolest ili poremećaj mentalnog zdravlja definišu se kao obrasci ili promene u razmišljanju, osećanju ili ponašanju koje izazivaju uznemirenost ili ometaju sposobnost osobe da funkcioniše.
Poremećaji mentalnog zdravlja kod dece se generalno definišu kao kašnjenja ili smetnje u razvoju mišljenja, ponašanja, društvenih veština ili regulacije emocija prilagođenih uzrastu. Ovi problemi uznemiravaju decu i remete im sposobnost da dobro funkcionišu kod kuće, u školi ili u drugim društvenim situacijama.

Prepreke u lečenju poremećaja mentalnog zdravlja u detinjstvu

Može biti teško razumeti poremećaje mentalnog zdravlja kod dece jer je normalan razvoj deteta proces koji uključuje promene. Osim toga, simptomi poremećaja mogu se razlikovati u zavisnosti od starosti deteta, pa deca možda neće moći da objasne kako se osećaju ili zašto se ponašaju na određeni način.
Zabrinutost zbog stigme povezane sa mentalnim bolestima, upotrebe lekova i troškova ili logističkih izazova lečenja takođe bi mogla sprečiti roditelje da traže pomoć detetu za koje se sumnja da ima mentalnu bolest.

Uobičajeni psihološki poremećaji kod dece

Poremećaji mentalnog zdravlja kod dece – ili razvojni poremećaji na koje se obraćaju stručnjaci za mentalno zdravlje – mogu uključivati sledeće:

Anksiozni poremećaji

Anksiozni poremećaji kod dece su uporni strahovi, brige ili anksioznost koji remete njihovu sposobnost da učestvuju u igri, školi ili tipičnim društvenim situacijama prilagođenim uzrastu. Dijagnoze uključuju socijalnu anksioznost, generalizovanu anksioznost i opsesivno-kompulzivne poremećaje.

Poremećaj deficita pažnje/hiperaktivnosti

U poređenju sa većinom dece istog uzrasta, deca sa hiperaktivnošću imaju poteškoća sa pažnjom, impulsivnim ponašanjem ili nekom kombinacijom ovih problema.

Poremećaj iz spektra autizma

Poremećaj iz spektra autizma je neurološko stanje koje se javlja u ranom detinjstvu – obično pre treće godine. Iako ozbiljnost autizma varira, dete sa ovim poremećajem ima poteškoća u komunikaciji i interakciji sa drugima.

Poremećaji u ishrani

Poremećaji u ishrani su definisani kao preokupacija idealnim tipom tela, poremećenim razmišljanjem o težini i gubitku težine i nebezbednim navikama u ishrani i dijeti. Poremećaji u ishrani kao što su anoreksija nervoza, bulimija nervoza i poremećaj prejedanja mogu dovesti do emocionalne i socijalne disfunkcije i fizičkih komplikacija opasnih po život.

Depresija i drugi poremećaji raspoloženja

Depresija je uporni osećaj tuge i gubitak interesa koji remeti sposobnost deteta da funkcioniše u školi i komunicira sa drugima. Bipolarni poremećaj rezultira ekstremnim promenama raspoloženja između depresije i ekstremnih emocionalnih ili ponašanja koji mogu biti rizična.


Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

PTSP je produženi emocionalni stres, anksioznost, uznemirujuća sećanja, noćne more i ometajuće ponašanje kao odgovor na nasilje, zlostavljanje, povredu ili druge traumatične događaje.

Shizofrenija

Shizofrenija je poremećaj percepcije i misli koji uzrokuje da osoba izgubi dodir sa stvarnošću (psihoza). Najčešće se javlja u kasnim tinejdžerskim godinama do 20-ih godina, shizofrenija dovodi do halucinacija i poremećenog razmišljanja i ponašanja.

Koji su upozoravajući znaci mentalnih bolesti kod dece?

Znaci upozorenja da vaše dete može imati poremećaj mentalnog zdravlja:

 • Uporna tuga – dve ili više nedelja
 • Povlačenje ili izbegavanje društvenih interakcija
 • Povreda sebe ili razgovor o povređivanju sebe
 • Govor o smrti ili samoubistvu
 • Ispadi ili krajnja razdražljivost
 • Ponašanje van kontrole koje može biti štetno
 • Drastične promene raspoloženja, ponašanja ili ličnosti
 • Promene u prehrambenim navikama
 • Gubitak težine
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Česte glavobolje ili bolovi u stomaku
 • Poteškoće sa koncentracijom
 • Izbegavanje ili propuštanje škole

Šta bi trebalo da uradim ako sumnjam da moje dete ima neki vid poremećaja mentalnog stanja?

Ako ste zabrinuti za mentalno zdravlje vašeg deteta, obratite se lekaru svog deteta. Opišite ponašanje. Razgovarajte sa učiteljem vašeg deteta, bliskim prijateljima, rođacima ili drugim starateljima da vidite da li su primetili promene u ponašanju vašeg deteta. Podelite ove informacije sa lekarom vašeg deteta.

Kako zdravstveni radnici dijagnostikuju mentalne bolesti kod dece?

Stanja mentalnog zdravlja kod dece dijagnostikuju se i leče na osnovu znakova i simptoma i na koji način stanje utiče na svakodnevni život deteta. da postavi dijagnozu, lekar vašeg deteta može preporučiti da vaše dete pregleda specijalista, poput psihijatra, psihologa, kliničkog socijalnog radnika, psihijatrijske sestre ili drugog stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja.

Procena može uključivati:

 • Kompletan lekarski pregled
 • Medicinsku istoriju
 • Istoriju fizičke ili emocionalne traume
 • Porodičnu istoriju fizičkog i mentalnog zdravlja
 • Pregled simptoma i opšte zabrinutosti kod roditelja
 • Vremenski okvir razvojnog napretka deteta
 • Intervju sa roditeljima
 • Razgovori i zapažanja deteta
 • Standardizovane procene i upitnici za dete i roditelje

Dijagnostikovanje mentalnih bolesti kod dece može potrajati jer mala deca mogu imati problema sa razumevanjem ili izražavanjem svojih osećanja, a normalan razvoj varira. Doktor može vremenom promeniti ili poboljšati dijagnozu.

Online psiholog

Kako se leče mentalne bolesti kod dece?

Uobičajene mogućnosti lečenja za decu koja imaju psihološke problem su:

Psihoterapija

Psihoterapija, poznata i kao terapija razgovora ili terapija ponašanja, način je da se pozabavite problemima mentalnog zdravlja razgovarajući sa psihologom ili drugim stručnjakom za mentalno zdravlje. Sa malom decom, psihoterapija može uključivati vreme igranja ili igre, kao i razgovor o tome šta se dešava tokom igre. Tokom psihoterapije, deca i adolescenti uče kako da govore o mislima i osećanjima, kako da na njih odgovore i kako da nauče adekvatno da se ponašaju, kao i veštine suočavanja.

Lekovi

Lekar ili stručnjak za mentalno zdravlje vašeg deteta mogu preporučiti lek kao što je stimulans, antidepresiv, lek protiv anksioznosti, antipsihotik ili stabilizator raspoloženja-kao deo plana lečenja. Lekar će objasniti rizike, neželjene efekte i prednosti lečenja lekovima. Bitno je da bilo šta od lekova ne uzmate izvan nadzora lekara!

Kako mogu pomoći svom detetu da se nosi sa mentalnom bolešću?

Vi ćete igrati važnu ulogu u podržavanju plana lečenja vašeg deteta. Da biste se brinuli o sebi i svom detetu potrudite se da saznate što više o njegovom stanju. Razmislite o porodičnom savetovanju koje tretira sve članove kao partnere u planu lečenja. Takođe, možete pitati stručnjaka za mentalno zdravlje vašeg deteta za savet kako da odgovorite na ponašanje svog deteta i da se nosite sa teškim ponašanjem. Upišite se u programe obuke roditelja, posebno one namenjene roditeljima dece sa mentalnim oboljenjima. Istražite tehnike upravljanja stresom koje će vam pomoći da mirno odgovorite. Najvažnije u svemu tome je da vi potražite načine da se opustite i zabavite sa svojim detetom. Budite mu podrška i pohvalite snage i sposobnosti svog deteta.

Vi kao roditelj ste ključna karika i potrudite se da mu olakšate i pre svega ulepšate svakodnevicu!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »