Raskid – Kako raskinuti sa dečkom?

Prekidi veze nikada nisu laki, ali ako tražite kako da nežno raskinete sa dečkom, udarac je moguće smanjiti tako što ćete se oprostiti na ljubazan način. Iako nije zabavno, navođenjem svog dečka na ideju da krene dalje može se uspešno obaviti pomoću nekoliko korisnih saveta.

Online psiholog

Raskidanje i odvajanje od partnera

Kad znate da veza jednostavno ne funkcioniše, vreme je da to i kažete i ne čekate da to učinite kasnije. Ako zadržavate svog dečka samo zato što se bojite da budete usamljeni ili da ostanete sami na kraju će vas to koštati mnogo više. Iako ne postoji ugodan način za prekid veze, ponekad je on neophodan jer se ne može biti sa nekim koga ne volite. Oboje ćete imati koristi kada budete verni svojim osećanjima i svom srcu. Nije fer ni prema momku ni prema vama da izbegnete prekid zbog straha. Tada se dešavaju loše stvari, kao što su varanje, svađe, apatija i prebacivanje vašeg odnosa sa partnera, na šemu ili prijatelja sa povlasticom. Ne treba nadam se da i spominjemo koliko ovakve stvari mogu naštetiti vašem mentalnom zdravlju i dobrom raspoloženju, kakvo biste mogli imati da ste zaista srećni.

Kada treba raskinuti sa dečkom?

Znaćete da je vreme za prekid kad se borite oko stvari poput finansija, budućnosti i varanja u vezi. Drugi razlozi za prekid uključuju nedostatak poverenja, česte nesporazume i nedostatak nekadašnje zaljubljenosti. Ako se bilo koja od ovih stvari odnosi na vašu vezu, sada je pravo vreme. Ako imate problem sa ovim, možete se obratiti stručnom licu za pomoć. Naš sajt vam nudi opciju online psihologa čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu.

Kako nežnije raskinuti sa dečkom?

Baš kao i vi, i vaš dečko ima osećanja i verovatno će biti povređen prekidom. Međutim, raskid je mnogo lakši kada istaknete sve razloge za svoj izbor. Za ovo je potrebna određena količina pripreme i vremena. Koristiti saosećanje, biti realan i govoriti ono što je najbolje za vas oboje je važno. Evo koraka koji vam mogu pomoći u tome da nežno raskinete vezu sa dečkom.

1. Vodite razgovor uživo

Nemojte da to radi prijatelj ili da mu pošaljete poruku telefonom. Barem mu recite da treba da razgovarate i pokušajte to da učinite tako da oboje budete deo aktivnog i razumnog razgovora. Telefonski poziv je najlakši način ako ste previše nervozni da to učinite lično, ali odolite iskušenju da započnete razgovor o prekidu preko slanja poruka. Postoji nekoliko razloga zbog kojih slanje ovakvih poruka svom dečku nije dobar način da to učinite nežno. Pre svega, u telefonu imate uskladištenu pisanu prepisku, što znači da može biti podsetnik ili se može desiti da mu neko ukrade telefon i pročita sve. Takva stvar bi izazvala produžavanje agonije, umesto da bude kratka i što manje bolna. Takođe, poruke mogu biti zbunjujuće, odnosno konfuzne. Poruka nije nešto što može dobro da definiše kako ćete na vaš odnos gledati u budućnosti ili već sutradan. Možda ćete pomisliti da ste zvanično raskinuli, dok će on još uvek preispitivati da li ste to stvarno mislili.

Online psiholog

2. Uradite to u nekom privatnijem prostoru

Prekid veze na nekom događaju, poput zabave ili društvenog okupljanja, može povećati štetu. Za vašeg dečka prekid je udarac na njegov ponos i možda će mu trebati malo vremena da apsorbuje vesti koje ste mu saopštili, pre nego što bude spreman da izađe u javnost. Razgovarajte o tome kako ćete zajedno izaći na kraj sa svojim raskidom, kao što je na primer promena statusa na Facebook-u i utvrđivanje da li biste odmah trebali pokušati da budete prijatelji. Dakle za diskusiju o raskidu treba birati privatniji prostor gde jednostavno možete da razgovarate.

3. Nemojte odmah početi da se zabavljate sa nekim drugim

Čak i ako vam je na pameti drugi momak, nemojte se izletati i trčati da mu odmah izjavite ljubav, posle raskida sa bivšim partnerom. Ovo će prouzrokovati udarac vašem bivšem dečku koji bi mogao biti mnogo gori od toga da ste samo raskinuli. Uverite se da se vaše reči dečku podudaraju sa vašim postupcima. Dakle, ako mu kažete da želite odmor od zabavljanja i potreban vam je prostor, držite reč. Znaćete kada je pogodno vreme za zabavu sa novim momkom, a to priznaćete nije odmah nakon prvog raskida. Takođe najčešće se ispostavlja da veze nakon raskida, propadnu baš zbog toga što nije prošlo dovoljno vremena od prvog raskida koji je rezultirao sledećom vezom. Pomislite kakvo bi poverenje mogao imati u vas momak sa kojim ste počeli da se zabavljate, dva dana nakon predikida prethodne veze. Dakle to svakako nije dobar potez za vas.

4. Kako to reći nežnije

Način na koji odražavate i razgovarate sa dečkom o prekidu može u velikoj meri uticati na to kako on gleda na taj događaj. Da biste to uradili nežno, koristite reči i fraze koje se pozitivno tumače.

Postavite mu pitanje da li za njega ta veza uopšte funkcioniše, možda i on želi da raskine, a da niste ni svesni toga. Potrudite se da budete koliko možete pažljivi, da ga ne uvredite ili previše povredite. Potrudite se da budete pre svega korektni, a ne drski ili bezobrazni.

Podstaknite vašeg partnera na to da vi oboje morate krenuti dalje. Ovakva konfiguracija će učiniti da on možda oseti isto i da će imati više koristi ako prekinete vezu. Podstaknite ga da krene dalje jer će i on sa nekim drugim biti srećniji.
Izrazite svoja osećanja. Pomozite svom dečku da razume vaše emocije i zašto se tako osećate. Možete reći: “Osećam da ovo nije prava stvar već dugo i mislim da je vreme da se pozabavim time. Želim da oboje budemo sretni i mislim da bi bilo najbolje da završimo našu vezu.”

Objasnite svoj proces razmišljanja. Razgovarajte o tome kako ste došli do odluke da raskinete i zašto ste to odlučili u ovom trenutku. Recite, nešto poput „Razmišljala sam o ovome i znam da je prekid naše veze u ovom trenutku za mene najzdraviji izbor.“

Ako se naljuti ili uznemiri, možete reći: „Shvatam da je to teško, a takođe osećam, ali i znam da je ovo za mene trenutno najbolja odluka.“
Ako se ne slaže, recite: „Znam da je ovo teško, ali odlučila sam se i znam da je ovo najbolja odluka za mene u ovom trenutku“.
Ako ne razume, dajte mu primere da mu obrazložite vašu odluku. Postarajte se da on zna gde je pogrešio i gde ste vi pogrešili.

Podelite sa partnerom zašto ste došli do ove odluke. Izrazite zašto ste odlučili da raskinete. Imajte na umu da ste o tome temeljito razmislili i da je to nešto što znate da je to ono što želite.
Ako želite da to konačno rešite, recite: “Odlučila sam se i provela sam puno vremena razmišljajući o našoj vezi. Znam da se zbog toga sada osećaš loše, ali ovo je ono što želim.”

Ako vaš partner zaista ima problem da pređe preko ovoga, recite mu da možda možete da se nađete kroz koji dan i da ponovo raspravite o tome. Razgovor ovakvog tipa sa nekim ko nije spreman na to može biti zaista težak i možda vam i neće uspeti da raskinete sa takvom osobom do trenutka kada ona bude prihvatila da razgovara o tome. Pričekajte da on postane spreman na razgovor o raskidu i na to da prihati detalje koji su doveli do toga.

Ako želite da ostanete prijatelji

Mnogi bivši odluče da ostanu prijatelji nakon prekida. Ako je ovo ono što želite, možete da kažete: “Znam da je ovo trenutno bolno, ali volela bih da ostanemo prijatelji kada se oboje budemo osećali bolje. Javi mi šta misliš o ovome?”

Dajte mu prostora da prebrodi raskid

Ljubazniji, nežniji prekid daje i vama i vašem dečku veće šanse da nastavite dalje, a da i dalje ostanete prijateljski nastrojeni jedno prema drugom. Imajte na umu da je davanje prostora tokom prekida takođe ljubazna stvar. Dakle, budite spremni da zaustavite pozivanje i slanje poruka, čak i ako je to bolno za vas. Vremenom ćete znati da li možete ponovo da budete prijatelji.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »