Pubertet kod devojčica – ponašanje

Pubertet je period ili starosna dob u životu čoveka u kojoj je ta osoba prvi put sposobna za polnu reprodukciju. Za devojke, to je period promene. Razumevanje šta se dešava sa njenim telom može učiniti prelazak vaše ćerke iz devojke u ženu pozitivnim.

Školski program, uticaj medija i razgovori sa prijateljima utiču na to kako devojčice razumeju svoja tela i promene emocija. Važno je biti u stanju da odvojite činjenice od fikcije. Pre nego što vaša ćerka uđe u pubertet, razgovarajte iskreno o promenama koje će ona doživeti u svom telu. Ako vam je više prijatno da to obavite kroz savete i mišljenja stručnjaka, zakažite termin da vas dve ili vas dvoje porazgovarate sa porodičnim lekarom ili psihologom o promenama koje se dešavaju i koje će se dešavati tokom nekoliko sledećih godina.

Online psiholog

Put ka poboljšanju blagostanja

Promene povezane sa pubertetom mogu biti teške. Mnoge devojke sa nestrpljenjem čekaju priliku da prvi put obuku grudnjak ili razmišljaju o tome da postanu majke u budućnosti. Sve druge promene, kao što je prva menstruacija vaše ćerke (menstrualni ciklus) ili promene njene veličine (širi kukovi) mogu biti zastrašujuće. Razbijte te predrasude i stavove za svoju ćerku objašnjavajući joj faze puberteta koje će uticati na nju fizički i emocionalno.

Devojčice ulaze u pubertet u različitim dobima ili godinama. On može da počne već sa 9 godina. U petnaestoj godini života, većina devojčica se već potpuno razvila. Tokom ovih godina i njeno telo i njene emocije će se promeniti.

Fizičke promene

U prvoj fazi, razvoj dojke počinje pojavom malih ispupčenja ispod bradavica. Moglo bi proći još 2 godine pre nego što se njene grudi u potpunosti razviju. Počeće rast dlake na njenim rukama, nogama, pazuhu i intimnim delovima tela. Počeće da se više znoje i stvaraju miris tela tokom fizičke aktivnosti, a mogu da počnu da se pojavljuju i bubuljice. Devojčice će takođe iskusiti povećanje visine i težine kako bi se pripremile za menstruaciju. Vaša ćerka će možda primetiti da su joj ruke, bedra, bokovi i gornji deo leđa postali puniji i širi. Na kraju će početi njena prva menstruacija.

Većina devojčica ima prvu menstruaciju sa 12 ili 13 godina. Neke devojke dožive je i ranije, a druge mnogo kasnije. Devojke mogu porasti i po desetak centimetara i dodati po koju kilu više svom telu pre prve menstruacije.

Recite svojoj ćerki šta da očekuje tokom menstruacije. Pored vaginalnog krvarenja, može se javiti mučnina, grčevi u stomaku, nadimanje, dijareja, bol u leđima, bol u grudima i umor. Menstruacija može trajati između 2 i 7 dana. U proseku, menstruacija se javlja svakih 28 dana. Međutim, za svakog je drugačije. Prva godina menstruacije vaše ćerke može biti neredovna, javlja se neujednačeno svakog meseca ili svakog drugog meseca. Devojke često počinju da koriste menstrualne uloške tokom prve godine i prelaze na tampone kada budu spremne.

Razgovarajte sa doktorom vaše ćerke da odredite kada može da koristi tampone (proizvod za menstrualnu higijenu umetnut u vaginu). Reci joj da menja tampon svaka 4 sata. Istraživanja pokazuju da ostavljanje tampona u vagini prekomerno dugo može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka (TSS), ozbiljne infekcije stafilokokom (Staphilococcus aureus) uzrokovane bakterijama koje mogu ući u krvotok. U slučaju upotrebe tampona, istraživači veruju da umetanje tampona može izgrebati vaginu i učiniti je ranjivom na infekciju. Takođe smatraju da tamponi napravljeni od veštačkih vlakana imaju veću verovatnoću da zarobe bakterije nego tamponi napravljeni od 100 odsto pamuka. U svakom slučaju ni obični ulošci za početak možda ne bi bili loša ideja…i možda su najjednostavnija stvar za početak.

Emocionalne promene

Emocije nisu novost za devojke. Međutim, mnoge mlade devojke će doživeti širi spektar emocija kada započnu pubertet. Ponekad će osećati neobjašnjive „oluje“ emocija, u rasponu od razdražljivosti do tuge. Vaša ćerka će možda prvi put u životu imati problema sa samopouzdanjem. Na sreću, emocije počinju da se izjednačavaju do kraja puberteta. Mogu se pojaviti u vreme menstruacije vaše ćerke. Često se ovo naziva i PMS (predmenstrualni sindrom), hormonske promene koje se dešavaju svakog meseca oko menstruacije vaše ćerke mogu dovesti do anksioznosti, razdražljivosti, nesanice i tuge.

Hormoni ne menjaju samo telo vašeg deteta spolja…Oni stvaraju promene i iznutra! Dok se telo vašeg deteta prilagođava svim novim hormonima, tako se i mozak prilagođava ovim promenama.

Tokom puberteta mozak počinje da jača delove koji im omogućavaju da osete intenzivne i složene emocije. Međutim, deo mozga koji je odgovoran za regulisanje emocija, duboko razmišljanje, rasuđivanje i donošenje odluka često se poslednji razvija.

Ovo može uticati na to da vaše dete oseća kao da su njene emocije izmakle kontroli jer možda još nema mentalni kapacitet da se nosi sa njima, što izaziva još veću razdražljivost i frustraciju.

Važnost podrške svom detetu kroz uspone i padove

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste im pomogli da obrađuju i nose se sa ovim novim emocijama:

  • Budite mirni, slušajte je i uvažite njena osećanja
  • Pomozite joj da razume svoja čudna, a ponekad i negativna raspoloženja i kroz šta bi sve mogla još da prođe

Online psiholog

Promene raspoloženja protiv depresije

Ako se vaše dete stalno oseća loše, to može biti znak nečeg drugog. Važno je imati na umu da ozbiljne i dugotrajne promene raspoloženja mogu biti znak depresije ili problema sa mentalnim zdravljem.

Tri ključne oblasti koje pomažu u razlikovanju normalnih promena raspoloženja i nečeg ozbiljnijeg uključuju:

Trajanje – raspoloženja koja traju više od dve nedelje mogu imati prizvuk ozbiljnijeg stanja koje će zahtevati intervenciju terapeuta ili psihologa.

Ozbiljnost – značajne promene u ponašanju, osećanjima i mislima. Ukoliko imate utisak da je vaše dete loše, a da to ima intenzivniji ton razgovarajte sa stručnim licem o mogućim opcijama tretmana. Posebno ako primetite da ima znake suicidnih misli ili se ponaša autodestruktivno. Pokazatelj za ovo, može biti samopovređivanje, koje ćete primetiti u fizičkoj manifestaciji u vidu rana.

Uticaj – Obratite pažnju na faktore koji utiču na mnoge oblasti njenog života (kuća, škola, prijateljstva)

Ako primetite ove znake, važno je da razgovarate sa svojim detetom i zatražite podršku od svog lekara opšte prakse.

Dobra vest je da ove promene raspoloženja treba da se ublaže dok se vaše dete kreće kroz adolescenciju i pronalazi načine da se nosi sa ovim emocijama.

Dostupna je pomoć

Ne morate sami da se suočite sa ovim teškim periodom! U svakoj državi i regiji postoji služba za roditelje koja pruža savete i smernice o bilo kom roditeljskom pitanju. Pokušajte da ih pozovete za individualizovaniju podršku i strategije.

Ohrabrite svoje dete da se i samo edukuje o pubertetu, adolescenciji i promenama koje joj se dešavaju. Možda baš taj pristup omogući detetu da razvije pravilan i zdrav odnos prema onome što oseća ili doživljava. Posebno ako još uvek ne može da prihvati neke stvari. Racionalno naučno obrazloženje, bez obzira na buntovne godine u kojem se devojka ili devojčica nalazi – može biti podstrek za podrobnije razumevanje stanja u kom se sama nalazi. Takođe ovo može doprineti njenom razvoju objektivnosti, jer će ovaj razvoj biti uslovljen prepoznavanjem simptoma razvoja u odraslu osobu kod nje same.

Na našem sajtu možete pronaći veliki broj tekstova, na ovu i na druge teme. Ukoliko imate dodatna pitanja i želite dodatne savete, za konkretno vaše dete ili vaš problem, možete iskoristiti jedinstvenu priliku da razgovarate sa nekim od stručnjaka na ovom sajtu. Potrebno je samo to da na sajtu pronađete rubriku sa kontaktima i da kontaktirate željenog psihologa ili psihoterapeuta i dogovorite vašu seansu. Sve seanse koje vam mogu poslužiti za savetovanje, obavljaju se putem online video poziva. Zapamtite, nema tog pitanja koje ne smete postaviti – vidimo se.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »